Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WITAM MAM PYTANIE

JAKIE PODSTAWOWE BŁĘDY ROBIĄ FACHOWCY PRZY KŁADZENIU PŁYTEK

PRZECIEŻ KLEJE SĄ WYSOKIEJ JAKOŚCI

PYTAM BO SAM SPRÓBUJĘ ZAŁOŻYĆ

właściwie wszystko można spieprzyć.... wszystko, co tylko ci przyjdzie do głowy....

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z końcową fazą (samego "właściwego" kładzenia płytek) rzeczywiście nie ma problemów - jak pisali poprzednicy, wystarczy odrobina sprytu i głowa na karku. Co do przygotowania powierzchni - chętnie posłucham porad osób mądrzejszych i doświadczonych (czyli Waszych rzecz jasna), gdyż nigdy nie miałem okazji widzieć/uczestniczyć w tego typu "przedsięwzięciu" :)

Pozwolę się nie zgodzić. Próbowałem kiedyś położyć płytki na równiutkim tynku i kompletnie mi nie wyszło. Dobrze, że klej jeszcze nie związał bardzo mocno i następnego dnia można było to skuć. Najlepiej "popraktykować" na ścianach garażu czy kotłowni z płytkami po 16zł/m2. A po starych płytkach ściana jest do tynkowania od zera albo położenia płyt g-k. Tynk zejdzie podczas kucia.

• 7 months później...

Żeby nie spieprzyć....

24 marca wylane (w zasadzie wysypane :)) wylewki betonowe, zbronjone włóknem z dodatkiem pozzolithu, pod spodem podłogówka i moje pytanie:

czy mogę zabrać sie za układanie płytek na takij powierzchni czy wygrzewać posadzkę - drewno oczywiście czeka ale czy z płytkami musze czekać ??

• 3 months później...
  • 3 years później...
A co z dylatacją obwodową. Płytki powinno się kłaść do dylatacji, a następnie ją odciąć. Czy może ściąć i płytkę kłaść do ściany na dylatacji? I jak do tego ma się kładzenie cokołów?

Jak dobrze,ze trafiłam na ten wątek dopiero dziś -pewnie nie odważyłabym się sama robić za fliziarza vel kafelkarza ;)

Ale da się - trochę wiary w swoje możliwości - lektura dobrych artykułów i wio z robotą Panowie i Panie :)

• 8 months później...
Dzięki za dużo cennych porad:-) Będziemy z mężem sami kłaść płytki w łazience...mamy z tym już pewne doświadczenie, ale jak się okazało...popełniliśmy kilka błędów. A macie jakieś rady i wskazówki co do układania płytek drewnopodobnych (długich i wąskich)? Jeżeli wątek gdzieś już jest to przepraszam...

Będę kładł płytki na regipsach, z jak długim zębem kupić pace do nakładania kleju? To sie kupuje dłuższy ząb, i rozciąga klej pod odpowiednim kątem trzymając pacę zeby mniej więcej wszędzie było tyle samo kleju?

Czy jak się układa sciany czy podłogę, to nakłada się pacą klej, a potem jeszcze cieniutko smaruje płytkę?