Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jewrioszkowa Historya - przez los stworzona

Recommended Posts

Troszke późno zaczynamy pisac ale postaramy sie nadrobic :-)

Tak naprawde to zaczęło sie od tego że musimy sie wynieśc z miejsca gdzie przebywamy.

Pisze miejsca i przebywaniu bo trudno to nazwać mieszkaniem lub domem. :oops: :cry: :-? :( :o

Chcieliśmy kupic mieszkanie, ale jak porownaliśmy ceny za m2 mieszkania i koszty wybudowania domu 100m2 :-? :o , to długo nie myśleliśmy.

Od września do maja odkładaliśmy gotowkę na zakup dzialki.

Nie było tego wiele, wiec i dzialka nie mogla byc w zbyt bliskiej okolicy wielkiego miasta, a przeciez pracujemy w Wawie.

Jednak jak policzyliśmy to dojazd z piaseczna a dojazd z naszej wioski to raptem 13 minut róznicy.

Klamka zapadła kupujemy między Grójcem a Piasecznem :p .

W wyniku czego kupiliśmy ogromne chaszcze :lol:.

http://kasiaiczarek.googlepages.com/takbyonapoczatku1.JPG

A w tych chaszcach ma stać ta chatka

Lato upłyneło nam pod znakiem porzadkowania naszefo rancha, tzn. wycinka większośći samosiejek, na naszym terenie i drodze.

http://kasiaiczarek.googlepages.com/Odkrzaczanie10.JPG

Moje Kochanie tez fizoliło a mire swoich sił.

http://kasiaiczarek.googlepages.com/Odkrzaczanie1.JPG

http://kasiaiczarek.googlepages.com/Poodkrzaczeniu1.JPG

..i oto efekt naszej pracy.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro późno zacząłem pisac dziennik to teraz będzie skrót. :D

Zaczeliśmy zalatwiac formalności, no i sie zaczeło!! :-?

1. Dla Pan geodety poleconego w gminie tydzień trwał 3 tygodnie i pewnie trwałby i dlużej gdybym wydziale geodezji nie użył swojego uroku 8) (a mam go tyle co dwie kaczki).

W wyniku moich działań mapki byłu w 24 h od mojej tam wizyty.

Niestety Pahn G 700 zainkasował.

2. Z mapkami i projektem gnam do gminy w Prażmowie., gdzie bardzo mili urzędnicy mowia mi że wszystko mam źłe :cry: .

3. Po 2 tygodniach wracam do Gminy szczęsliwy jak świnia w błocie że juz wszystko mam i co?.....

Nie mam, sympatyczny facet od zagospodarowania przestrzennego informuje mnie że muszę uzgodnić wjazd i przyłącze wodne.

Jedno i drugie załatwiam prawie od ręki czyli jakies 2 dni :o , po prostu szok.

Przez kolejne 10 dni mam mase roboty w firmie więc mam przymusowa przerwę.

4. Kolejna wizyta w gminie i kolejny kubełek zimnej wody, mam załatwić umowe z energetyką. Tym razem używam znajomych znajomych i zamiast czekać 2 tygodnie na napisanie pisma i kolejne 2 tygodnie na Poczte Polską, mam to w tydzień.

5.Jest juz lipiec, miły pan w gminie informuje mnie że jeszcze melioracja musi byc naniesiona na mapke. :evil: Zaczynam byc zły. W Piasecznie miła pani mówi mize to będzie trwało 3 do 5 tygodniii. Siła woli powstrzymuje sie od mordu, a grymas nienwiści z wielkimm trudem przekształcam w przymilny uśmiech.

Skrzyżowanie, pochlebstw, miłych słowek i oczywiście uroku :evil: osobistego powoduje wydanie tych dokumentow w 3 dni :wink: .

6. Znowu jestem w Woli Prażmowskiej. Miły Pan obiecuje szybko wydac pozwolenie na budowe i o dziwo wydaje je w 2 dni :D .

Zabieram projekt do adaptacji.

Architekt zabiera projekt i.......jedzie na urlop. :evil:

Czekamy do sierpnia i staramy sie o kredyt.

trafiamy do Expert Money, Mądry Pan proponuje nam wystapienie o kredyt do trzech banków.( Millennium, GE money i Nordea).

Rozpoczynamy zalatwianie formalności. ( zaswiadczenia o zarobkach, operat szacunkowy itp),.

Po ok. 3 tygodniach składamy komplety.

Najszybsza jest Nordea i co ciekawsze daje najlepsze warunki. :D .

Nie mamy czasu bierzemy, na millennium jak sie dowoedziałem czekalibyśmy ok 6 tygodni a mamy juz dość. Tym bardzie że wiemy że millennium podnoslo oprocentowanie i tak naprawde złozyliśmy tam wniosek żeby miec podkładke w negocjacjach z innymi bankami :D .

