sylvo 22.08.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Samo się zdylatuje, pęknie gdzie będzie mu pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekeko 23.08.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Ja ogrodzilem Betafencem swoj domek letniskowy! A co masz jakies pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Webster 27.08.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 no najwazniejsze sprawy:jak to sie instaluje?jak to wyglada?i jak znosi warunki atmosferyczne?ten Betafence Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 27.08.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 no najwazniejsze sprawy: jak to sie instaluje? jak to wyglada? i jak znosi warunki atmosferyczne? ten Betafence a ile kosztuje nie pytasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 27.08.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Właśnie zacząłem robić ogrodzenie, siatkę kupiłem już kilka miesięcy wcześniej stalową z elementami ocynku 3 mm grubości wysokość 150 cm. Słupki jak zobaczyłem w hurtowni to dałem sobie spokój. kupiłem rurę 2 cale na podpory i 2,5 cala czarną grubościenną na rogi, 7mb co daje 3 słupki po 2,33m z jednego kawałka. Początkowo myślałem żeby dać tylko słupki i siatkę ale ogrodzenie robisz raz i porządnie.Nie wiedziałem ile orientacyjnie pójdzie piachu do dziś nie wiem, przywiozłem na razie 7 ton żwiru i 7 ton piachu.ogrodzenie - fundament po zebraniu opinii fachowców zdecydowałem 40cm fundament w ziemi i 15 cm wysokość podmurówki od poziomu gruntu, na szerokość łopaty 16-18cm, żeby po obu stronach słupka było minimum 4 cm betonu. Zacząłem kopać i teraz zależy jaką kto ma ziemię to różnie się kopie ja np. 30m kopałem 14 godzin.Bez betoniarki raczej się nie obejdzie, beton musi być minium b15,mieszać 5 minut - potem traci właściwości, jakieś kamienie do obłożenia słupków po wypoziomowaniu., no i szalunek tak chcę zrobić.Załącze zdjęcie , nie wiem czy robić zbrojenie druciane przy takich parametrach , 40 cm w ziemi i 15 nad gruntem, zastanawiam się nad tym , nie chciałbym żeby popękało.Skład mieszanki jest podany na worku z cementem, kupiłem dziś w Castoramie po 10zł -25 kg portlandzki CEM II .Dylatacje nie bardzo wiem o co chodzi,w zasadzie chyba do 80 cm to i tak jest powyżej granicy przemarzania gruntu.Ja na jednej długości mam 50 m do ogrodzenia.Moż ktoś z forumowiczów ma jakieś spostrzeżenia, ale ktoś kto fizycznie robi bądź robił ogrodzenie a nie teoretyk.Pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Webster 28.08.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Cene znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 28.08.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Jaki jest orientacyjny koszt 1mb takiej siatki z podmurówką? Chodzi o wykonanie w systemie gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 28.08.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 1 mb siatki grubość 3mm wysokość 150cm - 9,90zł, słupek w granicach 35zł taki solidny z rury długi na 2,30m,no ale to dajesz słupki co 3 metry,wiadomo beton, to już zależy jaka podmurówka fundament, czy głeboka czy szeroka?piasek do betonu 7 ton -150zł, żwir do betonu 7 ton- 200zł, cement portlandzki CEM II - 9,97zł za worek 25 kg, tyle pamiętam , trzeba przeliczyć ile wyjdzie zaprawy na 1 metr betonu,.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba.dom. 20.06.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 za kilka tygodni ruszam z ogrodzeniem - myslę że gotowe podmurówki będą ok - i mam kilka pytań:1. czy te gotowe podmurówki kładliście bezpośrednio na gruncie, czy na utwardzonym, czy na chudej wylewce?2. czy dawaliście folie pod te gotowe podmurówki?3. czy dawaliście folie w wykop pod słupki? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 21.06.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam Ja robiłem ogrodzenie z siatki ale z podmurówką systemową czyli łączniki na słupkach i płyty zasuwane.Bardzo wygodne i szybkie budowanie a i koszt nie przeraża.90mb ogrodzenia kosztowało mnie 3000 +moja praca.Słupki narożne i końcowe dałem na 80cm natomiast reszta na 50 cm i to wystarcza u mnie akurat bo mam zbitą glinę.Oto kilka fotek. http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/5iAz2NK2fl7/100_7423http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/2m1Mmx8P0UN/100_7368 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 21.06.