Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma dom z silikatów?

bobi

Recommended Posts

Cześć.Jestem na etapie wyboru materiału na ściany domu z poddaszem użytkowym. Najbardziej korzystne ze względu na cenę i właściwości(dla ściany trójwarstwowej) wydają mi się silikaty. Czy ktoś mógłby doradzić jaką wybrać grubość ocieplenia (wełna) i z czego zrobić elewację (bloczek + tynk, czy cegła elewacyjna łupana).Jaki strop można zrobić dla ściany nośnej z bloczków gr.18cm. Z góry dziękuję za wszystkie opinie, oraz praktyczne porady.

Skoro nie ty będziesz budował, a tylko ekipa to stawiaj wymagania. Ściana ma być OK a z czego to jest obojętne. Silikaty są ciężkie i trudne w obróbce. BK wystarczająco wytrzymały i we wszystkich innych porównaniach lepszy. Np tak samo zdrowy. Ale wybór należy do ciebie

Ja mam na elewacji (tzn będę mieć na dniach) cegłę silkatową białą - łupaną. Zainteresowałeś mnie Maciej tym, że masz zółtą. Dotąd sądziłam ,ze istnieje tylko biała i można sobie ją ewentualnie pomalować (marzyło mi się kilkam omentów w ciemnej zieleni). Czy masz to na myśli - czy kupiłeś już żółtą? My kupiliśmy białą za 1,12 za sztuke.

Moje ściany z silikatu już stoją i są bardzo mocne i trwałe o czym przekonał się moj mąz robiąc otwory pod peszle i puszki. Silikat zdecydowanie przeważa bk pod każdym względem.Ocieplenie jest ze steropianu, na to pójdzie siatka i wyprawa.

Silikat jest materiałem bardzo naturalnym. Nie lubię mówić "zdrowy", bo to nietrafne określenie.

pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-04-08 00:36 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-04-08 00:39 ]