Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Dla zainteresowanych - koszty stropu monolitycznego dla Sindbada 2G

deski szalunkowe 5m3 5x450zł bez vatu -2250

zbrojenie -drut fi12 zmieniony na fi10 - 5300zł

beton towarowy 22m3x240zł bez vatu = 5300zł

stemple na szalunek miałem swoje i pożyczone więć ich nie licze

P.S. w galerii cos sie skasowały zdjęcia - wrzuce je na nowo

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Nikt nic nie pisze - chyba wszyscy ciężko budują Sindbady :) .

Może ktoś ma jakieś nowe zdjęcia? My niedawno zaczęliśmy. Mamy zdjęty humus (było go 50-80 cm). W zeszłym tygodniu zrobiliśmy wykopy pod ławy, ale przez weekend ostro padało i zalało całą budowę - mieliśmy 0,5 metrowe rowy z wodą :(

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69b816cf7349a86c.html

wymyło krawędzie ław i trzeba szalować (znowu dodatkowe koszty), ale mam nadzieję, że wszystko dalej już będzie w porządku i około czwartku zalejemy ławy.

Pozdrawiam wszystkich

P.S.

Nie wiem co jest z tymi zdjęciami :(

• 4 weeks później...
No i jak moi drodzy, bo coś cicho znów się zrobiło?

Rosną te Sindbady jak grzyby po deszczu czy nie? :D

Pi...le, nie robię;-)

Na razie czekam na pozwolenie na budowę. Tylko, że nie wiem kiedy zacznę budowę, moze wcale? Cały czas czytam forum i grupę o budowaniu na usenet. Na razie, wraz z żoną, doszliśmy do wniosku, że nie będziemy brali udziału w tym wariactwie. Nie po to się cieszyłem, że komuna i podwyżki mam za soba aby teraz latać i kupować na zapas cegły... bo za tydzień będzie drożej. To jakaś paranoja. W razie czego sprzedam działkę i kupię dwupoziomowe mieszkanie... albo spełnię marzenie i pojadę na miesięczna wycieczkę do Japonii:-)

Trzymajcie się i powodzenia!

Edytowane przez .lamer

• 3 weeks później...

witam wszystkich

powaznie zastanawiam sie nad projektem sindbada 2g

Mam prosbe do wszystkich sindbadowiczow, czy ma ktos moze rysunki techniczne do tego projektu a moze ma ktos jakas WIZUALIZACJE

mysle o podniesieniu scianki kolankowej o ok. 60 cm i zrobieniu nad garazem 2 pokoi

prosilbym o przesylanie na maila >> [email protected] wszystkich pomyslow jakie macie, dzieki wielkie

Prosze o podanie kosztorysu tego projektu :)

projekt bardzoo fajny

Karola09 jak tam Twój Sindbad? Z pewnością ma już dach! Możesz wrzucić jakieś fotki?

.lamer nie przesadzaj, głowa do góry. Ceny trochę spadły i stoją w miejscu, nie jest aż tak tragicznie. Jak się będzie kombinować, to jakoś to będzie ;) Tylko nie kupuj mieszkania :)

• 3 weeks później...

koszta budowy zależy od bardzo wielu czynników:

a mianowicie czy budujecie dom sami czy przez firmę, firma z materiał czy też znów samemu. Ja stawiam sindbada w taki sposób:

- fundamenty robiłem samemu - beton zamawiałem

- wynajołem murarzy

- wszystkie materiały kupowałem sam

- zbrojenia robiłem sam

- przy dachu - pomagałem dekarzom

- dachu nie deskowałem, dałem tylko folię paraprzepuszczalną i dachówkę

wynik:

niecałe 100tys. stan surowy. Częś materiałów kupowałem w kwietniu i maju gdzie ceny troszke zawyżone, pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Czy ktoś z Was, którzy są na dalszym etapie niż ja, ma może rozpisane długości krokwi, bo w projekcie jest tylko całkowita długość wszystkich krokwi. Jak pewnie wszyscy wiedzą jest to dość ważne, bo krokwie pow. 6 m są dużo droższe niż te do 6m.

Pzdr dla Wszystkich Sindbadowiczów

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

też wybieramy projekt i padło na SINDBADA 2g

po przeczytaniu postów zdecydowaliśmy o poszerzeniu garażu i podniesieniu ścianki kolankowej

czy możecie powiedzieć, czy to znacznie, czy nieznacznie zwiększa koszty budowy? ile teraz mniej więcej kosztuje postawienie Sindbada 2g? i ile przerobienie projektu

Dzięki serdeczne

Pozdrawiam

jeszcze jedna prośba z mojej strony

czy może mi ktoś na maila przesłać skan, czy coś z dokładnymi wymiarami? żeby też były szerokości drzwi i okien? (zastanawiamy się nad bocznym wyjściem na taras i zwężeniem drzwi wejściowych, ale nie wiemy dokładnie ile mają)

dzięki serdeczne

mój mail [email protected]

POdam kilka detali, które pozmieniałem w trakcie budowy gdyż kilka osób pytało.

1) komin do kotłowni - murtowany jest osobno ponoć w ten sposób nie pękają ściany jak się nagrzeją, przyznaje dosyć dziwne rozumowanie. Mimo wszystko komin proponuje wbudować w ściane - plusy takie iż w cale to nie przeszkadza i nie MA WPŁYWU NA PĘKANIE ŚCIAN (opinie wielu fachowców), a zyskuję się wiecej przestrzeni zwłaszcza w pojkoju nad garażem.

2) W projekcie nie ma wentylancji w gabinecie i drugiej części salonu

- ja zrobiłem tak: dodałem wentylację w gabinecie w ścianie od strony garażu co dało również wentylację w suszarni na piętrze a następnie miedzy jętkami ruro spiro podczepiłem do komina

- komin wentelacyjny w kuchni, łązience i korytarzu - dla mnie zaprojektowny bez sensu - korytarz otwarty wentylacja wtym miejscu nie potrzebna, ponadto nalezy zalać łapę po d komin oraz kawał miejsca sam komin zajmuje, zlikwidowałem komin w tym miejscu, a wentylacje pociągnołem po ściance miedzy kuchnią, a łązienką efekt taki iż mam w tedy wentylacje na łazienkę, na salon oraz dwie na kuchnie. Kuchnię zamknołem (zamurowałem przejscie do salonu) i w tym miejscu zrobię kuchnie właściwą tzn wszystkie meble, a jadalnie pod oknem od frontu.

3) żałuję, że balkon na piętrze zrobiłem zgosnie z projektem, teraz jak doszło ocieplenie budunku balkon ma 105 cm szerokości jakiś mały taki.

Narazie tyle, nie licząc tego, że dach zminiłem na dwuspadowy

• 2 weeks później...

Chciałam wszystkim podziękować za nadesłane materiały ;] w następnym tyg idę do architekta

a w Nowym Roku chcę życzyć wszystkim tanich materiałów budowlanych, dobrych ekip i żeby wszystkie Sindbady niezależnie od formy pięły się w górę

Pozdrawiam