Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buduję!

Gość

Recommended Posts

Nieśmiało chciałam zauważyć, że połowę ZUS-u (czyli 25%)z tego co obliczył Propagator pokrywa się z kosztów ogólnych (Ko).Poza tym w 75% za koszty ogólne i 17% zysku obliczało się w kosztorysach za czasów socjalistycznych.75% to utrzymanie armii urzędników, a nie w firmach małych, gdzie jeden-dwóch ludzi zajmuje się organizacją całej budowy.Zysk do 8% jest bardzo przyzwoity - 3,70 zł za godzinę to rozbój.

Martulo !

Nie jest ważne, czy zysk wynosi 8% czy 17%, ważna jest stawka kosztorysowa brutto, która w II kwartale 2003 roku, w/g wydawnictwa Sekocenbud wynosi około 15.50 zł. Martulo wytłumacz mi, co masz na myśli pisząc, że stawka 3,70 za godzinę to rozbój w biały dzień. Nie rozumiem tego. Pozdrawiam.

Jeśli o mnie chodzi to stawka brutto za godzinę wyszła w tych okolicach co pisze propagator. Jednak czas wybudowania stanu surowego to 20 parę dni a nie prawie 100. Jak się chce to można tak zorganizować pracę w firmie aby się opłacało i inwestorowi i wykonawcy.

Propagator - jako wykonawca masz ciekawy sposób tłumaczenia.Jak nieważny moze byc zysk 8% czy 17%, skoro cena robocizny brutto to : cena netto x koszty ogólne x ZYSK .Obniżając koszty ogólne i zysk schodzi się z ceną brutto. Doliczanie ZUS-u do stawki cetto jest błędem, ponieważ liczysz sobie zysk od wpłat do ZUS-u.Dlatego stawka zysku - 3,70 zł/rg na czysto dla Ciebie od każdej przepracowanej godziny pracownika to bardzo dużo.Bo Twoje wynagrodzenie za pracę ujęte jest właśnie w równie wyskokich kosztach ogólnych 75%.

Martula. Zgadzam się z Tobą. Zbudowano mi jeden dom o pow. uż. 100 mkw. w stanie surowym zamkniętym z drzwiami i oknami za 13800 brutto z fakturą ( firma sprawdzona przeze mnie w urzędzie skarbowym- tak robię zanim podpiszę umowę). Drugi o wymiarach 11x15 + garaż 70 mkw dobudowany (piwnica, parter, piętro i strych i drenaż opaskowy) za stan surowy otwarty 28tys. brutto. Faktury już częściowo wystawione.

Martulo !

Z przykrością muszę przyznać, że nie masz racji. Poniżej przedstawiam Ci kalkulację wzorcową na kalkulację 1 r-g do celów kosztorysowych. W różnych zakładach pracy te stawki i procenty mogą się różnić.

kalkulacja r-g zł %

1 płace zasadnicze 7,00

2 premie regulaminowe 0,15

3 dodatki stażowe 0,10

4 dodatki za kierowanie brygadą 0,02

Razem wynagrodzenia 7,27

5 płace uzupełniające (zasiłki chorobowe

nie refundowane przez ZUS i in 0,83 11,9

Raxem płace uzupełniajace 0,83 11,9

6 Składki na ubezp. społ. ZUS 3,64 51,98

7 odpis na fundusz pracy 0,30 3,42

8 odpis na FGŚP 0,02 0,27

9 odpis na zakładowy fundusz świadczeń socj. 2,68 38,3

Razem obciążenia 6,64 93,97

Z powyższego wynika, że stawka netto 7 zł. wzrasta o 93,97% i wynosi 13,58 zł. Do tego należy dodać płace uzupełniające (pkt 5) w wysokości 0,83 zł. Razem stawka netto wynosi: 14,41 zł. Do tak wyliczonej kwoty należy dpdać koszty pośrednie i zysk, czyli stawka brutto wynosi, w zależności od narzutów, około 29,39 zł. I tak wszystko się odbywa w zakładach, które działają zgodnie z literą prawa. Z Twoich wypowiedzi Martulo (bardzo mi się podoba Twój nick) wynika, że sama chciałabyś pracować w zakładzie, który stosuje powyższą kalkulację, ponieważ takie firmy dają poczucie stabilizacji a swój dom zbudować np. firmą pana janrenovate, od którego ten wątek się zaczął. Mam nadzieję, Martulo, że moja wypowiedź przybliży Ci trochę problematykę związaną z budownictwem i wyceną robót. Pozdrawiam.

Propagator

Rozumiem Twoje rozżalenie i misję jaką się podjąłeś ale spróbuj wejść w skórę inwestora. Jesli uważasz, że za zrobienie łazienki cena 15 tys. zł. jest odpowiednia, to ile wg. Ciebie kosztowałby dom o pow. np. 120 zł. w standardzie odpowiednim do ww. łazienki. Odnieś tą cenę do przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego pracowników. Idea jest piękna - buduję dom nie korzystając z brydad działających na czarno. Ale kto wtedy mógłby sobie pozwolić na budowę domu?. Przemawia przez Ciebie zrozumiała solidarność grupowa. W większej skali prezentują to górnicy, pielęgniarki i inni niezadowoleni z rzeczywistości.

Szara strefa to sposób przystosowania się do realiów naszej codzienności. Działa prosta zasada popyt rodzi podaż. Doceniając Twoje zaangażowanie obawiam się, że Twój głos będzie głosem wołającego na puszczy.

Marian1

Wszystko co piszesz jest prawdą. Natomiast niezbyt uważnie czytasz forum i wkładasz mi w usta słowa których nie wypowiedziałem. Mam na myśli wykonanie łazienki za 15 000,00 zł. Ja pierwszy napisałem, że niektóre osoby za tą cenę chcą wybudować dom w stanie surowym otwartym, a nawet jeszcze taniej. Pierwszy zauważyłem, że jest to cena absurdalna. W innym miejscu forum napisałem, że wykonanie takiej łazienki nie warta więcej jak 5 000,00 zł. Napisałem dom = łazienka z czego wynika, że brak jest w tym miejscu jakiejkolwiek korelacji. Zawiedziony nie jestem, ponieważ mam roboty w bród, buduję w tej chwili 3 domy, jeden w techologii porotherm, 2 Ytong i nie po 15 000,00 zł za jeden obiekt. Pozdrawiam.

Prop..

Tytułem oczyszczenia przedpola: przepraszam za nadużycie jakiego się dopuściłem w spraiw tej nieszczęsnej łazienki. Glupio mi za to, że bezpodstawinie jak piszesz - posądziłem Cię o frustrację z powodu braku zamówien. Wreszcie nie może być prawdąwszystko co napisałem, skoro - słusznie - zarzucasz mi co najmniej nadinterpretację Twoich wypowiedzi.

Chcę tylko powiedzeć, że - mam nadzieję że tym razem nie odczytałem źle Twoich intencji - nie możesz dziwić się, że ludzie chcą budować jak najtaniej. Pewnie czytałeś forum, porównywałeś ceny. Musiałeś zauważyć, że większość budów realizowana jest nie przez duże czy średnie firmy, ale murarza z pomocnikami: słowem szara strefa. I te domy nie zawalają się , ludzie w nich mieszkają i błogosławią (czasem przeklinają"swoich" fachowców. Zatrudnienie firmy nie jest zresztą - niestety - gwarancją rzetelności. Człowiek jest racjonalny, dlaczego więc ma płacić 3 razy więcej za taką samą usługę?. Nie ma przy tym szczerych wyrzutow sumienia, bo wystarczy zadzwonić do kilku oferujących swe usługi murarzy i widzi, że ceny są zblizone raczej do tego co napisał JE...TE Ty.

Rzadko spotyka się kogoś, kto z takim zapałem i szczerym przekonaniem broni swoich racji. Zastanawi mnie tylko jedno - korzystasz z promocji w supermarketach? Wiesz na kogo są przerzucane koszty takich promocji? Chodzi mi o to, że słusznym jest uczciwość na budowie rozumiana jako rozliczanie każdej złotówki przez rachunek. Otóż często promocje są nieuczciwe. Sieci handlowe zmuszają producentów - pod groźbą wywalenia z sieci towarów tegoż producenta - do obniżania cen, nawet poza granice opłacalności. Propagujesz obywatelską postawę - czy naprawdę jesteś konsekwentny? Uświadom sobie, że te wybory 15 tys. 16. tyys. za coś tam to nie jest sknerstwo milionera, ale oszczedności nauczyciela, który 15 tys. zarabia w ciągu 1.5 czy 2 lat.

Jest takie powiedzenie "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Może banalne, prostackie ale bardzo prawdziwe. Uprawisz trochę taki moralny szantaż, komuś kto oszczędzając na dom nie jeździ na wakacje każesz mysleć o emeryturze i wyzysku murarza, ktory najczęściej na wyzyskanego nie wygląda.

Przepraszam wszystkich za przekroczenie ram wątku. Jesli jakies polemiki proponuję priva.