Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój Neptunek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planuję budować GALAKTYKĘ tej samej pracowni, ale niestety nikt jeszcze nie ujawnił się z gotowym domem.Zastanawiam się nad zakupem kosztorysu.Czy wy kupowaliście kosztorys z pracowni i czy wasze wydatki pokrywają się z zaplanowanymi w kosztorysie? Pytam , bo galaktyka jet wyceniona na tyle samo co neptun 276 tysi zastanawiam się, czy to rzeczywisty koszt, czy może dało się coś zaoszczędzić?Jeżeli możecie podajcie dotychczasowe wydatki.Pozdrawiam.

Witaj!!!

Kosztorys zakupiliśmy wraz z projektem, natomiast cenami tam zawartymi nie sugerowaliśmy się zbytnio, ponieważ o ile dobrze pamiętam były to stawki na 2002 rok i to z rynku Bydgoskiego. Kosztorys służył nam głownie do oszacowania ilości materiałów potrzebnych do budowy (co akurat pokrywało się doskonale) i do jako takiego zorientowania się w kosztach. W związku z tym, że od zeszłego roku ceny materiałów budowlanych jak i robocizny wzrosły sporo, to zakładane przez nas koszty budowy zupełnie nie pokryły się z rzeczywistością. Stan na dzień dzisejszy, widoczny na zdjęciach to około 160 000). Zobaczymy jak będzie dalej...........

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Domek bardzo ładny.

Mam pytanie odnośnie dachu. Czy tą folię układa się bezpośrednio na krokwie, (bo tak wynika ze zdjęć)i w jaki sposób się ją mocuje? Pod folię idzie bezpośrednio ocieplenie?Czy to jest bezpieczne?

Ładnie wyglada cały dach i trudno rozpoznać, że to blacha.Czy jest dużo tańszy od dachówki?Jaka to firma?

Domek bardzo ładny.

Mam pytanie odnośnie dachu. Czy tą folię układa się bezpośrednio na krokwie, (bo tak wynika ze zdjęć)i w jaki sposób się ją mocuje? Pod folię idzie bezpośrednio ocieplenie?Czy to jest bezpieczne?

Ładnie wyglada cały dach i trudno rozpoznać, że to blacha.Czy jest dużo tańszy od dachówki?Jaka to firma?

Tak folia ułożona jest bezpośrednio na krokwie i poprzybijana takimi wąskimi deseczkami, co do ocieplenia to przyznam się, że sama jeszcze nie wiem jak to będzie, ale myślę że wata będzie kładziona bezpośrednio pod folię. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to wydaję mi się, że bardzo dużo ludzi kryjąc dom blachą nie deskuje dach bo to tylko podwaja koszty.

Blacha firmy BisTyp z Legionowa, nasz koszt dachu z więźbą dachową i robocizną to 30 000, więc nie ma co porównywać z dachówką.

Pozdrawiam

• 1 month później...

No tak bardzo dawno mnie tu nie było, bo i pokazywać nie było co. Ale od dzisiaj pora o sobie przypomnieć :lol: :lol: :lol:

Dzisiaj jest piątek trzynastego a u nas w domku zaczęli montować okna :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , mam nadzieję, że nie wypadną, albo co gorsza nam ich nie ukradną :roll: :roll: :roll: Ale jestem dobrej myśli i cieszę się, że zaczyna się kolejny etap prac, jeszcze dużo przed nami ale i wizja końca i przeprowadzki coraz bliższa.

Pozdrawiam i jutro pokażę domek już z oknami :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i będę się chwalić teraz częściej :lol: :lol: :lol:

Proszę o to efekty piątkowych prac: okna wstawione, instalacja alarmowa gotowa, firma ochroniarska ochrania.

Oto cały przystojniaczek:

http://img410.imageshack.us/img410/3586/ca322yjq6.jpg

Oto kuchnia:

http://img525.imageshack.us/img525/6671/kuchniadq1.jpg

A to łuk:

http://img525.imageshack.us/img525/2766/322ukkc9.jpg

Oto meranti:

http://img440.imageshack.us/img440/6056/meranticc4.jpg

A to taras:

http://img77.imageshack.us/img77/6270/tarasdp3.jpg

A to pierwszy grill w tym roku:

http://img123.imageshack.us/img123/2710/imprezkaai6.jpg

I jeszcze witryna:

http://img461.imageshack.us/img461/9903/witrynaty322zy5.jpg

Rozebraliśmy i spaliliśmy budkę po totolotku, gdzie były graty. Na razie to tyle.

Pozdrawiam i sama czekam na więcej :lol: :wink: :lol:

Witaj Magi. Widzę, że zaczęłyśmy budowę w tym samym czasie i chyba jesteśmy na podobnym etapie. Na kiedy planujesz przeprowadzkę? Ja ma nadzieję na wrzesień 2007. Choć powiem szczerze, że chciałabym szybciej :wink: . Wklejaj zdjątka. Będę obserwować efekty i porównywać do tego co u nas.

Będziecie na ściany kłaść kartongips czy będziecie tynkować?

Pozdrawiam.

Witaj Magi. Widzę, że zaczęłyśmy budowę w tym samym czasie i chyba jesteśmy na podobnym etapie. Na kiedy planujesz przeprowadzkę? Ja ma nadzieję na wrzesień 2007. Choć powiem szczerze, że chciałabym szybciej :wink: . Wklejaj zdjątka. Będę obserwować efekty i porównywać do tego co u nas.

Będziecie na ściany kłaść kartongips czy będziecie tynkować?

Pozdrawiam.

Witaj, muszę podejrzeć Twój domek, skoro podobny zakres prac mamy wykonany. Przeprowadzkę planujemy na sierpień 2007, bo mam nadzieję, że moja córcia pójdzie już tam do szkoły. Ściany będziemy tynkować, karton-gips tylko na sufity na poddaszu.

Ja też bym już chciała zamieszkać, przeraża mnie tylko wizja codziennych dojazdów do pracy i z pracy po wiecznie zakorkowanym moście grota :(

Pozdrawiam

U nas będzie karton-gips a taras będzie wyłożony kostką dlatego nie jest wylany. Sierpień to faktycznie szybciutko. Oby wam słonko i temperatury dopisały, żeby tynki i podłogi wyschły - trzymam kciuki :)

A do dojazdów się przyzwyczaisz. Ja też będę musiała przeprawiać się przez most stalowy. Teraz jest w remoncie a wiadomo jak remonty mostów trwają długo :-? Ruch wahadłowy. Ale co tam. Pomyśl o tym malutkim raju do którego będziesz wracać co dzień po pracy. Chyba warto, co?

Pozdrawiam.

U nas będzie karton-gips a taras będzie wyłożony kostką dlatego nie jest wylany. Sierpień to faktycznie szybciutko. Oby wam słonko i temperatury dopisały, żeby tynki i podłogi wyschły - trzymam kciuki :)

A do dojazdów się przyzwyczaisz. Ja też będę musiała przeprawiać się przez most stalowy. Teraz jest w remoncie a wiadomo jak remonty mostów trwają długo :-? Ruch wahadłowy. Ale co tam. Pomyśl o tym malutkim raju do którego będziesz wracać co dzień po pracy. Chyba warto, co?

Pozdrawiam.

No pewnie że warto, inaczej nie byłoby sensu zaczynać :lol: :lol: :lol:

• 3 weeks później...