Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.lamer

nie przejmuj się - wszyscy mamy chwile zwątpienia ale co dom to dom i dalej jest niewiele droższy od mieszkania w mieście czaszami o znacznie mniejszej powierzchni. 8)

Karola09

Ile cegły klinkierki poszło ci na słupy przed wejsciem?

Widze ze scianka kolankowa została jak w projekcje - niepodnosiliście nawet o 1 warstwę bloczków???

pozdrawiam

Witamy Wszystkich

Scianka kolankowa na projekcie z murłatą ma 81,5 cm w nas z murłatą jest to ok. 105cm. nie liczyłem jeszcze wylewki na górzę ale ona ma mieć około 10 cm. może tego nie widać ale nasz wykonawca dał większy wieniec i wzmocnienia (wylewki) między silikatami w ściankach kolankowych .

Jeśli chodzi o cegły klinkierowe na jeden słupek wchodzi 33 warstwy po 4 cegły.

Co do zmian w projekcie kominy do kominka i pieca co są z wkładów, a nie z cegieł. Zmieniliśmy także drzwi wejściowe mają 100 cm. Schody na pietro będą drweniane, ażurowe, aby zwiększyć przestrzennie salon.

W projekcie także są słupy betonowe nad słupkami przed wejściem u mas będą drewniane.

Jak wpadnie mi coś jeszcze do głowy napiszę następnym razem.

Pozdrawiamy Wszystkich.

Hej, właśnie zbiedniałem o 3500:-) Byłem u architekta:-D

Jak tylko będę miał chwilę to wrzucę "rysunek" zmian jakie zastosowałem. Jestem bardzo zadowolony z faktu, że architekt nie skrytykował żadnej z nich - choć w jednym przypadku "rozwinął wizję" o rzeczy o których nie pomyślałem.

Ceny to

zmiany w projekcie 1200 zł

przyłącza 500 zł x 3 sztuki

zagospodarowanie 800 zł

Razem: 3500 zł

Niby kwota duża, ale chyba nie za pracę którą wykona. Ja mam jedynie dostarczyć "wypis i wyrys"; "badanie geologiczne"; "oświadczenie o przyłączeniu do wody i kanalizacji". Całą resztę załatwi architekt. Dostanę od Niego pozwolenie na budowę i wtedy zapłacę za całość. W tej chwili 50%

Myślę, że uczciwy układ?

--

.lamer

Edytowane przez .lamer

ech, a u nas ciągle pod górkę, zmiana dachu z cztero na dwuspadowy.. najlepiej zacznę historię od początku:

- zaczeło się od zakupu planu zagospodarowania przestrzennego gminy gdzie mamy z żonką działkę, na podstawie planu zakupiliśmy i adoptowaliśmy piękny projekt (mowa tu o Sindbadzie). W końcu całość zebranego materiału przedstawiłem odpowiedniemu wydziałowi w Starostwie na początku kwietnia. Po ok. miesiącu i licznych ponaglających telefonach pani z architektury wystawiła decyzję z kilkoma punktami wyszczególniającymi poprawy w tym jedną kobyłę, a mianowicie dostosowanie projektu do planu zagospodarowania przestrzennego gminy??? jak to!!! mówię plan jest w załączniku, a projekt doskonale jest do niego dostosowany. Jednak pani odpowiada hola hola mój Panie plan jest owszem ale stary, w marcu wszedł w życie nowy plan. Po bardzo długich dyskusjach i udawadnianiu sobie prawdy zostałem zmuszony do kapitulacji. Aby nie tracić czasy (wiadomo galopujące ceny) zmieniłem dach na dwuspadowy. Myślałeliśmy iż powstanie z tego stodoła, choć ku naszemu zaskoczeniu wyszedł całkiem zgrabny domek, tylko że ze 150m2 powstało 180m2 powierzchni użytkowej (kto to bedzie ogrzewał hehe).

A teraz pozostało nam tylko zaskarżyć Gminę do sądu o odszkodowanie (co pewnie zrobimy). Sprawę mamy wygraną tylko, że gdzieś za 2-3 lata. Dlatego iż Gmina prace nad nowym planem prowadziła od 2005, a ja wypis brałem w 2006, a z KPA jasno wynika, że mieli obowiązek poinformowania mnie o pracach nad nowym planem.

Jakby ktoś był zainteresowany dachem dwuspadowym, niech napisze to mu wyślę plan, który jest zrobiony w autocadzie. POzdrawiam

Witam,

obiecałem Wam informację o zmianach. No to proszę, tak z grubsza... bo nie bardzo mam zdolności manualne;-) Zmiany w stropie i fundamentach nie są problemem. Okna i wejście na ganek, są zaznaczone "z grubsza". Oczywiście, pomieszczenie obok schodów to normalna łazienka:-) Na piętrze też będą drobne zmiany np. likwiduję ściankę dzielącą łazienkę od pralni i likwiduję balkon - będzie tam zwykłe okno dachowe (czyli usuwamy ten trójkątny daszek - nie pamiętam jak to się nazywa). No i podwyższamy ściankę kolankową do około 105/110 cm.

http://www.imagic.pl/files//2357/./po_zmianach2.GIF

I jak się podoba?:-D

Edytowane przez .lamer

jam już po badaniu geologicznym... normalnie wpadła szarańcza. Kolesi było chyba 9-ciu, a przyjechali trzema autami. Zdjęcia robiłem z ukrycia:-)

http://www.imagic.pl/files/2357/05.jpg

http://www.imagic.pl/files/2357/06.jpg

http://www.imagic.pl/files/2357/07.jpg

Z moim autem to cztery były i cała wiocha się na nas patrzyła... jakbyśmy prezydenta wieźli:-D Cała impreza trwała z pół godziny... rzucili się na działkę... powiercili... zebrali i teraz badają w laboratorium. Ja się nie znam, ale tam tylko domek będzie, a nie wielokondygnacyjny biurowiec:-D

Edytowane przez .lamer

Witam wszystkich,

trochę mne nie było bo w ciągu 6 dni powstał stan zero (od wbicia łopaty do zalania deki):) a zeraz mury pną się do góry i ledwie dotrzymuje kroku ekipie dowożąć materiały.

koszt stanu zero u mnie to:

beton 18m3 4100

cement 4,7 T 2187

bloczki fundamentowe 1100szt 4050

piasek budowlany 1236

piasek do wypełnienia 3300

zwir 22,5t 1183

styropian,folia, siatka, klej 1724

cegła 100szt 195

kanalizacja 1500

robocizna 4650

stal na zbrojenie 1200

koparka - fundament 800

deski 1000

zagęszczarka 120

suma 27245

Trochę materiałów sypkich zostało na ściany:)

przedstawiłem dokładne sumy moz eto wam pomoże Sindbad w wersji 2G

suma 27245

Heh, czyli dobrze wyliczyłem - zakładałem koszt 30 000:-)

Powiedz proszę, robisz fundament dokładnie taki jak w projekcie? Ja rezygnuje z chudego betonu, B15 zmieniam na B20 (możliwe, że poszerzę o 5 cm) i nie robię szalunku. Wylewam wprost do wykopu (mam odpowiednią ziemię) Dzięki temu "sam se zrobię". Mam nadzieję zaoszczędzić około 8 000/10 000.

Aha... a gdzie zdjęcia??!!:-D

Edytowane przez .lamer

Witam,

Moje fundamenty były tanie:)

ławy szerokosć wg projektu wylewane do ziemi, zazbrojone (bo taki grunt),

reszta bloczki betonowe 1m nad ławy, środek zasypany piaskiem, zagęszcony, na zewnątrz ocieplenie jak w projekcie. deka zalana po rozporwadzeniu kanalizy z betoniarki. taniej sie nie da chyba ze nie wybierasz ziemi i nie zasypujesz srodka. U mnie robocizna wyszła dość tanio :lol: bo to znajomi.

wszystkie wyliczenia powyzej.

P.S. Zbrojenie na strop i schody kosztuje mnie 8K :x Chyba jest lekko przezbrojony w projekcie ale na tym nie ma co oszczędzać.

Zdjęcia wrzuce za moment ja znajde chwilkę

pozdrawiam

noi wielka radość, w końcu po wielu miesiącach batali udało się - dostaliśmy pozwolenie na budowę. Teraz ino do sklepu po materiały i budowanie, tak to prosto zabrzmiało hehe. pozdrawiam

Ja jeszcze z miesiąc poczekam.... ale mnie się nie spieszy. Natomiast w tym tygodniu zakupiłem sobie 6-ścio centymetrowe ocynkowane rury, z przenaczeniem na słupki narożnikowe. Po "obrobieniu" będą to cztery słupki po 2,5 metra z przyspawanymi "uszami" na 3 linki naciągowe. W sumie to są już zrobione, bo jutro będę wbetonowywał pierwszą z nich.

No to się pochwaliem:-)

Edytowane przez .lamer

Dawno mnie nie było na forum, i widzę, że wiele się zmieniło, w końcu Sindbady powstają. My właśnie ogrodziliśmy działkę. Po niedzieli ma przyjechać koparka i zrobić wykop, później ma przyjść geodeta wyznaczyć budynek (u nas bierze 400 zł, a u Was?). W lipcu chciałbym zrobić fundamenty- zobaczymy czy się uda.

Aruchna,

Ta galeria tam dziala, tylko fotek zadnych nie ma :/ Tak czy inaczej czekamy :)

Ja planuje rozpoczac fundamenty od 1 sierpnia. Tak jak Ty i chyba Karola poszerzam garaz i podnosze sciane kolankowa do ok. 110cm, wiec chalupki bedziemy mieli takie same ;)

Zastanawiales sie nad np. gotowymi stropami teriva zamiast wylewania i zbrojenia stropu samemu? Moze by wyszlo taniej, skoro az tyle kosztuje zbrojenie na strop no i beton jest rowniez bardzo drogi?

Ja mam co prawda wersję 1G, ale garaż poszerzyłem o 0,5 m i strop robię z Terivy. Żeby zmienić strop, musi Ci to zrobić projektant. Jak liczyłem pod koniec tamtego roku, to było taniej, ale w tej chwili nie wiem jak to wygląda. Tutaj Teriva się nadaje, bo jest bardzo prosta bryła domu i praktycznie cały strop można obłożyć belkami stropowymi.

Jesli pod koniec poprzedniego roku liczyles i wychodzilo taniej, to w tym roku tym bardziej bedzie taniej, bo beton jest tak drogi ze hoho.

Wiem o tym, ze trzeba bedzie przeprojektowac strop, projektant powiedzial, ze strop zrobi sie wyzszy o ok 10cm, co podniesie tez troche dom do gory, ale to nie jest problem.

Musze znalezc czas i obliczyc to na dzisiejsze ceny i zobaczymy co wyjdzie.