Mamy kredyt nie mamy projektu.

9 września odbieramy adaptacje projektu i gnamy do gminy.

IIII...... znowu źle :evil: .

Jest błąd na zagospodarowaniu terenu, pan z gminy chciał dobrze tylko nam znowu nie powiedział co mamy z tym zrobić :-? ,więc zrobliśmy standardowo .

Czekam na nowy oryginał mapki do celów projektowych.

I oto w expresowym tempie docieramy do dnia dziejszego.

W którym juz wiem że:

1. wodę mam na 20m

2. dom do więźby umówiona brygada obiecała postawic do końca tego roku :D

3. studnie będe wiercil w tym tygodniu.

Od dzis piszę na bieżaco.

Dziś miałem dzień świra :lol: .

Gmina zrobiła mi droge, fadromka zebrała humus, ale ciężko było na- niektórych karczach sie kopała hehe, a chcieli robić ostrówką.

Chyba by z miesiąc robili :) .

Nie mam co pisac bo wszystko szło jak po maśle.

Rozpoznałem tez ceny siatek, słupków itp.

A własnie zapomniałbym o studni, mam już własną wode i studnie :lol: .

Uff, mamy w końcu mam nowe mapki, zawiozłem do architekta jutro mają byc gotowe :o .

W poniedzialek gmina do 17 to im zawiozę, ciekawe ile teraz będe czekał :-? .

No i w końcu chata wytyczona, jakas mała się zrobiła :-? , roboty mają sie zacząc pod koniec przyszłego tygodnia zobaczymy.

No to się zaczeło, dzisiaj po poszukiwania z marszu znalazłem tanio pana "Żwirka" który za całkiem niewiele grajcarów dostarczył mi piasek, facet dowiózl mi go na miejsce w południe i nawet dostał "górką". 8)

Kupiłem tez juz dechy według wytycznych naszego majstra i rozpoczeliśmy budowe "czytelni" dla naszej brygady oraz wytyczyliśmy nasz płotek wzdłuz jednego boku.

Ale glinę w gruncie to mam chyba wypalaną, taka twarda.

jesteśmy bardzociekawi jak sobie poradza nasi budowlańcy, którzy uparli sie kopac ręcznie. :o

A teraz idziemy spać.

Dzisiaj kolejny pracowity dzień.

Od rana w trasie, nie wiem jakim cudem przy pomocy "kropki" udało mi sie na raz przywieźć taczkę i betoniarkę. :o

HAHAHA jeszcze na trasie dusiłem jakiegos "mistrza prostej :lol: )w "Omedze 2.0" aż facet odpuścił.

HIHI fiacikowi z taczka na dachu 8) .

W każdym razie cos sie ruszyło i jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu skończe też ogrodzenie.

Ale kopanie daje mi w kość, może po tym deszczu glina troszke rozmięknie.

Żona mnie zostawiła na 3 dni, i teraz sam bidulek borykam sie ze wszystkim.

Byłem w gminie po pozwolenie i podstęplowac dzienniczek

I znowu dozuja mi informację i teraz wiem że musze jutro pędzić do nadzoru budowlanego w Piasecznie zgłośić budowę, w międzyczasie podpisze umowe z kierownikiem budowy.

Spawaliśmy tez z sąsiadem nakretki do słupków, niestety gamoń inwestorem zwany kupił złe elektrody i spawarka sie zbunotawała, jutro juz kupie słabsze i cieńsze.

Znalazłem tanie bloczki po 2,10 w najdroższym skladzie w okolicy :D , jutro sie potarguje to może mi jeszcze na czyms upuszczą?

W dniu dzisiejszym całkowicie oficjalnie i urzędowo rozpocząłem budowe.

Jednego dnia załatwiłem kierownika budowy, zgłosiłem budowe o inspektoratu i podstęplowałem dziennik budowy :lol: .

Poza tym razem z majstrem wytyczaliśmy ławy. (ciekawe czy dostanę za to jakis rabacik :wink: )

I pojawil sie problem, budowlańcy chca koniecznie zaplecze socjalne, czyli kontenerek.

Jesteśmy troszke źli, mieli nam dzisiaj zacząć kopać fundamenty, przyjeżdzamy a tu lipaaaaa, nikogo niema. :o

Byłem tak wściekły że nawet do nich nie dzwoniłem, bym ich przez telefon podusił :wink:

Żeby sie wyładować zaczeliśmy grodzic nasze "włości", zabetonowaliśmy słupki na 1/4 długości. I to nam pomogło :lol:

Chcemy w ten sposób ograniczyc dostęp grzybiarzom polującym na super kożlaki z naszych wyciętych brzózek. :D

Mamy tez nadzieje że nikt nam tych świeżutkich słupków w nocy nie wyciągnie. :evil:

Tego byłoby juz za wiele.

