Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich! Jestem poczatkujacym -BUDUJĄCYM- mamy już działke i powoli przymieżamy sie do projektu domu.Po przejżeniu miliona projektów naszym faborytem jest -SINBAD 2G.Odpowiada nam prawie idealnie mamy kilka pomysłów na małe zmiany.Jeśli ktoś mógłby mi pomudz w odpowiedzi na kilka podstawowych pytań to byłbym wdzięczny.Czy ktoś buduje ten projekt w okolicach trójmiasta,lub gdzieś w pomorskim?Na co zwracać uwage jeśli sie wybiera sposób ogrzewania pod ten projekt?Jakie są przybliżone koszty poszczegulnych etapów?(znalazłem różne wiliczenia).Prawie wszyscy podwyszają ścianke krokową,czy napawde takwiele sie zyskuje? Z jakiego materiału najlepiej jest budować ściany pod ten projekt?Wiem że to może proste pytania ale dopiero sie wdrażam i jestem troche zielony>>>>>>>:)Dziekuje wszystkim za pomoc!!!!!!bardzo.

My budujemy w zachodniopomorskim, trochę daleko, ale mogę trochę podpowiedzieć

Ogrzewanie będziemy mieli gaz + kominek z płaszczem wodnym. Paru znajomych tak ma i się sprawdza - ciepło i nie tak drogo w eksploatacji. Koszty etapów są tak różne w zależności gdzie i z czego się buduje, że lepiej nie patrzeć na czyjeś, tylko robić swoją wycenę i dodać jeszcze ok. 20-30%. Chyba, ze dużo rzeczy robi się samemu - to już inna bajka. U nas wszystko ekipa. Podniesienie ścianki kolankowej też robimy o jedną cegłę (24cm), bo prawie całe poddasze jest w skosach, i pomieszczenia przy takiej niskiej ściance są niezbyt ustawne. Ściany najtańsze są teraz z silki, ale to bardzo zimny materiał i trzeba go grubo dopcieplać. My budujemy z porothermu - można znależć w dobrej cenie, a to bardzo dobry i trwały materiał.

Pozdrawiam

My budujemy w zachodniopomorskim, trochę daleko, ale mogę trochę podpowiedzieć

Ogrzewanie będziemy mieli gaz + kominek z płaszczem wodnym. Paru znajomych tak ma i się sprawdza - ciepło i nie tak drogo w eksploatacji. Koszty etapów są tak różne w zależności gdzie i z czego się buduje, że lepiej nie patrzeć na czyjeś, tylko robić swoją wycenę i dodać jeszcze ok. 20-30%. Chyba, ze dużo rzeczy robi się samemu - to już inna bajka. U nas wszystko ekipa. Podniesienie ścianki kolankowej też robimy o jedną cegłę (24cm), bo prawie całe poddasze jest w skosach, i pomieszczenia przy takiej niskiej ściance są niezbyt ustawne. Ściany najtańsze są teraz z silki, ale to bardzo zimny materiał i trzeba go grubo dopcieplać. My budujemy z porothermu - można znależć w dobrej cenie, a to bardzo dobry i trwały materiał.

Pozdrawiam

Witam!!!Dzęki za odpowiedz!Jesteśmy na etapie załatwiania wszystkich formalności,mamy już projekt i jesteśmy po rozmowie z architektem. Nie planujemy wiekszych zmian.Architekt proponuje podnieśc ścianke o jedna cegłe ale nie więcej i budwanie z gazobetonu+styropian.zastanawiamy sie nad gazem +kominek ale bez płaszcza bo słyszeliśmy że niema tak wielkiej różnicy.jutro jestem umuwiony z szefem ekipy ma zrobić wycene,ze wszystkim chcemy ruszyć na wiosne(wczesną). zdążyćie przed zimą z dachem?i czy byłaby możliwość zobaczenia efektu.:rolleyes:

Edytowane przez dario7713

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich!!!

nooo nareszcie u nas coś się dzieje :) chłopaki wczoraj weszli na budowę, a dzisiaj zalewali nadproża (fund.zrobiliśmy w zeszłym roku) - nawet nie zdawałam sobie sprawy jak to cieszy jak domek rośnie ;) jutro zaczynają układać strop byle tylko plusowe temp. się utrzymały.

POZDRAWIAM

• 2 weeks później...
no to ja tez coś pokaże... :)

Super fotki , jest się czym pochwalić, gratuacje i jaki równy teren , my mamy duży spadek względem drogi i musielismy podnieść domek , u nas ekipa od dachu uwija sie , mamy już podbitkę , kominy, ścianki działowe w środku , za pare dni wstawimy nowe fotki z realizacji , pozdrawiamy wszystkich sindbadowiczów

Super fotki , jest się czym pochwalić, gratuacje i jaki równy teren , my mamy duży spadek względem drogi i musielismy podnieść domek , u nas ekipa od dachu uwija sie , mamy już podbitkę , kominy, ścianki działowe w środku , za pare dni wstawimy nowe fotki z realizacji , pozdrawiamy wszystkich sindbadowiczów

no to super!!! również wielkie gratulacje bo dom to wielkie wyzwanie....fajnie jak się trafi na w porządku ekipę, rzeczywiście na działeczkę nie możemy narzekać, jest dosyć równo, nawet wykop był znikomy, a najfajniejszy jest ten las-żebyście go widzieli w zeszłą zimę :) jak z pocztówki. u nas jest zalany wieniec pod dach, kilka dni odpoczynku i zaczną wciągać krokwie. za kilka dni wstawię aktualne zdjęcia

Również pozdrawiamy

Mam problem.Przywieziono mi dziś okno trójkątne do łazienki i niestety okazało sie niewypałem.

Miało byc uchylne i wypinane do mycia,tymczasem po wypięciu otwiera się tylko na jakieś 40 stopni i blokuje się o ramę.

Oczywiście nie ma winnego(mimo,ze wczesniej obiecywali,ze nie bedzie problemów z otwieraniem).Inaczej podobno sie da sie zrobić. szkoda,ze nikt do nas nie dzwonił,ze bedą problemy,tylko postawili nas przed faktem dokonanym.

Aż boję się co bedzie ze świetlikiem w sypialni.A podobno to taka porządna firma...

Poradźcie jak macie u siebie rozwiązane problemy figur w sindbadzie.