Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja tez przymierzam sie do budowy tego domku. Projekt juz mam, jestem na etapie zalatwiania papierkow. Licze na to , że na wiosne budowa ruszy :) Czy ktos z was ma moze zdjęcia juz wybudowanego Sindbada? Fajnie byloby zobaczyc jak wyglada w realu :)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, trochę już późno ale może dla innych:

1. Kąt nachylenia dachu 38 stopni przy niskich ściankach kolankowych powoduje duże straty powierzchni użytkowej. Widać to w sypialni na pietrze (numer 2 na projekcie) gdzie po podłodze mamy 19,4 m, a użytkowej 8,8 m. Generalnie pokój ten jest praktycznie nie do wykorzystania, chyba że będzie dla dziecka (na pewno będzie go trudno ładnie urządzić).

2. Koszty podłóg przy takich skosach są bardzo wysokie (bo podłoga duża a jej użyteczność znikoma). Wtedy najczęsciej zastanawiamy się czy nie przesunąć ścianek do środka i nie zrobić mniejszych pokoi - które i tak już są niewielkie !

3. Dobrze że jest pralkia, chociaż suszarki tam nie powiesisz - więc musi być stojąca rokładana

4. Brak lukarn (poza jedną) obniża koszty ale zmniejsza powierzchnię. Przy domach z małym kątem nachylenia dachu lukarny to często najlepsze rozwiązanie :)

5. Duzo poziomów - dożu schodów - duże koszty - skomplikowany strop - duze koszty - średnia uzytecznośc i wygoda

6. Łazienka górna całkiem OK

7. Gabinet na dole bardzo mały - jeśli masz jakieś książki do poukładania na półkach to raczej będzie ciasno

8. Garderoba górna trudna do zabudowy (jak u mnie :) )

9. Zastanowiłbym się nad likwidacją ścianki między kuchnnią a salonem albo zamianą jej na suwane drzwi segmentowe chowane całkiem w ścianie - wtedy można łatwo powiększyć jadalnie na większe imprezy

10. Dobrze że kotłownia jest za garażem, jak będziesz mieć hydrofor to wstaw tam - jest dość głośnym urządzeniem (tylko nalezy ogrzewać to pomieszczenie)

takie moje dwa grosze :)

pozdrawiam

Witam, trochę już późno ale może dla innych:

1. Kąt nachylenia dachu 38 stopni przy niskich ściankach kolankowych powoduje duże straty powierzchni użytkowej. Widać to w sypialni na pietrze (numer 2 na projekcie) gdzie po podłodze mamy 19,4 m, a użytkowej 8,8 m. Generalnie pokój ten jest praktycznie nie do wykorzystania, chyba że będzie dla dziecka (na pewno będzie go trudno ładnie urządzić).

2. Koszty podłóg przy takich skosach są bardzo wysokie (bo podłoga duża a jej użyteczność znikoma). Wtedy najczęsciej zastanawiamy się czy nie przesunąć ścianek do środka i nie zrobić mniejszych pokoi - które i tak już są niewielkie !

Ja podnoszę ściankę kolankową z 85 do 110cm, więc powyższe problemy zostały nieco zażegnane :)

3. Dobrze że jest pralkia, chociaż suszarki tam nie powiesisz - więc musi być stojąca rokładana

Coś się wymyśli :)

4. Brak lukarn (poza jedną) obniża koszty ale zmniejsza powierzchnię. Przy domach z małym kątem nachylenia dachu lukarny to często najlepsze rozwiązanie :)

Tak, to prawda, ale podwyższenie ścianki kolankowej tu też nieco załagodzi sytuację.

5. Duzo poziomów - dożu schodów - duże koszty - skomplikowany strop - duze koszty - średnia uzytecznośc i wygoda

Te poziomy i schody moim zdaniem dodają uroku poddaszu. Schody będą drewniane, więc będzie bardzo ładnie i wkomponują się przy okazji w salon. Użyteczność schodzi tu na drugi plan. Wiadomo, najlepiej wcale nie mieć schodów, czyli domek tylko z parterem, ale na to trzeba mieć też dostatecznie dużą działkę...

