Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jakbyś potrzebował niedrogich materiałów typu piasek, żwir i inne kruszywa to daj znać.

Dzięki serdeczne, jak tylko dojdzie do zasypywania to się na bank się odezwę. W tej kwocie mamy wliczone ileś tam piachu, a to co będzie trzeba ponad, to na własną rękę będziemy kupować...:-) No chyba, że wykonawca weźmie to na siebie - zobaczymy.

Edytowane przez .lamer

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Justka, mam gorąca prośbę. mogłabyś mi na maila napisac jak załatwiałaś zmianę w warunkch zabudowy u urbanisty? Miałas na swojej działce plan zagospodarowania przestrzennego, czy tylko wydana była decyzja o warunkach zabudowy? Jak załatwiłąś zmianę? U mnie jest plan zagospodarowania, a tam przewidują tylko dach dwuspadowy symetryczny....

Z góry dziękuje Ci za informacje

Pozdr

Tomasz - Olsztyn

p.s mail do mnie: [email protected]

Justka, mam gorąca prośbę. mogłabyś mi na maila napisac jak załatwiałaś zmianę w warunkch zabudowy u urbanisty? Miałas na swojej działce plan zagospodarowania przestrzennego, czy tylko wydana była decyzja o warunkach zabudowy? Jak załatwiłąś zmianę? U mnie jest plan zagospodarowania, a tam przewidują tylko dach dwuspadowy symetryczny....

Z góry dziękuje Ci za informacje

Pozdr

Tomasz - Olsztyn

p.s mail do mnie: [email protected]

Ja nie miałam planu zagospodarowania, tylko wystąiłam o warunki zabudowy. Po 3 miesiącach dostałam projekt warunków i informację, że w ciągu 7 dni mogę składać wnioski i zażalenia oraz mam wgląd to dokumentów sprawy. Zaraz na drugi dzień napisałam odwołanie i prośbę o zmianę dachu na czterospadowy i szerokość elewacji frontowej do 16 m. Urzędnik z gminy powiedział, że to trafi do urbanisty i miałam być dobrej myśłi, bo odwołania raczej są rozpartywane pozytywnie. Po 3 miesiącach dostałam pismo, że po dogłębnej analizie terenu (znając życie nikt nawet nie był na działce) stwierdzają, że mogę mieć dach czterospadowy i elewację do 16 m.

Mnie się wydaje, że oni te warunki to robią taśmowo, i 100 takich a następne inne, więc jak się ktoś uprze to dostanie to co będzie chciał. Teraz czekam na decyzję, że starostwa i urzędu woj. Nie wiem jak to jest z planem zagospodarowania, ale jak porozmawiasz z kimś z gminy to na pewno udzielą Ci informacji.

Powodzenia

Witam wszystkich sindbadowiczów :D

Właśnie zdecydowłem sie na budowę sondbada 2G, z działką sprawa załatwiona, pozostała "tylko" :) spraw akosztów budowy.

Podpowiedzcie mi jakie orientacyjne koszty budowy mnie czekają poszczególnych stanów budowy. Budować sie bede w Puławach (woj. lubelskie).

Jak daleko macie posunietą budowę???

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

I decyzja raczej już zapadła....

Z uwagi iz Sindbad 2G nie spełnia warunków zabudowy będę musiała z niego zrezygnować skłaniając się ku opałkowi 2G.

Zmienię Opałka pod kątem Sindbada i zamiast dwóch łazienek na piętrze zrobię jedną + pralnię :) A na parterze powiększę kuchnię kosztem garderoby :)

Ni i jeszcze kilka kosmetycznych przeróbek :)

Zarówno jeden jak i drugi domek jest super :)

Powodzenia i pomyślności dla wszystkich budujących.

nasz sinbad jest dwuspadowy, nie dlatego,ze tak chcielismy, po prostu musielismy (uchwała gminy), teraz to nawet się cieszymy,bo dach był tańszy, inną sprawą jest to,ze sindbad nie wygląda "sinbadowo", ale cóż, tak to jest:jak się nie ma,co się lubi, to się lubi,co się ma

ale w środku w zasadzie niewiele zmienilismy

aktualnie jesteśmy na etapie układania płytek, chcemy się jak najszybciej wprowadzic

co do kosztów przeprojektowania dachu: nam robił to znajomy,więc nie mam pojęcia,jesli chodzi o cenę

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich sindbadowiczów:))

właśnie mam zamiar kupić projekt Sindbad2g i chciałam prosić o przesłanie kosztorysu,rzutów z wymiarami oraz zestawienie więżby dachowej takie w miarę szczegółowe.

Z góry dziękuję:))

[email protected]

Witam wszystkich forumowiczów Sindbada.

Właśnie staliśmy się posiadaczami projektu Sindbad 2G i zastanawiamy się nad podstawowymi zmianami w projekcie, które należy zgłosić jak najszybciej.

Z budową chcemy wyruszyć latem przyszłego roku, ale to się może zmienić, w zależności od czasu załatwienia formalności i naszych finansów.

Tak ogólnie: projektu szukaliśmy przez kilka miesięcy, mieliśmy sporo dylematów i wybraliśmy Sindbada 2G, bo nie wymaga on wielu zmian: konstrukcja zwarta, symetryczna, dom ładnie się prezentuje, układ pomieszczeń niemal idealny.

Moje pierwsze pytanie, które narzuca się od razu po przeczytaniu forum: czy ten garaż jest rzeczywiście zbyt wąski? Koszt powiększenia go o metr to zmiana w projekcie, która kosztuje dodatkowe 1000zl (sam koszt budowy również się zwiększy), chciałabym więc wiedzieć, czy warto. Proszę o odpowiedź tych, którzy powiększali i nie powiększali, bo decyzję trzeb podjąć jak najszybciej.

Dziękuję i do usłyszenia. :lol: :lol:

• 2 weeks później...

witam wszystkich

jestem na etapie negocjowania cen robocizny za ocieplenie poddasza i scian zewnetrznych i tu moja prosba

ile placiliscie lub slyszeliscie ile teraz biora za:

- ocieplenie zewnetrzne welna 15 + tynk

- ocieplenie poddasza welna 15 + 5 + folia + plyty k-g przygotowane do malowaia

oczywiscie za 1m2

dziekuje za pomoc

Podpowiem tylko jeśli chodzi o ocieplenie zewnętrzne. Niedawno brygada skończyła ocieplać.

Ocieplenie styropianem 15cm + klej z siatką 20zł/m. Z wełną może być inaczej...

Z chęcią dowiem się jakie są ceny robocizny za profile + ocieplenie + płyty gk na poddaszu...