Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do osób ktore zdecydowały się na dachówke, jaką grubościa ocieplaliście poddasze? 15cm wełny czy grubiej? któryś z majstrów mówił mi że jak się ma dachówke to można mnie wrzucić wełny do ocieplenia. Co Wy o tym myślicie?

U nas okna wstawiają 12 marca nie mogę się już doczekać:)

Pozdrawiam,

megilord

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam pytanie do osób ktore zdecydowały się na dachówke, jaką grubościa ocieplaliście poddasze? 15cm wełny czy grubiej? któryś z majstrów mówił mi że jak się ma dachówke to można mnie wrzucić wełny do ocieplenia. Co Wy o tym myślicie?

U nas okna wstawiają 12 marca nie mogę się już doczekać:)

Pozdrawiam,

megilord

Mieszkamy od września, więc pierwsza zima za nami, ocieplaliśmy wełną 15cm i przydałoby się chyba ocieplić 20cm. Też mamy ceramikę na dachu i w sypialni nad garażem było przy dużych mrozach zimno.

A tak wogóle to witam po przerwie zimowej :-)

Jekie plany macie na ten rok?

U nas ogrodzenie i zagospodarowanie terenu - toniemy w błocie. Masakra

Pozdrowienia dla wszystkich sindbadowiczów

Też mamy ceramikę na dachu i w sypialni nad garażem było przy dużych mrozach zimno.

Ja mam 28cm wełny 0,33 i też mam chłodniej w sypialni nad garażem(sama podłogówka i północna strona) i było chłodniej o 1-1,5st co mi nie przeszkadza.Gdybym jeszcze raz robił dach na pewno bym deskował,papa i na to dachówka.Ma to znaczenie gdzie dom stoi wystawiony na wiatry.Ja u siebie kleiłem łączenia membrany pod dachówką i znacząco pomogło.Nie ustrzegłem się też błędów w paraizolacji gdzie fachowcy porobili dziury "panie na żarówki":mad:.Pozostaje jeszcze wyizolować garaż.W największe mrozy miałem w nim +8st i myślę że należałoby garaż(sufit i nadproże bramy garażowej docieplić styropianem.Mam nie używany komin (mam PC) i jest dużym mostkiem termicznym.Była to moja można powiedzieć druga zima(wprowadziliśmy się w marcu zeszłego roku).:lol2:

• 4 weeks później...
budujemy Sindbada z podwójnym garażem w okolicach Sieradza, to jest około 50 km od Kalisza. Jeśli odległość nie sprawia kłopotu zapraszam. Jak decydowaliśmy się na ten projekt to pojechaliśmy aż do Buska Zdroju by obejrzeć dom. Naprawdę warto zobaczyć "na żywo". Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam

Czy może ktoś się wypowiedzieć odnośnie wyboru, doboru systemu ogrzewania w domu, jakiego typu macie rozwiązania w Waszych Sindbadach????

Drugie pytanie : jaki koszt ponieśliście przy instalacji systemu????

Kochani Forumowicze wpiszcie parę słów na ten temat

pozdrawiam :)

Witam wszystkich forumowiczów!

My również zdecydowaliśmy się na budowę Sindbada 2G.

Z tego forum czerpaliśmy pomysły na adaptację.

Dzięki za wszystkie porady i uwagi.

Bardzo pomogły!

Nasz domek stoi koło Pszczyny w śląskim.

Właśnie go wykańczamy i czekamy na przeprowadzkę.

Pozdrawiam.

Nasz_dom_1.jpg

Nasz_dom_2.jpg

Edytowane przez paskins

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
No i jak tam mieszkajacy?

Czy ktos ma juz wykonczny caly salon? No tak z czescia jadalniana, kominkiem i wogole? Kompletnie nie mam pomyslu jak rozwiazac laczenie w tym naszym salonie. Jak wyznaczyc czesc jadalniana z kominkiem i telewizorem :(

Podeslijcie jakies pomysly a najlepiej jakies zdjecia :)

Nasz domek na finiszu. W tym rowniez i salon. Zrobię zdjęcia i wstawię fotki. Jeszcze wprawdzie kanapa i stół nie stoi, ale jestem zadowolona i myślę, ze będzie wystarczająco miejsca na wszystko. My stawiamy kanapę=rogówkę na środku salonu, tv przy kominku. Niedługo fotki.

• 4 weeks później...
Witam,

U nas robi już glazurnik, zamierzamy sie wprowadzić niedługo. Pierwotna wersja była na wrzesień ale przy dobrych wiatrach bedzie może listopad:)

Vitaminka czekam z niecierpliwościa na fotki salony, jak rozwiązałaś kominek ja mam z tym ogromny problem.

W koncu się wprowadziliśmy. wprawdzie jeszcze trochę rzeczy jest niewykonczonych, ale nasz salon, jadalnia, kuchnia wyszła zgodnie z planem. W weekend popstrykam fotki i wstawię po weekendzie.

ps: dla wszytskich obawiających się małego kibelka w sindbadzie, my powiększyliśmy go nieznacznie, a wyszedł bardzo fajnie

OOOOO super koniecznie czekam na fotki !! My stoimy w miejscu z takim wykonczeniem na tip top :) narazie wszystko pokonczone no ale tak prowizorycznie :) wszystko uzalezniam od naszego wyboru kominka no bo kanape i reszte latwiej zmienic niz kominek. No chociaz ostatnio zastanawiam sie czy wogole go stawiac :) Mimo iz strasznie fajnie jest miec taki duzy salon to jednak nie moge za cholere go ustawic. Wszystko praktycznie powinno byc ustawione w strone telewizora (ta praktycznosc to oczywiscie chodzi mi o moja rodzine :)

no i wlasnie nie wiem sama jak to wszystko polaczyc. Bardzo chcialabym oddzielic czesc jadalniana od reszty. No wiecie takie zwisajace lampy nad stolem itd. narazie stol oddziela sofa i fotele. Po 2 latach nareszcie jakos udalo mi sie dojsc do tego, ze jest to praktyczne polaczenie moich telewidzow no i odgrodzenia "jadalni".

Jezeli chodzi o lazienke to nie jestem zadowolona z powiekszenia lazienki kosztem kuchni. jak juz mamy lazienki na gorze to zdecydowanie wolalabym na dole sam kibelek (no ale mieszkalismy rok bez wykonczonej gor wiec prysznic musal byc :) nie jestem tez zadowolona z kuchni jaka zrobilismy. zdecydowanie powinnam miec w niej jakis koncik gdzie mozna usiasc. w kuchni spedzam wiekszosc czasu cos pichcac wiec jak ktos u nas jest to musi stac :( brrrr wkurza mnie to strasznie.

Moze barek bylby fajny, no ale zasloni mi przejscie. oh tyle dylematow:) hihihih

wymyslilam tez ze mozna zamontowac w przejsciu kuchennym takie duze drewniane zaluzje na szynach. bardzo mi sie ten pomysl podoba ;) robiac chrzciny (w salonie pomiescilismy ok 60 osob :)) zaslonilismy kuchnie specjalna plachtasatynowa, a takie drewniane zaluzje bylyby super.

No dobra kochani blagam te fotki !!!!

OOOOO super koniecznie czekam na fotki !! My stoimy w miejscu z takim wykonczeniem na tip top :) narazie wszystko pokonczone no ale tak prowizorycznie :) wszystko uzalezniam od naszego wyboru kominka no bo kanape i reszte latwiej zmienic niz kominek. No chociaz ostatnio zastanawiam sie czy wogole go stawiac :) Mimo iz strasznie fajnie jest miec taki duzy salon to jednak nie moge za cholere go ustawic. Wszystko praktycznie powinno byc ustawione w strone telewizora (ta praktycznosc to oczywiscie chodzi mi o moja rodzine :)

no i wlasnie nie wiem sama jak to wszystko polaczyc. Bardzo chcialabym oddzielic czesc jadalniana od reszty. No wiecie takie zwisajace lampy nad stolem itd. narazie stol oddziela sofa i fotele. Po 2 latach nareszcie jakos udalo mi sie dojsc do tego, ze jest to praktyczne polaczenie moich telewidzow no i odgrodzenia "jadalni".

Jezeli chodzi o lazienke to nie jestem zadowolona z powiekszenia lazienki kosztem kuchni. jak juz mamy lazienki na gorze to zdecydowanie wolalabym na dole sam kibelek (no ale mieszkalismy rok bez wykonczonej gor wiec prysznic musal byc :) nie jestem tez zadowolona z kuchni jaka zrobilismy. zdecydowanie powinnam miec w niej jakis koncik gdzie mozna usiasc. w kuchni spedzam wiekszosc czasu cos pichcac wiec jak ktos u nas jest to musi stac :( brrrr wkurza mnie to strasznie.

Moze barek bylby fajny, no ale zasloni mi przejscie. oh tyle dylematow:) hihihih

wymyslilam tez ze mozna zamontowac w przejsciu kuchennym takie duze drewniane zaluzje na szynach. bardzo mi sie ten pomysl podoba ;) robiac chrzciny (w salonie pomiescilismy ok 60 osob :)) zaslonilismy kuchnie specjalna plachtasatynowa, a takie drewniane zaluzje bylyby super.

No dobra kochani blagam te fotki !!!!

Przepraszam, ze tak długo to trwa.......obiecanki cacanki:)......................ale już dzisiaj się zmobilizuję, wrócę do domu i od razu wstawiam foty. Wczoraj nam w końcu zamontowali drzwi, więc dół prawie gotowy, poza brakującym kawałkiem tapety przy kominku, gdzie majstrzy przykleili nam go źle, musieli zrywać, a teraz czekamy na nowo zamówioną już miesiąc......hm.............nie ma lekko. Dodam jeszcze tylko, że mi mój salon wydaje się malutki, ale za to bardzo przytulny i przyjemny. Wszystko jest co być powinno...........zresztą co będę pisać zobaczycie fotki sami