Fumfol 15.09.2006 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Użyj kartonowych szalunków do okrągłych filarów. Wtedy nie ważny dół. Też o tym myślałem. Ale wykopać i tak trzeba i to dużo za dużo. Pomysł z dołownikiem jest ciekawy, pytanie tylko jak to wygląda i czy na 80 cm tym "wydłubie"? Może ktos ma jakis link do zdjęcia z opisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaaBaa 15.09.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 może nie 40x40 ale fi 30 to zrobisz tzw. dołownikiem (rodzaj świdra z rączką do kręcenia). Szukaj w marketach. Jaki to koszt? Około 40zł. Ja w przyszłym tygodniu też stawiam ogrodzenie. U mnie słupki 2m, profil kwadratowy. Dołki wykopane 30x30 głębokie na 40cm. Słupki muszą mi wystawać ponad podmurówkę 155cm, ponieważ chcę siatkę 150cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 15.09.2006 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 U mnie słupki 2m, profil kwadratowy. Dołki wykopane 30x30 głębokie na 40cm. Słupki muszą mi wystawać ponad podmurówkę 155cm, ponieważ chcę siatkę 150cm. Czym kopałeś? Masz jakieś foty? Czmu tylko na 40 wykopane? Trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 15.09.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Chcieliśmy tez takie ogrodzenie,ale zawołali 50 zł za metr - sama robocizna. Wyszło na to że mąż wział się w garść i sam zaczął kopać. Już jest 40m , podmurówka wystaje na 20 cm, w dół 60 cm, pod słupki tyle samo. Niestety nie dał dylatacji . Ale jest dobrze, zobaczymy co po zimie. U sąsiada 2 rok stoi, podobny 40cm w ziemi i nic nie popękało. Niestety pozostałe 80m będzie czekało na urlop kolejny lub jakiś dłuższy weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 15.09.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Chcieliśmy tez takie ogrodzenie,ale zawołali 50 zł za metr - sama robocizna. W mojej okolicy wołają koło 57 z mb z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.09.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Pomysł z dołownikiem jest ciekawy, pytanie tylko jak to wygląda i czy na 80 cm tym "wydłubie"? Wygląd od dołu: -świderek (ślimak kilka zwojów) o odpowiedniej średnicy. -rurka prosta o odpowiedniej długości -krótka rurka poprzeczna - rączka cena 30-40 zł w zależności od średnicy i marketu wydłubana głebokość zależy od: -długości rurki dołownika - bo pod koniec kopania rączka jest tuż nad gruntem -gruntu - jak ciężki do kopania, czy sama ziemia czy kamienie korzenie -średnicy - fi20 idzie łatwiej niż fi30 Osobiście wykopałem w krótkim czasie około 20 dołków pod słupki (stemple) na głębokość 70-80 cm, średnicy ok. 20 cm. Wg mnie do stabilnego mocowania ważniejsza jest głebokość niż średnica otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 15.09.2006 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 -gruntu - jak ciężki do kopania, czy sama ziemia czy kamienie korzenie Grunt to piasek na szczęście. Nawet łopatą kopie sie nieźle, ale chyba ten świderek to dobry pomysł. Osobiście wykopałem w krótkim czasie około 20 dołków pod słupki (stemple) na głębokość 70-80 cm, średnicy ok. 20 cm. Ile czasu to kopałeś/wierciłeś? Wg mnie do stabilnego mocowania ważniejsza jest głebokość niż średnica otworu. Też mi sie tak wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.09.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Osobiście wykopałem w krótkim czasie około 20 dołków pod słupki (stemple) na głębokość 70-80 cm, średnicy ok. 20 cm. Ile czasu to kopałeś/wierciłeś? Trudno powiedzieć bo wierciłem i na bieżąco wsadzałem stemple i zasypywałem. Poza tym w kilku miejscach miałem korzenie... W dobrych warunkach pojedynczy otwór to jakieś parę minut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 16.09.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Na podmurówkę proponuję zastosować betonowe 50x200 cm płyty stosowane na ogrodzenia po 16 zł szt. Wychodzi zdecydowanie taniej niż fundament i roboty dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaaBaa 16.09.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Czym kopałeś? Masz jakieś foty? Czmu tylko na 40 wykopane? Trochę mało. Kopałem szpadlem. Fotek na razie nie mam. Wykopałem na 40cm, ponieważ wymyśliłem to sobie tak, że słupek musi wystawać ponad podmurówkę 155cm, a słupki mam równe 2m ponieważ tnę je z profili 6m (dostępne są tylko 6m i 12m) a nie chcę mieć odpadów. Jeśli miałbym wyjście zastosowałbym dłuższe słupki. Mam nadzieję, że dobrze rozumuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 16.09.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Nie ma problemu z wykopaniem dziury pod słupek - kopało się dziury głębokości do 1,5 m pod słupy telefoniczne, wystarczy długi trzonek łopaty i talent w rękach. Ja robiłem tak: najpierw słupki - słupek mocowany w dołku gruzem albo kawałkami cegły, na górze kawałek deski z wbitym gwoździem (słupek z rury). I betonowanie. Później wykop pomiędzy słupkami - zabetonowanie. Następnie szalunki i również beton. Głębokość wykopu pod podmurówkę zależy od rodzaju gruntu. Jeżeli glina, to albo bardzo głęboko albo zbrojenie bo zimą wysadzi. Jest problem, który zauważyłem po roku - i nie mam pomysłu na zapobiegnięcie. Słupek metalowy rozszerzając się w lecie rozsadza podmurówkę. Niby nie rozpadnie się ale są brzydkie pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiho 17.09.