Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmiany w moim projekcie sprowadzają się do:

1. Front - zmiany "symetryczności" domu na układ niesymetryczny - jedno okno będzie 150, drugie 120 i drzwi wejściowe 140. Przez to daszek nad wejściem przesuwa się w prawo. Zrezygnowałem z lukarny na rzecz dwóch okiem połaciowych w łazience.

2. Elewacja boczna domu - tu będę miał wyjście na taras, związane jest to z układem działki

3. Elewacja boczna garażu - wstawiam luksfery zamiast okien oraz rezygnuję z okna doświetleniowego sypialni na piętrze - popieram kolegę który napisał że nie zamierza tego myć, szczególnie od strony zewnętrznej

4. Na parterze zamykam kuchnie - mieszkam teraz w mieszkaniu z aneksem i już dziękuję za takie rozwiązanie, zwłaszcza kiedy w TV leci cosik interesującego a żona właśnie zajęła się przygotowywaniem schabowch :-)

5. Na piętrze łączę WC z łazienką - naszym zdaniem wygodniejsze rozwiązanie. Poza tym rezygnuję z sanitariatu na poziomie sypialni na półpiętrze, a zamiast tego robię coś w rodzaju "strychu" , żonie wyjaśniłem że to na opony zimowe :-) - wejście wypuszczanymi ze stropu schodami z kotłowni

6. Strop zmieniłem na terrive - trochę to zamieszało w układzie wysokościowym, szczególnie z ilością i wysokością stopni schodów - doszedł jeszcze jeden który wypuściłem w przedpokoju.

7. Ścianka kolankowa - 3 bloczki SOLBET 24x24 + wieniec i murłata

8. Ocieplenie posadzki domu - styropian min 10cm

Zastanawiałem się też czy czegoś nie wykombinować z WC na parterze ale wg mnie tak musi być ! - tzn WC na dole jest niezbędne, a powiększenie go np. o prysznic zabiera i tak minimalną powierzchnię na stół w kuchni

No i jeszcze zastanawiam się nad zastąpienie podciągu w salonie hebem przez co sufit byłby na całej długości jednolity, ale już wiem że takie cudo kosztuje od 1500 do 2000 PLN więc mam jeszcze dwa tyg na zastanowienie się :)

Pozdrawiam Zainteresowanych

A czy ktoś może się pochwalić ile go kosztował bądź będzie kosztował (wg kosztorysu)??

kubelos możesz napisać jak wygląda decyzja dotycząca heba? Ewentualnie czy ktoś Ci przeliczył, że taki heb może bezproblemowo zastąpić podciąg?

Edytowane przez .lamer

Witam

Zamiast podciągu może zostać zastosowany heb 24x24, ale tak jak pisałem wychodzi on drożej niż wykonanie podciągu. Szacuję że stal zbrojeniowa+beton to koszt około 800zł. Jeszcze do końca nie zdecydowałem ponieważ wg moich obliczeń podciąg będzie wystawał poniżej stropu jakieś 15cm, a ja planuję jakieś tam delikatne modelowanie sufitu regipsami. Może okazać się że w takim wypadku dla mnie cała ta zabawa nie będzie miała sensu, ale jeżeli ktoś będzie chciał mieć sufit gładki jak pupa niemowlaka to wg mnie to rozwiązanie jest ok.

Witam po raz pierwszy.

Jestem już szczęśliwą mieszkanką sinbada. Wcześniej zaglądałam na to forum, ale ponieważ budową zajmował się właściwie tylko mąż, to się nie udzielałam. Na etapie roboczym i tak nie miałabym nic ciekawego do powiedzenia. Jednak teraz chętnie podzielę się wrażeniami z użytkowania tego niezwykle funkcjonalnego domu:

1. Podniesienie ścianki kolankowej do ok. 110 cm nie zaburzyło bryły budynku(wg mnie),a dzięki temu pokoje na górze znacznie bardziej nadają się dla wysokich ludzi, takich jak my. Ponadto udało sie bardzo fajnie i funkcjonalnie zagospodarować garderobę - nie trzeba się czołgać, a pod skosami mogą być drążki na wiszące ubrania.

