Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jewrioszkowa Historya - przez los stworzona

Recommended Posts

Mieliśmy dziś pierwsze przykre doświadczenia z "majstrami", byli u nas hydraulicy mający zrobić odpływy.

Okazał sie że wyjście z domu zrobli w poziomie, więc postanowiliśmy przyjrzeć się dokładniej ich pracy i w kolejnym miejscu odkryliśmy że woda ma tam płynąć pod górę :o .

http://kasiaiczarek.googlepages.com/partacze2.jpg

Jak im o tym powiedzieliśmy to najpierw było że nasz poziomica jest "be" potem 10 krotne pomiary, oraz w tej samej ilości stwierdzenia że to niemożliwe.

Niestety fachowcy musieli odkopać to co już przysypali częściowo ziemią i poprawić.

Powoli zapadł zmrok, więc prace zakończyliśmy, ale w niedzielę mamy zamiar odkryc każdą rurę i sprawdzić jak to naprawde wygląda.

Poza tym zrobimy test szczelności i jak sie okaże że woda nam ucieka to z wielkią przykrością będziemy musieli wezwać naszych "fachowców" ponownie żeby odkopali cała instalację i ją poprawili. W trakcie wykonywania instalacji okazało sie tez że zabrakło materiałów, więc je dokupiliśmy, w wyniku czego mamy teraz ich nadmiar. :o

Na pocieszenie mamy fakt że brygada stawiaja nam ściany to prawdziwe mistrzostwo świata, przynajmniej jak do tej pory. :wink: i z czystym sumienie polecamy ich innym forumowiczom.

Nie tak jak tych partaczy co dziś u nas robili. ( a byli z polecenia :o ).

Odradzamy więc jakąkolwiek wspólprace z panem J.Cegiełką.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potwierdzamy z całą stanowczością wspomniany powyżej hydraulik jest partaczem do kwadratu. :o

W niedziele w zacianającym deszczu odkryliśmy wszystkie rury i okazało sie że jeszcze dwa odejścia maja spadek w niewłasciwa strone i jedno jest poziome!!!!! :-?

Pieniądze wyrzucone w błoto.

Dzisiaj przejrzeliśmy projekt, tak z ciekawości.

Okazuje sie że hydraulik-partacz-fuszerant o nazwisku Cegiełka, nie tylko spartolił pochylenie odpływów, ale także zamiasta zrobic nam 5 pionów ściekowo odpowietrzającychzrobił 1 :evil: .

Nie dajcie sie oszukac temu partaczowi i zawsze patrzcie na ręce "fachowcom" .

W tej chwili szukamy w trybie przyśpieszonym hydraulika który nam powie czy to może tak zostać, oraz który mógłby nam to jak najszybciej poprawić.

Dzisiaj ostatecznie usunęliśmy wady jakie mieliśmy w kanalizacji ( %^&*).

Jak tak patrzymy wstecz to poprawiliśmy calusieńką instalację, więc nasuwa sie pytanie za co zapłaciliśmy?

Chyba za naukę, i pewnośc że nigdy więcej.....@#$%^&*. :evil:

Cóż stara prawda "Wiedza kosztuje" :D

W międzyczasie okazało sie że komin jaki za poradą naszego majstra zaaprobowaliśmy( 14x14cm) do kotłowni ma za mała średnicę :-? , po przejrzeniu ofert producentów kotłów na paliwa stałe okazuje sie że do pieca o potrzebnej nam mocy komin powinien mieć przekrój min. 14x20 cm, a najlepiej 20x20 cm. W projekcie jest jeszcze większy 36x36cm :o , ale to juz przesada taki komin to do pieca o mocy 35kW min.

Trzeba będzie więc kuć i rozmontować to co do tej jest obmurowane :-? , na szczęście to tylko jeden element. 8)

No i robota stoi od soboty. :evil: . Majster twierdzi że od poniedziałku juz przerw nie będzie, tylko co z tego skoro pogoda sie psuje. :-?

Nic nie moge jednak powiedzić umowa była że zaczęte prace musi dokończyć, czyli u jednego klienta ścianki działowe, a u drugiego wylać strop.

Zobaczymy czy ruszy od początku przyszłego tygodnia.

W każdym razie zamówiliśmy już więźbę, aż ze Starachowic ale za to z pełnym atestem. :D

:evil: ten hydraulik to jakies @#$%^& fatum.

Przepust który nam wykonał był całkwicie do bani, rura fi 40mm za chiny ludowe nie chciała tamtedy przejść :evil: .

Dopiero po ponownym przekopie pod fundamentem i całkowitym usunięciu, kolanek wsadzonych tam przez tego pożal sie boże fahowca udało nam sie przepchną rury mające na celu doprowadzjenie wody do budynku. :p .

Za co my zapłaciliśmy? Tak wiemy wiedza kosztuje. :cry:

Nawet nie chce od niego tej kasy odbierać tylko mu życze aby wszystko co za nią kupi staneło mu w gardle, było przeterminowane, przesolone, nie podlegało raklamacjom , było chińskiej produkcji, non stop sie psuło, żeby mu to pierwszegi dnia ukradli i jeszcze żeby miał zawsze pod wiatr itp, itd, etc :evil:

Nie chcę też go spotkać, bo na pewno po takim spotkaniu spędziłbym reszte życia w odosobnieniu. 8) Choc wcale nie uważam aby to był taki zły pomysł.

A tak z innej beczki to w koncu doprowadziliśmy do ładu nasze urządzenia sanitarne oraz dzięki pomocy sąsiadów i Zazdrośnicy rozciągneliśy kolejne 30 m siatki.

Dzięki Aga.Dzięki Bipopy.Kropka

No to teraz z innej beczki :D , wwczoraj ok. godz. 20 wizytowaliśy naszą budowę.

Okazało sie że nasze majstry odjechali tuz przed nami, tak przypuszczamy na podstawie tl,ącego sie jeszcze ogniska i postępu prac.

Z tego co widzieliśy w ciemnościach to mamy juz kominy do wysokości parteru oraz nadproża :p .

Dzisiaj pierwsza wylewka a potem strop :)

Wczoraj przywieźli nam strop z G.Kalwarii.

Co prawda od razu przy pierwszym transporcie 8 bloczków było uszkodzonych, ale za to w drugim dostaliśy 15 górką :-).

Widac po nich było bum na budownictow bo były jeszcze mokre. :-?

Kolejne zmiany w chałupie, majster stwierdził że niema co wylewać fragmantami stropów skoro da się tam zamontowac Terive i chyba ma racje, unikniemy w ten sposób uskoków.

W każdym razie klamka zapadła, podobnie ja z drzwiami garazowymi gdzie z powodu obniżenia podłogi w garażu, zwiększyła sie jego wysokość.

Poziom podłogi z kolei spowodował to że górny poziom bramy garazowej wypadałby znacznie poniżej lini drzwi wejściowych.

Rozwiązaliśmy to w ten sposób że brama będzie wyższa od zakladanej w projekcie o 30 cm.

Co jeszcze?

Acha, okazało sie że dobrym pomysłem było zdecydowanie sie na połączenie dwóch izolacji przeci-wilgociowych.

Jako podkład zastosowaliśmy Dysperbit, a na to położyliśmy Izolbud WL co prawda droższy, ale za to znacznie większej izolacyjności wodnej oraz możliwośći przyklejenia do niego styropianu.( dysperbit nie klei :( )

Dzisiaj robią schody i musiałem z rana domówić cementu.

Jutro szykuje sie małe investo-party, maja zjechac forumowicze, zapraszamy i zobaczymy, kto jest traperem. :lol:

Qrcze blade, zaczynam sie irytować. :evil:

Majster znowu mnie pogonil żebym zamawial strop najpóźniej na poniedziałek 20-11-2006, był więc juz w piątek17-11-2006

A dzis mi mówi że może w sobote 25-11-2006 uda mu sie go zalać.

Tak samo było z wylewką i szybką akcją z hydraulikiem. :-?

Jutro jadę na inspekcję i poważną rozmowe co do planowania robót i dostaw.

Wystarczy mi że każada jesień u mnie w robocie to są DNI ŚWIRA i nie mam ochoty przerabiac tego na własnej budowie.

Mieliśmy dzis bardzo ładny i pracowity dzień.

Z samego rana odwiedziliśm Forsycję, żeby zobaczyć ich domek, który prawdę pisząc bardzo nam się spodobał.

Przynajmniej widac że są już na finiszu co nas bardzo cieszy i napawa wiarą że i nam sie uda.

Oczywiście nie byłbym sobą :wink: gdybym tam czegoś nie wypatrzył.

