Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HAGA LMB47 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Witam!

poszukuję osób, które zdecydowały się na kupno i realizację projektu LMB-47 z pracowni Lipińscy, jakie są ich doświadczenia, uwagi, czy znaleźli jakieś ukryte błędy w projekcie, czy dokonali jakiś zmian? bardzo proszę o podzielenie się własnymi uwagami - z góry dziękuję - Milena

• 2 weeks później...

Witam!

My takze zdecydowlismy sie na ten projekt, choc jeszcze nie kupiony to juz szukam wycen naszych zmian (a jest tego troche):

- zmiana stropu z drewnianego na terive,

- usuniecie z salonu schodow na gore i przerzucenie ich do kotlowni (poddasze bedzie wylacznie nieuzytkowe),

- zmiany okien na frontowej i ogrodowej elewacji (przesuniecie i rozmiar),

- doprojektowanie wentylacji nawiewno-wywiewnej z reku,

- przesueniecie dwoch scianek dzialowych wewnatrz (powiekszenie lazienki kosztem przylegajacego pokoju, oraz zrownanie powierchni pokojow naprzeciw korytarza),

Acha - I jeszcze zmiana zadaszenia ganlu z kolumn na zastrzalowe belki jak w projekcie Gienia.

To tyle naszych zmian - napisz prosze Twoje uwagi - jak watek przyspieszy to moze ktos jeszcze sie zdecyduje.

Witam

Ciągle zastanawiam się nad tym projektem i jakby nie patrzeć zmian adaptacyjnych nie uniknę:

- zmiana rozmiarów okien;

- rezygnacja z wyjścia na taras (rezygnacja z tarasu);

- zwężenie łazienki, poszerzenie przyległego pokoju;

zmiany te może wprowadzić uprawniony architekt i nie wymagają zgody projektanta (takiej odpowiedzi udzieliła mi pracownia);

zastanawia mnie jednak kotłownia - zależy mi na ogrzewaniu tradycyjnym (eko-groszek) - jak i gdzie pomieścić opał? pozostaje dobudowanie garażu i pomieszczenia na opał.... ma ktoś jakiś pomysł?

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Od jakiegos czasu przygladam sie temu projektowi.

Osobiscie uwazam ze garaz jest niezbedny - przyklejony do pomieszczenia gospodarczego, sadze ze jednospadowy daszek prezentowalby sie poprawnie i nie psul bryly budynku.

Mam watpliwosci czy w pomieszczeniu gospodarczym zmiescilby sie jakis piecyk, ew. tam jedynie bojler i elktryczne ogerzwanie piecami akumulacyjnymi domu.

Schody wyrzucilbym z salonu na korytarz - wysuwane. Poddasze tylko jako strych.

• 2 weeks później...

Witam!

My też zastanawiamy sie nad tym projektem. Wcześniej chcieliśmy LMB27c - jest bardzo podobny, tylko trochę mniejszy. Jeśli chcecie zobaczyć jak wyglada w rzeczywistości to znajdźcie w galerii zdjec dom ryb(y).

My tak jak "ryby" chcemy zrezygnować z zadaszenia tarasu na rzecz pergoli. Garaz chcemy z dachem dwuspadowym (tylko trochę niższym niż dom), "ryby" mają dach jednospadowy i nam sie nie podoba. Ale to rzecz gustu :D i nie będziemy o tym dyskutować :D

Schody w salonie nam sie też nie podobaja. Poza tym użytkowe poddasze chcemy mieć na wszelki wypadek, gdyby kiedyś, kiedyś któreś nasze dziecko zechcialo zamieszkać ze staruszkami :D Zalezy nam, żeby ewentualne schody byly w pomieszczeniu gospodarczym, bo daje to możliwość oddzielnego wejścia. Na razie byłyby tylko ściagane schodki żeby sie dostac na strych.

Poza tym nic nie bedziemy zmieniać.

Ogrzewanie - planujemy systemy połączone tzn. kominek z płaszczem wodnym, solary (od c.w.u.) i dodatkowo piec elektryczny (licznik dwutaryfowy).

Pozdrawiamy :p

• 2 months później...
WITAJCIE ! Miłosnicy LMB-47, nam ten domek tez sie bardzo podoba, czy ktos juz buduje? Nam zależy na uzytkowym poddaszu poniewaz mamy wiekowych rodziców i pokoje na dole musza byc dla Staruszków.Może ktos ma pomysł jak zmienic układ , zeby te pokoje miały chociaz 3 na 4 m, nie zmiejszając salonu , bo i tak jest nieduzy. Jesli ktoś juz buduje niech podzieli sie swoimi uwagami i kosztami .Pozdrawiam Marzko

Witam zwolenników LMB 47!

