Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Anteny na kominie - czy to dobry pomysl?

Vax

Recommended Posts

Ja będe mocował anteny do komina bo to jest najlepsze miejsce gdzie mogę zawiesić antene SAT i TV w jednym miejscu a innym miejscem gdzie mógłbym umieścić antene TV żeby była skierowana na nadajnik to byłaby frontowa ściana więc odpada.

Anteny będe mocował na wspólnej rurze przymocowanej do komina za pomocą takich uchwytów http://sklep.coel.pl/files/products/uchwyt1.jpg

życzę powodzenia . ciekawe jak długo będzie trzymał się maszt

Todaks uchwyty te montowałem na tego typu kotwie

http://www.dromet.pl/gfx3/DUZE_STS.jpg

i raczej musiałoby wyrwać komin żeby kotwie puściły. Dodam że górne kotwie miały długość 20cm

Jeśli je zabezpieczyłeś silikonem to OK . Ja jednak jestem zwolennikiem obejm kominowych . Kominy woląchyba jednak objęcia od zastrzyków

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

odświeżam wątek.

Mam problem z umiejscowieniem anteny sat. na moim domu, aby ściągać sygnał.

Dom jest w lesie i w żadnym punkcie dachu- kominie, lukarnie nie można odbierać sygnału.

Drzewa są w bliskiej odległości, także zachowanie kąta 30 stopni nie wchodzi w rachubę.

Anteniarze proponują wycięcie kilku sosen, ale i tak nie mam gwarancji, czy antena będzie "widzieć" satelitę. W ten sposób mogę pozbyć się wszystkich drzew wokoło. Przypomina mi się w tym momencie bajka pt. "Sąsiedzi". :lol:

Nie mam innego sposobu na odbiór sygnału? :(

• 5 months później...

Mam 2 pytania:

- czy pokrycie dachu ma wpływ na to, że istnieje większa szansa na uderzenie pioruna ? tzn gdy blachodachówka stanowi połać dachu

- elektryk będąc na moje budowie stwierdził, że w moim otoczeniu w promieniu 100m są większe budynki i one będą ściągać pioruny, poza tym w odległości około 150m biegnie linia średniego napięcia i za sprawą tej lini mogę być spokojny....

co wy na to ?

Postaw sobie antene SAT gdzies w rogu na dzialce. Chyba masz gdzies takie miejsce gdzie nie ma drzew. Ja nie wiem co ludzie sie tak uparli na montowanie anteny SAT na dachu. Ani to wygodnie ani estetycznie[/u]

We wątkach z wykopalisk trzeba zwracać uwagę na datę postu... :D

Chyba od 12 10 2008 roku to VIP Jacek już znalazł sposób na odbiór TV SAT :wink:

Postaw sobie antene SAT gdzies w rogu na dzialce. Chyba masz gdzies takie miejsce gdzie nie ma drzew. Ja nie wiem co ludzie sie tak uparli na montowanie anteny SAT na dachu. Ani to wygodnie ani estetycznie[/u]

We wątkach z wykopalisk trzeba zwracać uwagę na datę postu... :D

Chyba od 12 10 2008 roku to VIP Jacek już znalazł sposób na odbiór TV SAT :wink:

no jeszcze nie zamontowałem, :D ale sygnał złapałem na ziemi i będzie na sztycy ok. 1,5 nad ziemią ruchoma z możliwością przesunięcia.

Działkę mam zalesioną i trudno zlokalizować sygnał. Zobaczymy jak się sprawdzi?

Mam 2 pytania:

- czy pokrycie dachu ma wpływ na to, że istnieje większa szansa na uderzenie pioruna ? tzn gdy blachodachówka stanowi połać dachu

- elektryk będąc na moje budowie stwierdził, że w moim otoczeniu w promieniu 100m są większe budynki i one będą ściągać pioruny, poza tym w odległości około 150m biegnie linia średniego napięcia i za sprawą tej lini mogę być spokojny....

co wy na to ?

Generalnie to jest tak, że rzeczywiście blachodachówka może zwiększać szansę, a obecność linii napowietrznej czy wysokich budynków w bezpośredniej okolicy (150m to niestety trochę daleko) powinna tą szansę zmniejszyć. Nadal jednak mówimy o szansie - czyli o zjawisku raczej statystycznym i trudno mierzalnym w pojedynczym przypadku. Czyli może być tak, że piorun nie uderzy, a może być tak, że walnie. A to, że szansa nieco mniejsza czy większa, jakby nie zmienia faktu, że może uderzyć zawsze :wink:

Wyładowania atmosferyczne zasadniczo nie są przewidywalne, i mówiąc o szansach mówimy raczej o statystykach w rodzaju: na przestrzeni 10 lat w gęsto zabudowanym mieście odnotowano mniej przypadków uderzenia pioruna w niskie zabudowania, kiedy w pobliżu były wysokie budynki lub linie napowietrzne. Mówienie o szansach w kontekście pojedynczego domu nie ma sensu, bo co Ci to da, jeśli szansa wynosi np. 1:100, kiedy ten 1 może być równie dobrze jutro, jak i za 50 lat?