Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobic kosztorys dla banku???????

majka_tychy

Recommended Posts

dostalam formularz , budowa okolice tychów na śląsku, dom czesciowo podpiwniczony, 10X 10 m, z poddaszem uzytkowym, nie wiem co ile kosztuje a chcialabym sie zorientowac zanim pojde do fachowca:

roboty ziemne.............?

fundamenty piwnice..?

sciany konstrukcyjne

scianki dzialowe

stropy

schody

dach

okna

drzwi

czy tos sie choc mniej wiecej orientuje??/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My dopasowywaliśmy kredyt do sumy jaką chcielismy wziąć (wymagania banku) mamy kosztorys - robiony przez osobę do tego uprawnioną - są ustalone przeliczniki -kosztorys jest zaniżony - ale procenty - ważne np:

roboty ziemne 2,3 %

fundamenty+ściany podziemia 7,3 %

izolacja p/wilg 1,0%

ściany konstrukcyjne 11.9%

strop, schody, podesty 6,1%

dach konstrukcja 7.3%

dach pokrycie obróbki 10,6%

etc

Najlepiej zawyżać na początku a zaniżać na końcu ... my początkowo mieliśmy wpisane jakieś prace wykonczeniowe ogrodzenie podjazdy za 10 000 zł i na co to komu jak kasa była potrzebna przy stawianiu dachu. Po nieoczekiwanych wydatkach przy kopaniu fundamentów pojechaliśmy i zmieniliśmy tą wycene w banku przekładając kase z tych dodatków na ściany konstrukcyjne, wykopy, fundamenty dzięki temu dostaje sie na poczatku wiecej kasy, która sie jednak przydaje na dalsze etapy a ogrodzenie można sobie zbić z desek pozostałych po szalunkach

• 3 weeks później...
POLECAM SWOJE USŁUGI W ZAKRESIE WYKONYWANIA KOSZTORYSÓW BUDOWLANYCH , WYPEŁNIANIA KOSZTORYSÓW I OFERT DLA BANKÓW DLA CELÓW KREDYTOWYCH. PODEJMĘ SIĘ RÓWNIEŻ KIEROWANIA I NADZORU NAD BUDOWĄ. CENY KONKURECYJNE. TEL 0 608 87 67 58

Witam,

U mnie rzeczoznawca bankowy stwierdził że pomyliłem się w kosztorysie o 174 zł :)

Życie pokazało że o wiele, wiele więcej.

Jak chcesz robić sobie sama kosztorys to do tego co Ci wyjdzie dodaj sobie 20% i już będziesz bliżej:)

Marek

Kosztorys szacunkowy, nie wymaga sporządzania dokładnych przedmiarów, ale też dzięki temu jest tani.

Z uwagi na szacunkowy charakter , nie może stanowić podstawy umowy na roboty budowlane

Czy przedmiar jest dokumentem, na podstawie którego robi się kosztorysy ? (ostatnio zrobiłam się na blond :oops: )

Kosztorys szacunkowy, nie wymaga sporządzania dokładnych przedmiarów, ale też dzięki temu jest tani.

Z uwagi na szacunkowy charakter , nie może stanowić podstawy umowy na roboty budowlane

Czy przedmiar jest dokumentem, na podstawie którego robi się kosztorysy ? (ostatnio zrobiłam się na blond :oops: )

Tak.

Od dokładności i rzetelności określenia ilości robót obliczanych w przedmiarach, zależy prawidłowość kosztorysu.

Definicja przedmiaru:

Przedmiar robót powinien zawierać zestawienie przewidywanych do wykonania robót podstawowych w kolejności technologicznej ich wykonania wraz z ich szczegółowym opisem lub wskazaniem podstaw ustalających szczegółowy opis , z wyliczeniem i zestawieniem ilości jednostek przedmiarowych robót podstawowych.

Ponieważ nie wszystkie dane potrzebne do wykonania przedmiaru znajdują się w dokumentacji lecz wynikają bezpośrednio z technologii wykonania robót, przedmiary powinny sporządzać osoby posiadające dobrą znajomość stosowanych technologii

• 2 weeks później...

ja sie musiałem dopasowac do zdolności kredytowej i jechałem po cenach. teraz widze że źle rozkładałem akcenty, zdolność deko wzrosła i właśnie skladam o dokredytowanie. Ktoś wyżej powiedział że lepiej poprzerzucać większosć kasy w transzach na początek budowy i ja się zgadzam. wykończyć mozna jakolwiek do odbioru a postawić hałę to nie bardzo.

sumując - teraz z wiedzą jaką mam po kilku miesiącach budowy i zabawy z bankami zrobilbym kosztorys zupełnie inaczej i zaoszczędził czas i nerwy

• 2 weeks później...
My dopasowywaliśmy kredyt do sumy jaką chcielismy wziąć (wymagania banku) mamy kosztorys - robiony przez osobę do tego uprawnioną - są ustalone przeliczniki -kosztorys jest zaniżony - ale procenty - ważne np:

roboty ziemne 2,3 %

izolacja p/wilg 1,0%

dach konstrukcja 7.3%

etc

witam możesz rozwinąć temat tych % bardzo jest mi to potrzebne

• 2 weeks później...

roboty ziemne 2,3 %

izolacja p/wilg 1,0%

dach konstrukcja 7.3%

etc

witam możesz rozwinąć temat tych % bardzo jest mi to potrzebne

• 2 weeks później...