Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat CO-czy to zadzała

lucjans1

Recommended Posts

FEX 30 kocioł na paliwo stałe.

brak zaworu zwrotnego do CWU ( i pompy - ale to do przemyślenia),

jak na grzejniki będziesz chciał dać 40C to do CWU też ?

nie ma ochrony pieca przed niską temp powrotu,

nie lepiej 3 pompy ( CO,CWU , podłogówka) ?

Mnie to się nie podoba. Jak ma działac grawitacyjnie, skoro jest pompa na powrocie z grzejników. Nie wiem w jakim stopniu chcesz cała sprawę rozwiązać w kwestii samoczynnego sterowania, ale zastosowanie priorytetu ciepłej wody jast tu raczej wskazane, a jeśli tak to zupełnie inny układ pomp i wówczas wszystkie na zasilaniu.

Pozdrawiam

witam

ja bym zrobił tak

pompuję do rozdzielacza , przed pompą zawór mieszający z rozdzielacza na podłogówkę zabezpieczoną zaworem termostatycznym z podmieszaniem do 50 st C ZABEZPIECZYŁBYM INSTALACJĘ ZAWOREM DO 70 ST c . tą co idzie na grzejniki/ jak będzie wyglądał pladtik jak przepuścimy wodę o temp. 90 st albo i więcej. Można przecież zapomnieć zamknąc drzwiczki w piecu i kociołek sie rozchula. i z rurek będzie

wężyk .

papa

witam

sorki byłem na budowie to 150km. troche to zeszło.

Co do wypowiedzi "maniek_m" " jak na grzejniki będziesz chciał dać 40C

to do CWU też ?"nie -zasilanie idzie z pieca na 75-85C a po to są zawory na grzejnikach aby je regulować,, a na CWU czyli bojler pójdzie całe zasilanie i powrót do pieca jest na tyle gorący że nie będzie niskiej tepr.

CWU będzie podmieszane z zimną wodą przez ZAWÓR MIESZAJĄCY 3-DROGOWY DO C.W.U A co do zaworów zwrotnych i innych to jest

szczegół to się dopracuje. Pytanie-- czy te dwie pompy nie będa kolidować z sobą To jest moja chałupka i nie chcę spieprzyć ogrzewania.

http://images2.fotosik.pl/165/155a4e0b779257fe.jpg