Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie z siatki z podmurówką - jak wykonać

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie zacząłem robić ogrodzenie, siatkę kupiłem już kilka miesięcy wcześniej stalową z elementami ocynku 3 mm grubości wysokość 150 cm. Słupki jak zobaczyłem w hurtowni to dałem sobie spokój. kupiłem rurę 2 cale na podpory i 2,5 cala czarną grubościenną na rogi, 7mb co daje 3 słupki po 2,33m z jednego kawałka. Początkowo myślałem żeby dać tylko słupki i siatkę ale ogrodzenie robisz raz i porządnie.

Nie wiedziałem ile orientacyjnie pójdzie piachu do dziś nie wiem, przywiozłem na razie 7 ton żwiru i 7 ton piachu.

ogrodzenie - fundament po zebraniu opinii fachowców zdecydowałem 40cm fundament w ziemi i 15 cm wysokość podmurówki od poziomu gruntu, na szerokość łopaty 16-18cm, żeby po obu stronach słupka było minimum 4 cm betonu. Zacząłem kopać i teraz zależy jaką kto ma ziemię to różnie się kopie ja np. 30m kopałem 14 godzin.

Bez betoniarki raczej się nie obejdzie, beton musi być minium b15,mieszać 5 minut - potem traci właściwości, jakieś kamienie do obłożenia słupków po wypoziomowaniu., no i szalunek tak chcę zrobić.

Załącze zdjęcie , nie wiem czy robić zbrojenie druciane przy takich parametrach , 40 cm w ziemi i 15 nad gruntem, zastanawiam się nad tym , nie chciałbym żeby popękało.

Skład mieszanki jest podany na worku z cementem, kupiłem dziś w Castoramie po 10zł -25 kg portlandzki CEM II .

Dylatacje nie bardzo wiem o co chodzi,w zasadzie chyba do 80 cm to i tak jest powyżej granicy przemarzania gruntu.

Ja na jednej długości mam 50 m do ogrodzenia.

Moż ktoś z forumowiczów ma jakieś spostrzeżenia, ale ktoś kto fizycznie robi bądź robił ogrodzenie a nie teoretyk.

Pozdrawiam

[/img]

1 mb siatki grubość 3mm wysokość 150cm - 9,90zł, słupek w granicach 35zł taki solidny z rury długi na 2,30m,no ale to dajesz słupki co 3 metry,

wiadomo beton, to już zależy jaka podmurówka fundament, czy głeboka czy szeroka?

piasek do betonu 7 ton -150zł, żwir do betonu 7 ton- 200zł, cement portlandzki CEM II - 9,97zł za worek 25 kg,

tyle pamiętam , trzeba przeliczyć ile wyjdzie zaprawy na 1 metr betonu,.

pozdro

• 1 year później...

za kilka tygodni ruszam z ogrodzeniem - myslę że gotowe podmurówki będą ok - i mam kilka pytań:

1. czy te gotowe podmurówki kładliście bezpośrednio na gruncie, czy na utwardzonym, czy na chudej wylewce?

2. czy dawaliście folie pod te gotowe podmurówki?

3. czy dawaliście folie w wykop pod słupki?

pozdrawiam.

Witam

Ja robiłem ogrodzenie z siatki ale z podmurówką systemową czyli łączniki na słupkach i płyty zasuwane.Bardzo wygodne i szybkie budowanie a i koszt nie przeraża.90mb ogrodzenia kosztowało mnie 3000 +moja praca.Słupki narożne i końcowe dałem na 80cm natomiast reszta na 50 cm i to wystarcza u mnie akurat bo mam zbitą glinę.Oto kilka fotek.

http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/5iAz2NK2fl7/100_7423

http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/2m1Mmx8P0UN/100_7368

Miałam taki sam problem,kupiłam słupki na 1,8 czy na 2, niepamiętam ,siatkę na 1,5.Ogrodzenie na ławie lane z betoniarki,teren nierówny.Poprzedłużaliśmy wszystkie słupki,jeździłam po złomach i wyszukiwałam rurki calówki ,które dospawaliśmy hahahah.Teraz jestem pewna ,że ich ani bomba nie ruszy...

Witam

Ja robiłem ogrodzenie z siatki ale z podmurówką systemową czyli łączniki na słupkach i płyty zasuwane.Bardzo wygodne i szybkie budowanie a i koszt nie przeraża.90mb ogrodzenia kosztowało mnie 3000 +moja praca.Słupki narożne i końcowe dałem na 80cm natomiast reszta na 50 cm i to wystarcza u mnie akurat bo mam zbitą glinę.Oto kilka fotek.

http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/5iAz2NK2fl7/100_7423

http://kkdarch.wrzuta.pl/obraz/2m1Mmx8P0UN/100_7368

witam,

szczerze powiem że jestem zainteresowany również takim wykonaniem.

Proszę o info jaki był koszt bez wliczania siatki (bo tę już mam), jaki rozstaw słupków, oraz namiary na dystrybutora podmurówki systemowej

Koszt przęsła 256cm (łącznik na słupek i płyta)to koszt około 32-35 zł i do tego słupek -rura fi48x2mm i długa na 2m 14zł , daszek oraz uchwyty do słupka 2,5zł.

Oczywiście trzeba doliczyć piasek, cement,farbę oraz łączniki zastrzałów słupka ale to nie są duże koszty.Wpisz na allegro "podmurówka do siatki" i "akcesoria do słupków "

w dziale ogrodzenia .Ja kupowałem przez hurtownie w Tomaszowie Maz. ale producent jest gdzieś w Wolborzu(Łódzkie).

• 3 months później...

kkdarch- sam robiłeś,czy wyczytałeś czy ktos ci pomagał w sensie jakaś osoba co już robiła tego typu ogrodzenia?

Ja też jestem z woj.łódzkiego i mam zamiar ogrodzić działkę 100 metrów boki i 21 metrów tył bo przód aby był narazie a i tak będzie zmieniony.No i chciałbym wykonać to sam w sensie bez firmy lecz nie teraz tylko za jakiś czas :)

• 2 months później...

a ja "wrzucę kij w mrowisko"

część osób robi płoty, które w miarę "odkucia się" po budowie, chce i tak zamienić na coś bardziej okazałego niż siatka z prefabrykowaną lub betonową podmurówką.

Więc po co robić podmurówkę??

co sądzicie o takim rozwiązaniu (tańszym, czasami szybszym), wytrzyma wiele lat.

a) wykopujemy wąski pas wzdłuż planowanego ogrodzenia (10-15cm szer i 20-25głęb)

b) osadzamy słupki ogrodzeniowe zgodnie z zasadami budowlanymi

c) montujemy siatkę, napinamy drutem górę, dół, może środek - jak kto lubi

d) dół siatki jest naszą podmurówką - tj. znajduje się 20-25cm poniżej docelowego poziomu ziemi

e) zabezpieczamy tą część siatki która będzie w ziemi (oprócz fabrycznej powłoki pcv) np. masą asfaltowo-żywiczną.

f) obsypujemy warstwą przepuszczalną wodę piach-żwir.

i gotowe

a) taniej

b) szybciej

c) na podobnej głębokości jak podmurówka (jak ktoś nie chce kretów przepuścić może głębiej)

d) wytrzyma na pewno z 10-15 lat