Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

luksfery

Gość

Recommended Posts

A właśnie to był problem. Są w sprzedaży specjalne płytki do wykończenia, ale są droższe od samych luksferów. U mnie ta ścianka z luksferów stoi w łazience 4 na 9 luksfera i imituje kabinę prysznicową. Płytki podłogowe są w kolorze błękitnym, kluksfery niebieskie (troszkę inny odcień ale pasuje). Pomiędzy ścianą murowaną a końcem tej ścianki z luksferów zrobiłam taki stopień do brodzika. Narożniki stopnia wykończone są listwą zewnętrzną w kolorze płytek. Taki sam patent zastosowałam do wykończenia ścianki. Mój kafelkarz podocinał płytki podłogowe na długość luksferów, zafugował dookoła (fugi na jednym poziomie) a narożniki żcianki wyończył takimi samymi listwami. Nieskromnie powiem, że efekt nawet lepszy niż przy użyciu orygnalnych płytek. Boczna ścianka luksferów komponuje się bowiem ładnie z podłogą.

Pozdrawiam

Piękne dzięki.

Czytając czyłem si zupełnie jak w swojej łazience. Bo i koncepcja pasuje (kabina prysznicowa), i kolor płytek już położonych, i oczywiście luksfery będą niebieskie (satynowane). Tylko zastanawiam się, czy boczna krawędź nie powinna być w formie słupka np. 8 x 8 cm zbrojonego pionowymi prętami.

Pzdr

A umnie ścianka otwarta jest od góry (nie sięga sufitu) i z jednego boku. Konstrukcja na zaprawie (trochę wzmocnionej klejem do płytek), bez żadnych prętów, profili itp. Jest to świadoma konstrukcja.

I ten to "patent", niezgodny z żadnymi mądrymi wytycznymi i zasadami z opisów doskonale spełnia swe zadanie bocznej ścianki prysznicowej już dwa lata.

Krawędź obłożona jest płytkami tak jak ściana - dwa kolory + dekor + listwy.

Pzdr.

Klaudia, faktycznie nieprecyzyjnie to określiłem.

Chodzi mi o to, że jedna krawędź pionowa jest otwarta, i składa się z pustaków szklanych ustawionych jeden na drugim i połączonych jedynie spoinami poziomymi, czyli cienką warstwą zaprawy.

I teraz taki myk: aby wzmocnić pionową otwartą krawędź, należało by na boczną ściankę pustaków nałożyć więcej zaprawy i zatopić w niej zbrojenie. Tylko czy to jest aż tak niezbędne?

Pzdr.

Marekrzy!

Książki życzeń i zażaleń nie posiadam. Wydaje mi się, że nie potrzeba już wzacniać na krawędzi. Przynajmniej mój kafelkarz tak twierdził, a stawiał już niejedną taką ściankę. Przy takim dodatkowym zbrojeniu efekt końcowy może nie wyjść taki obry.

Pozdrawiam i napisz jak wyszło.

Marek i Klaudia:

Tak jak pisałem powyżej, moja ścianka z jednej strony przylega do ściany a dołem postawiona jest na cokole wanny. Wyszło mi 8 x 4 pustaki. Góra i jeden bok wolne (brak jakiegokolwiek zbrojenia) i wykończone płytkami ściennymi. Wszystko OK.

PS. Pytanie retoryczne: Czy ci którzy zalecają zbrojenia i spec-profile używają ich także do stawiania ścianek z innych elementów o podobnych wymiarach (bloczki, ceramika itd.)?

Pzdr.

• 4 months później...
Gość Marko G
Jeśli dostarczą mi pustaki w zamówionym kolorze, to stawiam ściankę w sobotę. No i jak mi się kafelkarz nie zbiesi.

Pochwalę się, jak wyszło.

Pzdr.

W zamówionym kolorze .... ha - zrobią ci pustaki w kolorze, który sobie zamówiłeś, tak jak farbę????

:o

• 1 month później...

Hey,

ja też mam pytanie do znawcow luksferów. Otóż moją bezokienną łazienkę chcę trochę doświetlić i wymyśliłem sobie położenie luksferów na jendym z narożników łazienki, powyżej drzwi wejściowych (4 rzędy od wys. ok. 2m) od strony jasnego korytarza. Problem polega na tym, że chciałbym w ten sposób wykończyć jedną całą ścianę i kawałek drugiej (prostopadłej) - czy jest możliwe zrobienie narożnika o kącie prostym z luksferów? Czy też może należy zastosować jakiś profil?

Pozdrowienia