krzysztofh 20.09.2006 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam, A w mój dom walnęlo 2 m-ce temu i rozwaliło mi prawie całą elektronikę: telewizory, komputery, instalację alarmową, instalację radio, SAt, Tv, kocioł CO. Straty - kilkanaście kpln. Strzał poszedł prawdopodobnie od masztu antenowego. Było odgromienie i przepięciówki. I co z tego. Śmieszą mnie teorie, że piorun wali w najwyższy punkt. Cud, że żyjemy. Nikomu nie życzę uderzenia pioruna o 3-ciej w nocy, w czasie głębokiego snu. Obok mnie jest wiele wyższych punktów lecz trafiło we mnie. Trzeba się dobrze ubezpieczyć i KONIECZNIE MIEĆ PRZEPIĘCIÓWKI. Bez nic firma nie wypłaci ani grosza. Ja dostałem odszkodowanie. Jednak uraz pozostał. Teraz każda zapowiedź burzy wywołuje strach... Współczuję, tak to jest z piorunami. Są po prostu nieprzewidywale i wszelkie dyskusje również tu na Forum o tym że obok jest drzewo to mogę spać spokojnie nie mają sensu. Całe szczęście że miałeś odgromówkę, bo straty to Twoje urządzenia, gdyby jej nie było dom poszedłby z dymem i strach myśleć co z Wami mogłoby się stać. Instalację odgromową doceniają ci co coś takiego przeżyli lub mają wyobrażnię a nie opierają się wyłącznie na przepisach. Odnośnie uszkodzeń elektroniki przy wyłączonych urządzeniach wyłącznikiem i bezpośrenim uderzeniu pioruna - będą takie same jak przy wyłącznku włączonym. Stan izolacji styków tego wyłącznika nie stanowi żadnej bariery ochronnej dla ładunku o takim potencjale. Tu wyłączanie wyłącznika ma sens na okoliczność przepięć w sieci, choć dość dobrą ochroną jest przeciwprzepięciówka, która w zdecydowanej większości przypadków zwalnia nas od pamiętania o wyłączeniu wyłącznika. Natomiast wyjęcie wtyczki z gniazda i odsunięcie przewodu na min 0,5m rokuje nadzieje na ochronę np. TV przy uderzeniu bezpośrednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 20.09.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Mam pytanie trochę z innej beczki, ale też dotyczące anten. Mianowicie jak wprowadzić przewód antenowy do mieszkania? Do tej pory przwód wchodził przez otwor wywiercony w starym oknie skrzynkowym. Niedługo jednak będę wymieniał okna i nie wiem co teraz. Poza tym chciałbym doprowadzić kabel także do sypialni i nie wiem czy rzdzielać je już na dachu czy dopiero wewnątrz domu. Liczę na waszą pomoc i z góry dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 20.09.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Mam pytanie trochę z innej beczki, ale też dotyczące anten. Mianowicie jak wprowadzić przewód antenowy do mieszkania? Do tej pory przwód wchodził przez otwor wywiercony w starym oknie skrzynkowym. Niedługo jednak będę wymieniał okna i nie wiem co teraz. Poza tym chciałbym doprowadzić kabel także do sypialni i nie wiem czy rzdzielać je już na dachu czy dopiero wewnątrz domu. Liczę na waszą pomoc i z góry dzięki. Pozdrawiam. njlepiej przewierc przez sciane w miejscu malo widocznym..przelozysz kabel i uszczelnisz. jezeli chodzi o rzdzielenie kabla to zalezy jaki masz uklad pokoi wzgledem anteny i jeszcze mozliwosci polozenia kabla. ale jak dasz na zewnatrz rozgaleznik to go zabezpiecz przed deszczem. wazne jest tez gdzie jest zasilacz od wzmacniacza bo rozgaleznik dajesz za zasilaczem chyba ze zastosujesz aktywny rozgaleznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.09.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 U mnie antena zamocowana jest naszcie przytwierdzonym opaskami do komina (komin systemowy obłożony płytkami klinkierowymi). Kable wpuściłem w przewód wentylacyjny z którego wychodzą pod dachem i idą do swojej skrzynki z multiswitchem, a dalej to już prosto gdzie je skieruję . http://www.europartner.com.pl/katastrofa/20051118_06.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.09.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 U mnie kable od anteny idą pod ociepleniem i wchodzą przez dziurę w ścianie na strych. Tam będzie podział sygnału na pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 20.09.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Nie ma ŻADNEGO znaczenia, czy urządzenie elektroniczne (TV, radio, SAT, komputer) jest włączone czy nie. Obecnie stosowane urządzenia nie są wyłączane poprzez odcięcie napięcia sieci, tylko przez przełączenia w "tryb oczekiwania", więc de facto mimo, że nie działają, nadal są połączone galwanicznie z siecią zasilającą. Jeszcze inaczej sprawa wygląda w przypadku uderzenia pioruna w antenę. Tuner SAT, telewizor czy radio nie mają odłączanego wejścia antenowego wyłącznikiem zasilania, więc wyłączenie urządzenia z sieci w tym przypadku nic nie daje. Nie miało tro również znaczenia przy elektrycznym wyłączaniu - odległośc między stykami wyłącznika wynosi kilka mm, dla pioruna praktycznie pomijalna sprawa. Inna rzecz - dla telewizorów lampowych i pralek z mechanicznym programowaniem pewnie mniejsze zagrożenie stanowiły prądy indukujące się w ich obwodach na skutek bliskiego "przejścia" impulsu z pioruna. Ja podczas burzy odłączam kable antenowe od dekodera SAT, telewizora i amplitunera. Jeśli tylko mogę, odłączam też te urządzenia od sieci poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka. Tylko to może uchronić je przed skutkami uderzenia pioruna zarówno w antenę, jak i od skutków przepięcia w sieci zasilającej. Powiem więcej - nawet to nie musi ich ochronić przed czymkolwiek, a pozostawiając luźny kabel od anteny narażasz się na harcujące po pokoju pioruny. Różnica potencjałów jest taka, że łuk może swobodnie przeskoczyć te kilkadziesiąt cm (skoro przeskakuje kilkaset metrów z chmury na dom) - tak jak to miało miejsce w przytoczonej historii, do najbliższego uziemionego punktu, np. gniazdka - można mieć nadzieję, że "po drodze" nie zahaczy o człowieka. Żeby naprawdę zabezpieczyć drogę antenową, należałoby wtyczkę nie tylko wyjąć z odbiornika, ale jeszcze wpiąć w jakieś dobrze uziemione gniazdo, specjalnie do tego przeznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.09.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 W zasadzie masz rację, kabel antenowy lepiej po odłączeniu położyć na kaloryferze - w razie czego zniszczenia będą mniejsze, a jest szansa że elektroniki szlag nie trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 20.09.2006 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A jak ktoś nie ma kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.09.2006 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A jak ktoś nie ma kaloryferów? Hehe, dobre. Rzeczywiście teraz takie czasy, że to możliwe. Można w takim razie kabel od anteny zlbliżyć np. do bolca zerującego w dowolnym gniazdku. Jeśli w domu jest instalacja odgromowa i maszt antenowy jest z nią połączony, to nie ma takiej potrzeby. Wystarczy tylko odłączyć kabel od urządzenia (tuner, TV). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 18.11.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 a oto moja stacja nadawczo odbiorczahttp://images1.fotosik.pl/262/1106746d2142c9c6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.11.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 a oto moja stacja nadawczo odbiorcza No fajnie, a jak się chodzi po tym dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 19.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 U mnie antena zamocowana jest naszcie przytwierdzonym opaskami do komina (komin systemowy obłożony płytkami klinkierowymi). Kable wpuściłem w przewód wentylacyjny z którego wychodzą pod dachem i idą do swojej skrzynki z multiswitchem, a dalej to już prosto gdzie je skieruję . http://www.europartner.com.pl/katastrofa/20051118_06.jpg Po co wieszać anteny naziemne razem z Sat? Na TV SAT są już wszystkie kanały tv nadawane z nadajników naziemnych więc po co narażać się na ewentualne straty wywołane wyładowaniami atmosferycznymi? Antena Sat jest odizolowana galwanicznie od przewodu koncentrycznego więc minimalizuje możliwości uszkodzenia odb.tv, tunery, multiswitch-e itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 19.11.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Miejsce lepsze niż wiele innych i sprawdzane od pokoleń. Tak więc spokojnie wieszaj się na kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 19.11.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 U mnie antena zamocowana jest naszcie przytwierdzonym opaskami do komina (komin systemowy obłożony płytkami klinkierowymi). Kable wpuściłem w przewód wentylacyjny z którego wychodzą pod dachem i idą do swojej skrzynki z multiswitchem, a dalej to już prosto gdzie je skieruję . Po co wieszać anteny naziemne razem z Sat? Na TV SAT są już wszystkie kanały tv nadawane z nadajników naziemnych więc po co narażać się na ewentualne straty wywołane wyładowaniami atmosferycznymi? Antena Sat jest odizolowana galwanicznie od przewodu koncentrycznego więc minimalizuje możliwości uszkodzenia odb.tv, tunery, multiswitch-e itp. tak sa wszystkie kanaly na satce..ale nie kazdy chce placic abonament do kazdego tv osobno (pominmy odbior nielegalny,splitery itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.11.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Na TV SAT są już wszystkie kanały tv nadawane z nadajników naziemnych Nie wszystkie. Nie ma (i nie będzie) lokalnego TVP3. Niektóre programy są też wyłącznie na płatnych platformach (np. TVN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.11.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Miejsce lepsze niż wiele innych i sprawdzane od pokoleń. Taaaaa... A dlaczego lepsze? A jak na przykład w środku zimy mokry śnieg oblepi satkę, to żaden problem wejść na dach z miotłą? A co do sprawdzania od pokoleń - jest np. taki zwyczaj wylewania ścieków na pola - sprawdzony od pokoleń, ale czy dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 19.11.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Czy spliter wykorzystywany w domu i tylko w domu jest nielegalny? To nie jest kradzież sygnału, bo za niego płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 19.11.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 anpi, gdzie byś powiesił antenę? http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/wi/widok_2_104.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.11.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Po co wieszać anteny naziemne razem z Sat? Na TV SAT są już wszystkie kanały tv nadawane z nadajników naziemnych więc po co narażać się na ewentualne straty wywołane wyładowaniami atmosferycznymi? 1. Na SAT nie mam mojego programu lokalnego tylko z Warszawki a to mnie raczej nieinteresuje... 2. Mam C+ a naziemnie odbieram POLSAT który niekiedy oglądam 3. Jesli zadowalam się 3 programami TVP i POLSATEM to nie potrzebuję nic więcej poza starym telewizorem by oglądać. Masz jeszcze jakieś pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 19.11.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 a oto moja stacja nadawczo odbiorcza No fajnie, a jak się chodzi po tym dachu? Nie mam problemu z schodzeniem po dachu. Na zdjęciu wyszedł dość stromy . Dach oczywiście musi być suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts