Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem właśnie przed wyceną hydraulika i chciałabym mieć porównanie ile moze ona kosztowac?

Woda i kanalizacja tak jak w projekcie,ogrzewanie na dole podłogowe(oprócz gabinetu gdzie bedzie grzejnik),góra grzejniki oprócz łazienek.

Ogrzewanie bedzie gazowe,ale póki co liczymy bez pieca i bez grzejników,bo to zakupimy w póżniejszym czasie.

Dochodzi do tego jeszcze instalacja odkurzacza centralnego(sam odkurzacz oczywiscie tez póżniej)

Byłabym wdzieczna za jakiekolwiek informacje na ten temat

Pozdrawiam.

Małgosia

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
witam wszystkich....

my cały czas na etapie magazynowania materiałów i mam pytanie jakie kominy stosowaliście? czy typowe murowane z cegły czy kupowaliście gotowe systemowe. my chcieliśmy zamówić gotowe takie ja w projekcie plus jeden szyb paleniskowy dodatkowo ponieważ chcemy zrobić ogrzewanie węglem i gazem. niestety cena zbiła nas z nóg, wycenili nam na 8 300 zł. nie mam pojęcia czy tyle faktycznie kosztują czy to jakiś absurd. przyznam że liczyliśmy jakieś 4-5 tyś.

pozdrawiam

magda

Witaj,

my kominy wentylacyjne (kuchnia, łazienka) robiliśmy z bloczków kominowych - zajmują dużo mniej miejsca, a zależało nam na większej łazience. Drugi komin normalnie murowany jak w projekcie. Co do kosztów - to dokładnie nie wiem ile to w rzeczywistości kosztowało, bo umówiliśmy się z firmą na wykonanie domu za konkretne wynagrodzenie (dla nas korzystne), więc nie kupowaliśmy materiałów - ale gość nam mówił, że ceny są porównywalne - i bloczków i - tradycyjnych cegieł i wszystko wychodzi na to samo - więc podjęliśmy taką decyzję. Według kosztorysu szczegółowego (a ceny mam tam zawyżone) - za wszystkie materiały do komina - łącznie z cegłą klinkierową na górze i zaprawami - wyszło 6608,21 zł

witam!

dzięki za odpowiedzi, już zamówiliśmy niestety wyszło więcej (7,5 tys), ale najtaniej co znaleźliśmy w okolicy warszawy, tez nam mówiono że murowane z cegły czy z pustaków gotowych wychodzi cenowo na jedno.... za 3 tyg mają zacząć murować ściany, mam tylko nadzieję że pogoda się utrzyma....

POZDRAWIAM :)

Magda

Witam! My też budujemy sindbada 2G teraz jesteśmy na etapie wstawiania okien.

Pozdrawiam wszystkich budujących:)

Witam, sliczny macie ten domek, bardzo proszę o info jaką macie dachówkę (marka, kolor), my planujemy przykryć naszego sindnbada w październiku i własnie rozglądamy się za dachem, wasz wygląda okazale i bardzo nam sie podoba, pozdrawiam Paweł

Witam, po dłuuuuugim czasie. Prawie się już wprowadzamy ale ... jeszcze wstrzymuje nas brak prądu ;) cały domek postawiony na agregacie. Mamy już podłogi na dole, kuchnię, schody (piękne) szafy na wymiar, dolną łazienkę, górna w fazie kończenia. Kolory na górze już prawie wszędzie. W przyszłym tygodniu obuduje nam Pan kominek z płaszczem wodnym. Kupiliśmy już nawet narożnik i założyliśmy alarm działający na akumulator samochodowy ;). Położyliśmy polbruk i zrobiliśmy elewację. Tak podsumowując to już prawie mieszkamy , niedługo będą nawet firanki z zasłonami.

Niedługo jak troszkę posprzątamy i ogarniemy to porobię zdjęcia i wrzucę, wcześniej nie miałem czasu bo i tak mieszkamy u rodziców po sprzedaniu mieszkania, i do późnych wieczorów cały czas coś działamy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Witam, po dłuuuuugim czasie. Prawie się już wprowadzamy ale ... jeszcze wstrzymuje nas brak prądu ;) cały domek postawiony na agregacie. Mamy już podłogi na dole, kuchnię, schody (piękne) szafy na wymiar, dolną łazienkę, górna w fazie kończenia. Kolory na górze już prawie wszędzie. W przyszłym tygodniu obuduje nam Pan kominek z płaszczem wodnym. Kupiliśmy już nawet narożnik i założyliśmy alarm działający na akumulator samochodowy ;). Położyliśmy polbruk i zrobiliśmy elewację. Tak podsumowując to już prawie mieszkamy , niedługo będą nawet firanki z zasłonami.

Niedługo jak troszkę posprzątamy i ogarniemy to porobię zdjęcia i wrzucę, wcześniej nie miałem czasu bo i tak mieszkamy u rodziców po sprzedaniu mieszkania, i do późnych wieczorów cały czas coś działamy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

SERDECZNE GRATULACJE i również czekamy na fotki

Pozdrawiamy

Witam, sliczny macie ten domek, bardzo proszę o info jaką macie dachówkę (marka, kolor), my planujemy przykryć naszego sindnbada w październiku i własnie rozglądamy się za dachem, wasz wygląda okazale i bardzo nam sie podoba, pozdrawiam Paweł

Dzięki!

To jet dachówka ceramiczna nibra (czarna w połysku) dobrze się ją kładzie i jest przedewszystkim równa, a wy gdzie budujecie?. Pozdrawiam Iza

Dzisiaj dzień samych dobrych wiadomości. Po pierwsze, zmiany jakie chcemy wykonać bez problemu da się zrobić, koszt to około 1500zł. Dzisiaj dostaliśmy również orientacyjny koszt SSO. Jest to coś między 120 - 140 ty. złotych, czyli całkiem nieźle. Jeszcze popytamy w innych firmach budowlanych, może będzie taniej:)))

Witam wszystkich! Jestem poczatkujacym -BUDUJĄCYM- mamy już działke i powoli przymieżamy sie do projektu domu.Po przejżeniu miliona projektów naszym faborytem jest -SINBAD 2G.Odpowiada nam prawie idealnie mamy kilka pomysłów na małe zmiany.Jeśli ktoś mógłby mi pomudz w odpowiedzi na kilka podstawowych pytań to byłbym wdzięczny.Czy ktoś buduje ten projekt w okolicach trójmiasta,lub gdzieś w pomorskim?Na co zwracać uwage jeśli sie wybiera sposób ogrzewania pod ten projekt?Jakie są przybliżone koszty poszczegulnych etapów?(znalazłem różne wiliczenia).Prawie wszyscy podwyszają ścianke krokową,czy napawde takwiele sie zyskuje? Z jakiego materiału najlepiej jest budować ściany pod ten projekt?Wiem że to może proste pytania ale dopiero sie wdrażam i jestem troche zielony>>>>>>>:)Dziekuje wszystkim za pomoc!!!!!!bardzo.

Wreszcie kilka dni bez deszczu,

po miesiącu walki z gruntem robią nam szalunki pod fundament.W poniedziałek przyjedzie beton.

Aż się boimy ile wyjdzie za "zero" z tą wymianą gruntu. A ile u Was wyszło za "zero"?

Ale i tak się cieszymy, że coś się zaczęło w końcu budować.

Zeby tylko zdążyć przed zimą z dachem.

Pozdrowienia i wytrwałości - nam już zaczynało jej brakować.