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Bardzo prosze o informacje jak wykonac ta dylatacje !!!!Będe świdren 28 m średnicy robic otwory w ziemi i potem trzeba kopac recznie pod podmurówke ..to wiem ..ale jak wykonac ta dylatacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 21.06.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Miałam taki sam problem,kupiłam słupki na 1,8 czy na 2, niepamiętam ,siatkę na 1,5.Ogrodzenie na ławie lane z betoniarki,teren nierówny.Poprzedłużaliśmy wszystkie słupki,jeździłam po złomach i wyszukiwałam rurki calówki ,które dospawaliśmy hahahah.Teraz jestem pewna ,że ich ani bomba nie ruszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 21.06.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam Ja robiłem ogrodzenie z siatki ale z podmurówką systemową czyli łączniki na słupkach i płyty zasuwane.Bardzo wygodne i szybkie budowanie a i koszt nie przeraża.90mb ogrodzenia kosztowało mnie 3000 +moja praca.Słupki narożne i końcowe dałem na 80cm natomiast reszta na 50 cm i to wystarcza u mnie akurat bo mam zbitą glinę.Oto kilka fotek. http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/5iAz2NK2fl7/100_7423 http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/2m1Mmx8P0UN/100_7368 witam, szczerze powiem że jestem zainteresowany również takim wykonaniem. Proszę o info jaki był koszt bez wliczania siatki (bo tę już mam), jaki rozstaw słupków, oraz namiary na dystrybutora podmurówki systemowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 21.06.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Koszt przęsła 256cm (łącznik na słupek i płyta)to koszt około 32-35 zł i do tego słupek -rura fi48x2mm i długa na 2m 14zł , daszek oraz uchwyty do słupka 2,5zł.Oczywiście trzeba doliczyć piasek, cement,farbę oraz łączniki zastrzałów słupka ale to nie są duże koszty.Wpisz na allegro "podmurówka do siatki" i "akcesoria do słupków "w dziale ogrodzenia .Ja kupowałem przez hurtownie w Tomaszowie Maz. ale producent jest gdzieś w Wolborzu(Łódzkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba.dom. 22.06.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 czy coś dawaliście pod te gotowe podmurówki? folię, wylewkę, żwir - czy tak kładzione na gołą ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 22.06.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Goła ziemia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil86 22.09.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 kkdarch- sam robiłeś,czy wyczytałeś czy ktos ci pomagał w sensie jakaś osoba co już robiła tego typu ogrodzenia? Ja też jestem z woj.łódzkiego i mam zamiar ogrodzić działkę 100 metrów boki i 21 metrów tył bo przód aby był narazie a i tak będzie zmieniony.No i chciałbym wykonać to sam w sensie bez firmy lecz nie teraz tylko za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 22.09.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Robiłem to z moim ojcem i chyba źle nie wyszło. Przód mam zrobiony prowizorycznie i będzie usunięty po wybudowaniu docelowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 13.12.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 a ja "wrzucę kij w mrowisko" część osób robi płoty, które w miarę "odkucia się" po budowie, chce i tak zamienić na coś bardziej okazałego niż siatka z prefabrykowaną lub betonową podmurówką. Więc po co robić podmurówkę?? co sądzicie o takim rozwiązaniu (tańszym, czasami szybszym), wytrzyma wiele lat. a) wykopujemy wąski pas wzdłuż planowanego ogrodzenia (10-15cm szer i 20-25głęb) b) osadzamy słupki ogrodzeniowe zgodnie z zasadami budowlanymic) montujemy siatkę, napinamy drutem górę, dół, może środek - jak kto lubid) dół siatki jest naszą podmurówką - tj. znajduje się 20-25cm poniżej docelowego poziomu ziemie) zabezpieczamy tą część siatki która będzie w ziemi (oprócz fabrycznej powłoki pcv) np. masą asfaltowo-żywiczną.f) obsypujemy warstwą przepuszczalną wodę piach-żwir. i gotowe a) taniejb) szybciejc) na podobnej głębokości jak podmurówka (jak ktoś nie chce kretów przepuścić może głębiej)d) wytrzyma na pewno z 10-15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts