Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

faktycznie Biuro twierdzi że domów sprzedaje się dość dużo ale nie chcą podać namiarów do potencjalnych inwestorów ( ochrona danych osobowych:)). 2 domy się zaczynają budować pod Białymstokiem podobno.

Ja jutro zamawiam wersję lustrzaną z dwoma garażami.

Po wstępnej rozmowie z architektem okazało się zę domek jest dość zgrabny.

Też mam zamiar stawiać 2W z betonu komórkowego. Co dajej zobaczymy

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

Aruchna w jakim systemie budujesz? Jeśli masz projekt to miałbym do Ciebie kilka pytań, które być może zainteresują też innych, dlatego zadaję je na forum ogólnym:

- chciałbym schody drewniane zamiast żelbetowych, czy nie będzie z tym problemów?

- czy można poprzesuwać te słupy, które są przy schodach i w rogu gabinetu na dole? Najbardziej zależy mi na tym słupie przy schodach, bo chciałbym poszerzyć dół schodów

Poza tym czy ktoś ma pomysł jak powiększyć łazienkę na dole aby zmieścił się prysznic. Planuję budowę Sindbada w wersji z garażem jednostanowiskowym, dlatego chciałbym mieć na dole drugą łązienkę. Nie będę miał komina, bo będzie wentylacja mechaniczna, ale chciałbym mieć jeszcze małą spiżarnię przy kuchni.

Pozdrawiam i oczekuję żywszej dyskusji na temat tego domu, bo na razie niewiele się dzieje wokól tego ciekawego, według mnie, projektu

Witam

Aruchna w jakim systemie budujesz?

Buduję w 2W - chyba bloczek z ciepłego gazobetonu i ocieplenie steropianem

Jeśli masz projekt to miałbym do Ciebie kilka pytań, które być może zainteresują też innych, dlatego zadaję je na forum ogólnym:

- chciałbym schody drewniane zamiast żelbetowych, czy nie będzie z tym problemów?

Może być problem bo masz wejscie nad pokój nad garażem na półpiętrze (2/3 piętra wzasadzie) żelbetowe dla mnie wydają się stabilniejsze a pod nimi jest przejscie do garażu (jest mur jest cieplej i ciszej (nie ciągnie z garażu)-

czy można poprzesuwać te słupy, które są przy schodach i w rogu gabinetu na dole? Najbardziej zależy mi na tym słupie przy schodach, bo chciałbym poszerzyć dół schodów

Ze słupemm jest problem bo musi być zeby utrzymac strop w salonie raczej go nie ruszysz

Poza tym czy ktoś ma pomysł jak powiększyć łazienkę na dole aby zmieścił się prysznic. Planuję budowę Sindbada w wersji z garażem jednostanowiskowym, dlatego chciałbym mieć na dole drugą łązienkę. Nie będę miał komina, bo będzie wentylacja mechaniczna, ale chciałbym mieć jeszcze małą spiżarnię przy kuchni.

Ja mam zamiar powiększyc łazienkę kosztem komina (też wentylacja mechaniczna) nie wiem czy dam prysznic ale trochę ją powiększę (będę rozmawiał o tym z architektem w tym tygodniu)

Pozdrawiam i oczekuję żywszej dyskusji na temat tego domu, bo na razie niewiele się dzieje wokól tego ciekawego, według mnie, projektu

Pozdrawiam

[/b]

• 2 weeks później...

Witam Aruchna.

Jak tam prace nad projektem?

Ja jeszcze nie kupiłem projektu, zastanawiam się nad pompą ciepła i chcę się jeszcze dowiedzieć jakie będą koszty instalacji, oraz chcę jeszcze iść do architekta i dowiedzieć się czy coś mozna zrobić z tymi schodami i łazienką na dole

Pzdr

Witam,

Prace nad projektem w toku...

Podnosze sciankę kolankową na poddaszu o 1 bloczek co nie wpłynie na bryłę domu o podniesie sciankę kolankową do około 100-110cm

W środku jak już pewnie pisałem duzych zmian nie przewiduje - może niewielkie powiększenie WC (niekoniecznie z prysznicem) na dole kosztem pionu kominów (będzie wentylacja mechaniczna)

POmpa ciepła dla mnie niestety za droga - planuje ogrzewanie gazowe, kominek z DGP i wentylację mechaniczną z rekuperatorem i GWC- to powinno wystarczyć. :lol:

Schody wg mnie nie do ruszenia, i tak tylko jeden bieg jest z salonu a wydzielenie klatki schodowej psuje efekt salonu.

Pozdrawiam i zachęcam do budowania Sindbada

Dzięki za odpowiedź, Aruchna.

Wiesz o ile podniesienie ściany kolankowej zwiększy p.u. domu, ponieważ chcę się zmieścić, bez garażu, w 140 m2? Schodów nie myślę ruszać, tylko ewentualnie poszerzyć najniższe stopnie, żeby słup był w środku najniższego stopnia i żeby po schodach można było zejść bezpośrednio do salonu. Czy kominek jest wbudowany w jakąś ścianę, bo na rzucie jest jakaś linia, na równi z kominkiem, a na przekroju chyba widać jakąś ściankę?

Na 99% Sindbad będzie nasz :D

Podrawiam

Dzięki za odpowiedź, Aruchna.

Wiesz o ile podniesienie ściany kolankowej zwiększy p.u. domu, ponieważ chcę się zmieścić, bez garażu, w 140 m2? Schodów nie myślę ruszać, tylko ewentualnie poszerzyć najniższe stopnie, żeby słup był w środku najniższego stopnia i żeby po schodach można było zejść bezpośrednio do salonu. Czy kominek jest wbudowany w jakąś ścianę, bo na rzucie jest jakaś linia, na równi z kominkiem, a na przekroju chyba widać jakąś ściankę?

Na 99% Sindbad będzie nasz :D

Podrawiam

Witam,

Sindbad z garażem ma 172 m p.u. (garaż dwustanowiskowy 28 m2)

myslę ze nawet po podniesieniu scianki kolankowej o te 25cm powierzchnia domu bedzie miała cos koło 150m2 (bez garazu)

Kominek jest na scianie nośnej pomiędzy salonem a garazem, na projekcie jest proponowana aranżacja tej przestrzeni (kominek zabudowany) Jak sobie wymyślisz tak zrobisz :lol:

Pozdrawiam

Witam

Czy także mogę prosić o przesłanie rzutów na maila : [email protected]

Czy może także podać orientacyjne koszty budowy jeśli posiadasz kosztorys?

Poza tym wdzięczna będę za wszytskie dodatkowe informacje.

My jesteśmy bliscy decyzji o wyborze Sindbada, bo chcemy zacząć budowę na wiosnę przyszłego roku. Na razie nie planuje większych zmian w projekcie poza przeniesieniem łazienki i garderoby w sypialni na drugą stronę pokoju. Myślimy o budowie ścian 1W z Ytonga.

W piątek mieliśmy spotkanie ze znajomym budowlańcem. Najważniejszę, że pozytywnie odniósł się do projektu, bo rozważaliśmy z nim rozwiązania konstrukcyjne SINDBADa. Nam się podobał, ale zależało też nam na zdaniu fachowca.

Postanowione - w nadchodzącym tygodniu kupujemy projekt.

Czekamy na kosztorys przygotowany przez jego ekpię budowlaną, jeśli Wy macie jakieś kosztorysy ekip to chętnie bym porównała.

Witam wszystkich,

Niestety biuro, w którym kupiłem projekt (Dominanta) nie dołącza kosztorysu ani przedmiaru do projektu (chyba że się zapłaci extra 300zł kosztorys, 200 - przedmiar). Trza sobie wszystko samemu wyliczyć.

Jako że będę budował w systemie zleconym (wielu podwykonawców) nie mam wyceny całego projektu.

Pozdrawiam