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 jeżeli zastosowałeś słupki z profila zimnowalcowanego,a zamknięty profil to tylko na zimno to znaczy,że wyprodukowane w Bochni,to powodem pękania nie jest rozszerzalność stali tylko jej gatunek jeżeli zabetonowanej części nie zabezpieczyłeś antykorozyjnie to beton rozsadza rdza a same słupki jak mówi jeden znajomy,u samej du... ulecą za dwa lata,taka to jest stal,jak mają 5mm to cztery lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 17.09.2006 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Witam! Wykopałem, a raczej wywierciłem wszystkie otwory (32 szt.) pod słupki. Świder sprawdził się doskonale (koło 40 zł w LM). Wiercenie trwało jakieś 4-5 godzin, z przerwą na śniadanie. Teraz zakupie słupki i w przyszłym tygodniu je zabetonuje. Słupki kupuje 2,3 m, a nie jak zamierzałem 2,0 m. Działka nie jest idealnie równa i nie chce potem mocować słupka w betonie tylko na 20 albo 15 cm. Niech będzie zrobione pożądnie. Dobrze kombinuje, czy może koledzy mają jakieś uwagi? Podmórówkę będę kopał na 30-40 cm. Może mi ktoś podsunąć jakąś koncepcję na szalowanie podmurówki? Mam Całe sterty desek na budowie więc na pewno je wykożystam, pytanie tylko jak to zrobić, żeby było dobrze i w miarę sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 18.09.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 jeżeli zastosowałeś słupki z profila zimnowalcowanego,a zamknięty profil to tylko na zimno to znaczy,że wyprodukowane w Bochni,to powodem pękania nie jest rozszerzalność stali tylko jej gatunek jeżeli zabetonowanej części nie zabezpieczyłeś antykorozyjnie to beton rozsadza rdza a same słupki jak mówi jeden znajomy,u samej du... ulecą za dwa lata,taka to jest stal,jak mają 5mm to cztery lata. Stal w betonie nie wymaga w normalnych warunkach zabezpieczenia antykorozyjnego - beton wytwarza lekko alkaiczny odczyn, który chroni ją przed korozją... Gdyby tak nie było to niezbędne byłoby zabezpieczenie antykorozyjne prętów zbrojeniowych ław. Wprawdzie ławy zabezpiecza się przeciwwilgociowo właśnie dla zachowania tego alkaicznego odczynu ale tam jest więcej wilgoci niż przy słupkach 30cm od gruntu... Chociaż może lepiej lać te słupki w folii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 20.09.2006 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 a same słupki jak mówi jeden znajomy,u samej du... ulecą za dwa lata,taka to jest stal,jak mają 5mm to cztery lata. W przypadku słupków ocynkowanych należy sie też spodziewać takiego czegoś? Kontakt z ziemią im nie zaszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 20.09.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Gość który ma mi robić ogrodzenie (słupki + siatka bez podmurówki) zaproponował, że zrobi słupki z profili 5 x 5, tzn. kupi takie 6-cio metrowe i je potnie. Z jednego profila ma być 2,5 słupka (te pół to znaczy, że kolejny będzie spawany). Slupek ma być 2,40 wysoki. Srodek slupka ma być zalany betonem i zakryty daszkiem. Oczywiście malowanie antykorozyjne etc. Mam pytanie czy takie słupki będą OK? Nie znam się zupełnie. Facet powiedział że na zabetonowanie 60 slupków potrzeba będzie tonę cementu , czy to możliwe Grunt mam z jednje strony piaszczysty, ale z drugiej jest niżej i bardziej wilgotno. Ogólnie poziom wody jest wysoki. Co o ty myślicie? Z góry dziękuję za uwagi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlem 21.08.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Właśnie przymierzam się do zakupu wszystkich materiałów. O ile wyliczenie ilości słupków, siatki, drutów nie stanowi problemu o tyle oszacowanie ilości piasku i cementu nie jest już takie proste. Jak sobie z tym poradziliście? Ile powinienem kupić żwiru (piasku) a ile cementu na 100 mb ogrodzenia? Czy poradzę sobie bez betoniarki ale za to z sipą i taczką? Poradxcie bo ślubna sie piekli i gna do roboty. No i oczywiście jaki powinien być skład mieszanki : cement + piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.08.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 tym ktorzy maja pieski klasy suczka nie polecam plotu tylko na slupkach - zwierzyna bedzie wam sie podkopywac wiec podmurowka konieczna. ja kopalem lawe na 40-45cm, przed zalaniem wbetonowane byly slupki, na tym poszla podmurowka na 20cm, w szalunku, bez zbrojenia ale z dylatacjami co 7-8m (wypelnienie silikonem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Webster 22.08.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 a jaka ta siatka ktora instalowales? moze ta siatka zgrzewana Betafence? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 22.08.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 a jakiś zgrabny sposób na dylatację pomiędzy podmurówką a słupkami? Czym i jak to wykonać podczas betonowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts