todaks 21.11.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Ja będe mocował anteny do komina bo to jest najlepsze miejsce gdzie mogę zawiesić antene SAT i TV w jednym miejscu a innym miejscem gdzie mógłbym umieścić antene TV żeby była skierowana na nadajnik to byłaby frontowa ściana więc odpada. Anteny będe mocował na wspólnej rurze przymocowanej do komina za pomocą takich uchwytów http://sklep.coel.pl/files/products/uchwyt1.jpg życzę powodzenia . ciekawe jak długo będzie trzymał się maszt Todaks uchwyty te montowałem na tego typu kotwie http://www.dromet.pl/gfx3/DUZE_STS.jpg i raczej musiałoby wyrwać komin żeby kotwie puściły. Dodam że górne kotwie miały długość 20cm Jeśli je zabezpieczyłeś silikonem to OK . Ja jednak jestem zwolennikiem obejm kominowych . Kominy woląchyba jednak objęcia od zastrzyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 12.10.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 odświeżam wątek. Mam problem z umiejscowieniem anteny sat. na moim domu, aby ściągać sygnał. Dom jest w lesie i w żadnym punkcie dachu- kominie, lukarnie nie można odbierać sygnału. Drzewa są w bliskiej odległości, także zachowanie kąta 30 stopni nie wchodzi w rachubę. Anteniarze proponują wycięcie kilku sosen, ale i tak nie mam gwarancji, czy antena będzie "widzieć" satelitę. W ten sposób mogę pozbyć się wszystkich drzew wokoło. Przypomina mi się w tym momencie bajka pt. "Sąsiedzi". Nie mam innego sposobu na odbiór sygnału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.10.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Pewnie nie.Jeśli drzewa zasłaniają - to bez wycięcia nic nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 24.03.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Mam 2 pytania: - czy pokrycie dachu ma wpływ na to, że istnieje większa szansa na uderzenie pioruna ? tzn gdy blachodachówka stanowi połać dachu - elektryk będąc na moje budowie stwierdził, że w moim otoczeniu w promieniu 100m są większe budynki i one będą ściągać pioruny, poza tym w odległości około 150m biegnie linia średniego napięcia i za sprawą tej lini mogę być spokojny....co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 24.03.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Postaw sobie antene SAT gdzies w rogu na dzialce. Chyba masz gdzies takie miejsce gdzie nie ma drzew. Ja nie wiem co ludzie sie tak uparli na montowanie anteny SAT na dachu. Ani to wygodnie ani estetycznie[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 24.03.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Postaw sobie antene SAT gdzies w rogu na dzialce. Chyba masz gdzies takie miejsce gdzie nie ma drzew. Ja nie wiem co ludzie sie tak uparli na montowanie anteny SAT na dachu. Ani to wygodnie ani estetycznie[/u] We wątkach z wykopalisk trzeba zwracać uwagę na datę postu... Chyba od 12 10 2008 roku to VIP Jacek już znalazł sposób na odbiór TV SAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 24.03.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Postaw sobie antene SAT gdzies w rogu na dzialce. Chyba masz gdzies takie miejsce gdzie nie ma drzew. Ja nie wiem co ludzie sie tak uparli na montowanie anteny SAT na dachu. Ani to wygodnie ani estetycznie[/u] We wątkach z wykopalisk trzeba zwracać uwagę na datę postu... Chyba od 12 10 2008 roku to VIP Jacek już znalazł sposób na odbiór TV SAT no jeszcze nie zamontowałem, ale sygnał złapałem na ziemi i będzie na sztycy ok. 1,5 nad ziemią ruchoma z możliwością przesunięcia. Działkę mam zalesioną i trudno zlokalizować sygnał. Zobaczymy jak się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 25.03.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Mam 2 pytania: - czy pokrycie dachu ma wpływ na to, że istnieje większa szansa na uderzenie pioruna ? tzn gdy blachodachówka stanowi połać dachu - elektryk będąc na moje budowie stwierdził, że w moim otoczeniu w promieniu 100m są większe budynki i one będą ściągać pioruny, poza tym w odległości około 150m biegnie linia średniego napięcia i za sprawą tej lini mogę być spokojny.... co wy na to ? Generalnie to jest tak, że rzeczywiście blachodachówka może zwiększać szansę, a obecność linii napowietrznej czy wysokich budynków w bezpośredniej okolicy (150m to niestety trochę daleko) powinna tą szansę zmniejszyć. Nadal jednak mówimy o szansie - czyli o zjawisku raczej statystycznym i trudno mierzalnym w pojedynczym przypadku. Czyli może być tak, że piorun nie uderzy, a może być tak, że walnie. A to, że szansa nieco mniejsza czy większa, jakby nie zmienia faktu, że może uderzyć zawsze Wyładowania atmosferyczne zasadniczo nie są przewidywalne, i mówiąc o szansach mówimy raczej o statystykach w rodzaju: na przestrzeni 10 lat w gęsto zabudowanym mieście odnotowano mniej przypadków uderzenia pioruna w niskie zabudowania, kiedy w pobliżu były wysokie budynki lub linie napowietrzne. Mówienie o szansach w kontekście pojedynczego domu nie ma sensu, bo co Ci to da, jeśli szansa wynosi np. 1:100, kiedy ten 1 może być równie dobrze jutro, jak i za 50 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 26.03.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 no jeszcze nie zamontowałem, ale sygnał złapałem na ziemi i będzie na sztycy ok. 1,5 nad ziemią ruchoma z możliwością przesunięcia. Działkę mam zalesioną i trudno zlokalizować sygnał. Zobaczymy jak się sprawdzi? Faktycznie nie popatrzylem na date ale wyszło na moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts