Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak chcesz to zamiast oglądać plany przyjedź do nas i obejrzysz na żywo ze zmianami który my robiliśmy...

zapraszamy na PV

Witam wszystkich... jestem tu pierwszy raz i dużo czytam właśnie na temat projektu sindbad 2g... Bardzo nam się podoba. wypatrzyliśmy go rok temu i zastanawiamy się nad kosztami budowy i funkcjonalnością. Patrząc na rzuty układ nam idealnie pasuje, ale nie do końca jesteśmy pewni co do wielkości poddasza, właściwie chodzi tu o przestrzeń po której swobodnie się można poruszać na stojąco...

Jeżeli byłby ktoś kto mógłby przesłać projekt abyśmy dokładnie obejżeli przed kupnem, i ewentualnie rady co można byłoby zmienić na poprawienie funkcjonalności to proszę o wiadomość...

Dziękuję z góry

[email protected]

• 3 weeks później...

Witam

Ma ktoś może zestawienie więźby na Sindbada 2G ,krokwie ,krawężnice itd. oraz ile potrzeba łat i kontrłat pod dachówkę Brass Celtycka.W projekcie mam krokwy 8x20 a krawężnice 14x20 a jak jest u was?

Jeszcze jedno pytanie :ile was kosztował dach? Według moich wyliczeń wyjdzie z około 57-58 tyś oczywiście z oknami dachowymi ,więźbą,rynnami i robocizną.

Proszę o odpowiedzi.

[email protected]

Witam!!! budujemy ten domek z rodzina,zastanawiamy się nad oknami dachowymi VELUX i membrana

GGL3073 94*140

GZL 94x140

FOLIA MEMBRANA DACHOWA

AQUATEC 120

Jakie okna dachowe macie Państwo, a jaka membranę,okna ggl są około 300zl droższe od gzl, pozdrawiam!!!

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich,

właśnie przygotowujemy się do budowy Sindbada i jesteśmy na etapie adaptacji projektu.

Bardzo się cieszę że znalazłam to forum, poczytałam sobie i niektóre posty dały mi do myślenia(jeśli chodzi o adaptację).

My nie zdecydowaliśmy na jakieś większe zmiany, zwłaszcza te konstrukcyjne, bo boimy się że podnoszenie ścianki kolankowej i poszerzanie garażu zniszczy cały urok tego parterowego domku (i powstanie tzw. stodoła) Sciankę podnosimy symbolicznie o dwie cegły (ok.13cm),żeby górne pokoje były bardziej ustawne.

Architekt zwrócił nam uwagę, że w pow.uż. pomieszczeń na poddaszu nie uwzględniono prawdopodobnie tych pomiędzy 1,40m a 2,2 m (50%) i pow.użytkowa popwinna być większa. Czy ktoś przerabiał ten temat?

I czy te skosy na poddaszu naprawdę są takie duże?, boimy się o funkcjonalność pomieszczeń.

Pozdrawiam

Co do skosów, to u mnie są już płyty gk i wysokość od wylewki do skosu to 107cm. Moim zdaniem jest ok i nie ma potrzeby wyżej, chyba, że ktoś bardzo chce. Mam 3 x beton komórkowy + 25 wieniec.

Nad garażem mam podniesione o chyba 6cm beton komórkowy i jest troszkę przy nisko, ale akurat w tych pomieszczeniach zupełnie mi to nie przeszkadza, ponieważ jest tam sypialnia, garderoba i łazienka, w której i tak zabudową podniosłem skos...

Dziewczyno mowie serio podniescie poddasze o 2 pustaki !!!

Skosy sa straaaaszne !

My podnieslismy o 2 pustaki i naprawde nic nie stracil domek ze swojego uroku.

Baaardzo zaluje ze nie powieksyzlismy garazu.

Zastanowi\cie sie jeszcze raz.

Dzięki za odpowiedź

Mam malutką prośbę :D czy mogłabyś wrzucić kilka zdjęć Waszego sindbada z zewnątrz?

Z daleka słabo widać jak zachowane są proporcje domu po podniesieniu ścian. Oglądaliśmy wcześniejsze posty i ktoś podpniósł ścianki do 1,1m i ma teraz rynny jakiś metr nad oknami i balkon na innym poziomie niż dach. U Was z daleka domek wygląda zachęcająco (dach) (i cała reszta zresztą też) :) . Od czego to zależy, bo wysokość Waszej ścianki i z tamtych postów niby ta sama?

Pozdrowienia

• 2 weeks później...