Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1) Garaż na 2 auta za wąski - jeden z moich postów powyżej wyjasnia tę sprawę

Widze, ze poszerzyles o 70cm. Jakie sa dokladne wymiary garazu w podstawowym projekcie 2G?

2) Ubikacja na dole ma 106x137cm - żeby dało sie wstawić prysznic musi mieć co najmniej 150x150cm nie widze możliwości powiększenia łazienki (wymiar schody - łazienka 203cm ; łazienka - ściana kuchni 263cm. A teraz dodajcie do 106cm te brakujące 50 i mamy 1.5m od strony schodów lub kuchnię szeroką na 213cm (zreszta w czasie budowy moze coś się da zrobić "na żywo")

Ja wole mieć szeroką kuchnię :D

A ja wole miec prysznic na dole ;) Kuchni nic sie nie stanie jak jej troche miejsca zabiore :) 156x137 powinienem juz zmiescic prysznic, ale moze byc ciasno. Ostatecznie chyba zrobie tak jak proponujesz. Cos sie wymysli "na zywo" ;)

3) Kotłownia całkowicie wystarczy na Eko-groszek

A jak bede chcial wrzucic do kotlowni 4 tony mialu i troche drzewa? To juz chyba bedzie problem. Moze zrobic na opal spad 1m, wiecej sie zmiesci...

4) Telewizor (Pan i Władca :D ) wcale nie musi być w miejscu proponowanym przez projektanta. Poza tym LCD 37" na ściane się zmieści (sciana 170cm)

:lol:

Wiem, ze TV nie musi byc na miejscu proponowanym przez projektanta, ale za bardzo nie widze innej mozliwosci. Obszar kominka wolalbym pozostawic jak jest i nie wstawiac tam TV. Jakby nie bylo TV wypada mi wlasnie na ta sciane. Musze sie jeszcze zastanowic nad tym wyjsciem z kuchni, ale jesli zdecyduje sie na powiekszenie WC, to zlikwidowanie tego wejscia bedzie mialo wiekszy sens.

A na koniec zwróccie uwagę na strasznie krótki wiatrołap -130cm :cry:

W bloku mam większy :o

pozdrawiam

W kazdym projekcie sa jakies "male" wady i jeden je znajdzie tu, a drugi tam...

Pytanko:

Jakie sa orientacyjne koszta takich zmian w projekcie np. poszerzenie garazu o 70cm?

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

zgodnie z prosbą wysyłam wiezbę na maila

Moja wycena robocizny dachu to wstęp[nie 13K :(

wiezba 270 m2 *20 zL - 5400 zł

dachowka cementowa +obrobki 270 m2*23zł - 6210 zł

okna dachowe 5 szt* 150 zł- 750 zł

deski czolowe +rynny 69 mb * 15zł - 1035 zł

podbitka 55 m2 * 22 zł - 1210 zł

razem 14.600 zł - 10 % rabat vat =13.140 zł

cena z rachunkiem nievatowskim

pozdrawiam

Co do dachu, dzis odebralem wypis i wyrys z miejscowego planu.

Pisza tam tak:

2. W projektowanej zabudowie mieszkaniowo – usługowej, usługowo – mieszkaniowej i usługowej ustala się obowiązek uwzględniania następujących parametrów i wskaźników, o ile ustalenia szczegółowe dla poszczególnych terenów nie stanowią inaczej:

1) ograniczenie wysokości zabudowy do trzech kondygnacji nadziemnych (w tym poddasze użytkowe) o łącznej wysokości nie więcej niż 13,0 m,

2) maksymalne wyniesienie poziomu posadzki parteru ponad poziom terenu projektowanego = 1,0 m,

3) przykrycie budynków dachami płaskimi lub o spadkach symetrycznych,

4) zalecenie przykrycia budynków dachami o spadkach w granicach od 30o do 45o stopni,

5) ograniczenie wysokości zabudowy gospodarczej do jednej kondygnacji nadziemnej oraz użytkowego poddasza, o łącznej wysokości nie więcej niż 8,0 m.

jak mam rozumiec punkt 3? czy Sindbad sie na to łapie?

chce kupic projekt i sie upewniam :)

Witam,

według mnie to Sindbad się łapie :lol:

Ma dach (wielopołaciowy) o spadkach symetrycznych (38* - wszystkie dachy) więc punkt 3 i 4 jest spełniony, reszta punktów bezproblemu.

Myślę ze twój architekt (jeśli już go masz) to tę sprawę wyjaśni lub wyślij warunki zabudowy do biura gdzie kupujesz sindbada i też ci to sprawdzą

pozdrawiam

ps. dzisiaj dałem okna do wstępnej wyceny (drewno firma Wiktorczyk)

Jestem na etapie adaptacji i załatwiania pozwoleń. Ja mam projekt w odbiciu lustrzanym. W salonie, w narożniku przeciwległym do ściany z kominkiem chciałbym zrobić dwie witryny (od podłogi do sufitu, ok. 2,5 m szerokości każda). Co o tym myślicie, czy nie zaburzy to za bardzo symetrii budynku? Czy ktoś z Was zmienia strop np. na Terive?

Pozdrawiam

Po kilku miesięcznych poszukiwaniach projektu domu zdecydowałam się na projekt Sindbad:

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=253

Bardzo proszę o opinię na temat tego domu i wskazanie wad, których ja jeszcze nie widzę ;-) Czy ktoś buduje lub zbudował ten dom w okolicach Warszawy? Z góry dziekuję

Oto, wg mnie lepsze rozwiazanie kuchni i wc na dole. Przy oginalnym troche bez sensu jest wyjscie do salonu przy ktorym stoi stol z krzeslami (strasznie to bedzie przeszkadzac i ogranicza powierzchnie kuchni). Przerzucilem dlatego wejscie do kuchni blizej salonu i moglem zrezygnowac z dodatkowego wyjscia do salonu.

Orginał (lewo/gora), moja propozycja (prawo/dol):

http://jz.vanet.pl/sindbad/rzut_sindbad2g_1_zoom.gifhttp://jz.vanet.pl/sindbad/rzut_sindbad2g_1_zoom_jz.gif

Projekt rzutu pochodzi ze stron http://www.projekty.ign.com.pl

Zalety takiego rozwiazania:

+ mamy duza sciane w salonie na TV i kino domowe (w orginalnym projekcie nie ma gdzie postawic TV oprocz proponowanego), dodatkowo nie bedzie mi sie swiecic swiatlo jak bede ogladal TV w salonie, jak zonka bedzie gotowala jakies strawy..., salon to salon,

+ nie ma w kuchni miejsca, w ktorym cos przeszkadza przy wychodzeniu/wchodzeniu (stolik i krzesla),

+ udalo sie zrobic duza szafke na sloiki i inne gadzety, taka mini spizarka w szafce oznaczona litera "S",

+ WC jest dalej od salonu (drzwi od WC w orginalnym projekcie sa mozna powiedziec prawie w salonie),

+ wieksza powierzchnia lady/wiecej szafek w kuchni,

+ miejsce na elegancki kosz na smieci przy wyjsciu z kuchni ;-).

Wady takiego rozwiazania:

- mniejsze minimalnie WC, ktore i tak jest male (przy odpowiednim wyposazeniu da sie jednak zrobic to "z glowa"), szerokosc sciany za kibelkiem to ok 70cm,

- mniej krzesel przy stoliku (choc z tym mozna sobie latwo poradzic obracajac stolik lub robiac krotsza lade),

- [tu dopisuję] w takim układzie jest problem z drzwiami do tego WC :(

Oczywiscie wymienione zalety i wady sa moimi osobistymi i nie kazdemu moga sie spodobac, jednak mam nadzieje, ze sporej wiekszosci sie jednak spodoba lub chociaz otworzy wyobraznie na nowe propozycje i zmiany.

Witam wszystkich

Faktycznie Jz pomysł na kuchnie jest niezły :lol:

U mnie troszeczkę inaczej to wygląda a mianowicie:

1) Brak kaminów wentylacyjnych bo będzie wentylacja mechaniczna a więć mam więcej miejsca

2) Stół przesunięty pod boczne okno - robi się przejście dość szerokie na salon.

3) Drzwi do salonu rozsuwalne od strony kuchni 2x70cm (w projekcie80cm ale się mogą nie zmieścić

4) Wiotrołap poszerzony w stronę holu o szerokość drzwi do kuchni a wejscie do kuchni tam gdzie teraz komin wentylacyjny.

to tyle

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witaj alfonso

A gdzie będziecie się budować?

Ja czekam na wycenę okien z różnych firm :lol: i drzwi wejsciowych też

Wczoraj oglądałem ściankę kolankową 130cm z murłatą , kąt dachu 38 stopni - wg mnie za wysoka o 10cm. Optymalna pod względem użyteczności będzie 120 lub 110 ale nie mniej :) (w projekcie jest 80cm)

Jestem już po rozmowach z moimi FACHOWCAMI niestety nie moge podać wyceny robocizny bo jest to ekipa znajom,(rodzinna prawie) pracująca na czas a nie na m2 :lol:. Z doświadczenia wiem że wyjdzie mnie to znacznie taniej :lol: niż w przeliczeniu na m2.

Projekt w końcowej fazie adaptacji

pozdrawiam wszystkich Sindbadowców i zachecam do wybudzenia się z zimowego snu - pora kupować materiały :lol: (puki są)

pozdrawiam wszystkich Sindbadowców i zachecam do wybudzenia się z zimowego snu - pora kupować materiały :lol: (puki są)

A weź mnie nie dobijaj... wczoraj byłem u klienta, który handluje Porotermem itp.... jak mi powiedział o ile to zdrożeje to uznałem, że chyba w stylu amerykańskim zamieszkam. Kupie sobie dużą przyczepę campingowa:-P

Usłyszałem takie zdanie "... ludzie myślą, że jak mają 300/400k to mogą dom budować, to już nie te czasy..." - heh, ja się poddaję:-D

Przy okazji, ile metrów kwadratowych mają ściany zewnętrzne? Bo w projekcie nie ma o tym ani słowa? Już się nawet zastanawiam nad kupnem materiałów i składowaniem... tylko gdzie??

Pozdrawiam!

--

.lamer

Edytowane przez .lamer

Faktycznie wszystko drożeje a ja sobie pluje w brode ze nie zabrałem się za budownictwo 2 lata wczesniej :x

Materiały mozna kupic (zamówić) w cenach obecnych a odebrać w ...... często tak da się w hurtowniach wynegocjować.

Co do powierzchni scian biuro tzw przedmiar podaje odpłatnie (200zł) :( niestety

Jak znajde chwile to policze powierzchnie ścian dla Sindbada 2G i zapodam na forum a moze ktoś z Was ma gotowy przedmiar z biura?

Jeśli ta to poprosze na maila :)

pozdrawiam

Co do powierzchni scian biuro tzw przedmiar podaje odpłatnie (200zł) :( niestety

Jak znajde chwile to policze powierzchnie ścian dla Sindbada 2G i zapodam na forum a moze ktoś z Was ma gotowy przedmiar z biura?

Ja niestety nie mam, ale bedę też zmieniał projekt więc nie zamawiam niczego z biura w którym kupiłem. Na dzień dzisiejszy chyba ograniczymy się do budowania stanu surowego aby, materiały ciężkie, kupić jeszcze w "normalnych" cenach. Sam już nie wiem... w sumie wiem jedynie, że na wybudowanie całego domu nie stać nas za bardzo - mamy za dużo innych wydatków. Trzeba bedzie na raty... w każdym razie jak już ustalimy zmiany w projekcie to wrzucę tu info, może komuś coś się spodoba.

Pozdrawiam.

--

.lamer

Edytowane przez .lamer