Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet / deska klon?!

NUTKA

Recommended Posts

Ja miałam w "starym" domu podłogę klonowš i takież schody. Drewno jest piękne. W I gatunku jest słomkowo jasne jednolite, a w drugim ma bardzo ciekawe usłojenie. Podłoga była twarda. Parkieciarz nie narzekał na obróbkę. Przy malowaniu trzeba uważać, bo widać na przykład nierówno rozprowadzony lakier. Byłam bardzo zadowolona. W nowym domu też planuję parkiet klonowy jeœli uda mi się taki zdobyć w przyzwoitej cenie.

...Co sadzicie o klonie z wykorzystaniem na powierzchnie podlogi...

A jaki klon jest w kręgu Twoich zainteresowań:

- klon europejski,

- klon kanadyjski,

- klon amerykański,

- jawor? :o

I jaki charakter ma mieć Twoja podłoga:

- być jak najjaśniejsza,

- musi mieć wyraźny rysunek usłojenia,

- liczy się czysta natura z sękami, gałęziami i dziuplą wiewiórki, :wink:

- "...twardym trza być nie mientkim..." czyli długowieczność ponad wszystko,

- "...jeśli nie chcesz mojej zguby, szachownicę zrób mi luby!!! :evil: ..." czyli podłoga w/g Twoich marzeń? :lol:

Na zakończenie jeszcze ustalmy, gdzie chcesz tą podłogę:

- hol lub klatka schodowa,

- salon,

- pokój zabaw/uciech tfuuu! :wink: tzn. sypialnia :oops: :lol: ,

- kuchnia? :o

Zaosowanie mojego parkietu planuje na wykorzystanie w takich pomieszczeniach jak: duzy pokoj zwany salonem & sypialnia (bez zadnych zabaw i ciech - bo z kim? Moze z Jasiem-podusią) :lol:

Nie znam sie az tak na rodzajach klonow ale interesuje mnie najasniejsze drewno, z jaknajmniejszym uslojeniem.

Dodam, ze mam pieska i to nie malego, ktoremu na wszystko pozwalam, a nie chcialabym zadnych freskow w jego wykonaiu. :)

Po pierwsze primo. :D

Jawor i klon europejski. I to w selekcji SELECT.

Po drugie primo. :D

Lakier i podkład wodny. Lakier zdecydowanie dwuskładnikowy poliuretan: trzeba położyć na parkiet 3 warstwy (żeby lakieru było około 300 g/m2).

I można potem spokojnie fikać (z Jasiem-podusią albo innymi przytulankami :wink: )! :D

• 2 weeks później...

Podczepię się do forum. Nie znam się na temacie niemniej chciałbym zasięgnąć opinii ekspertów. W czwartek oddano nam mieszkanie, w którym położono podłogę jaworową, bardzo białe, bielone dodatkowo pigmentem oraz lakierowane lakierami Pallmanna. Proszę o informację czy Pallmann jest lepszy czy gorszy od Eukoli Strato [ten akurat mieliśmy w kosztorysie]. Sprawdzałem specyfikację wytrzymałości/twartości obu i wypada, że strato jest mocniejsze.

Podłoga była machnięta dwa razy szpachlą i dwa razy lakierem, więc teraz moje pytanie. Jak bardzo wytrzymałe jest to drewno? Jak bardzo wytrzymałe, że przedmiot o wadze 10gram spadający na nie robi wgłębienie, które jest niepokojące, łamie się lakier i robię takie oczy :o

Proszę Was, uspokójcie mnie, pomóżcie co zrobić, żeby ta podłoga była bardziej wytrzymała. Z góry piękne dzięki.