Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem.Przywieziono mi dziś okno trójkątne do łazienki i niestety okazało sie niewypałem.

Miało byc uchylne i wypinane do mycia,tymczasem po wypięciu otwiera się tylko na jakieś 40 stopni i blokuje się o ramę.

Oczywiście nie ma winnego(mimo,ze wczesniej obiecywali,ze nie bedzie problemów z otwieraniem).Inaczej podobno sie da sie zrobić. szkoda,ze nikt do nas nie dzwonił,ze bedą problemy,tylko postawili nas przed faktem dokonanym.

Aż boję się co bedzie ze świetlikiem w sypialni.A podobno to taka porządna firma...

Poradźcie jak macie u siebie rozwiązane problemy figur w sindbadzie.

Niestety sami jesteśmy sobie winni jeśli chodzi o te trójkąty.Ja mam tak samo jak ty i niestety nie da się inaczej zrobić .Ciesz się że chcieli zrobić taki trójkąt bo ja objeździłem chyba wszystkich dostawców i producentów okien i tylko jedna firma zgodziła się to wykonać.Okno z pokoju z balkonem to jest dopiero porażka więc wstawiłem normalne i jest O.K.

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam problem.Przywieziono mi dziś okno trójkątne do łazienki i niestety okazało sie niewypałem.

Miało byc uchylne i wypinane do mycia,tymczasem po wypięciu otwiera się tylko na jakieś 40 stopni i blokuje się o ramę.

Oczywiście nie ma winnego(mimo,ze wczesniej obiecywali,ze nie bedzie problemów z otwieraniem).Inaczej podobno sie da sie zrobić. szkoda,ze nikt do nas nie dzwonił,ze bedą problemy,tylko postawili nas przed faktem dokonanym.

Aż boję się co bedzie ze świetlikiem w sypialni.A podobno to taka porządna firma...

Poradźcie jak macie u siebie rozwiązane problemy figur w sindbadzie.

witam, mam pytanko ile wyniósł cię koszt okienka trójkatnego i okna balkonowego? w Kielcach proponują w oknoplaście : 1900 zł za balkonowe, a za świetlik w łazience 1340 zł? ja buduje wersje z pojedynczym garażem wiec mam atrape świetlika nad garażem dlatego to mi odpada.

Całokształt wszystkich okien z montażem proponują nam 11.850 zł ? pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!!!11

My mamy okna trzyszybowe,ośmiokomorowe na profilu schuco si82 obustronny orzech,u szyby= 0,5,a całego okna ok.0,7.Dalismy na nie 19600 z montażem.Parter 13000,3 figury 6600.Drogo, wiem,ale wyglądaja super.zdecydowaliśmy się,bo mamy już takie okna w rodzinie(wprawdzie w nizszym profilu) i sprawują sie bez zarzutu.

Wycenialiśmy też oknoplast Kraków,dwuszybowe u=1,profil orion 14000,platinum 16000(do negocjacji).Zdecydowaliśmy sie na rodzimego,sprawdzonego wykonawce i gdyby nie te niespodzianki z trójkatem to byłabym w pełni usatysfakcjonowana.

Pozdrawiam.Życzę udanego wyboru.

My mamy okna trzyszybowe,ośmiokomorowe na profilu schuco si82 obustronny orzech,u szyby= 0,5,a całego okna ok.0,7.Dalismy na nie 19600 z montażem.Parter 13000,3 figury 6600.Drogo, wiem,ale wyglądaja super.zdecydowaliśmy się,bo mamy już takie okna w rodzinie(wprawdzie w nizszym profilu) i sprawują sie bez zarzutu.

Wycenialiśmy też oknoplast Kraków,dwuszybowe u=1,profil orion 14000,platinum 16000(do negocjacji).Zdecydowaliśmy sie na rodzimego,sprawdzonego wykonawce i gdyby nie te niespodzianki z trójkatem to byłabym w pełni usatysfakcjonowana.

Pozdrawiam.Życzę udanego wyboru.

