imported_kasienka 14.09.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Moi rodzice mają dwie działki jedna obok drugiej (a dokładniej jedna za drugą). Na jednej tej od strony ulicy stoi ich dom. Ja z mężem chcemy się budować na działce za nimi. Czy jeżeli będziemy tylko współwłaścicielami tej drugiej działki to będziemy mogli się na niej budować? Czy wybudowany tam dom będzie należał tylko do mnie i męża czy też do moich rodziców? A co z drogą dojazdową - czy mogą ją nam rodzice wyznaczyć tylko umownie czy konieczne jest branie geodety, wycieczka do notariusza, itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 14.09.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Rodzice będą współwłaścicielami nieruchomości zbudowanej na gruncie będących ich współwłasnością. Natomiast drogę można zapewnić poprzez służebność przejazdu i przejścia. Nie potrzeba geodety, wystarczy notariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_kasienka 15.09.2006 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 A czy jest jakiś sposób na to (zapis jakiś albo coś w tym rodzaju) żeby działka była współwłasnością z rodzicami ale budynki postawione na tej działce żeby były własnością tylko moją i męża? (działkę rodzice kupili od gminy, która zastrzegła sobie iż działki nie wolno sprzedać przez 5 lat - i dlatego jedyne wyjście to właśnie współwłasność z rodzcami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 15.09.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Takiej możliwości nie ma. Można natomiast się umówić, że w przypadku zniesienia współwłasności (za ileś lat), całość działki z domem przypadnie Wam, a rodzice nie będą mieć roszczeń do udziału w wartości domu, bo powstaje on z Waszych środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts