Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Przyjmiecie "nowego" do swojego forum? :wink:

Właśnie kupiłem działkę i teraz nadszedł czas aby zastanowić się nad projektem.

Już od dawna mamy upatrzonego SINDBADA ... i po rodzinnej dyskusji wstępnie wybraliśmy wersję 2G.

Interesuje mnie (.... jak zauważyłem nietylko mnie) kosztorys. Cena podana na stronach WWW ... :lol:

JAMER..... sąsiedzie!!!! ;) ja bedę się budował koło Wrocławia (gm. długołęka). A Ty??

Pozdrawiam

Serdecznie witamy nowego:)

Cieszę się ze też skłaniasz sie do Sindbada 2G. Mój jest juz w fazie adaptacji.

W dalszym ciągu nie mam kosztorysu bo buduje systemem częściowo gospodarczo-sąsiedzko-firmowym:).

Tak jak pisałem stan do zamieszkania to miejwięcej powierzchnia podłóg x 2K :cry:(400K wychodzi :roll: ) i to jest plan maximum. Wszystko zależy jaka dachówka, stolarka i inne bajery.

Ciekawe kto z nas Sindbadowców pierwszy postawi stan surowy zamknięty? :lol:

pozdrawiam wszystkich i Wesołych Świąt

Ja tez sie mocno zastanawiam nad sindbadem (dzis odebralam warunki zabudowy). Mam oczywiscie pytanie - nie o kosztorys :). Jaka jest wysokosc scianki kolankowej na poddaszu w oryginalnym projekcie? I czy biuro projektowe latwo daje zgode na zmiany? Musze wywalic balkon i przesunac drzwi tarasowe na boczna sciane.

Z gory dziekuje za info i pozdrawiam

Ja tez sie mocno zastanawiam nad sindbadem (dzis odebralam warunki zabudowy). Mam oczywiscie pytanie - nie o kosztorys :). Jaka jest wysokosc scianki kolankowej na poddaszu w oryginalnym projekcie? I czy biuro projektowe latwo daje zgode na zmiany? Musze wywalic balkon i przesunac drzwi tarasowe na boczna sciane.

Z gory dziekuje za info i pozdrawiam

Ścianka kolankowa ma 81,5 cm, ale biuro zgadza się na wszystkie zaproponowane zmiany (przynajmniej tak było w moim przypadku)

Pozdrawiam

Anula

Witam serdecznie na forum,

ścianka kolankowa faktycznie razem z wieńcem i murłatą ma 81cm ale u mnie będzie podniesiona do 110 lub nawet 120 cm to jakieś 40cm. Po rozmowie z architektem stwierdziliśmy ze taka zmiana nie zaburzy bryły domu (dach do,ść spadzisty) zawsze można trochę krokwie wyciągnąć nizej i nic się nie zmieni:).

Mój kuzyn przesadziła i wybudował ściankę kolankową 150cm i nawet ja (metr 190 wzrostu) mam kłoboty by wyjżeć przez okno połaciowe (110 cm jest ok)

pozdrawiam

:lol: Kiedys bardziej aktywnie sie udzielalam. Ja w tej chwili mam 112 cm scianki kolankowej i jest to dla mnie nieco za wysoko. Mysle ze 100 byloby ok. Mam 165 wzrostu i przez okno polaciowe moge wyjrzec tylko kiedy podejde i sie wychyle. Ale moze to juz tak musi byc. natomiast scianka kolankowa 80 cm powoduje ze praktycznie niewiele pod nia sie zmiesci a czlowiek normalnego wzrostu musi sie schylac juz metr przed nia. To wlasnie jest najwieksza wada tego projektu, zaprojektowanie garderoby z takim skosem na dwoch zbiegajacych sie scianach to nie lada wyczyn. czy wysokosc scianki kolankowej jest taka sama takze w sypialni nad garazem?

witam, pytałem prywatnie a teraz na forum: Zadecydowaliśmy z żoną , że kupimy projekt domu Sindbad 2G. Moje główne zastrzeżenia dotyczą prawdziwości opisu "ekonomiczny". Nie dysponuje dużymi zasobami finansowymi i jest to moja taka inwestycja życia więc boję się popełnić jakiegoś głupstwa. Drugie pytanie to czy wysokość poddasza nie jest za mała.? I Ostatnie : czy w garażu zmieszczą się dwa samochody czy po prostu te w/w wymiary związane są z ergonomią kosztów?