Strop - fakt, jest skomplikowany i dość gruby, ale jak ktoś chce mieć praktycznie halę na dole, to niestety tak trzeba.

6. Łazienka górna całkiem OK

Zobaczymy jak się ją wybuduje...

7. Gabinet na dole bardzo mały - jeśli masz jakieś książki do poukładania na półkach to raczej będzie ciasno

Na szczęście nie mam aż tylu książek. Dobrze zagospodarowana przestrzeń i będzie ok.

8. Garderoba górna trudna do zabudowy (jak u mnie :) )

To prawda, ale to chyba problem w każdym domu z użytkowym poddaszem.

9. Zastanowiłbym się nad likwidacją ścianki między kuchnnią a salonem albo zamianą jej na suwane drzwi segmentowe chowane całkiem w ścianie - wtedy można łatwo powiększyć jadalnie na większe imprezy

Ty byś zlikwidował, a ja muruję i nie robię w ogóle tego przejścia. To akurat kwestia gustu i potrzeb, mnie pasuje.

10. Dobrze że kotłownia jest za garażem, jak będziesz mieć hydrofor to wstaw tam - jest dość głośnym urządzeniem (tylko nalezy ogrzewać to pomieszczenie)

Tak, będę miał hydrofor i zapewne tam się znajdzie. Jest niestety jeden minus tej kotłowni - jest strasznie mała, jeśli chce się ogrzewać węglem, drewnem, miałem lub ekogroszkiem. Jest mało miejsca na składowanie opału (mimo iż poszerzyłem wersję 2G o 70cm).

takie moje dwa grosze :)

Gratuluję spotrzegawczości co do stropu, poddasza i innych rzeczy, które poruszyłeś. Ja nie byłem taki bystry przy wyborze projektu ;)

Każdy jednak projekt ma swoje wady i zalety. Mniejsze lub większe.

Dzięki za uwagi i zainteresowanie :)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Jestem na etapie wylewania schodów - za kilka dni. W projekcie schody, mają wysokośc stopnia 19 cm. Jak wiadomo nie jest najbardziej wygodna wysokość. Czy komuś udało się może w jakiś sposób zmienić schody tak, aby zmniejszyć wysokość stopni? A może macie zupełnie inny projekt schodów? Czekam na podpowiedzi.

Pozdrawiam

Nie, nie mam, ja jeszcze nie mam stropu i części murów parteru... Projektu schodów też nie mam. Poszukaj trochę w internecie u producentów schodów, powinny być rozmiary... Porównasz sobie.

Jak już na jakieś się zdecydujesz pogadaj z wykonawcą czy będzie chciał Ci zrobić taką zmianę bez projektu. Dobry powinien bez problemu sobie z tym poradzić... Jeśli nie, to będzie czekał Cię architekt albo kartka, ołówek i kalkulator ;)

• 2 weeks później...

Witamy wszystkich z naszego sindbada, siedzimy właśnie w gabinecie ;P

Mieszkamy w nowym domku od 15 grudnia i jest bardzo fajnie, ale pracy nadal bardzo dużo. Wykończyliśmy dół i sypialnię nad garażem, góra czeka na lepsze czasy.

Nieobecnośc spowodowana była brakiem dostepu do internetu.

Postaramy się w najbliższym czasie dodać kilka zdjęć.

Gratuluję i zazdroszczę! ;)

U mnie mury idą powoli do góry. Jak będzie więcej, to też się pochwalę :)

Karola, czekamy na fotki! Wstaw je koniecznie! Pokaż wszystkie pomieszczenia jak możesz, łącznie z sypialnią u góry. Nie zapomnij o korytarzu na dole! Ciekaw jestem jak to wygląda w rzeczywistości...

Co do nie wykończenia góry, a wykończeniu tylko sypialni nad garażem, to ja z żoną mamy takie same plany :)

Pozdrawiam i jeszcze raz gratutulę! ;)

Witam wszystkich,

trochę mne nie było bo w ciągu 6 dni powstał stan zero (od wbicia łopaty do zalania deki):) a zeraz mury pną się do góry i ledwie dotrzymuje kroku ekipie dowożąć materiały.

koszt stanu zero u mnie to:

beton 18m3 4100

cement 4,7 T 2187

bloczki fundamentowe 1100szt 4050

piasek budowlany 1236

piasek do wypełnienia 3300

zwir 22,5t 1183

styropian,folia, siatka, klej 1724

cegła 100szt 195

kanalizacja 1500

robocizna 4650

stal na zbrojenie 1200

koparka - fundament 800

deski 1000

zagęszczarka 120

suma 27245

Trochę materiałów sypkich zostało na ściany:)

przedstawiłem dokładne sumy moz eto wam pomoże Sindbad w wersji 2G

Mam jedno pytanko. Co z kosztami izolacji fundamentów?

Edytowane przez .lamer

Witam wszystkich,

trochę mne nie było bo w ciągu 6 dni powstał stan zero (od wbicia łopaty do zalania deki):) a zeraz mury pną się do góry i ledwie dotrzymuje kroku ekipie dowożąć materiały.

koszt stanu zero u mnie to:

beton 18m3 4100

cement 4,7 T 2187

bloczki fundamentowe 1100szt 4050

piasek budowlany 1236

piasek do wypełnienia 3300

zwir 22,5t 1183

cegła 100szt 195

kanalizacja 1500

robocizna 4650

stal na zbrojenie 1200

koparka - fundament 800

deski 1000

zagęszczarka 120

suma 27245

Trochę materiałów sypkich zostało na ściany:)

przedstawiłem dokładne sumy moz eto wam pomoże Sindbad w wersji 2G

Mam jedno pytanko. Co z kosztami izolacji fundamentów?

To chyba jest w pozycji:

Pozdrawiam

no myślę, że to nie cała izolacja? Warto czymś tam posmarować i jakąś "papę" do pionowej izolacji położyć?

Dysterbit 5x20l pionowo zewnątrz + wewnątrz = ok. 250zł. + np. Siplast primer na poziomo u góry jedna pucha 10l chyba 130zł.

Styropian twardy 10 paczek (30m2) gdzie 1m3=180zł to wychodzi ok. 600zł

600zł + 250zł + 130zł = 1000zł + robocizna + folia jak ktoś chce kubełkowa lub nie na zakrycie stryropianu

• 2 weeks później...

Witam!

Od dłuższego czasu poważnie zastanawiamy się z żoną nad Sindbadem 2G. piękny domek:) Mam prośbę o przesłanie rzutów z wymiarami na e-mail: [email protected] przed zakupem chciałbym go trochę przeanalizować. aha i jeśli można to poproszę o przybliżony kosztorys żebym wiedział ile z banku wynieść:D. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Czy ktoś buduje Sindbada w okolicach Białegostoku?

Oto kilka zdjęć naszego Sindbada 1g. Czekamy na cieślę-dekarza - ma być 2 czerwca.

http://picasaweb.google.com/sindbad1g/Sindbad/photo#5203272818158713474

http://picasaweb.google.com/sindbad1g/Sindbad/photo#5203272925532895890[img]</p><p> [img]http://picasaweb.google.com/sindbad1g/Sindbad/photo#5203273028612111010

Czy ktoś mi powie dlaczego te zdjęcia nie wchodzą?? :-? Co robię źle??

• 3 weeks później...
Witam,

znowu dawno mnie nie było -:)

u mnie już po tynkach i wylewkach - domek nabiera w środku własciwego wyglądu

pozdrawiam

Dawno to mało powiedziane ... ale jeśli pokażesz jakieś fotki to Ci wybaczymy ;)

BTW:

Wiem, że podwyższałeś ściankę kolankową do 110cm i budowałeś z betonu komórkowego. Jak zbudowałeś ściankę kolankową? 2 całe pustaki + połówka + wieniec? Czy inaczej? Powiedz jak Twój skos wygląda u góry, jest w sam raz?

Pozdrawiam!