Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój Neptunek


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tu kopiuję sobie od Justyny przepis na łososia :p

 

składniki

 

150g wędzonego łososia w plasterkach

450g mrożonego szpinaku - bardzo drobno zmielonego (Hortex)

sól pieprz

4 jajka

gałka muszkatołowa

4 łyżki koperku

200g twarogu (zwykły półtłusty)

4 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka skórki z cytryny sok z cytryny

2 łyzki masła

 

 

Szpinak poddusic na masle aby wyparowała woda. Ubić białka - dodać wystudzony szpinak i żółtka, wymieszać. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmarowac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 200 stopniach.

 

 

Twaróg wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście szpinakowym i ułożyć łososia. Zrolować, zawinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.

 

 

ja podaję na sałacie z pokrojoną cytryną do skropienia rolady

 

ma wyglądać tak:

 

http://www.smakimprezy.pl/images/roladki_szpinakowo_lososiow.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hehe głupoty mi przychodza na myśl.......

 

jest coś co mamy, a się nie wymydli :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nerki szkoda :p :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

No ale wiesz, jak dlugo trzeba tym pracowac na takiego Boscha? :lol: :lol: :lol: :lol:

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

ale nereczke ocalisz :lol: :lol: :lol: :lol:

 

 

 

skopiuję sobie przepiski, co?

już skopiowałam :p

 

no właśnie wygląda to smakowicie, może na święta się skuszę :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i następny przepis ukradłam :roll:

 

Zapiekanka makaronowo -brokułowa

 

1 podwójna pierś z kurczaka

200g makaronu (muszelki, rurki)

25dag pieczarek

1 brokuł (nie za duży)

150ml śmietany

1 jajko

0,5szkl bulionu (może być z kostki)

15 dag sera żółtego (starty na drobnych oczkach)

Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy, pieczarki kroimy -podsmażamy (osobno), makaron gotujemy al dente, brokuła obgotowujemy ok 10-15min we wrzącej wodzie. mieszamy śmietanę+jajko+ wystudzony bulion oraz starty ser. Dodajemy sól+pieprz. W żarorodpornym naczyniu układamy na przemian: makaron, pieczarki, piersi, brokuł -itd. na wierzchu wylewamy sos śmietanowo-jajeczny z serem. Zapiekamy ok 20 minut w temp 160-180stopni. SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i jeszcze jeden przepis :p

 

Pierniczki

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka dni (u mnie staly jeden dzien). Walkujemy ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ryszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale wszędzie przepisów swiątecznych :o. A ja nie myśle o gotowaniu dokąd kuchnia nie będzie gotowa. Jeszcze wytrzymam, choć wczoraj zupa fasolowa mi się przypomniała wieczorem i nie mogłam w nocy spać ;)

 

no ale jak już będzie gotowa, to dasz czadu, żadna potrawa Ci się nie oprze :roll: :wink: :roll:

ja nie lubię fasolówki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej Magi :D

 

skradnę sobie przepis na pierniczki, bo moja córcia się pytała, czy będziemy jakieś w tym roku robić 8)

 

A zupy fasolowej też nie lubię - tzn fasoli w ogóle nie lubię

 

mam jeszcze jeden przepis na pierniczki już sprawdzony, robiłam w zeszłym roku :p

jak chcesz to mam go w smsie, jak mi dasz nr to Ci wyślę :p

ten który wrzuciłam na forum, to skopiowałam chyba od wiolasz :p

 

a co do fasoli to mam tak samo jak Ty :p jadam tylko szparagową :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i jeszcze jeden przepis :p

 

Pierniczki

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka dni (u mnie staly jeden dzien). Walkujemy ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ryszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.

 

A piekłaś już z tego przepisu?

Trzeba dużo wcześniej przed świętami upiec żeby były miękkie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...