Projekt mam już kupiony, wersja 47a czyli z garazem, nie ma go jeszcze w necie bo nie zrobili wizualizacji, ale jest w sprzedaży :lol: Dach jest dokładnie taki sam jak na domu tylko miższy, a od strony ogrodu jest pomieszczenie gospodarcze. Wymiary garazu:540x324, a pom. gosp.116x324. Między garazem a pom. gosp. jest zaprojektowane przejście, ale ja wole wstawić drzwi od ogrodu (w miejsce okna), bo wygodniej jest tam wkładać ew. grabie, kosiarke itp :) )

Jeśli chodzi o mniejsze pokoje to mają 411x270, (czyli prawie 3x4 Marzko :D )a większa sypialnia ma 411x376

Deka - dla ciebie podaje wymiary pomieszczenia gosp. - kotlowni 401x160, to chyba jednak nie tylko bojler sie zmieści :D

Pozdrawiam i czekam na odzew :D :D

Ika , bardzo sie ciesze , ze sie odezwalas, ciekawa jestem ile kosztuje projekt z garazem,napisz tez ,czy masz uzytkowe poddasze, jaki jest strop,domek jest super, tylko ze na garazu chce dach plaski , Bo mozna zrobic taras, natomiast zadaszenie z tylu, czyli wyjscie na ogrod ,chce troche przedluzyc, dac z boku kolumn sciany z oknami, a z przodu drzwi balkonowe zeby wyjsc do ogrodu.To bedzie nasza zimowa oranzeria. Snieg za oknem, a my prawie na zewnatrz w ciepelku pijemy kawke.Napisz jeszcze jaki musi byc front dzialki na ten projekt z garazem.jak zaczniecie budowac kontaktuj sie ze mna. Ja narazie czekam na kupca starego domu,zeby sie przeniesc i wybudowac ten mini dworek.Pozdrawiam cie serdecznie-Marzko

• 10 months później...
  • 4 weeks później...

Witam serdecznie

Z ogromną przyjemnością wstępuję do grona zwolenników lmb 47. Zaczęłam właśnie ciężką przeprawę przez papierologię :-?

Moim pierwszym projektem, który wpadł mi w oczko to sielanka http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=124&a=298&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=900&wymiar_dzialki_x_max=100&powierzchnia_uzytkowa_min=1&wymiar_dzialki_x_min=0&sort_is=&typ_budynku_in=PA,PAPU&projekt=8

jednak po dłuższych przemyśleniach zdecydowałam się na lmb 47 ponieważ w sielance nie podobało mi się przejście z domu do garażu przez hol koło pokoi, ale z pewnością w lmb 47 wykorzystam wygląd zewnętrzny domku -kolorystykę elewacji, okrągłe kolumny, daszek z tyłu bez kolumn tylko lekko wydłużony, itp.

Jeżeli chodzi o środek w LMB 47 właściwie chcem wprowadzić niewielkie zmiany...pozbyć się ścianki nośnej między holem a salonem, myślę jeszcze nad oknami w salonie czy zmieniać ich wielkość... i mam jedynie problem ze schodami.... :-?

Nie wiem na ile starczy mi kasy ale chciałabym zrobić poddasze użytkowe, zaproponowane schody kręcone z salonu zupełnie mi nie odpowiadają...myślę nad przeniesieniem ich do wiatrołapu, ale zupełnie nie wiem czy tak się da :-?

Bardzo proszę o jakieś sugestie i może inne rozwiązania, jakie Wam się nasunęły......i oczywiście mile widziane fotki tych którzy zaczęli już budowę (lub ją skończyli)

• 4 weeks później...

Hallo, czy ktoś w końcu zaczął coś robić z naszym LMB 47?

Wybieramy projekt właśnie i zaczyna mnie już męczyć ten temat bo stale jest "coś", a ten LMB 47 ma w sobie tą prostotę której szukam od dawna. Ktos tu napisał że jest wersja z garażem. Szkoda że od strony z pokojem dziennym i pom. gosp. Może jest wersja z garażem od drugiej strony. Gdyby ktoś to wiedział i dał znać, byłbym niezmiernie wdzięczny. Ciszę w tym wątku przerwałem, może ktoś da jakiś odzew. Hallo.

Pozdrówka dla forumowiczów !

• 1 year później...

Przeprowadzam się za 2 tygodnie do domu z tego projektu. Trochę zmodyfikowałem ale niewiele , wersja bez garażu .

Opis modyfikacji : w połowie podpiwniczony ( zamiast kotłowni schody do piwnicy ) , ściana kolankowa podniesiona o 3 pustaki.Powiększony taras , i ganek tylni o metr dalej wysunięty. Schody w salonie bez zmian , tyle że nie okrągłe a proste. Na dole rozkład pokoi praktycznie dokładnie taki sam . Planuję mieszkać na dole a górę traktuję raczej rekraacyjnie i kiedyś dla dzieci aczkolwiek wyszło dodatkowo 100 metrów.

wady : ciemny korytarz ( moim zdaniem warto zrobić okno w tym małym pokoju

za łazienką z boku domu ma wprost korytarza. No i wkurza mnie ta ściana pomiędzy schodami a korytarzem. Wystarczyło zrobić maksymalnie duże przejście i okno tarasowe doświetliło by korytarz oraz uprzestrzenniło duży pokój. Tego niestety już nie zmienię. Aha. zamieniłem kolumny z betonu na drewniane.

• 1 year później...
  • 3 years później...