Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój Neptunek

Recommended Posts

Zawsze mozesz kupic w cukierni. Buczek ma rewelacyjny tort makowy i sernik smietankowy. Ja tylko zrobie marchewkowe, bo go nigdzie nie kupie, a poza tym zrobie sobie tak malo slodkie jak lubie, ale nie bede sie z niczym innym wysilac. Mielenie maku czy sera to nie dla mnie zabawa. :roll:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze mozesz kupic w cukierni. Buczek ma rewelacyjny tort makowy i sernik smietankowy. Ja tylko zrobie marchewkowe, bo go nigdzie nie kupie, a poza tym zrobie sobie tak malo slodkie jak lubie, ale nie bede sie z niczym innym wysilac. Mielenie maku czy sera to nie dla mnie zabawa. :roll:

Przecież można kupić już zmielone.

u nas nie ma takich "miastowych" zwyczajów :) święta są -to TRZEBA PIEC :) jakbym kupiła, to chyba by mnie mama i tesciowa zeżarły!

i jeszcze jeden przepis :p

Pierniczki

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka dni (u mnie staly jeden dzien). Walkujemy ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ryszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.

A piekłaś już z tego przepisu?

Trzeba dużo wcześniej przed świętami upiec żeby były miękkie?

Nie. Z tego przepisu nie piekłam. Mam inny sprawdzony. Wpiszę w wolnej chwili :p

u nas nie ma takich "miastowych" zwyczajów :) święta są -to TRZEBA PIEC :) jakbym kupiła, to chyba by mnie mama i tesciowa zeżarły!

U mnie też raczej się piecze, tzn. piecze głównie teściowa, a moja babcia często robi makowiec :p poza tym to takie domowe inaczej smakuje :p

Berek :)

jak Wasze zdrówka :roll: :roll:

a ja chyba nic nie będę piec bo my nie ciastowi, znaczy ja lubię ale jak myślę że sama to potem mam wszystko zjadać to już mnie mdli :roll: u nas tradycyjnym ciastem świątecznym jest ............. blok :p jako jedyny, który moi domownicy tolerują, teściowa robi makowce a mama serniki i zawsze trochę dostanę :)

Witanko :D

widzę że potrzebny długopis, notatnik i mocne postanowienie odnośnie tych pierniczków. Gdybyście upiekły zbyt dużo, to ja chętnie przyjmę nadwyżkę :wink:

Berek :)

jak Wasze zdrówka :roll: :roll:

a ja chyba nic nie będę piec bo my nie ciastowi, znaczy ja lubię ale jak myślę że sama to potem mam wszystko zjadać to już mnie mdli :roll: u nas tradycyjnym ciastem świątecznym jest ............. blok :p jako jedyny, który moi domownicy tolerują, teściowa robi makowce a mama serniki i zawsze trochę dostanę :)

Hejka

U nas Wika choruje, tzn jakieś przeziębienie ją dopadło. Ma lekką gorączkę, trochę kaszle i ma chrypkę. Na razie leczę ją domowymi sposobami, bo nic strasznego się nie dzieję, a boję się żeby czegoś gorszego z przychodni nie przyniosła.

Dominika się trzyma, dają jej się tylko ząbki cały czas we znaki :roll:

U nas ciasta piecze głównie teściowa, babcia robi makowca najczęściej. A ja z Wiką, z jej koleżanką i je mamą pieczemy wcześniej pierniczki. W zeszłym roku wyszły pyszne i tylko nimi się zajadałam :roll:

Witanko :D

widzę że potrzebny długopis, notatnik i mocne postanowienie odnośnie tych pierniczków. Gdybyście upiekły zbyt dużo, to ja chętnie przyjmę nadwyżkę :wink:

Ten przepis jest sprawdzony i bardzo dobre z niego wychodzą pierniczki. Zachęcam do wypróbowania :p a jak nie to zapraszam do nas na skosztowanie, bo nadwyżka to nigdy nie zostaje :roll:

Magi, a Ty bys sie do krakuffka nie przejechala? :roll:

Chętnie, ale 5.12 jedziemy w gości :p

Myślałam nawet o tym czy by się z kimś z moich stron nie zabrać, ale wczoraj rozmawiałam z moją przyjaciółką i się dogadałyśmy co do 5 grudnia.

Bo inne weekendy przedświąteczne nam nie pasują :roll:

W każdym razie dzięki wielkie za zaproszenie :p

Może następnym razem.

Ja wczoraj zaszczepiona zastrzykiem kasy pognałam po prezenty. W sumie niewiele kupiłam, a wydalam wszystko co miałam przeznaczone :roll: :roll: :roll:

Nie mam pomysłu na prezent dla Wiktorii :roll:

Na zabawki to już jest za duża, bo w zasadzie niczym się nie bawi.

Myślałam o czyś z ciuchów, ale jak dostanie same ciuchy pod choinkę to nie będzie zadowolona.

Kupiłam jej kosmetyki hello kity z fajną kosmetyczką, ale chciałabym coś jeszcze.

Pomóżcie :D

Ja wczoraj zaszczepiona zastrzykiem kasy pognałam po prezenty. W sumie niewiele kupiłam, a wydalam wszystko co miałam przeznaczone :roll: :roll: :roll:

Nie mam pomysłu na prezent dla Wiktorii :roll:

Na zabawki to już jest za duża, bo w zasadzie niczym się nie bawi.

Myślałam o czyś z ciuchów, ale jak dostanie same ciuchy pod choinkę to nie będzie zadowolona.

Kupiłam jej kosmetyki hello kity z fajną kosmetyczką, ale chciałabym coś jeszcze.

Pomóżcie :D

Witaj!! :p

a ile ma lat Twoja córcia??