Dzięki za informację, jeszcze sprawdzimy w kilku miejscach , ale widze że moja cena w stosunku do waszej to tanizna, mamy jeszcze problem z wyborem drzwi, te które nam sie podobają raczej są nowoczesne i nie pasują do sindbada, same dylematy więc nie wiem co będzie później przy urządzaniu wnętrza???

Na naszym sindbadzie powstaje właśnie więźba, a ja myślę o drzwiach wejściowych.

Oglądałam hormanna, cena jest nieco porażająca ze względu na szerokość (1800cm), bo nie zmniejszaliśmy otworu.

Jakie Wy macie lub planujecie mieć drzwi w swoich sindbadach?

My tez mamy dylemat z drzwiami, narazie ogladaliśmy drzwi jedynie na allegro aby zorientować sie we wzornictwie, cenach i i szczerze mówiąc nie znalazłem nic fajnego. Nie pamietam juz kto na forum, ale juz dawno wkleił link który kiedyś zapisałem

http://allegro.pl/2-skrzydlowe-drzwi-zewnetrzne-folk-plus-i1317101605.html

ale powiem szczerze że nie zachwyciły mnie , ale to rzecz gustu. My szukamy w kolorze stolarki okiennej czyli złoty dąb, narazie mamy otwory , ale wiosną musimy już mieć drzwi i okna bo bierzemy się za środek. A czas szybko biegnie zwłaszcza że na wszystko jest długi czas oczekiwania. My chcemy trochę zmniejszyć otwór , jak macie jakieś linki do stron z drzwiami to proszę o ich wklejenie !!!!!!!!!!!!

wymarzone drzwi z hormanna:

http://bramyrolety.net.pl/galeria51.html

też w złotym dębie,

albo bardzo ładne drzwi drewniane z częstochowy ( dla nas to trochę za daleko i przez to bardzo drogo wychodzi montaż):

http://www.lizurej.pl/drzwi-drewniane/drzwi-zewnetrzne/galeria/3.html

Te z Częstochowy super , mam juz nawet swoje typy, szukałem w necie i nie trafiłem na tą stronę, żona tez pod wrażeniem - wielkie dzięki !!!!!!!!!!

Proszę bardzo,

pokażcie potem, które wybraliście :-)

W pierwszej kolejności pod uwage braliśmy też Hormanna . Co do Hormanna to dopiero wybieramy się aby obejrzec ekspozycje. Jeżeli ceny Hormanna nas przerosną to dopiero pod uwagę bedziemy brali Częstochowę - i tu góre wzięły dzrzwi oznaczone symbolem LZ 107 z rozważanych LZ 11 , LZ 211 lub LZ 217. Dopiero wtedy będziemy sie kontaktować z firmą co do ceny , może nawet pojedziemy bo to około 200 km od Kielc. Nie sądzę że znajde lepsze , przeglądałem ich naprawdę dużo. Mamy czas do pierwszych ciepłych dni nowego roku, potem musimy juz mieć okna , drzwi i szybko zabierać się za wnętrze bo najpóźniej w wrześniu musimy opuścić nasze mieszkanko ( sprzedane) !!! Pozdrawiam

Bardzo ciekawe te drzwi z Częstochowy.Czy wiecie jak sie sprawują w użytkowaniu?My też musimy sie zainteresowac tym tematem,choc to nie takie pilne bo mamy drzwi prowizoryczne,a nie chce żeby nam coś zniszczyły kolejne ekipy fachowców.Z Sieradza do Częstochowy tylko 120 km,wiec pewnie się wybierzemy zobaczyc na żywo.

Witajcie,

troszkę zdjęć z ostatnich 2 miesięcy naszego Sindbada.

Wczoraj wstawili już okna więc będzie mu ciepło na zimę ;)

Bardzo ładny domek, gratulacje !!! nasz niestety ma nie dokończony jeszcze z tyłu dach , bo zastała nas zima, czekamy na odwilż, też rozgladamy się za drzwiami , jakie macie wymiary drzwi wejściowych?

jakie macie wymiary drzwi wejściowych?

z futryną 142 cm. Zastanawialiśmy się nad większymi, ale straty ciepła jednak byłyby duże. Dla nas to dobry kompromis.

Czy ktoś z was montował już może rolety? Myśmy przespali czas kiedy na etapie projektu i budowy można było przewiedzieć wyższy otwór okienny, żeby zamontować rolety nadprożowe. Teraz zostają nam w zasadzie integro i zwykłe (które wystają i z pewnością będą szpeciły ten niezwykle symetryczny budynek). Pytanie czy ktoś montował w Sindbadzie rolety integro? Jeśli tak to proszę o radę: jak grube ocieplenie dać, żeby je przykryć i żeby nie było mostka cieplnego i żeby nie popsuć bryły budynku?

z futryną 142 cm. Zastanawialiśmy się nad większymi, ale straty ciepła jednak byłyby duże. Dla nas to dobry kompromis.

Czy ktoś z was montował już może rolety? Myśmy przespali czas kiedy na etapie projektu i budowy można było przewiedzieć wyższy otwór okienny, żeby zamontować rolety nadprożowe. Teraz zostają nam w zasadzie integro i zwykłe (które wystają i z pewnością będą szpeciły ten niezwykle symetryczny budynek). Pytanie czy ktoś montował w Sindbadzie rolety integro? Jeśli tak to proszę o radę: jak grube ocieplenie dać, żeby je przykryć i żeby nie było mostka cieplnego i żeby nie popsuć bryły budynku?

O nie poradzę nic w tej kwestii , bo my od początku zrobiliśmy wyższy otwór okienny i mamy docieplone nadproża, ale tylko dlatego, że tak nam poradził znajomy który budował sie przed nami a jeżeli chodzi o drzwi to jednak zrobimy szerokie minimum 150 cm max 160cm, obenie przez tą zime zapał troche minął ale bliżej marca bierzemy się ostro do pracy, pozdrawiamy!

Witajcie,

troszkę zdjęć z ostatnich 2 miesięcy naszego Sindbada.

Wczoraj wstawili już okna więc będzie mu ciepło na zimę ;)

witam ,mam pytanie jestem na etapie kupna okien i mam problem co do drzwi balkonowych na piętrze ,czy one sie normalnie otwierają czy tez robiliscie cos z glifami we wnątrz pozdrawiam

• 4 weeks później...
Witam! Wszyscy odpoczywają w zimę? ;), po przeczytaniu waszych komentarzy co do okien i drzwi zaczęłam się bać czy faktycznie jest taki problem z tymi trójkątnymi formami, chociaż uważamy, że to cały urok tego domu. U nas nie zdążyli skończyć dachu przed zimą, ale na szczęście w tym tygodniu się udało, już dzisiaj nie leci po murach. Teraz byle do wiosny niech troszkę przeschnie i dalej do roboty :) POZDRAWIAM! WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU!!!

Witam wszystkich w nowym roku,

mam pytanie o bramę garażową.

Zamówiłam bramę segmentową z automatyką i w specyfikacji wyczytałam, że do montażu potrzebne jest 26cm nad nadprożem, a w sindbadzie jest tylko 17cm?

Nie wiem co z tym zrobić, czy da się zamontować tą bramę pomimo tych brakujących 9cm?

Napiszcie, jak to było u Was?

Co do okien, to właśnie zamówiłam i po przeczytaniu waszych postów rozmawiałam o tym z wykonawcą i tak:

okno balkonowe z trójkątem musi być nieco mniejsze niż w projekcie żeby można je było swobodnie otwierać i u mnie słupek będzie ruchomy - otwierany z oknem, na dole zresztą też, bo chciałam mieć po otwarciu dużą przestrzeń na taras bez słupka środku. Okno trójkątne w łazience będzie inaczej otwierane, żeby go nie zmniejszać. Słupek pośrodku będzie na stałe i obie części będą się otwierały wokół jego osi do środka, więc klamki będą na zewnętrznej stronie trójkąta, a nie na słupku? (Nie wiem jak to wytłumaczyć , a rysunku nie umiem wstawić)

Pozdrowienia