Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrodzenia.

AKUM

Recommended Posts

Witam.

Proszę o odpowiedź ile moze kosztować realnie ogrodzenie 23 metry długości. Murek wysokość ok 90cm, sztachety wys. ok. 80cm. Cały otynkowany i pomalowany, pomalowane sztachety i przykrecone generalnie wszystko na gotowo. Fachman powiedział 5500zł jest to cena robocizny.

Otynkowany i pomalowany? Nie rozleci się po paru zimach?

Chciałem zrobić z kamienia,ale na szczęście niektórzy wybili mi to z głowy.

Robię z klinkieru.Murek na cztery cegły,słupki też na cztery w przekroju.Zastosowałem zaprawe do klinkieru.Worek 25kg kosztuje 17zł.Poszło 20 worków.

Płot ma 17m.Około 1000 cegieł po 1,17zł.Sztachety malowane 120cm po 1,00zł kupione na aukcji.Myślę że nie przekroczę 2000,00zł.Oczywiście wszystko robię sam.

Nie mam młotka pod ręką,żeby wybijać komukolkiew cokolwiek.Zanim coś zrobię to się poradzę.Do murowania z kamienia trzeba mieć rękę.Trzeba kolejne kamienie dobierać.Ponoć bardzo dużo idzie betonu i bardzo dużo odpadów.W sumie kupa roboty.Byłem parę dni na Słowacji.I we wsi gdzie spałem dwóch facetów robiło słupki i murek z kamienia.Za te pare dni zrobili uwaga! 3/4 słupka.A kamienie mieli rzeczne ,wielkości ok.3-5cm!! Rdzeń był z grubszego kamienia.Jeden słupek i murek były gotowe.BAJKA-takiego płotu jeszcze nie widziałem.Ale oni mają czas,w końcu jeżdżą 50km/godz.

Natomiast klinkier kupiłem w Leroy-Merlin .Jopek gatunek I ,klasa 350.

Murek jest gotowy.Słupki 7szt. są do 70cm.Jadę po jednej warstwie,czyli kładę po cztery cegły na kolejnych słupkach.Nie jest to lekka robota ale na pewno lżejsza niż przy kamieniach.

Mówię o sobie.Nie jestem alfą i omegą,dlatego jak do czegoś podchodzę pierwszy raz to się radzę innych,czytam (chociażby to forum) itd.Chciałem stawiać płot z kamienia,ale ludzie którzy taki płot mają wybili mi go zgłowy.Nie poradziłbym sobie z nim.Natomiast płot klinkierowy jest w moim zasięgu.Dlatego go robię.Sam.

Oczywiście pomijam przypadek wykonawstwa przez firmę.Bo wtedy kładzie się kasę na stół i nie ma potrzeby wgłębiać się w temat.Mi najbardziej podoba się płot z kamienia ,no ale cóż...cena,robota....Sąsiad chciał mi sprzedać kamień za 75,-/tonę. 1m3 to ok.3 tony czyli 225,-zł. Policzyłem ile potrzebowałbym na murek i 7 słupków plus odpadki.Wyszło dość sporo,do tego jeszcze mnóstwo betonu.Wybór padł na klinkier.

Witam i proszę o radę w sprawie kosztów ogrodzenia. Otóż mam do ogrodzenia 160 mb, ma być siatka bez podmurówki, ponieważ to początek inwestycji. Słupki mają być zabetonowane. Potrzeba podobno ok. 60 szt. I pytanie ile może być potrzeba cementu do zabetonowania takiej ilości słupków + brama? Gość który ma to robić powiedział że tona cementu.

Czy nie przesadził? Nie mam o tym pojęcia i nie chcę dyskutować zanim ktoś mi rzeczowo nie poradzi. Jeśli ktoś z Was ma rozeznanie będzie wdzięczna za odpowiedź.

tedi - z tym gruzem to byłabym ostrożna, jak wrzucisz gruz ceglany, a zima będzie mokra i tak delikatnie mroźna, to... może Ci porozrywać te grzybki betonowe - widział już coś takiego po ostatniej zimie (jak mówiłam znajomej, że cegieł nie wrzuca się do betonu i kopie się pod słupki trochę głębiej niż 60cm, to sie śmiała - a w czercu tego roku robiła sporą część płotu od nowa - część wysadziło na powierzchnię, część kompletnie porozrywało).

Moja rada: jak gruz betonowy to OK, jak ceglany (o YTONGU juz nie mówię, bo to gąbka) to lepiej dać sobie spokój - oszczędność niewielka, a ryzyko użytkowania spore.