Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KŁADZENIE PŁYTEK POPEŁNIANE BŁĘDY

krolik1719500910

Recommended Posts

a jeszcze dodam, żeby rozplanować na ścianach eksponowanyc i bardzo widocznych kątach rozmieszczenie płytek, żeby nie było na najbardziej widocznym miejscu płytka docieta o szerokosci np 5 cm,

a gdy ostatnia płytkę w rzędzie trzeba uciąć np 10 cm to lepiej zacząć układnie płytką obciętą o 5 cm i ostatnia też będzie o te 5 cm....

podłogę z płytek... np w salonie zacząłem układac od środka /układałem na ukos/ i przy wszystkich ścianacj mam jednakowe długości płytek i jednakowy wzór.... warto było się namęczyć...

cokoliko ciąłem z całych płytek... o wysokości 10 cm,.. i zakończyłem plastikowa listwa....

Jak dla mnie to męczarnią było fugowanie ścian w łazience...

płyki mam matowe sporo dekorów z wypukłościami i jeszcze takie sobie wymyśliłem obrazki w ramkach.... przekląłem.... ale teraz przyjemnie się wchodzi do łazienki.....i patrzy sie ..... to wszystko zrobiłem sam....

pozdrówka

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z płytkami poradziłem sobie sam - nawet dobrze mi to wyszło, ale ...

podczas fugowania rozmazalem za mocno fuge na kafelkach i teraz patrząc "pod światło" widać takie jakby plamy po fudze :(

Da się to jakoś doczyścić ??

są specjalne płyny do usuwania plam po fugach z płytek...

sam miałem taki problem na matowych płytkach ściennych, ale doczyściłem... trochę cierpliwości

zapytaj w marketach budowlanych....

tylko uwazaj jak masz gdzies wmontowany kamień naturalny.... bardzo ważne....

A ja dodm cos o wzorku na płytkach, bo sam sie o tym niedawno dowiedziałem.

Większość płytek (przewaznie podłogowe ) ma strzałki na pod płytkami, a te strzałki zeby wyszedł wzorek należy układać z kierunkiem wskazówek zegara, a nie jak niektórzy robią wszystkie w jedną stronę.

Jak sie pomiesza płytki z paczkek to potem nie tak łatwoi znaleźć odpowiedni wzór :)

Witam.

Ja dodam, że jak ktoś już opanuje urabianie kleju to płytki kładzie się od góry do dołu bez ostatniej warstwy do ucięcia. Potem podłoga i wykończenie ścian

Że jak?

Płytki ścienne układasz od góry do dołu? A to ciekawe. chciałbym widzieć ułożone przez Ciebie płytki na ścianach

• 2 years później...
Trochę się zapędziłam z tymi rozmiarami tzn. płytka ma 30x60. Podejrzewam, ze to nie zmienia nic. Czy to znaczy, że jeśli mam taką małą fugę to mogą płytki pękać, czy chodzi o względy wizualno-estetyczne? A co z płytkami rektyfikowanymi kładzionymi bezfugowo? Czy wówczas takie płytki kładzie się na podłogi bez ogrzewania podłogowego? Jak to z tym jest?

Witam.

Ja dodam, że jak ktoś już opanuje urabianie kleju to płytki kładzie się od góry do dołu bez ostatniej warstwy do ucięcia. Potem podłoga i wykończenie ścian

Że jak?

Płytki ścienne układasz od góry do dołu? A to ciekawe. chciałbym widzieć ułożone przez Ciebie płytki na ścianach

widziałem za granicą Polaków układających płytki w hotelu w łazienkach. WSZYSCY kładli od góry do dołu. Autentycznie. I żadna się nie obsuwała.

U mnie fliziarz też kładł od góry. Taki klej ukręcał, że jak przzkleił płytkę na ścianę to chcąc ją nawet od razu odkleić tzreba bylo się nieźle namęczyć. Ale do tego trzeba doświadczenia. Jak sam próbowałem w kuchni tak robić to płytki mi zjeżdżały więc dałem roboczą listwę startową z kątownika.

męczy mnie to... z jakiej gwary pochodzi określenie f l i z i a r z ? - po polsku kafelkarz/płytkarz?

Z niemieckiego - filesen to płytki. A pewnie PraPolak pierwszy raz zobaczył płytki w Niemczech ;-). Tak samo jak durszlak (Durschlag) czy wichajster (Wie heisst er).

pozdrawiam

saper

• 1 month później...
  • 6 months później...

Podłączę się do tematu.

Układanie płytek, to jedno - druga sprawa (zapewne równie ważna, jeśli nie najważniejsza): przygotowanie ścian/podłogi.

Ja u siebie w kuchni / łazience muszę najpierw skuć stare płytki, a dopiero potem położyć nowe. Jak powinienem przygotować powierzchnie "pod glazurę/terakotę"?

Z końcową fazą (samego "właściwego" kładzenia płytek) rzeczywiście nie ma problemów - jak pisali poprzednicy, wystarczy odrobina sprytu i głowa na karku. Co do przygotowania powierzchni - chętnie posłucham porad osób mądrzejszych i doświadczonych (czyli Waszych rzecz jasna), gdyż nigdy nie miałem okazji widzieć/uczestniczyć w tego typu "przedsięwzięciu" :)