Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aruchna,

a jak u Ciebie prace nad adaptacją projektu?

No cóz mam mały problem (Już pierwszy kryzys :cry: ) - Burmistrz coś kręci nosem na warunki zabudowy (ciek wodny obok działki - a sąsiad się buduje :x ) Odpowiedz we wtorek mam nadzieję że pozytywna. Jeśli nie to się będę musiał odwołać to wyższej instancji.

pozdrawiam

Witam,

Tak zgodnie z opisem okolice Bielska-Białej :lol:

Dzisiaj robiłem rozeznanie z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła. Koszt całej instalacji wraz zrekuperatorem i połączeniem z kominkiem z DGP coś koło 18K. dla Sindbada w wersji 2G. W piątek dostane dokładny kosztorys.

Gruntowy wymiennik ciepła (płytowy) koszt 8K.

Pozdrawiam

Witam wszystkich

W dniu dzisiejszym ruszyła adaptacja mego projektu - z istotnych zmian poszerzenie budynku ze strony garażowej o 5% czyli jakieś 70 cm szerszy garaż :lol: (2 bramy wejdą po 2.5m). Scianka kolankowa na 1.1m zamiast 0.8m. Poza tym bez większych zmian

Dzisiaj se na działeczce sam wytyczyłem sobie budynek - tak po obrysie to się jednak strasznie mały wydaje :cry: ale może to złudzenie (ginie mi na 3000m :lol: )

Pozdrawiam wszystkich

Witam,

to ja się też pochwalę, iż jestem posiadaczem projektu Sindbad 2G. Natomiast na tym koniec, nawet kosztorysu nie mam - jest w planach kilka zmian:-)

Mam jedno pytanie czy ktoś już robił kosztorys? Ktoś wie jakie są orientacujne koszta wybudowania takiego domu?

Aha, rejon budowy to Dolnośląskie.

Pozdrawiam.

--

.lamer

Aruchna

Bileżej niż dalej - to fakt:-)

A co do kosztorysu, to potrzebuję wiedzieć o jakich kwotach należy myśleć. Ja kupiłem tutaj: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=254 i tam jest dziwaczna kwota 125 000 za stan surowy zamkniety:-) Jakoś nie chce mi się wierzyć, że "tak mało".

Orientujesz się może czy zmiana materiału budowlanego - chyba poroterm - na Ytong, wymaga ingerencji projektanta czy może wystarczy podpis kierownika budowy? Z innych zmian to zamierzam zrezygnować z okien i ścianek działowych w garażu oraz drzwi łączących go z domem. Co tam jeszcze... kibelek na dole musi być full service:-D

Pozdrawiam.

.lamer

Edytowane przez .lamer

Witam,

ja kupiłem projekt w biurze dominanta (link u dołu strony) Tam taz koszt surowy zamkniety wyceniony jest na około 120K. (Raczej niereqalne :cry: ) Najłatwiej przeliczyc powierzchnię podłóg jakieś 200 m2 (nie pow użytkową) x 1600 lub 1800zł za metr - cena do wprowadzenia lub x 600-800 stan surowy.

Zmiana na Ytong czyli 1W sciane z 2W niesie konieczność zmiany fundamentów a więc ingerencji architekta. Ja jednak zostane przy 2W - Kuzyn budował 1W z ytongu ale murarzom nie bardzo wyszło :lol: (kleju poszło 2x wiecej)

Zmiany w projekcie opisałem w poprzednich postach

pozdrawiam

Aruchna

Hej,

te kwoty to netto czy brutto? Nie wiedziałem, że zmiana ściany 2W na 1W to konieczność zmiany fundamentów - wiesz może w jakim zakresie?

A co do wykonawcy i ilości kleju... mam nadzieję mieć zaufaną ekipę (mam taka ale nie mam pewnoci czy beda mieli czas) poza tym, mam zamiar wynająć "experta" od producenta Ytonga. Oczywiście to są moję chęci, kóre musze jeszcze przeliczyć na możliwości:-) A pisałem o podłogówce i pompie ciepła?:-D Normalnie kredyt będzie na 90 lat:-D

Lamer

Podaj mi maila to ci wyślę plik z pewnymi parametrami sindbada wersji 2G.

Fundamenty do sciany 1W 36cm bądź 40 muszą być nieco szersze od tych w scianie 2W. Jeśli chcesz budować z "prawdziwego" Ytonga to koszty tej sciany bedą może nawet wyższe od 2W. Moim zdaniem lepsze parametry cieplne uzyska się przy 2W i łatwiej dla ekipy taką ścianę wybudować. Z drugiej strony Ja sam miałem budować z ciepłego betonu "Prefabetu" 36cm na klej :lol: ale mi przeszło.

podłogówke chce dać na cały dół. Pomba ciepła dla mnie za droga ale się szarpnołem na wentylacje mechaniczną z rekuperatorem i połączeniem tego wszystkiego z kominkiem z DGP. :lol: więc grzanie gazem będzie wmiarę tanie. Czekam na dokładny kosztorys firmy montującej wentylację. Wyjdzie cos koło 16K z plus ewentualnie GWC za 8K :(

pozdrawiam