Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

właśnie kończymy robotę papierkową nad naszym sindbadem i zaczynamy negocjować cenę robocizny z wykonawcą SSZ.

Mam prośbę o informacje na temat ceny robocizny SSZ. Ostatnio ceny tak się pozmieniały, że nie wiemy czy to dużo czy mało.

Za robociznę SSZ (z dachem z dachówki, wstawieniem okien i drzwi zewn.) 70 tys. zł to dużo?

Budujemy w zachodniopomorskim.

Pozdrowienia dla wszystkich sindbadowiczów :D

Witam

właśnie kończymy robotę papierkową nad naszym sindbadem i zaczynamy negocjować cenę robocizny z wykonawcą SSZ.

Mam prośbę o informacje na temat ceny robocizny SSZ. Ostatnio ceny tak się pozmieniały, że nie wiemy czy to dużo czy mało.

Za robociznę SSZ (z dachem z dachówki, wstawieniem okien i drzwi zewn.) 70 tys. zł to dużo?

Mi wyszło 55000 za SSZ tyle że bez wstawiania okien i drzwi ale za to z podpiwniczeniem.

Witam

Mi wyszło 55000 za SSZ tyle że bez wstawiania okien i drzwi ale za to z podpiwniczeniem.

WITAM MYSLE ,ZE SPORO DZISIAJ PO ROZMOWIE Z DWOMA WYKONAWCAMI ,PIERWSZY TO OFERTA 30000 PLUS DACH 17500 Z PODBITKĄ ,OKNAMI DACHOWYMI KOMINAMI SCIANKAMI DZIAŁOWYMI ,SCHODY ,DRUGI 45000 KOMPLEKSOWO OD FUNDAMENTÓW PO DACH

Serdeczne dzięki za odpowiedzi

WITAM MYSLE ,ZE SPORO DZISIAJ PO ROZMOWIE Z DWOMA WYKONAWCAMI ,PIERWSZY TO OFERTA 30000 PLUS DACH 17500 Z PODBITKĄ ,OKNAMI DACHOWYMI KOMINAMI SCIANKAMI DZIAŁOWYMI ,SCHODY ,DRUGI 45000 KOMPLEKSOWO OD FUNDAMENTÓW PO DACH

A można jeszcze spytać, gdzie budujecie?

Wiadomo, ceny są różne w różnych rejonach Polski.

Serdeczne dzięki za odpowiedzi

A można jeszcze spytać, gdzie budujecie?

Wiadomo, ceny są różne w różnych rejonach Polski.

BĘDZIEMY STAWIAC W KIELCACH , U NAS MNIEJ WIECEJ SĄ TAKIE CENY OD 60 DO 75ZL METR KW DACHU KOMPLETNEGO ,A STAN SUROWY OD FUND 25-35 TYS MAX

Witam

Jestem na etapie wyboru projektu, czy ktoś buduje SINDBADA 2G na śląsku ?

Witam my bedziemy budowć sindbada z garażem jednostanowiskowym, tylko go powiekszamy, narazie kupiliśmy projekt i nanosimy zmiany, rozgladamy się już pomału za ekipą budowlaną, ponoć domek nieskomlikowany w budowie, tylko każdy mówi że jednak posiada "kawał" dachu, no cóż my własnie wybraliśmy ten projekt ze wzgledu na fajny dach ,przez co domek wygląda fajnie nisko i rozłozyscie, planujemy na wiosnę ruszyć, bedziemy budować dokładnie w Kielcach, myślę że skarbnicą informacji jest użytkownik "kkdarch" , obejrzyj sobie jego fotki i poczytaj wypowiedzi - śliczny ma ten domek, prawie gotowy, taki jak na projekcie, piekna dachówka i stanowisko na dwa auta, taki jak ciebie interesuje, proszę przejrżeć formum bo coś mi się zdaje że ktoś ze Śąska budował jakiś czas temu, pozdrawiam

Witam my bedziemy budowć sindbada z garażem jednostanowiskowym, tylko go powiekszamy, narazie kupiliśmy projekt i nanosimy zmiany, rozgladamy się już pomału za ekipą budowlaną, ponoć domek nieskomlikowany w budowie, tylko każdy mówi że jednak posiada "kawał" dachu, no cóż my własnie wybraliśmy ten projekt ze wzgledu na fajny dach ,przez co domek wygląda fajnie nisko i rozłozyscie, planujemy na wiosnę ruszyć, bedziemy budować dokładnie w Kielcach, myślę że skarbnicą informacji jest użytkownik "kkdarch" , obejrzyj sobie jego fotki i poczytaj wypowiedzi - śliczny ma ten domek, prawie gotowy, taki jak na projekcie, piekna dachówka i stanowisko na dwa auta, taki jak ciebie interesuje, proszę przejrżeć formum bo coś mi się zdaje że ktoś ze Śąska budował jakiś czas temu, pozdrawiam

Dzięki za miłe słowa pod moim adresem.Mam stan taki jak na zdjęciach ale można sobie dokładnie obejrzeć jak wygląda sprawa skosów.Z moich spostrzeżeń wynika że mogłem trochę powiększyć łazienkę i garderobę nad garażem kosztem sypialni.Niestety na moim etapie stało się to niemożliwe ze względu na zamontowane krokwy (chodzi o okna dachowe które to są przy samej ścianie garderoby).Powiększyłem lukarnę w pokoju z balkonem i to był bardzo słuszny wybór bo tam się teraz mieści normalne okno 180x200 a dzięki temu jest dużo jaśniej.Została przesunięta ścianka od pralni jakieś 30cm kosztem łazienki i tu też jestem z tego zadowolony.Ze względu że ubzduraliśmy sobie z żoną kominek w centralnej części więc też przestawiliśmy komin który to jest teraz przy WC ale od strony salonu.

witam mam pytanie czy podnosiłes scianke kolankową ,jaką masz wysokosc pomieszczen na parterze , pozdrawiam,

Ściankę kolankową na głównej części mam w tej chwili na 1m natomiast nad garażem 87cm

Witam!

Mam pytanie odnośnie stropu nad salonem:

Chce zamienić go na terive i zastanawiam się jakie belki należy dać. Tzn. szerokość pomieszczenia (salonu) to 590 cm, a od środka ściany nośnej do środka podciągu to 615 cm. Wymiary belek to np. 600 cm lub 630 cm (stopniowane co 30 cm). Belka powinna opierać się co najmniej 8 cm na ścianie a max 15cm (zalecenia konstruktorów). belka 600 cm jest o 6cm za krótka (przy 8 cm zakładu) a 630 cm o 10 cm za długa przy maksymalnym zakładzie.

Pytanie:

Czy ktoś robił ten strop jako teriva i jakie długie belki należy zastosować w tym miejscu? ewentualnie jaki jest koszt całkowity obu stropów?

Witam

Co do stropu to koszty wyglądały następująco :

Zbrojenie około 1500kg x 2pln=3000

Beton + - 15m3 x260pln=3900

deski szalunkowe + - 3m3x 420pln=1260

stęple 180szt x 3pln =540

suma 8700pln

Trzeba wziąć pod uwagę grubość całego stropu bo chyba teriva będzie trochę grubsza.

Teraz niech ktoś wypowie się na temat kosztów terivy .

Witam! co do stropu to konstrukcyjnie się dokładnie nie wypowiem bo jeszcze go nie robiliśmy, ale teraz firmy budowlane wyliczają nam koszt. jak na razie dostaliśmy wycenę z jednej: koszt całkowity teriva 10,735 zł brutto ( 8,799 zł netto- 540 pustaków), ale to nie był najtańszy skład budowlany, więc czekamy na resztę. Oczywiście jeszcze trzeba doliczyć beton.

pozdrawiam

Nie ma problemu,

Mam nadzieje, ze maz was ladnie oprowadzil :)

Szkoda ze mnie nie bylo bo np. bardzo doradzalabym wam poszezyc garaz !!! nie powiekszalabym lazienki by wstawic prysznic - no niestety teraz kuchnia jest traaaasznie nie ustawna, no a balkon zrobilabym troszke wiekszy.

Piszcie co wy bedziecie zmieniac.

My zamowilismy okna - zloty dab.... mmmm juz sie nie moge odczekac dalszych prac :)

Ja wlasciciwe mam jeszcze pytanie odnosnie kuchni w naszym sindbacie.

Czy mozecie pokazac gotowe lub moze wizualizacje waszych kuchni?

Kurcze my naprawde mamy problem z rozstawem mebli i sprzetow.

witam wszystkich sindbadowiczy. jestem tu pierwszy raz i cieszy mnie to ze znalazlem to forum. od jakiegos czasu jestem zdecydowany na budowe sindbada tyle tylko interesuja mnie realne zestawienia cen za wybudowanie tego domku tj:ile potszeba kupic pustakow, bloczkow betonowych, cementu, stali,zwiru itp. oraz jakie ma to odzwierciedlenie w cenach jezeli ktos posiada ow zestawienie to bylbym wdzieczny za przeslanie na maila [email protected] oraz jezeli juz ktos ma podliczenie mniejwiecej budowy poszczegolnych etapow tj. do fundamentu stan zero, sciany lacznie ze stropem, oraz poszycie dachowe (dach z papa) z gory dziekuje i pozdrawiam