Jutro robimy grilla, jak kto chce niech bierze kiełbe i wpada.

Dzisaj był ciag dalszy, tworzenia ogrodzenia i grill.

Wpadły nawet do nas Groblusy, ale niestety minąłem sie z nimi w Prazmowie vis a vis posterunku policji.

Spotkaliśmy się jeszcze raz w Dobrzenicy,pośrodku szosy, ale znowu przelotem. :-?

Za duzo nie zrobiliśmy bo mieliśmy gości, ale połowa słupków juz stoi :p .

A to wszystko dzięki sąsiadowi z pod "lasu", który pomaga mi przy "tuningowaniu" słupków. :o

Wsadziliśmy tez dwa orzechy "jaśka" i laskowe w końcu ten projekt to tez orzech i jak chałupy jeszcze niema to niech honory pełnią te dwa krzaczki :lol: , za 2 lata będa pierwsze orzechy.

Uff, dzis skończyliśmy z sąsiadem "tuningowac" słupki. Wracałem zadowolony.

Miałem jutro jechac je wkopywac i betonować, ale chyba raczej rusze w Polskę, szukac materiałów budowlanych.

Poprosiłem o namiary gdzie jeszcze sa może ktos się ulituje i podzieli wiedzą.

Liczę na was moje ziomki.

No to sie zaczęło, przyjechali majstry co prawda dopiero około 13, ale wytyczyli nam już obrys, i rozpoczęli roboty ziemne.Wykopali mnóstwo gliny-będziem garnki lepić....hehe, może jakas mała manufakturka?

Jak tak sobie na to wszystko patrzę, to coś mały mi sie wydaje ten nasz domeczek :-? .

No ale wszystko przed nami,no i mniej sprzatania dla mojej Kasi 8)-[HURRA!!!-to pisała oczywiście kasia]

P.S.

Misiol skończył stawiac "czytelnie"

No i qrde, robota ledwo zaczęta i stoi :evil: .

Mieli mi dzis skończyć kopanie i wieczorem odebrac towar z hurtowni.

Nic z tych rzeczy nie zrobili, nasza cierpliwośc sie konczy.

Rozumiemy że mają inne zobowiązania, ale jak sie umawiaja to niech dotrzymuja słowa, a nie bawia sie w ciuciubabkę. :evil:

Ale mam super żonke 8)

Dzis wylali mi ławę.

Wpadłem na budowę po 3 dniowej nieobecności, a tu niespodzianka- ława wylana.

Jesli przeschnie to jutro stawiamy ścianke fundamentową, :D .

W telewizorze mówili że na razie koniec z przymrozkami, to dobrze :lol: .

Qrcze mój majster myśli o wszystkim, do głowy by mi nie przyszło że z powodu grubszego ocieplenia należy wydłyżyc podest schodowy, a ten gośc to po prostu zrobił.

Jak dla nas jest debeściak.

Dzisiaj ciąg dalszy budowy fundamentów.

Ale po kolei.

Na 8 był umówiony samochód z dostawą suporka, oczywiście spóźnił sie ok 1 h, ale na szczęście człowiek który tym zarządza powiadomił nas telefonicznie, więc nie czekaliśmy nadaremno.

Do rozładunku zabrałem dwóch swoich pracowników obiecując im że to potrwa tylko 1do 2 h :-? , trwało 5 h :o .

http://kasiaiczarek.googlepages.com/Fundamenty7.JPG

Do durnej głowy mi nie przyszło że to są przeciesz ludzie bez nie pracujący fizycznie, więc żeby się nie podłamali robiłem za 2 8) .

Przykład podziałał, ale i tak pewnie gdyby tylko mieli siłę to mi powiedzieli co o mnie myślą. :lol:

Zreszta o 12 zjawila sie ekipa w liczbie 3 plus szef, aby skończyć ścianę fundamentową.

http://kasiaiczarek.googlepages.com/Fundamenty6.JPG

Po 15 zostali zasileni kolejnymi trzema fachowcami, wiec im zabrakło materiału i pojechali do domu :cry:

Ale to własnie dzięki majstrowi,

Mamy juz ścianę fundamentową.

Majster mowi żeby dac izolacje pozioma z papy, my wolelibysmy z folii np Gutta.

Trzeba pogrzebac w necie i zobaczyc co jest lepsze.

Czy przpadkiem papa z czasem nie ulega biodegradacji i jeśli nie bedzie róznicy to robimy tak jak chce majster.

Na razie czekamy az beton przyschnie i zaczynamy stawiac mury.

Najgorsze jest to że zapowiadaja minusowe temperatury. Troszke sie ich boimy, że przez to po latach mury beda pękać.

W każdym razie nie możemy czekać, każdy dzień zwłoki to mniej kasy w kieszeni :cry: .