2. Skorzystaliśmy z rozwiązania przedstawianego wcześniej na tym forum i oddzieliliśmy kuchnię od salonu. Jest bardzo funkcjonalna. Mały schowek, który dzięki temu powstał, nie zastąpi nalepszych szaf kuchennych. Mieści się tam swobodnie odkurzacz + wiadro z mopem + wszystkie rzadko używane sprzęty kuchenne itp. A ten kibelek na dole, trochę pomniejszony, jest zupełnie wystarczający, każdy się zmieści. Pomiędzy scianę a komin udało się wstawić prostokątną umywalkę z szafką 60x40 (trochę się takiej naszukałam), idealnie wpasowała się w tą wnękę - brak szpar zawdzęczam mojemu kafelkarzowi.

3. Jeżeli ktoś ma możliwość poszerzenia wiatrołapu, to zachęcam(wystarczy 10cm). My tego nie zrobiliśmy i szafa typu komandor ma tylko 50cm głębokości, co wyklucza umieszczenie w niej standardowego drążka na ubrania. Można też zrobić węższe niż zakłada projekt drzwi.

4. Zrezygnowaliśmy u góry z oddzielnej toalety - powiększony został pokój i udało się w tym miejscu zrobić fajne podświetlane półki z regipsu. Łazienka i tak jest na tyle przestronna, że udało się w niej zmieścić wc i bidet pod oknem(podobno to wbrew feng shui), dużą wannę narożną, kabinę 80x120 i umywalkę 80.

5. Pralnia to jedno z moich ulubionych pomieszczeń, nareszczcie detergenty znalazły odpowiednie miejsce i nie konkurują już z kosmetykami i świecami w łazience.

6. Nie mieliśmy jeszcze okazji przetestować garażu - jeszcze nie wykończony. Też go niestety nie poszerzyliśmy (2G) i obawiam się, że może być ciasno. Zrezygnowaliśmy tam z jednego pomieszczenia, drugie nieco zmniejszyliśmy (jest pompa ciepła, więc nie potrzebujemy miejsca na opał) no i zamiast jednego okna wstawiliśmy drzwi wychodzące na ogród.

Podsumowując, może to być najbardziej funkcjonalny dom spośród tych prostych i względnie tanich. Chociaż moja opinia nie jest w pełni obiektywna, bo jestem w moim sindbadzie po prostu zakochana. Pozdrawiam wszystkich sindbadowiczów.

annastar, serdeczne gratulacje:-)

Jeśli mogę, to chciałbym trochę podpytać...:-) Po pierwsze pralnia, suszysz ubrania na górze? Moja żona twierdzi, że nie ma jak suszyć na dworze i dlatego jakoś nie widzi mi się pralnia na piętrze:-) No i jescze koszt... możesz zdradzić ile kosztował dom, interesuje mnie koszt stanu surowego otwartego (czyli z dachem, ale bez okien i drzwi). No i z czego zrobiliście ściany?:-) To chyba wszystko... jak na razie:-)

Edytowane przez .lamer

Taaa, na zdjęcia to mi dajcie czas, bo muszę się nauczyć, jak je tu zamieścić.

Co do kosztów stanu surowgo, to muszę poczekać na męża, bo nie wiem, czy te zastawienia, które znalazłam, to założenia czy też rzeczywiste wydatki. Koszt na pewno był wyższy niż pierwotnie zakładany, ale tak to chyba wszyscy mają. Budowaliśmy z porothermu. Co do suszenia w pralni - w miarę możliwości suszyłam pranie na balkonie, w samej pralni nie ryzykowałam, bo sąsiadująca z nią lazienka jest dopiero kafelkowana. Za jakiś czas będę wiedziała, czy pranie tam da się wysuszyć. Miejsca na rostawienie suszarki jest dosyć, ale nie wiem, czy pomimo wentylacji nie będzie tam zbyt wilgotno. Na chwilę obecną za miejsce suszenia robią u mnie te dwa pokoje u góry. Oba są puste i nie zamieszkane.

Witam po raz pierwszy.

Jestem już szczęśliwą mieszkanką sinbada.

Czekamy na jakiekolwiek fotki!

1. Podniesienie ścianki kolankowej do ok. 110 cm nie zaburzyło bryły budynku(wg mnie),a dzięki temu pokoje na górze znacznie bardziej nadają się dla wysokich ludzi, takich jak my. Ponadto udało sie bardzo fajnie i funkcjonalnie zagospodarować garderobę - nie trzeba się czołgać, a pod skosami mogą być drążki na wiszące ubrania.

Ja podniosłem czyli o 25cm, ale tylko w częsci nad domem. Nad garażem podwyższyłem tylko o 6cm i teraz nie wiem czy zmieszczę kibelek w łazience nad garażem, ponieważ planuję ocieplenie z wełny 16 + 10cm :(

2. Skorzystaliśmy z rozwiązania przedstawianego wcześniej na tym forum i oddzieliliśmy kuchnię od salonu. Jest bardzo funkcjonalna. Mały schowek, który dzięki temu powstał, nie zastąpi nalepszych szaf kuchennych. Mieści się tam swobodnie odkurzacz + wiadro z mopem + wszystkie rzadko używane sprzęty kuchenne itp. A ten kibelek na dole, trochę pomniejszony, jest zupełnie wystarczający, każdy się zmieści. Pomiędzy scianę a komin udało się wstawić prostokątną umywalkę z szafką 60x40 (trochę się takiej naszukałam), idealnie wpasowała się w tą wnękę - brak szpar zawdzęczam mojemu kafelkarzowi.

To chyba ja to rozwiązanie zaprezentowałem. Niestety ostatecznie się na nie nie zdecydowałem. Bałem się, że WC wyjdzie za małe i był tam problem z umiejscowienie drzwi (kolidowałyby z tymi od wiatrołapu - chyba, że przesunęłoby się je blisko gabinetu).

3. Jeżeli ktoś ma możliwość poszerzenia wiatrołapu, to zachęcam(wystarczy 10cm). My tego nie zrobiliśmy i szafa typu komandor ma tylko 50cm głębokości, co wyklucza umieszczenie w niej standardowego drążka na ubrania. Można też zrobić węższe niż zakłada projekt drzwi.

Ja właśnie wydłużyłem do 60cm i jest całkiem nieźle :) Zdaje się, że ktoś wcześniej narzekał, że wiatrołap jest strasznie mały...

4. Zrezygnowaliśmy u góry z oddzielnej toalety - powiększony został pokój i udało się w tym miejscu zrobić fajne podświetlane półki z regipsu. Łazienka i tak jest na tyle przestronna, że udało się w niej zmieścić wc i bidet pod oknem(podobno to wbrew feng shui), dużą wannę narożną, kabinę 80x120 i umywalkę 80.

Ja z niej nie zrezygnowałem i jestem zadowolony. Łazienka często jest zajęta na dłużej, więc WC warto mieć osobno. Plusem jest na pewno u Was duża kabina - im większa tym lepiej, wiadomo.

5. Pralnia to jedno z moich ulubionych pomieszczeń, nareszczcie detergenty znalazły odpowiednie miejsce i nie konkurują już z kosmetykami i świecami w łazience.

Pralnia jest całkiem całkiem. Nawet nie jest taka mała. Jak się ją dobrze zagospodaruje, to na pewno jest to bardzo pożyteczne pomieszczenie.

6. Nie mieliśmy jeszcze okazji przetestować garażu - jeszcze nie wykończony. Też go niestety nie poszerzyliśmy (2G) i obawiam się, że może być ciasno. Zrezygnowaliśmy tam z jednego pomieszczenia, drugie nieco zmniejszyliśmy (jest pompa ciepła, więc nie potrzebujemy miejsca na opał) no i zamiast jednego okna wstawiliśmy drzwi wychodzące na ogród.

Ja poszerzyłem. O 70cm. Uważam, że jeszcze jest trochę za wąski. Jeszcze metr i byłoby w sam raz miejsca na szafki itp. - byłoby zdecydowanie luźniej.

Podsumowując, może to być najbardziej funkcjonalny dom spośród tych prostych i względnie tanich. Chociaż moja opinia nie jest w pełni obiektywna, bo jestem w moim sindbadzie po prostu zakochana. Pozdrawiam wszystkich sindbadowiczów.

Mnie też po roku czasu wcale Sindbad się nie znudził :)

PS. Miałem wrzucić kiedyś tam fotki, ale uzbrojcie się jeszcze w cierpliwość. W środę przychodzi dekarz i będzie kładł membranę i dachówkę...

Garderoba przy sypialni

http://images35.fotosik.pl/9/a0a50928cf8ce3bdm.jpg

Łazienka przy sypialni - na kibelku małżonek (191cm) mieści się bez problemów

http://images44.fotosik.pl/9/6b0a6a4f0b56b8b1m.jpg

Okna sypialni

http://images34.fotosik.pl/359/ccfb8ee1e105ae7fm.jpg

Kibelek na dole

http://images44.fotosik.pl/9/8ac94b9fd3ee24e2m.jpg