Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do trójeczki, Karola09 i Aruchny lub kogokolwiek innego, kto ma już więźbę.

W projekcie różnica między ścianką kolankową domu, a ścianką kolankową garażu (lub jak kto woli posadzek) to 95cm. Z tego co widzę, po fotkach trójeczki i Karola09, to wysokości te są około odpowiednio: 75cm i ponad 50cm (na oko).

U mnie, po wybudowaniu jednego stropu i przymiarki do drugiego różnica ta wychodzi ok 70cm. Czy w projekcie jest gdzieś błąd? Nie zauważyliście, że macie różnicę ścian kolankowych nie taką samą jak w projekcie?

Teraz, żeby zachować różnicę 95cm, musiałbym zrobić niższą ściankę kolankową na garażu...

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie róznica wychodzi 78 cm. Mój budowlaniec zwracał mi na to uwagę podczas układania stropów, ale jakoś do końca się nie dogadaliśmy i tak naprawdę zorientowałem się dopiero jak mieliśmy wylewać wieńce. Myślałem o obniżeniu ściany kolankowej w sypialni na półpiętrze, ale w końcu po tym jak byłem na budowie u Murinio i widziałem jego dom (on też ma róznice ok 75 cm) jakoś nie rzuciło mi się w oczy, żeby zmniejszenie róznicy poziomów źle wpływało na konstrukcję dachu i zostawiłem to tak jak jest. W tygodniu będę miał konstrukcję dachu nad garażem, to zobaczę jak to będzie wyglądało a potem załączę zdjęcia

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

Mam prośbę do Karoli. W związku z tym że "pochwaliłaś się" na forum tym że podniosłaś ściankę kolankową o jednego pustaka ciekawy jestem jak wizualnie teraz wygląda Wasz dach, szczególnie z frontu. Mam pytanie czy wydłużyliście krokwie i przedłużyliście okap czy te elemnty zostały bez zmian? Jak możesz prześlij proszę fotkę domu. Z góry wielkie dzięki.

Ps. Właśnie robię adaptację swojego Sindbada 2G i muszę pilnie podjąć decyzję co do tej ścianki kolankowej.

Pozdrawiam

Widać po zdjęciach samej więźby, że podniesienie ścianki kolankowej nie zmiania za bardzo bryły domu. Ja podnoszę o pustak 24cm po stronie domu i o pustak 6cm po stronie garażu (żeby zachować różnicę wysokości kolankowych = 95cm).

Wydłużenie krokwi wydłuży troche dach, który i tak wystaje ponad 100cm... Najlepiej jest zamówić trochę dłuższe krowie i przy budowie więźby zadecydować jakie mają być długie - wedle gustu...

Mimo wszystko ja również czekam na jakiekolwiek fotki Sindbada z położoną dachówką...

• 2 weeks później...

Witam

Jako nowy użytkownik tego forum chciałbym przywitać wszystkich budujących.

Zacząłem od tego tematu gdyż po wielu tygodniach poszukiwań wpadł mi w oko ten projekt Sindbada 2G a niedawno stałem się posiadaczem działki więc szkoda aby leżała odłogiem gdyż czas płynie nieubłaganie.Chętnie zobaczę na zdjęciach wasze może już gotowe domy.Może ktoś ma gotowy dom (woj. łódzkie)?Chętnie obejrzę.Potrzebowałbym też spostrzeżeń co do orginalnej ściany kolankowej (80cm) jak to wygląda w praktyce.Biorę kredyt z dopłatą więc nie mogę zwiększyć powierzchni.Od jakiej wysokości jest liczona powierzchnia użytkowa?Może jakieś koszty na rok 2008.

Pozdrawiam

Krawczyk Dariusz

[email protected]

Witam

Jako nowy użytkownik tego forum chciałbym przywitać wszystkich budujących.

Zacząłem od tego tematu gdyż po wielu tygodniach poszukiwań wpadł mi w oko ten projekt Sindbada 2G a niedawno stałem się posiadaczem działki więc szkoda aby leżała odłogiem gdyż czas płynie nieubłaganie.Chętnie zobaczę na zdjęciach wasze może już gotowe domy.Może ktoś ma gotowy dom (woj. łódzkie)?Chętnie obejrzę.Potrzebowałbym też spostrzeżeń co do orginalnej ściany kolankowej (80cm) jak to wygląda w praktyce.Biorę kredyt z dopłatą więc nie mogę zwiększyć powierzchni.Od jakiej wysokości jest liczona powierzchnia użytkowa?Może jakieś koszty na rok 2008.

Pozdrawiam

Krawczyk Dariusz

[email protected]

Ja mam ścianę kolankową ok 100cm- jest OK. Co do ściany- jest to opisane we wcześniejszych postach. Gotowego domu jeszcze nie mam. Poza tym jest to dość daleko od Łodzi.

Z tego co ja się kiedyś orientowałem odnośnie kredytów z dopłatą, to liczy się powierzchnia jaka jest napisana w projekcie. Jeśli podczas adpatacji projektu, ten kto Ci to robi, nie zmieni powierzchni pomieszczeń, podczas np. podniesienia ściany kolankowej, lub poszerzenia np. garażu, TO NIKT W BANKU W TO NIE BĘDZIE WNIKAŁ

Pozdrawiam

Witam, Właśnie budujemy z Żonką Sindbada 2G... ale to już nie ten sindbad co w oryginalnym projekcie, dodaliśmy wyjście z kotłowni, podwyższyliśmy ściankę kolankową i co najważniejsze zmieniliśmy dach na dwuspadowy. Dom się bardzo powiększył podwyższyliśmy o bloczek również kondygnację parteru. Domek nam się bardzo podoba. Radzę przemyśleć kibelek na dole gdybym miał jeszcze raz planować przeniósł bym go w inne miejsce. Na piętrze przenieśliśmy kibelek do łazienki zwiększyło to całe pomieszczenie łazienki. Garderoba pomiędzy pokojami została przemyślana tak aby stworzyć dwa oddzielne pomieszczenia po jednym dla każdego z pokoi.

Witam ja mam tez zamiar budowac sinbada ale na razie jestem z zona na etapie projektu (zona patrzy aby byl ladny a mza funkcjonalny)jak bys mial jakies zdjecia z budowy bo bardzo chetnie :lol: bo te zmiany chyba najbarzdiej pasuja do tego domu.Co prawda ja myslalem jeszcze nad wstawieniem prysznica do dolnej lazienki ale jeszcze niewiem czy sie da.

a robiłes jakies zmiany wewnatrz???interesuje mnie np.czy wstawiales prysznic do lazienki na dole?

Mam nadzieje ze te 2 miesiace przeleca Tobie bardzo szybko i bez problemow bedziesz mogl wstawic fotki :D

A jezeli moge zapytac gdzie stawiasz swego sindbada??

a robiłes jakies zmiany wewnatrz???interesuje mnie np.czy wstawiales prysznic do lazienki na dole?

Robiłem zmiany:

- zlikwidowałem przejście kuchnia-salon: powstała ściana nośna i na niej po stronie salonu robię telewizornię ;) ,

- zamiast ścian 12cm zrobiłem 24cm nośne, a zamiast 12cm - 6cm, przez co zmniejszyłem grubość stropu z 18cm do 12cm;

- miałem zamiar wstawić prysznic na dole, ale z tego zrezygnowałem (uznałem, że cały dół jest do wypoczynku dla mnie i dla gości i tu wystarczy tylko WC, a góra to prywatna strefa dla rodziny i tam powinien być prysznic) - jak wybrałem projekt to za wszelką cenę chciałem mieć prysznic na dole.. czas jednak pokazał, że nawet człowiek uparty na coś może zmienić zdanie i jeszcze być do tego zadowolonym - zastanów się jeszcze dobrze nad tym, czy na pewno potrzebujesz prysznic na dole...

Mam nadzieje ze te 2 miesiace przeleca Tobie bardzo szybko i bez problemow bedziesz mogl wstawic fotki :D

A jezeli moge zapytac gdzie stawiasz swego sindbada??

Buduję w okolicach Torunia. Fotki postaram się wstawić wcześniej, bo w zasadzie mury są i coś tam można już pokazać :) Też mam nadzieję, że te 2 miesiące przelecą szybko i wreszcie "coś" będzie widać.

Witam

Czy ktoś budował ten dom ze ścianą jednowarstwową z Ytonga 36,6 lub Porothermu 44 ? I drugie pytanie : czy to okno na bocznej elewacji nad garażem (trójkątne )to tylko ozdoba i światło do strychu czy doświetlenie sypialni.Pytanie trzecie :może ma ktoś projekt z podpiwniczeniem -bo nie wyobrażam sobie funkcjonowania domu bez tych pomieszczeń.Pytanie czwarte:Jaka jest właściwie powierzchnia użytkowa tego domu bo na różnych stronach są inne dane.

Pozdrawiam

Darek :roll:

czy to okno na bocznej elewacji nad garażem (trójkątne )to tylko ozdoba i światło do strychu czy doświetlenie sypialni.

Doświetlenie sypialni. Przy użyciu drabiny można je umyć :)

Pytanie czwarte:Jaka jest właściwie powierzchnia użytkowa tego domu bo na różnych stronach są inne dane.

172,5m2 (Sindbad 2G) - jest to powierzchnia po odliczeniu skosów z poddasza, łącznie z garażem i pom. gosp.

• 2 weeks później...

Witam

Czy może ktoś podać jakieś dane odnośnie powierzchni ścian zewnętrznych ,wewnętrznych.Chciałbym sobie orientacyjnie policzyć koszty użytych materiałów .Jak przedstawiają się koszty dachu (wersja kryta blachą lub dachówką)?

Wszyscy którzy budowali na pewno mają takie dane.

Pozdrawiam Darek

Ewentualne dane proszę na priva.

[email protected]

• 3 weeks później...

WItam Wszystkich.

Pragnę oznajmić że budowa Sindbada ruszyła również w Pyrlandi. Oczywiście równocześnie rozpocząłem tworzenie dokumentacji fotograficznej budowy. Może jeszcze za wiele nie widać, ale cieszy mnie każdy nowo wymurowany rząd bloczków :-) Dla zainteresowanych zdjęciami kilka na początek. Postaram się w miarę możliwości wrzucać kolejne fotki.

http://pl.fotoalbum.eu/kubelos/a129652/00000001

[/img]