Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa garażu - czy wystarczy zawiadomienie?

Jarek_75

Recommended Posts

Czy może wiek ktoś z forumowiczów jak wygląda aktualnie sprawa budowy garażu lub pomieszczenia gospodarczego do 35 m2. Od znajomego usłyszałem że pojawiła się taka możliwość i że nie trzeba występować o pozwolenia na budowę jeśli garaż zajmuje do 35m2 powierzchi. Jeśli tak to jakie warunki trzeba spełniać aby móc rozpoczać taką budowę, gdzie i co trzeba ewentualnie załatwić i co złozyć. Może ktoś już skorzystał z takiego rozwiązania będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

E tam, bez przesady z tą męką. W ustawie o prawie budowlanym wyraźnie jest napisane:

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1)obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o pow zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,8 m

2) wolno stojących budynków gospodarczych (...) o pow zabudowy do 25 m2 (...)

Czyli jak jesteś rolnikiem na działce siedliskowej to budujesz 35 m2 a jak nie to 25m2. Ja właśnie jutro biorę z Urzędu gminy świstek o zgłoszeniu budowy, dołączę do tego kopię mapki z naniesionym budynkiem i taki zestaw złożę w urzędzie. Niedawno mój znajowy tak właśnie zrobił i już ma legalnie budynek.

Pozdrawiam

Marcin

No tak wszystko ładnie pięknie ale tak jak piszesz jedna z osi budynku nie więcej jak 4,80 po zewnątrz, to troszkę za mało jak na garaż, wydaje mi się że aby garaż był wygodny musi mieć conajmniej 6 m. 35 m2 w zupełności by mi wystarczyło ale własnie ten zapis że nie nie moze być więcej jak 4,80. Chyba że nie jet taj ka mylę.

No tak wszystko ładnie pięknie ale tak jak piszesz jedna z osi budynku nie więcej jak 4,80 po zewnątrz, to troszkę za mało jak na garaż, wydaje mi się że aby garaż był wygodny musi mieć conajmniej 6 m. 35 m2 w zupełności by mi wystarczyło ale własnie ten zapis że nie nie moze być więcej jak 4,80. Chyba że nie jet taj ka mylę.

Według tego co znalazłem tu http://www.e-dach.pl/1267_1439.htm a propos rozpiętości to jest to odległość między dłuższymi ścianami budynku (liczona w ich świetle, to jest od wewnątrz). Potwierdza to np. projekt budynku gospodarczego G10 z biura Archon http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f029193ce6ec

Ja właśnie takiej wielkości budynek chcę postawić, czyli 5,3x6,6. Przy ścianach z bloczka kom. 25 cm po wewnętrznej będzie akurat 4,8m. Dla mnie wystarczy.

A jak ma się to do przepisów prawa budowlanego, mozesz opisać coś więcej bo gdyby 4,80 był wymiairem wewnętrznym a nie zewnetrznym to jeszcze by uszło. Czy aby napewno jest tak jak piszesz bo mi w starostwie powiedzieli że 4,80 to po zewnątrz.

No to mnie zaskoczyłeś tą opinią starostwa. Przyznam że żadnego fachowca o tą kwestię nie pytałem, szukałem tylko w necie. W poniedziałek będę w urzędzie gminy i zapytam. Ciekawie co mi powiedzą... Może jest tu fachowiec który mogłby wyjaśnić pojęcie rozpiętości konstrukcji?

Witam. Zwracam uwagę, że cytowane przepisy dotyczą tylko i wyłącznie uzupełnienia istniejącej ZABUDOWY ZAGRODOWEJ na DZIAŁCE SIEDLISKOWEJ. Natomiast cytowany pkt.2 pochodzi chyba z wczesniejszych wersji Prawa Budowlanego, bo w obecnie obowiazujących takiego zapisu nie ma.

Coś mi sie wydaje, że trzeba uzyskać normalne pozwolenie na budowę, a w takim przypadku przepisy nie określają "wymiarów" budowli. Jedyne ograniczenia mogą być nałożone przez gminę i (lub) MPZP.

Pozdrawiam

Może ktoś mi powiedzieć jaki jest koszt załatwienia wszystkich formalności na pozwolenie na budowe garażu (mniej więcej). Bo być może nie warto kombinować z budynkiem gospodarczym. Napewno dochodzi koszt projektu i kierownik budoway ale to już kwestja do dogadania. Interesują mnie koszty pośrednie, opłaty skarbowe jakieś zudy, mapki i itp.