Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to super, mam nadzieję, że po montażu też się idealnie będzie mieścił ;) Podobno z paczkowanym ekogroszkiem składowanie zapasu opału nie jest tak uciążliwe. My planujemy dodatkowo solary, więc zbiornik na wodę też bedzie miał "swoje" wymiary.

Można wiedzieć jaką moc albo model pieca planujecie?

My zakupiliśmy piec na eko - DEFRO DUO 15KW, z podajnikiem , można tez palić w nim drzewem i innymi materiałami, właśnie go testujemy, ogrzewamy podłogę przed połozeniem płytek, narazie jest niepoustawiany , studiujemy instukcję bo dla nas wogóle piec to nowość - pozdrawiamy

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pawilo Czy mogłbys mi napisac ile wynioslo Was docieplenie poddasza? materiały i robocizna z przygotowaniem pod malowanie? Ile wyszlo Wam metrów do ocieplenia?

Pytam, gdyz wedlug naszych wyliczen wychodzi cos okolo 40 tys, a nie 32 tys lub mniej jak pisali inni uzytkownicy forum

Ile wyniosło Was ocieplenie z zewnatrz wraz z elewacja?

U nas konczy elektryk, troszke wyszlo tych kabli, gniazdek itp. Zdecydowalismy sie na opuszczenie sufitu wokol pokoju ze swiatlami led. mamy nadzieje, ze bedzie ladnie

Pozdrawiam :)

No to super, mam nadzieję, że po montażu też się idealnie będzie mieścił ;) Podobno z paczkowanym ekogroszkiem składowanie zapasu opału nie jest tak uciążliwe. My planujemy dodatkowo solary, więc zbiornik na wodę też bedzie miał "swoje" wymiary.

Można wiedzieć jaką moc albo model pieca planujecie?

jaki model to sie nie orientuje, musiałabym meza zapytac, ale wiem, ze podobnie jak pawilo będzie można w nim palic ekogroszkiem i drzewem 25KW z podajnikiem. Rowniez myslelismy o solarach, ale niestety inne wydatki sprawily, ze musimy odlozyc to na pozniej.

Pawilo Czy mogłbys mi napisac ile wynioslo Was docieplenie poddasza? materiały i robocizna z przygotowaniem pod malowanie? Ile wyszlo Wam metrów do ocieplenia?

Pytam, gdyz wedlug naszych wyliczen wychodzi cos okolo 40 tys, a nie 32 tys lub mniej jak pisali inni uzytkownicy forum

Ile wyniosło Was ocieplenie z zewnatrz wraz z elewacja?

U nas konczy elektryk, troszke wyszlo tych kabli, gniazdek itp. Zdecydowalismy sie na opuszczenie sufitu wokol pokoju ze swiatlami led. mamy nadzieje, ze bedzie ladnie

Pozdrawiam :)

Mamy wersje 1G - więc metrów wyszło około 150-160 metrów kwadratowych poddasz, czyli za narozniki, wata szklana, gipskarton, profile, folia plus robocizna wyszło nam w Kielcach 16 tysięcy, natomiast docieplenie budynku z zewnatrz ( bez tynku na chwilę obecną) wyszło 170 metrów kiwadratowych razy 24 złote za metr kwadratowy położenia steropianu plus siatka i dwa razy klej . Nie mam jeszcze tynku ,robiły nam to ekipy prywatne nie jakies firmybudowlane, ale nawet nie będzie 32 tysiące może 20 tysięcy , trudno to tak dokładnie wyliczyć , może zależy od cen w danym mieście. Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam po przerwie.

Co tak ucichło? My się przeprowadzamy do naszego Sindbada w przyszłym tygodniu. I mam pytanko, mamy okna dachowe Fakro i jest z nimi problem, bo przy każdym deszczu, nawet na najmniejszym rozszczelnieniu cholery jedne przeciekają. Nie wiemy o co chodzi, fachowcy oglądali i niby wszystko jest ok, a okna dalej przeciekają. Może ktoś z Was też ma te okna i cos poradzi?

Pozdrawiam

Witam po przerwie.

Co tak ucichło? My się przeprowadzamy do naszego Sindbada w przyszłym tygodniu. I mam pytanko, mamy okna dachowe Fakro i jest z nimi problem, bo przy każdym deszczu, nawet na najmniejszym rozszczelnieniu cholery jedne przeciekają. Nie wiemy o co chodzi, fachowcy oglądali i niby wszystko jest ok, a okna dalej przeciekają. Może ktoś z Was też ma te okna i cos poradzi?

Pozdrawiam

Kurcze, to zareklamuje je , musza mieć jakąś wade fabryczną, jak może byc według fachowców OK !skoro przeciekają? , niestety ja nic nie podpowiem, mam weluxa, a poza tym to gratuluje przeprowadzki, my przeciągamy do 15 września maksymalnie . Niestety nie zdążymy pomalowac Sindbada (obecnie jest szary i brzydki), nie zdążymy z dolnym WC, schody bedą nie wykończone, tarasu brak a plac za domem to poligon. Bedziemy mieszkać i kończyć co sie da przed zimą. Teraz robi sie wkońcu górna łazienka, podłogi położone w przyszłym tygodniu montaż kuchni, a masz może już blat pod umywalki w górnym WC? kupowałas gotowy blat czy ktoś ci zrobił na zamówienie ?. Pozdrawiamy gorąco z Kielc i gratulujemy tempa - pawilo ! czyli Paweł i Ilona

Kurcze, to zareklamuje je , musza mieć jakąś wade fabryczną, jak może byc według fachowców OK !skoro przeciekają? , niestety ja nic nie podpowiem, mam weluxa, a poza tym to gratuluje przeprowadzki, my przeciągamy do 15 września maksymalnie . Niestety nie zdążymy pomalowac Sindbada (obecnie jest szary i brzydki), nie zdążymy z dolnym WC, schody bedą nie wykończone, tarasu brak a plac za domem to poligon. Bedziemy mieszkać i kończyć co sie da przed zimą. Teraz robi sie wkońcu górna łazienka, podłogi położone w przyszłym tygodniu montaż kuchni, a masz może już blat pod umywalki w górnym WC? kupowałas gotowy blat czy ktoś ci zrobił na zamówienie ?. Pozdrawiamy gorąco z Kielc i gratulujemy tempa - pawilo ! czyli Paweł i Ilona

w naszej lazience nad garazem beda dwie umywalki naszawkowe bez blatu a w gornej lazience blat kamienny (marmur) na całą długość ściany tak jak szafka

pzdr

WITAM,

jestesmy nowi na forum

budujemy sindbada, zaczelismy w 2010

obecnie chcemy zrobic taras --co polecacie na taras?????

Jeśli jeszcze go nie wylaliście to radzę taras powiększyć. My wylaliśmy tak jak w projekcie i jest o wiele za mały - ledwo wejdzie jakiś stoliczek i ze dwa krzesełka. Dlatego planujemy taras drewniany, bo można go powiększyć przez konstrukcję. A poza tym drewniane są piękne, np. ten:

taras.jpg

My tez mamy fakro i nic nie cieknie. Ci fachowcy są jacys smieszni, jak to jest wszytsko w porzadku, Niech Wam wymieniaja

Witam sinbadowiczów,

Małgosia 1 - istotnie fajne są duże tarasy my planujemy ok. 50m2 a nad tarasem mamy zadaszenie bo zlikwidowaliśmy balkon i przedłużyliśmy zadaszenie nad tarasem.

Rozważamy płyty Libet chyba Torino

Drewno jest super deski tarasowe są mile pod stopami.

Vitamina - my na całym dole płytki granitowe Ivory Fantasy - dobre do utrzymania już przyjechały i czekają

a na górze deska Chapell Parket lub Volunta jeszcze nie ma decyzji

Napiszcie proszę albo pokażcie jak wam wyszedł sufit (regipsy) nad schodami???????????????????????

PZDR

Pawilo i Małosia*1 pokazcie co zrobiliscie w srodku. Szukam inspiracji, my dopiero ruszamy z wykanczaniem. Mam totalny mentlik co chwilę mi się zmienia, to podloga drewniana to plytki i tak na zmianę. o scianach nie wspomne Zrobcie prosze fotki tego co juz macie - pochwalcie sie troszke :)

Vitamina, postaram sie w przyszłym tygodniu porobić jakies foty , narazie na dole tarakota włoska nazwy nie pamietam ale wiem że to gres jakieś lapato , wszystko na dole w kolorystyce szarości , ściany , podłoga , dolne WC też w takiej kolorystyce , na jednej ścianie plastry kamyczków typu otoczaki - dopiero sie będzie robić ,schody wewnętrzne betonowe poczekają na lepsze czasy, drzwi PORTA w okleinie kolor kora2 - typu portacortex taka chropowata, w pokojach jednak panele dąb richmond , górna łazienka robi się- pozostało obudować wanne mozaiką - płytki nowa gala - też szare , sufit w kuchni i częściowo w salonie podwieszony będą ledy, tarasu brak bo będzie z kostki . Szału narazie nie ma , musimy się przeprowadzic i pomału robić bo musimy opuścic nasze mieszkanko. No i jak wcześniej pisałam Sindbad nie pomalowany będzie. No cóz nie wyrobilismy sie z tym wszystkim, trochę nam ekipy nawaliły oraz aura pogodowa nie sprzyjała. Taras tez chcemy powiekszyć bo od początku wydawał nam sie mały. Jak się ogarniemy to coś powrzucamy narazie fugowali podłogi wiec jest tak syf że nie wiem nawet jak zabrać się za posprzątanie tego. Acha kominek jest przewidziany ale też niestety czeka na lepsze czasy . Acha blaty pod umywaliki zdecydowałam sie i tez na zamówienie robię w okleinie drewnopodobnej z szufladami . Pozdrawiam wszystkich !!!!!!!!!!!!!!!!!

Pawilo - szarości ........hm............cos w moim guscie. Juz nie moge sie doczekac fotek.

My wylalismy duzo wiekszy taras rowniez z czesciowym zadaszeniem, bo zlikwidowalismy balkon. Wyszlo super. Taras ma z 40metrow; od sciany gdzie sie łaczy garaz z salonem, potem zakreca na sciane gdzie jest okno z jadalni i kuchni. Siega az do okna w jadalni.

Pozdrawiam i zycze pogody, nam tez sie wszystko przez deszcze opoznilo

jeszcze tak mi sie przypomnialo- Czy nie boicie się , ze z podlogą z terakoty bedzie nieprzyjemnie i oziębi to wnetrze?

Miałam bardzo bardzo duże obawy , ale chyba wygoda wygrała, znajomi mają i są zadowoleni zwłaszcza latem jak drzwi na taras są zawsze otwarte , dzieci i psy biegają,ktoś zawsze przyjdzie, butów nie zdejmie - wystarczy mop i tyle, natomiast inni mają piekną podłogę z drzewa egzotycznego, śliczna ale przykrywają dywanami bo jest juz porysowana od zwykłych krzeseł . I ta śliczna podłoga jest teraz zakryta ( i ponoć żałują) Wydaje mi sie że są teraz bardzo fajne dywaniki, skóry i można coś zawsze rzucić na podłogę dla ozdoby a i ociepli wnętrze taki drobiazg. Ale to jednak rzecz gustu. Tak jak z wyspą. Jedni zachwyceni inni narzekają . Ale do końca przekonana nie byłam do tej tarakoty zwłaszcza że ja mam szarości , kolorystyka raczej zimna. Jeszcze nie mieszkam, nie uzytkuje więc nie wiem, ale jak pisałam praktycznośc wygrała .

Popieram przedmowce na dole tylko podloga z kamienia lub plytek, drewno moze nie wytrzymac uzytkowania.

U nas postep elewacja rośnie (wełna) i pracujemy nad kolorem ...................pomóżcie jaki kolor ???? (dach, stolarka mamy ciemny brąz)

Ja planuje kolor sindbadka taki może piaskowy ale dach mam grafit, pokazałam kolor ten z projektu w necie fachowcowi i powiedział że dobierze podobny, zaznaczam że mój sindbad to wersja z jednym garażem ale kolorystyka będzie jak w wersji 2G tylko ciekawe kiedy???? narazie jest szary . ale myślę że taki piaskowy jest neutralnym kolorem i pasuje do brązów