Gość 04.04.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 jak zamocować do muru profil w syst.Binario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 08.04.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Ja montowałem kładąc pręty w poprzek w otwory w ścianie. Ale nie montowałem luksferów w systemie , tylko normalnie krzyżyki dystansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 08.04.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 U mnie podobnie montowane były na krzyżyki dystansowe oraz drut pomiędzy rzędami luksferów.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 09.04.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 U mnie również luksfery montowane były na krzyżyki i zbrojone prętami. Ścianka tylko z jednej strony przylega do ściany, a z drugiej jest otwarta. Jak na razie się trzyma i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 09.04.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Klaudia,a jak wykończona jest otwarta krawędź ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 09.04.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 A właśnie to był problem. Są w sprzedaży specjalne płytki do wykończenia, ale są droższe od samych luksferów. U mnie ta ścianka z luksferów stoi w łazience 4 na 9 luksfera i imituje kabinę prysznicową. Płytki podłogowe są w kolorze błękitnym, kluksfery niebieskie (troszkę inny odcień ale pasuje). Pomiędzy ścianą murowaną a końcem tej ścianki z luksferów zrobiłam taki stopień do brodzika. Narożniki stopnia wykończone są listwą zewnętrzną w kolorze płytek. Taki sam patent zastosowałam do wykończenia ścianki. Mój kafelkarz podocinał płytki podłogowe na długość luksferów, zafugował dookoła (fugi na jednym poziomie) a narożniki żcianki wyończył takimi samymi listwami. Nieskromnie powiem, że efekt nawet lepszy niż przy użyciu orygnalnych płytek. Boczna ścianka luksferów komponuje się bowiem ładnie z podłogą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 09.04.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Piękne dzięki.Czytając czyłem si zupełnie jak w swojej łazience. Bo i koncepcja pasuje (kabina prysznicowa), i kolor płytek już położonych, i oczywiście luksfery będą niebieskie (satynowane). Tylko zastanawiam się, czy boczna krawędź nie powinna być w formie słupka np. 8 x 8 cm zbrojonego pionowymi prętami.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 A umnie ścianka otwarta jest od góry (nie sięga sufitu) i z jednego boku. Konstrukcja na zaprawie (trochę wzmocnionej klejem do płytek), bez żadnych prętów, profili itp. Jest to świadoma konstrukcja.I ten to "patent", niezgodny z żadnymi mądrymi wytycznymi i zasadami z opisów doskonale spełnia swe zadanie bocznej ścianki prysznicowej już dwa lata.Krawędź obłożona jest płytkami tak jak ściana - dwa kolory + dekor + listwy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 09.04.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Anonimowy, moja ścianka też jest otwarta u góry. Marekrzy nie bardzo rozumiem z tym słupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.04.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Wolny bok wykończyłem wąskim pasem g-k. Prezentuje sie dobrze, choć były problemy z mocowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Klaudia, faktycznie nieprecyzyjnie to określiłem. Chodzi mi o to, że jedna krawędź pionowa jest otwarta, i składa się z pustaków szklanych ustawionych jeden na drugim i połączonych jedynie spoinami poziomymi, czyli cienką warstwą zaprawy. I teraz taki myk: aby wzmocnić pionową otwartą krawędź, należało by na boczną ściankę pustaków nałożyć więcej zaprawy i zatopić w niej zbrojenie. Tylko czy to jest aż tak niezbędne?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 10.04.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 No przecież to ja pisałem. Czemu nie zalogowało mnie? Ja poproszę książkę życzeń i zażaleń i kierownika sali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 10.04.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Marekrzy!Książki życzeń i zażaleń nie posiadam. Wydaje mi się, że nie potrzeba już wzacniać na krawędzi. Przynajmniej mój kafelkarz tak twierdził, a stawiał już niejedną taką ściankę. Przy takim dodatkowym zbrojeniu efekt końcowy może nie wyjść taki obry.Pozdrawiam i napisz jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 10.04.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Jeśli dostarczą mi pustaki w zamówionym kolorze, to stawiam ściankę w sobotę. No i jak mi się kafelkarz nie zbiesi.Pochwalę się, jak wyszło.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Marek i Klaudia:Tak jak pisałem powyżej, moja ścianka z jednej strony przylega do ściany a dołem postawiona jest na cokole wanny. Wyszło mi 8 x 4 pustaki. Góra i jeden bok wolne (brak jakiegokolwiek zbrojenia) i wykończone płytkami ściennymi. Wszystko OK.PS. Pytanie retoryczne: Czy ci którzy zalecają zbrojenia i spec-profile używają ich także do stawiania ścianek z innych elementów o podobnych wymiarach (bloczki, ceramika itd.)? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 11.04.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Pocieszyłeś mnie, dzięki.Wczoraj obejrzałem stronę jedynego polskiego producenta pustaków szklanych, (http://www.claroglass.com.pl/pustaki_montaz.html) to wymagania jakie oni stawiają dotyczą pewnie ścian Fortu Knox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Marko G 27.08.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Jeśli dostarczą mi pustaki w zamówionym kolorze, to stawiam ściankę w sobotę. No i jak mi się kafelkarz nie zbiesi. Pochwalę się, jak wyszło. Pzdr. W zamówionym kolorze .... ha - zrobią ci pustaki w kolorze, który sobie zamówiłeś, tak jak farbę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceka 22.10.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Do Klaudi, Masz namiary na tego kafelkarza - ile bierze za robotę? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 22.10.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Hey,ja też mam pytanie do znawcow luksferów. Otóż moją bezokienną łazienkę chcę trochę doświetlić i wymyśliłem sobie położenie luksferów na jendym z narożników łazienki, powyżej drzwi wejściowych (4 rzędy od wys. ok. 2m) od strony jasnego korytarza. Problem polega na tym, że chciałbym w ten sposób wykończyć jedną całą ścianę i kawałek drugiej (prostopadłej) - czy jest możliwe zrobienie narożnika o kącie prostym z luksferów? Czy też może należy zastosować jakiś profil?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 22.10.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Chyba sam znalazłem odpowiedź:http://www.hydrotex.pnet.pl/bartycka/solaris/wolke/narog1.jpgtylko, że to niemiecka produkcja i pewnie nie tanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts