Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Anteny na kominie - czy to dobry pomysl?

Vax

Recommended Posts

Po co wieszać anteny naziemne razem z Sat?

Na TV SAT są już wszystkie kanały tv nadawane z nadajników naziemnych więc po co narażać się na ewentualne straty wywołane wyładowaniami atmosferycznymi?

Antena Sat jest odizolowana galwanicznie od przewodu koncentrycznego więc minimalizuje możliwości uszkodzenia odb.tv, tunery, multiswitch-e itp.

A po to że naziemnie jest nadawany program lokalny i w razie kiedy w zimie śnieg zasypie antene sat to przynajmniej zostanie 3 kanały TV naziemniej do oglądania.

Dlatego zdecydowałem się na zainstalowanie małej siateczki.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na TV SAT są już wszystkie kanały tv nadawane z nadajników naziemnych więc po co narażać się na ewentualne straty wywołane wyładowaniami atmosferycznymi?

1. Na SAT nie mam mojego programu lokalnego tylko z Warszawki a to mnie raczej nieinteresuje...

2. Mam C+ a naziemnie odbieram POLSAT który niekiedy oglądam

3. Jesli zadowalam się 3 programami TVP i POLSATEM to nie potrzebuję nic więcej poza starym telewizorem by oglądać.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Nie mam więcej pytań, myślałem że na skraju Puszczy Noteckiej są tak wysokie drzewa, że nie da się nic złapać z naziemnej :wink:

pozdr.

A po to że naziemnie jest nadawany program lokalny i w razie kiedy w zimie śnieg zasypie antene sat to przynajmniej zostanie 3 kanały TV naziemniej do oglądania.

Ja mieszkam w orlenowskiej miejscowości, gdzie niestety nie nadają programu lokalnego. Pewnie ma największą oglądalność i stąd ta decyzja.

Tylko 1,2 i Polshit Solorz1.

A na zasypaną antenę śniegiem jest kilka sposobów.

Mam w planach powiesc anteny od TV, TV-SAT, RADIO na kominie ale komin jest z klinkiery cegły perf. dlatego zaczelem ostatnio obawiac sie czy w razie duzych wichur anteny nie spadna.

Czy waszym zdaniem wieszanie anten na kominie to dobry pomysl?

Byc moze lepiej na elewacji.

Jak ktos moze pomoc to bardzo prosze.

Oczywiście że dobry . Powinieneś tylko zamiast tradycyjnych uchwytów masztowych zastosować obejmę kominową . Wydatek około 80 zł .

Ja będe mocował anteny do komina bo to jest najlepsze miejsce gdzie mogę zawiesić antene SAT i TV w jednym miejscu a innym miejscem gdzie mógłbym umieścić antene TV żeby była skierowana na nadajnik to byłaby frontowa ściana więc odpada.

Anteny będe mocował na wspólnej rurze przymocowanej do komina za pomocą takich uchwytów http://sklep.coel.pl/files/products/uchwyt1.jpg

życzę powodzenia . ciekawe jak długo będzie trzymał się maszt

U mnie antena zamocowana jest naszcie przytwierdzonym opaskami do komina (komin systemowy obłożony płytkami klinkierowymi). Kable wpuściłem w przewód wentylacyjny z którego wychodzą pod dachem i idą do swojej skrzynki z multiswitchem, a dalej to już prosto gdzie je skieruję 8) .

http://www.europartner.com.pl/katastrofa/20051118_06.jpg

Antena Sat jest odizolowana galwanicznie od przewodu koncentrycznego więc minimalizuje możliwości uszkodzenia odb.tv, tunery, multiswitch-e itp.

A o jakim odizolowaniu piszesz i co niby ma ta izolacja zagwarantować, chyba nie ochronę od uderzenia bezpośredniego pioruna, bo jeżeli tak ro lepiej wróć do początku tego postu i przeczytaj uważnie.

Dlatego, że jakość odbieranych przez satelitę programów radiowych jest słaba. Powody: kopresja sygnału, tuner bardzo słabej jakości.

A teraz trochę z innej beczki.

- Przy instalacji anten na kominie trzeba pamiętać że z zasady nie powinno się wiercić żadnych dziur bo to po paru latach wyjdzie (woda i mruz zrobi swoje)

- Sadza z komina plus woda = słaby elektrolit

- wszelkie połączenia tj. np. konwerter i gniazdo f, natena wifi - przewód, powinno sie uszczelnić (niektóre konwertery mają specialne kapturki) taśmą samowulkanizującą

- materiały uzywane do budowy masztów, mocowań, opasek powinny być wykonane z materiałów nierdzewnych albo bardzo dobrze zabezpieczone przed korozją, chyba ze ktoś lubi rdzawe zacieki na dachu lub kominie

- wiele razy widziałem ze atena sat po np. 5 latach przerdzewiała na wylot, warto zainwestować w antene alu

- naprawde nie ma co przesadzać z wielkością tależy sat, oszczędzi nam to szukania anteny po wichurze, nie pognie jej, itd (swego czasu c+ dawała bardzo fajne małe atenki, jak nie mamy 20m kabla to naprawde nie potrzeba dawać 80)

- wejście przewodów do budynku powinno być tak zrobione zeby woda spływająca po przewodzie zostawała na dachu

- i najważniejsze trzeba to wszystko zrobić tak zeby później w zimie nie było potrzeby wchodzić, nie jest to nic przyjemnego.

Ja będe mocował anteny do komina bo to jest najlepsze miejsce gdzie mogę zawiesić antene SAT i TV w jednym miejscu a innym miejscem gdzie mógłbym umieścić antene TV żeby była skierowana na nadajnik to byłaby frontowa ściana więc odpada.

Anteny będe mocował na wspólnej rurze przymocowanej do komina za pomocą takich uchwytów http://sklep.coel.pl/files/products/uchwyt1.jpg

Mylisz sie! na takim uchwycie bez problemu beda sie trzymac anteny na maszcie...montuje takich uchwytow dosc sporo i nigdy nie spadly ani sie nie obluzowaly. Warunek to komin z cegly nie systemowy bo zacienkie scianki ma

A na zasypaną antenę śniegiem jest kilka sposobów.

Ja mam jeden sposób - miotła. Warunek - musi być w miarę łatwy dostęp do anteny. Nie chciałbym ryzykować życiem wchodząc na oblodzony/zaśnieżony dach.

A sprawę już przerabiałem - ostatniej zimy była nie raz taka śnieżyca, że zacinający śnieg oblepiał antenę. Sygnał spadał z 90% na 30 i obraz praktycznie się zatrzymywał (cyfra). 3 minuty miotełką załatwiało sprawę. Ale antenę mam teraz za wysokości ok. 2,5 metra nad ziemią.

Dlatego, że jakość odbieranych przez satelitę programów radiowych jest słaba. Powody: kopresja sygnału, tuner bardzo słabej jakości.

Nie słucham radia z satelity, sygnał mam dobrej jakości, przynajmniej odtwarzając na sprzęcie HiFi nic takiego nie zauważyłem.

A o jakim odizolowaniu piszesz i co niby ma ta izolacja zagwarantować, chyba nie ochronę od uderzenia bezpośredniego pioruna, bo jeżeli tak ro lepiej wróć do początku tego postu i przeczytaj uważnie.

O takim że kabel koncentryczny nie ma trwałego połączenia z anteną.

O takim że kabel koncentryczny nie ma trwałego połączenia z anteną.

W przypadku uderzenia pioruna śmiało możesz założyć, że ma trwałe i bezpośrednie połączenie. Jeśli wyładowanie potrafi "przebić" warstwę powietrza o grubości kilkudziesięciu i więcej metrów (między chmurą a Twoją anteną), to te kilkanaście...kilkadziesiąt centymetrów odległości między koncentrykiem a anteną możesz śmiało uznać za zwarcie.

Nie ma dobrych zabezpieczeń chroniących przed skutkami bezpośredniego wyładowania do anteny - mowa o zabezpieczeniach możliwych do zastosowania w domku. Spotyka się czasem oferty odgromników/iskierników montowanych w koncentryk, ale skuteczność tego jest niewielka - powiedzmy, że ryzyko spalenia sprzętu spadnie z 99.9% do 99.8% ;) Szkoda kasy.

Dość skutecznym rozwiązaniem jest natomiast połączenie ekranu kabla (np. poprzez blaszaną obejmę) z instalacją odgromową. Wtedy przy uderzeniu pioruna teoretycznie wyparuje kawałek kabla pomiędzy anteną a tym połączeniem (praktycznie to nie napewno tylko ten kawałek, tuner pewnie też się usmaży :( ). Wadą takiego rozwiązania jest pojawienie się prądów wyrównawczych przepływających przez ekran kabla (pojawia się pętla: uziom->instalacja odgromowa->ekran kabla na dachu->ekran kabla przy tunerze->"masa" tunera->filtr w zasilaczu tunera->neutralny przewód zasilający->połączenie przewodu neutralnego z PE->uziom), czyli bardzo znaczny wzrost zakłóceń odbioru ("śnieg" na ekranie TV lub całkowity brak odbioru przy tunerach cyfrowych).

Mylisz sie! na takim uchwycie bez problemu beda sie trzymac anteny na maszcie...montuje takich uchwytow dosc sporo i nigdy nie spadly ani sie nie obluzowaly. Warunek to komin z cegly nie systemowy bo zacienkie scianki ma

No tak ale o tym trzeba pisać . Przeba też napisać że taki uchwyt należy mocować tylko na kominach zimnych z pełnej cegły i maszt nie może być za długi bo drgania mogą narozrabiać . No i te kołki .....

Do raqfałek i lutek 34 czy aby te kominy to nie spalinowe od kotła, bo jeżeli tak to zamocowane anteny pracują w bardzo niekorzystnych warunkach z punktu widzenia korozji wywołanej spalinami z piecy gazowych. Jezeli to wentylacja to OK

U mnie obydwa kominy są spalinowo-wentylacyjne. W jednym jest kanał spalinowy od kotła gazowego a w drugim kanał spalinowy od kominka.

Antena jest zainstalowana do komina z kanałem od kominka

Todaks uchwyty te montowałem na tego typu kotwie

http://www.dromet.pl/gfx3/DUZE_STS.jpg

i raczej musiałoby wyrwać komin żeby kotwie puściły. Dodam że górne kotwie miały długość 20cm