Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzialka uzbrojona czy nie?

aLien01

Recommended Posts

Witam

Mam dzialke na oku i wlasciciel twierdzi ze dzialka jest uzbrojona ale jak podjechalem na dzialke to tylko jest skrzynka ZK a reszta cytuje "wyprowadzone sa tylko rury - woda, kanaliza, gaz" co to oznacza?. Czy beda duze koszta dokonczenia uzbrojenia. Zaznacze ze na okolo stoja juz nowo wybudowane domy.

Jak do działki masz doprowadzone "rury" to pół biedy. Koszty nie powinny być wysokie, w końcu przyłącz juz masz. Pozostanie poprowadzenie prądu ze skrzynki do domu, rurki z wodą i założenie licznika w domu, założenie skrzynki gazowej i poprowadzenie rury do domu. Najlepiej dowiedz się jescze od sąsiadów, w wodociągach, gaazowni i energetyce. Latania troche jest, ale lepiej trochę polatać niż byc później zaskoczonym kosztami

Przyłącza liczy się do granicy działki,jeśli wyprowadzone są rury,kable mediów do granicy to działka jest uzbrojona.

Często zdarza się nawet jak media biegną w drodze,to ludzie sprzedają jako uzbrojone.Tu akurat mijają się z prawda,gdyż hipotetycznie może się zdarzyć sytuacja ,że np. wodociąg biegnący w drodze ma za małą średnicę/jest obciążony ponad miarę , wodociągi nie zezwolą na przyłącze do budynku i trzeba ciągnąć nową sieć,podobnie z innymi branżami.Na działkach obok mnie tak było z energetyką.prąd biegł :) w drodze ale energetyka nie pozwoliła się podłączyć do czasu zbudowania nowej stacji transformatorowej.

Opisana sytuacja raczej się nie wydarzy przy nowopodzielonych działkach,tam w 99,9% będzie można się podłączyć do mediów w drodze.....Nowe sieci ,obliczone z naddatkiem na terenie wszystkich działek

W jakimś wątku już pisałem o cenach w Poznaniu i okolicach:

Ceny średnie w regionie i przy standardowych założeniach /media w drodze gruntowej,brak chodniczków itp../

Prąd jak nie ma skrzynki w granicy to z 1000-1200zł.

Gazownia od sieci do granicy /bez skrzynki/ ok.800-1000zł Oraz ze skrzynki do domu w zależności od odległości do domu od drogi oraz ilości wejść do budynku /ja mam dwa wejścia na przykład,żeby nie ciągnąć instalacji gazowej po całej chacie/ jakieś 1000-1500zł.No i trzeba zrobić projekt instalacji wewnętrznej gazowej 400-500zł.Od sieci do granicy działki robi gazownia "gratis" . Dolicz jeszcze z 350-400zł na pomiary geodezyjne powykonawcze i masz komplet.

woda i kanaliza podobnie z tym ,że stosunkowo najdrożej wychodzi kanalizacja

Witam

Mam dzialke na oku i wlasciciel twierdzi ze dzialka jest uzbrojona ale jak podjechalem na dzialke to tylko jest skrzynka ZK a reszta cytuje "wyprowadzone sa tylko rury - woda, kanaliza, gaz" co to oznacza?. Czy beda duze koszta dokonczenia uzbrojenia. Zaznacze ze na okolo stoja juz nowo wybudowane domy.

To znaczy ze jest uzbrojona, a co bys chcial? kran , kibel i licznik gazowy na dzialce ? :lol:

Masz media na dzialce, teraz trzeba bedzie poprowadzic do domu.