Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

będę tak miał na poddaszu , parter otynkowany tradycyjnie gipsem z agregatu a poddasza murowanych ścianek działowych nie tynkowałem mam zamiar zrobić G-K , taka decyzja że wyjdzie taniej , bo mam zamiar zrobić to samemu , a za tynkowanie na poddaszu zapłaciłbym więcej niz za cały parter więc się zdecydowałem na GK , a jak będzie nie wiem, więc również chętnie poczytam.

:D Ja też tak miałem. Facet powiedział, że może zrobić GK zamiast tynków. I zaczął wymieniać liczne zalety tego rozwiązania. Ale mnie nie przekonał.

Zrezygnowałem bo:

- sumarycznie byłoby to grubsze niż tynk

- przyznał, że płyty są mocowane na packi kleju,

- dom mam wybudowany z Ytonga - ściany są równe, nie ma potrzeby gubić jakichś nierówności

Uznałem, że namawia mnie bo dla niego jest to prostsza i szybsza robota po prostu. Kasę zgarnąłby podobną, a pracował by nieco krócej, czyściej itd A ja zalet nie widzę.

No i stwierdziłem, że poczekam na ofertę na normalne tynki.

czy te plyty chcesz pszyklejc.bo ja na podaszu oklejlem sciany plytami gk i nie jest zle, tylko troche powstaje rezonans bo miedzy plytami a sciana jest pszestszen co troche wplywa na akustyke.zrobilem tak poniewasz nie nadaje sie na tynkarza,przy probie tynkowania wiecej zaprawy bylo na posace nisz na scianie.a wzgledy finasowe niepozwolily na zalatwienie ekipy od tynkow.a pozatym mila i pszyjemna robota i mniej wilgoci w domu. pozdrawiam :)
Też się nad tym zastanawiałem. Jedno jest pewne, że przy drogiej usłudze tynkowania i posiadaniu umiejętności samodzielnego położenia płyt - jest to dobre wyjście. Na razie zdecydowałem się jednak spróbować swoich sił na poddaszu, a potem okaże się dopiero, co będę robił na dole. Dlatego nie umawiałem się jeszcze z nikim na tynkowanie. Mimo wszystko tak na 60% jestem za otynkowaniem parteru (boję się łączenia płyt w moim wykonaniu).
Płyta gipsowa jako tynk to technologia do konstrukcji drewnianych. W domach murowanych to wymysł niepraktycznych oszczędzaczy którzy po latach nie pamiętają że mokry tynk mieliby nadal bez pęknięć.

Ja znam jedną osobę, która w murowanym domu zrobiła sobie tynki z płyt G-K. Po 4 latach robiła generalny remont (wszystko popękało). Gdyby jeszcze raz mogła wybrać, zrobiłaby zwykłe tynki cem-wap. i na to gładź - zresztą zastanawia się nad takim rozwiązaniem obecnie.

Aaaaa, zapomniałam dodać - budynek na Górnym Sląsku - w II kategorii szkód górniczych (a więc takich średnich szkodach) - może gdzieś w Polsce (bez takich szkód) takie rozwiązanie się sprawdza.

Wg mnie - to głupia oszczędność, ale budowa domu to ciągły kompromis pomiędzy jakością i ceną. Sama tam gdzie oszczędziłam, później wydałam znacznie więcej kasy na naprawy - dziś już tego błędu nie robię - biednych nie stać na oszczędności.

Największa zaleta to niewprowadzenie masy wody do środka chałupy co mamiejsce przy tynkach na mokro i zaoszczędzony czas. Poza tym jak dla mnie same minusy:

- głuchy odgłos przy puknięciu i mała sztywność

- wrażliwość na pękanie między płytami

- jakieś robale mogą harcować za płytami, brrr

- trudności z mocowaniem czegoś na ścianach, wymagane zastosowanie specjalnych kołków

dzięki , daruję sobie to rozwiązanie, zwłaszcza że chcę zrobić tynki w paździeniku, a oprócz wymienionych przez was minusów zostawiać płyty na zimę w domu bez ogrzewania to niebyt dobry pomysł.
:D Ja też tak miałem. Facet powiedział, że może zrobić GK zamiast tynków. I zaczął wymieniać liczne zalety tego rozwiązania. Ale mnie nie przekonał.

Zrezygnowałem bo:

- sumarycznie byłoby to grubsze niż tynk

- przyznał, że płyty są mocowane na packi kleju,

- dom mam wybudowany z Ytonga - ściany są równe, nie ma potrzeby gubić jakichś nierówności

Uznałem, że namawia mnie bo dla niego jest to prostsza i szybsza robota po prostu. Kasę zgarnąłby podobną, a pracował by nieco krócej, czyściej itd A ja zalet nie widzę.

No i stwierdziłem, że poczekam na ofertę na normalne tynki.

Idealnie prawdziwa ocena.

Kryteria optymalizacji pod wykonawcę a nie pod inwestora.

Ogólnie gips jest mniej przydatny pod ceramikę, a tynki gipspwe lekkie są na granicy lub poniżej granicy normy dla tej aplikacji. (za słaba wytrzymałość na ściskanie).