Witaj GD_luk

Niestety dom nie jest najtańszy bo dach jest wielospadowy ,dość skomplikowany. Jako że Sindbad 2G ma niewielką (stosunkowo jak na dom z 2G) powierzchnię zabudowy (140m2) powierzchnię podłóg (225m2) więc jest znacznie tańszy niż landary po 300m2 i powierzchnie zabudowy 180m2 :lol:

Najtaniej jest wybudować dom w kształcie stodoły bez żadnych lukarn itp ale co kto lubi.

koszty z wykończeniem w średnim standardzie możesz ocenić mnożąć powierzchnię podłóg razy 1800 lub 2000zł. czyli koło400K.

garaż na 2 auta faktycznie jest trochę za wąski - u mnie jest poszerzony o 70cm (5% wymiaru domu) i zamiast jednej bramy dwie rozdzielone słupkiem.

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

Po wielkich meczarniach ja rowniez z moja kobitka zdecydowalismy sie na projekt SINDBAD 2G. Aktualnie czekam na warunki zabudowy.

Mam pare pytan/uwag:

- koniecznie chce powiekszyc WC na dole tak, zeby zmiescil sie prysznic, czy ktos ma adaptacje lub pomysl jak powiekszyc to pomieszczenie?

- jestem gotow zrezygnowac z duzego przejscia z kuchni do salonu (m.in. na korzysc wiekszego WC i zeby TV mial gdzie stac - przy aktualnym przejsciu wydaje mi sie, ze nie ma gdzie po prostu postawic TV..., zaproponowane jest w takim miejscu, ze spokojnie TV nie bedzie mozna ogladac),

- czy garaz dwustanowiskowy (oczywiscie w wersji 2G) wg Was jest za maly czy jest ok, planuje trzymac tam jedno male autko (cos wielkosci Astra,Golf,Civic) i drugie wieksze (cos wielkosci Vectra,Passat,Accord), zmieszcza sie?

- i wazne pytanie: czy ktos decyduje sie na ogrzewanie eko-groszkiem lub mialem, jesli tak, to czy kotlownia starczy, czy polaczyc ja z warsztacikiem?

Pozdrawiam!

Witaj JZ

Na większość Twoich pytań odpowiedziałem już poprzednio (prześledź wątek :lol: )

1) Garaż na 2 auta za wąski - jeden z moich postów powyżej wyjasnia tę sprawę

2) Ubikacja na dole ma 106x137cm - żeby dało sie wstawić prysznic musi mieć co najmniej 150x150cm nie widze możliwości powiększenia łazienki (wymiar schody - łazienka 203cm ; łazienka - ściana kuchni 263cm. A teraz dodajcie do 106cm te brakujące 50 i mamy 1.5m od strony schodów lub kuchnię szeroką na 213cm (zreszta w czasie budowy moze coś się da zrobić "na żywo")

Ja wole mieć szeroką kuchnię :D

3) Kotłownia całkowicie wystarczy na Eko-groszek

4) Telewizor (Pan i Władca :D ) wcale nie musi być w miejscu proponowanym przez projektanta. Poza tym LCD 37" na ściane się zmieści (sciana 170cm)

:lol:

5) Dzwi z kuchni będą 2x70cm rozsuwalne (0d strony kuchni)

A na koniec zwróccie uwagę na strasznie krótki wiatrołap -130cm :cry:

W bloku mam większy :o

pozdrawiam