Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na anonima

ania1719508426

Recommended Posts

Nie wierzyłam. A jednak. Anonimy są na świecie.

Anonimowy donosiciel w krótkich słowach wystukanych na maszynie do pisania doniósł o rzekomej "samowoli" na mojej budowie. Przyszła kontrola z PINB. Nie stwierdziła żadnych uchybień, zaleciła przesunąć tablicę do przodu i poszła.

Nie piszę tego po to, żeby się pochwalić jaką to mam wzorową budowę. 8) Piszę po to, żeby:

- po pierwsze ostrzec, że takie rzeczy NAPRAWDĘ się zdarzają.

- po drugie zwrócić uwagę na to że urząd nie ma prawa nadawać biegu sprawom wszczynanym przez anonimowych donosicieli (art. 63 i 64 KPA)

- po trzecie podzielić się "sposobem" na anonima. Nie zdążyłam go wypróbować, ale wydaje mi się niezły i skuteczny. Otóż, co identyfikuje anonima? NIC. Dlatego zaraz po informacji że wpłynął anonim idziemy się z nim zapoznać, po czym składamy drugi anonim (oczywiście stylistycznie podobny), że pragnę skorygować dane w poprzednim piśmie (tu wskazujemy pismo naszego donosiciela), że samowola dotyczy innego adresu (tu kierujemy PINB w szczere pole lub do budynku najbliższej jednostki policji albo poczty albo czegoś równie abstrakcyjnego).

No, to na razie tyle.

A za jakiś czas napiszę co wynika z art. 63 i 64 KPA.

Pozdro

Ludzie potrafią być potworami :( Współczuję sąsiadów - taka bezinteresowność to się chyba diagnozuje :)

To nie był nikt z sąsiadów. Zwykły bezinteresowny donosiciel - taki co z nudów donosi. Doniósł jednocześnie na mnie i na osobę z sąsiedniej ulicy ( w tym samym piśmie). Ja buduję już ponad rok - sąsiedzi dawno to zauważyli. :D

Ludzie potrafią być potworami :( Współczuję sąsiadów - taka bezinteresowność to się chyba diagnozuje :)

To nie był nikt z sąsiadów. Zwykły bezinteresowny donosiciel - taki co z nudów donosi. Doniósł jednocześnie na mnie i na osobę z sąsiedniej ulicy ( w tym samym piśmie). Ja buduję już ponad rok - sąsiedzi dawno to zauważyli. :D

Ale musi tam łazić ...no ciekawe co mnie jeszcze czeka :):)

juz lepiej pic z nudow :roll: (niz donosic )

fajne hobby,nie ma co :o :o :o :evil:

Jakiś anonim w moim imieniu zadzwonił na policję i powiedział, że przeszkadza mi jakieś BMW parkujące pod moim domem. Tyle, że pod moim domem nie parkuje żadne BMW, w związku z czym wcale mi nie przeszkadza. Sprawę znam tylko z relacji sąsiadki, która rozmawiała z policjantem przybyłym po moim rzekomym zgłoszeniu. :o

To nie był nikt z sąsiadów.

Skad ta pewnosc ? :o

Po pierwsze budowa idzie już ponad rok a sąsiedzi byli o wszystkim zawsze powiadamiani i nigdy nie zgłaszali sprzeciwu.

Po drugie w tym samym donosie były jakies bzdury nt. samowoli w domu ulicę dalej. Zupełnie jakby ktoś chodził i węszył, gdzie tu widać styropian na podwórku...

Faktycznie, dobry pomysł :D

U nas był taki pan co z nudów donosił.

I nikt by nie wiedział ze to on, gdyby w kolejnym piśmie przez przypadek nie podał swojego prawdziwego nazwiska i adresu (chybamachinalnie się podpisał)

A donosił na wszystko, na budujących, na sprzedawców, na magazynierów, normalnie maniak.

Takich żiczlywych frustratów jest wiecej niz sobie wyobrażacie.

Urzedy (zwłaszcza skarbowe), prokuratura, policja i inne władze otrzymuja donosów na pęczki.

Powodowane sa zwykle tzw. bezinteresowną polska zawiścią, albo cichymi porachunkami.

A co!!! Mnie sie nie wiedzie to dlaczego ma tobie byc lekko?

Kiedy w mojej okolicy budowało sie jeszcze sporo domów, sam przypadkiem słyszałem: "zobacz jakie sobie złodzieje hacjendy budują".

Nasze polskie piekiełko

:wink:

skad sie biora takie kanalie? :evil: i co im to daje?nie maja innych problemow? :roll:

Wszedzie tacy są.... na Forum są także tacy osobnicy ......

Sprawdź w PINB-ie i zadanuncjuj gościa.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=753197&highlight=anonim#753197

Ja nie mogę bo by mnie natychmiast zastrzelili ci mniej dobrzy - partacze, knociarze, oszuści. takie rzeczy podaję jako anonim.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=314738&highlight=anonim#314738

A może tak mały donosik do PINBu.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=38142&highlight=anonim

Proponuję od anonimowego listu grzecznego, poprzez bardziej śmiałe aż do ...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65595&highlight=donos

Na forum jest więcej takich kwiatków....

To nie był nikt z sąsiadów.

Skad ta pewnosc ? :o

Po pierwsze budowa idzie już ponad rok a sąsiedzi byli o wszystkim zawsze powiadamiani i nigdy nie zgłaszali sprzeciwu.

Po drugie w tym samym donosie były jakies bzdury nt. samowoli w domu ulicę dalej. Zupełnie jakby ktoś chodził i węszył, gdzie tu widać styropian na podwórku...

no ,no no.....Aniu chyba nie znasz sasiadow jacy mogą być perfidni.Przyjmij taką wersje.Budujesz już jeden rok.Powiadamisz sąsiadów i oni widzą postepy.Znasz ich na tyle ,że możesz stwierdzić ,że to niemozliwe ,żeby któryś z nich?Myśle ,że to sąsiedzki anonim taki "zazdrośliwy".Nie broń ich i popatrz czasami co się dzieje u nich na budowie.Jest to celowe odwrócenie uwagi tym anonimem by organ "ścigający "przypatrzył się dokładnie Tobie a nie jemu.Ja choć jeszcze mam duże zaległości w budowaniu mojego domku już to miałem.Wiem kto to napisał i teraz wiem dlaczego i co miał na sumieniu.

pozdrawiam :D

Takich żiczlywych frustratów jest wiecej niz sobie wyobrażacie.

Urzedy (zwłaszcza skarbowe), prokuratura, policja i inne władze otrzymuja donosów na pęczki.

Powodowane sa zwykle tzw. bezinteresowną polska zawiścią, albo cichymi porachunkami.

A co!!! Mnie sie nie wiedzie to dlaczego ma tobie byc lekko?

Kiedy w mojej okolicy budowało sie jeszcze sporo domów, sam przypadkiem słyszałem: "zobacz jakie sobie złodzieje hacjendy budują".

Nasze polskie piekiełko

:wink:

No to moja osobista łajw słyszała jak dwie p...ne dewoty przechodząc obok naszej (jeszcze wtedy ) budowy gadały między sobą " patrz pani takie młode, a się już budują...ci to się musieli nakraść!" :wink: