Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich sindbadowiczów!

już od dawna jesteśmy z żoną zachwyceni sindbadem, zdecydowaliśmy się na ten projekt i może na jesieni uda nam się ruszyć z fundamentami. stąd pytanie-czy któryś ze szczęśliwych mieszkańców sindbada z okolic warszawy zechciałby pokazać swój dom na żywo?fajnie byłoby zobaczyć jak ten domek wygląda naprawdę:)

pozdrawiam!

Witam,

wspólnie z małżonką poszukujemy projektu domu i prawdopodobnie nasze poszukiwania zakończą się właśnie na projekcie Sindbad.

Aby się ostatecznie zdecydować brakuje nam jednej rzeczy - spojrzenia na dom wybudowany wg tego projektu "na żywo".

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów będzie łaskaw udostępnić taki domek do zwiedzenia>

Mieszkam w Oświęcimiu - więc najchętniej gdzieś w amirę niedaleko, ale jak trzeba będzie pojechać pod Wawkę albo Lublin to także nie ma problemu.

Jeśli jest taka możliwośc to prosiłbym o kontakt: [email protected].

Z góry uprzejmie dziekuję.

Pozdrawiam

Piotrek

Witam,

wspólnie z małżonką poszukujemy projektu domu i prawdopodobnie nasze poszukiwania zakończą się właśnie na projekcie Sindbad.

Aby się ostatecznie zdecydować brakuje nam jednej rzeczy - spojrzenia na dom wybudowany wg tego projektu "na żywo".

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów będzie łaskaw udostępnić taki domek do zwiedzenia>

Mieszkam w Oświęcimiu - więc najchętniej gdzieś w amirę niedaleko, ale jak trzeba będzie pojechać pod Wawkę albo Lublin to także nie ma problemu.

Jeśli jest taka możliwośc to prosiłbym o kontakt: [email protected].

Z góry uprzejmie dziekuję.

Pozdrawiam

Piotrek

O kurcze Piotrek to az z Oswiecimia bys jechal pod warszawe by domek ogladac? hehehe ...

Sluchajcie wszyscy chetni do ogladania Sinsbada w stanie surowym :) jako ze moj maz planuje urlop (by robic ogrodzenie :)) na przyszly tydzien tj od 25 maja to bedziemy na budowie przez caly tydzien :)

W podpisie sa namiary na mojego meza wiec mozna pisac i sie dogaywac ;)

Pozdrawiam

A.

Witam,

takie oto pytanka mnie się urodziły:

- w oryginalnym projekcie jest wieniec pod murłatę, który "lany" jest na pustakach ściany kolankowej poddasza tak? Czy jest w tym projekcie wieniec poddasza (bo nie widzę) czy może ścianka kolankowa jest na tyle mała, że nie jest on potrzebny i stawia się ją bezpośrednio na stropie?

- w przypadku podnoszenia ściany kolankowej powinno się zastosować wieniec poddasza, prawda? Z tego co widzę po zdjęciach właśnie tak zrobiliście??

- jak fachowo nazywają się zbrojone słupy w ścianach kolankowych (łączące wieńce), które zostały wymurowane u osób podnoszących ścianę kolankową?

Z góry serdeczne thx za odpowiedzi:-)

Edytowane przez .lamer

Witam SIndbadowców

Dawno mnie nie było ale budownictwo za bardzo wciąga niestety:(

Dla zainteresowanych link do zdjęć wykończonego sindbada

http://aruchna.fotosik.pl/albumy/640294.html

Jeśli macie koledzy jakieś pytania to proszę o maila

pozdrawiam

oh fajny ten wasz domek. mam nadzieje ze z czasem pochwalicie sie wnetrzem jestem strasznie ciekawa pomyslow wykonczeniowych "naszego" domku ;)

pozdrawiam

Witam

Wreszcie doczekałem się jakichś rysunków od mojego architekta (wlecze się) i zacząłem szukać ekipy do budowy.Mój Sindbad 2G z piwnicą pod częścią mieszkalną i poszerzonym garażem budowlańcy wyceniają(sama robocizna) na 56-58 tyś . a w tym ławy,fundamenty+izolacja przeciw wodna ,dwa stropy ,schody ,ścianki działowe łącznie z więźbą i pokryciem dachówką cementową .

Czy to dużo czy mało?

Zrobiłem taką małą kalkulację kosztów materiałów i wyszło mi coś takiego:

Stan zero około 35000

Mury(solbet 24)11500

Więźba(materiał)12000

Okna 14000 + drzwi wejściowe???

Drzwi garażowe 5000

Dachówka + akcesoria 20000

Drugi strop 10000

Tynki z materiałem 12000-13000

Styropian ,siatka ,klej elewacja 5500

Wylewki ,styropian 10000

Wychodzi mi 192000PLN-ków z robocizną

Czy jest to realna kwota do uzyskania :lol: ?Proszę napiszcie ile wam poszło stali na cały dom(mi według projektu wyszło ponad 4 t) i mniej więcej czy moje wyliczenia się potwierdzają .

Pozdrawiam Sindbadowiczów

Witam SIndbadowców

pozdrawiam

Aruchna a mozesz pokazać wewnątrz domek?

a z zewnatrz...bajka!!!!! śliczny sindbadek :)

my ostatnio na budowie ciagle i czasu na forum brakuje. Ciagle czekam az ktos fotki wrzuci z wnetrza sindbadA. Strasznie bym chciala podpatrzec jak meblujecie :)

A my mamy za soba pierwsza impreze na 50 osob, lalo w ten weekend okropnie ale impreza sie udala. hehehe okna ofoliowane ale firanki juz wisza. Jak znajde jutro troszke czasu to fotki jakies wrzuce :)

Witajcie

Mamy już projekt Sindbad 2G lustro.

teraz pora na adaptację i zmiany.

Planujemy następujące zmiany:

1. Podniesienie ścianki kolankowej do 120 cm

2. Poszerzenie garażu o 1 m

3. Podpiwniczenie domu

4. Zmiana okien - 150 cm są zbyt duże i za nisko umieszone - 120x120 są OK :)

5. rezygnacja z okienka doświetlającego szczyt sypialni nad salonem - chcemy wyrównać połać dachu tak jak domu.

Poza tym mam pytania

1. Jakie najlepsze ogrzewanie do tego domku?

2. Jakie izolacje dachu stosowaliście - ile wełny na dach?

3. Co można jeszcze zmienić, aby domek był ciekawszy ?

Pozdrawiam

Rafał :D

Witaj,

my zdecydowalismy sie na powiekszenie lazienki dolnej o 70 cm (50 z korytarza i 20 z kuchni).

Zrezygnowalismy z korytarza prowadzacego do garazu (salon dzieki temu wiekszy)

Schody drewniane (naszym zdaniem ladniej beda sie prezentowaly w salonie)

W kotlowni zamiast okna zrobilismy drzwi

ogrzewanie zmienilismy na normalne opalowe - wegiel, trzeba pamietac ze w projekcie komin jest maly przeznaczony do ogrzewania gazowego. Jezeli decydujecie sie na zmiane to murarze powinni wam doradzic by tek komin powiekszyc.

zmienilismy sciane nosna by przez salon nie biegla belka wzmacniajaca

podnieslismy scianke kolankowa o 1,5 pustaka

w sypialni glownej rowniez zrezygnowalismy z doswietlenia gornego na rzecz podwojnych okien dachowych

w sypialni z balkonem - wejscie balkonowe bedzie pojedyncze i bez "trojkata" a pozostale wolne miejsca zastapimy luksferami lub dlugimi oknami balkonowymi

w glownej lazience pralnia zostanie odgrodzona nie cala scianka a "polowa"

Witam SIndbadowców

pozdrawiam

Aruchna możesz coś napisać o oknach i roletach, co to za firma? Może jaka cena :-) ? Rolety z tego co widzę, podtynkowe?

A i jeszcze jedno, architekt sugeruje mi zmniejszenie powierzchni okien, te które masz jaki mają wymiar (chodzi o salon i kuchnie).

Pozdrawiam

Sławek

Jak niektorym obiecalam wrzucam pare zdjec zrobionych podczas pierwszej rodzinnej (40 osobowej) imprezki

http://images39.fotosik.pl/147/dd743d1791f72727med.jpg

kuchnia na czas imprezy zostala przeksztalcona w pokoj zabaw dla dzieci

http://images38.fotosik.pl/147/56d437ec35d69d87med.jpg

grill zmajstrowany

http://images44.fotosik.pl/152/cbfcbba35e30e4d6med.jpg

A to juz prawie posprzatany dlugasny stol :)

http://images50.fotosik.pl/151/93e9b59a07c895be.jpg

• 2 weeks później...

Witam wszystkich... jestem tu pierwszy raz i dużo czytam właśnie na temat projektu sindbad 2g... Bardzo nam się podoba. wypatrzyliśmy go rok temu i zastanawiamy się nad kosztami budowy i funkcjonalnością. Patrząc na rzuty układ nam idealnie pasuje, ale nie do końca jesteśmy pewni co do wielkości poddasza, właściwie chodzi tu o przestrzeń po której swobodnie się można poruszać na stojąco...

Jeżeli byłby ktoś kto mógłby przesłać projekt abyśmy dokładnie obejżeli przed kupnem, i ewentualnie rady co można byłoby zmienić na poprawienie funkcjonalności to proszę o wiadomość...

Dziękuję z góry

[email protected]

No niezłą imprezkę można zrobić w salonie :lol: Za 1,5 roku córka ma 18 -te urodziny to może i mi się uda zrobić imprezkę w salonie(za szybko te dzieci rosną :evil: ).Gril jest the best.

hehehe mioj synek ma juz roczek a ja sie martwie co to bedzie bo juz zaraz do komuni pewnie bedzie szedl :)

18 bedzie wystrzalowa nie ma co Sindbad ma spory salon :)