Dzięki ich uprzejmości uzupełniliśmu nasz zapas stempli co pozwoliło na ukończenie układania terivy. :p .

Był też pan od kopania dołów i wywalił nam ogrooomniaaastą dziure na nasz zbiorniczek.

Jakos nie chce nam sie wierzyc że jesteśy w stanie w ciągu miesiąca wyprodukowac taka ilość.......... :wink:

Hmmm.... ktos to kiedys policzył.

P.S.

ChciAłem jeszcze podziękowac Forsycji i jej mamie za pomoc w załadunku stempli, a było troszke noszenia.

DUŻE DZIĘKI :D

No to sie narobiło.

Kominy sa rozbierane ze względu na błedne zainstalowanie wkładów. Przez dwa tygodnie walczyłem z majstrem, kierownikiem budowy i własnym snem. Według słów moich wykonawców wieniec dociska komin, a obudowa komina tak mocnoe ściska wkłady że nie pozwoli im sie rozszerzyć pod wpływem ciepła. :o , podobno nie pozwoli im tez pęknąć.

Natomiast według tego co mnie uczyli na fizyce te materiały i tak sie rozszerzą, a jeśli nie będa mogły rozszerzac sie swobodnie, zwiększenie objętośći i brak miejsca spowoduje ich pękanie i rozszczelnienie.

Moje obawy dzis rano potwierdzili kominiarze oraz producent tychże wkładów, a także polskie przepisy prawa budowlanego w których jest napisane że komin podczas pracy pracuje w góre i w dół, oraz wszerz.

Wynika z tego że nawet najlepsi (jak nasz majster) czasem pozostają nieświadomi nowości oraz zmian w budownictwie.

W każdym razie 5 godzin szukaliśmy prostek z wyczystkami, wełny do termoizolacji kominów oraz zduńskiej zaprawy. :(

Ale i tak uważamy że nasz majster jest the best 8)

No to dzisiaj był dziwny dzień :wink: , najpierw z rańca pożyczyliśy drabine od rrmi obiecując że oddamy ją do 10-nie udłaqo sie oddaliśu ok 14 :cry: .

W międzyczasie byli panowie z "Trans - betu" z szambem, super szybka obsługa - polecamy.

http://kasiaiczarek.googlepages.com/Montazszamba7.JPG

Potem była instalacja szamba mieliśmy 3 ruru i jedno kolanko fi 160 każde z innej firmy.

Żeby było weselej to okazało sie że 160 mm w każdej z nich to zupełnie inny rozmiar. :o . Musieliśmy więc wymienić.

Potem ruski miesiąc czekaliśy na panów z wieźbą, mieli byc o 10 ale nie byli. :evil:

Zadzwonili że będa o 12, ale nie byli. :evil: , za to zadzwonili że będa za 2 i pół godziny.

Nie dotarli, bo korek w G.Kalwarii więc wpadli na genialny pomysł zrobic sobie objazd przez Warszawę :o w godzinach szczytu ( idioci) :evil:

Dotarli po 17, po nocy i zdziwieni że nie było juz ludzi do rozladunku.

Następnie walą mi tekst że jak tak to oni wracaja z towarem. Dostałem piany :evil: to juz przesada @#$%^&.

Dzwonie do tej firmy z atestem europejskim i mówie że kierowca jest cham i że drze na mnie ryja, a wina leży po jego stronie.

Chwile rozmawia ze swoim szefem ( chyba) i jeszcze mu na żywca kłamie że to my na nim psy wieszamy!!!! 9 a co mialem go glaskać?)

A niech by sobie ćwok niemyty sam postał 8 godzin na zimnie.

Próbuje mi też ustawić moja brygade budowlańców że przeciesz oni tu są to rozładują.

Studze gościa że chyba cos mu sie pomerdało :evil: , nie on tu wydaje polecenia. A pracownicy na budowie maja zupełnie inne zadanie niz rozładunek. Ludzie od rozładunku juz dawno sobie poszli.

Kolejny telefon, mają mi pomóc rozladować, znaczy kierowaca i jego pomagier.

Nie polecamy

Z odsieczą przychodzi majster z synem, dziękuję panowie za pomoc. :D

Reasumując:

Szamba z Radomia super firma ( bez certyfikatu europejskiego)- polecamy

Więźba ze Starachowic ( z certyfikatem europejskim) chamska obsługa - nie polecamy.

Jutro strop 8) . Ciekawe czy tez będzie tak wesoło