majka_tychy 15.09.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 dostalam formularz , budowa okolice tychów na śląsku, dom czesciowo podpiwniczony, 10X 10 m, z poddaszem uzytkowym, nie wiem co ile kosztuje a chcialabym sie zorientowac zanim pojde do fachowca:roboty ziemne.............?fundamenty piwnice..?sciany konstrukcyjnescianki dzialowestropyschodydachoknadrzwiczy tos sie choc mniej wiecej orientuje??/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 15.09.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 zobacz:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62107&postdays=0&postorder=asc&start=240 Moze Ci sie przyda. po uwzglednieniu poprawek, kosztorys przeszedł. Nizej jest inny, mniejszego domu. RADA - nie zaokrąlaj sum jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 15.09.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 My dopasowywaliśmy kredyt do sumy jaką chcielismy wziąć (wymagania banku) mamy kosztorys - robiony przez osobę do tego uprawnioną - są ustalone przeliczniki -kosztorys jest zaniżony - ale procenty - ważne np:roboty ziemne 2,3 %fundamenty+ściany podziemia 7,3 %izolacja p/wilg 1,0%ściany konstrukcyjne 11.9%strop, schody, podesty 6,1%dach konstrukcja 7.3%dach pokrycie obróbki 10,6%etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka_tychy 16.09.2006 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 bardzo dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 18.09.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Najlepiej zawyżać na początku a zaniżać na końcu ... my początkowo mieliśmy wpisane jakieś prace wykonczeniowe ogrodzenie podjazdy za 10 000 zł i na co to komu jak kasa była potrzebna przy stawianiu dachu. Po nieoczekiwanych wydatkach przy kopaniu fundamentów pojechaliśmy i zmieniliśmy tą wycene w banku przekładając kase z tych dodatków na ściany konstrukcyjne, wykopy, fundamenty dzięki temu dostaje sie na poczatku wiecej kasy, która sie jednak przydaje na dalsze etapy a ogrodzenie można sobie zbić z desek pozostałych po szalunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 18.09.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam!Wykonuję kosztorysy budowlane.Metodą szczegółową, uproszczoną.Dla banków - kosztorys elementów scalonych.Zaprasza na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 21.09.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 W moim przypadku wziołem projekt w ręce i przejechałem się po paru hurtowniach w okolicy mojej działki, wpisywałem ceny bez upustów. Google.pl też są dobrym doradcą. Warto też miec znajomych, którzy przechodzili juz budowę, ich doswiadczenie jest bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 29.09.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Mozesz kupić kosztorys od biura projektowego i dac go do podpisania kierownikowi budowy. U mnie wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus697 29.09.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Witam wszystkich. Poszukuję osoby, która wykona kosztorys uproszczony dla PKO BP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 30.09.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Wykonuję kosztorysy budowlane .Zapraszam na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 17.10.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 liczyc, liczyc (przede wszystkim na siebie).Duzo pomaga forum "lista plac wyk." na kosztorysie na 300kzł moje obliczenia odbiegaly od danych rzeczoznawcy o kilka tys. na etapie i kilkanascie tys. na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 POLECAM SWOJE USŁUGI W ZAKRESIE WYKONYWANIA KOSZTORYSÓW BUDOWLANYCH , WYPEŁNIANIA KOSZTORYSÓW I OFERT DLA BANKÓW DLA CELÓW KREDYTOWYCH. PODEJMĘ SIĘ RÓWNIEŻ KIEROWANIA I NADZORU NAD BUDOWĄ. CENY KONKURECYJNE. TEL 0 608 87 67 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly_maro 22.10.2006 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Witam, U mnie rzeczoznawca bankowy stwierdził że pomyliłem się w kosztorysie o 174 zł Życie pokazało że o wiele, wiele więcej. Jak chcesz robić sobie sama kosztorys to do tego co Ci wyjdzie dodaj sobie 20% i już będziesz bliżej:) Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 24.10.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Kosztorys szacunkowy, nie wymaga sporządzania dokładnych przedmiarów, ale też dzięki temu jest tani.Z uwagi na szacunkowy charakter , nie może stanowić podstawy umowy na roboty budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.10.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Kosztorys szacunkowy, nie wymaga sporządzania dokładnych przedmiarów, ale też dzięki temu jest tani. Z uwagi na szacunkowy charakter , nie może stanowić podstawy umowy na roboty budowlane Czy przedmiar jest dokumentem, na podstawie którego robi się kosztorysy ? (ostatnio zrobiłam się na blond ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 24.10.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Kosztorys szacunkowy, nie wymaga sporządzania dokładnych przedmiarów, ale też dzięki temu jest tani. Z uwagi na szacunkowy charakter , nie może stanowić podstawy umowy na roboty budowlane Czy przedmiar jest dokumentem, na podstawie którego robi się kosztorysy ? (ostatnio zrobiłam się na blond ) Tak. Od dokładności i rzetelności określenia ilości robót obliczanych w przedmiarach, zależy prawidłowość kosztorysu. Definicja przedmiaru: Przedmiar robót powinien zawierać zestawienie przewidywanych do wykonania robót podstawowych w kolejności technologicznej ich wykonania wraz z ich szczegółowym opisem lub wskazaniem podstaw ustalających szczegółowy opis , z wyliczeniem i zestawieniem ilości jednostek przedmiarowych robót podstawowych. Ponieważ nie wszystkie dane potrzebne do wykonania przedmiaru znajdują się w dokumentacji lecz wynikają bezpośrednio z technologii wykonania robót, przedmiary powinny sporządzać osoby posiadające dobrą znajomość stosowanych technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 06.11.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 ja sie musiałem dopasowac do zdolności kredytowej i jechałem po cenach. teraz widze że źle rozkładałem akcenty, zdolność deko wzrosła i właśnie skladam o dokredytowanie. Ktoś wyżej powiedział że lepiej poprzerzucać większosć kasy w transzach na początek budowy i ja się zgadzam. wykończyć mozna jakolwiek do odbioru a postawić hałę to nie bardzo. sumując - teraz z wiedzą jaką mam po kilku miesiącach budowy i zabawy z bankami zrobilbym kosztorys zupełnie inaczej i zaoszczędził czas i nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sezam 21.11.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 My dopasowywaliśmy kredyt do sumy jaką chcielismy wziąć (wymagania banku) mamy kosztorys - robiony przez osobę do tego uprawnioną - są ustalone przeliczniki -kosztorys jest zaniżony - ale procenty - ważne np: roboty ziemne 2,3 % fundamenty+ściany podziemia 7,3 % izolacja p/wilg 1,0% ściany konstrukcyjne 11.9% strop, schody, podesty 6,1% dach konstrukcja 7.3% dach pokrycie obróbki 10,6% etc witam możesz rozwinąć temat tych % bardzo jest mi to potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 04.12.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 My dopasowywaliśmy kredyt do sumy jaką chcielismy wziąć (wymagania banku) mamy kosztorys - robiony przez osobę do tego uprawnioną - są ustalone przeliczniki -kosztorys jest zaniżony - ale procenty - ważne np: roboty ziemne 2,3 % fundamenty+ściany podziemia 7,3 % izolacja p/wilg 1,0% ściany konstrukcyjne 11.9% strop, schody, podesty 6,1% dach konstrukcja 7.3% dach pokrycie obróbki 10,6% etc witam możesz rozwinąć temat tych % bardzo jest mi to potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sivy78 13.12.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Mam pytanie czy do kosztorysu mogę doliczyć kuchnie do zabudowy? I czy wliczam w kosztorys też krany umywalki wannę i tp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts