Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam Wszystkich,

Ze względu na GALOPUJĄCE ceny materiałów dokonałem pewnych zakupów

1. Bloczki z ciepłego betonu (Prefabet Bielsko-Biała) 24x24x49 odmiana 550 1440szt po 6.18 brutto; 12x24x49 (660szt) - 3.30 brutto; 6x24x49 (240szt) - 1,65brutto

2. Dachówka średzka roben miedziana (280m2 dachu) - podstawowa 2.68 bruto (3530szt x 2.68 - 9474K) cena całego dachu z folią, drabinkami śniegowymi bez rynien to 21500K:)

Wszystko ze składowaniem w hurtowniach i dowozem z rozładunkiem na plac budowy

Pozdrawiam

P.S.

Okna drewniane już zamówione po cenach z grudnia 2006:) jak mi budowlańcy nie spieprzą wymiarów otworów okiennych:(

Witam,

i kolejne zakupy - tym razem coś extra czyli wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

Cała instalacja z centralą mistral 400 duo (91% odzysku) + połączenie z DGP z kominka po szalonych negocjacjach 16K. Zostaje tylko jeden komin z dwoma pionami dymowymi i 1 wentylacyjnym z kotłowni.

pozdrawiam

Witam! Od dłuższego czasu poważnie zastanawiamy się z żoną nad Sindbadem 2G. Przypadkiem trafiłem na to forum i widzę, że był to strzał w 10 :). Po pierwsze mam prośbę o przesłanie rzutów z wymiarami na e-mail: [email protected]. Przed zakupem projektu chciałbym go trochę przeanalizować. Kolejne pytanie to podpiwniczenie budynku. Czy ktoś z Was brał pod uwagę częściowe podpiwniczenie Sindbada np. pod samym garażem - w projekcie brakuje mi miejsca na tzw. pokój hobby. Z góry dzikuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

mam napisane w umowie 1 rok :lol:

No to Hiper wypaśnie, też o tym myślałem, ale za bardzo w lesie ze wszystkim jestem i mogę nie zacząć budowy nawet za rok:-)

Na razie, mamy z żoną, burzę mózgów na temat "jak przerobić dół, aby łazienka była łazienką":-) Coś mi się wydaje, że pzejścia do garażu nie będę miał... zresztą i tak nam na nim nie zależy...

Edytowane przez .lamer

Witam! Od dłuższego czasu poważnie zastanawiamy się z żoną nad Sindbadem 2G. Przypadkiem trafiłem na to forum i widzę, że był to strzał w 10 :). Po pierwsze mam prośbę o przesłanie rzutów z wymiarami na e-mail: [email protected]. Przed zakupem projektu chciałbym go trochę przeanalizować. Kolejne pytanie to podpiwniczenie budynku. Czy ktoś z Was brał pod uwagę częściowe podpiwniczenie Sindbada np. pod samym garażem - w projekcie brakuje mi miejsca na tzw. pokój hobby. Z góry dzikuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Witam,

rzuty wysłałem na maila

Podpiwniczenie wg mnie będzie nieco trudne - garaż jest 45cm poniżej poziomu zero podłogi parteru. Parter wyszedłby wtedy dość wysoko

pozdrawiam

• 2 weeks później...

1. Bloczki z ciepłego betonu (Prefabet Bielsko-Biała) 24x24x49 odmiana 550 1440szt po 6.18 brutto; 12x24x49 (660szt) - 3.30 brutto; 6x24x49 (240szt) - 1,65brutto

Aruchna czemu bierzesz bloczki 24x24x49, a nie 24x24x59? Ustalales to jakos z architektem lub murarzem?

W srode ide rozmawiac z murarzem i wlasnie bede z nim rozmawial nt ile czego mam zamowic - wersja 2G + poszerzony garaz o 70cm + podwyzszenie sciany kolankowej o ok 20-30cm u gory.. Trzeba czekac podobno na material do lipca, to bedzie dla mnie akurat...

• 2 weeks później...

Witam !!!!!!!!!

Ja wraz z żoną już w zeszłym roku zdecydowaliśmy się na sindbada( tylko że z jednym garażem może błąd ale już poszło). Udało nam się już w zeszłtm roku zrobić fundamenty i kupic materiał BK z Solbetu. Wielu z was pytało ile materiału potrzeba my kupiliśmy 900 szt 24x24x59 560 szt 12x24x59 i 160szt 6x24x59 niewiem czy starczy to moje własne wyliczenie.

Ale może opisze jakie zmiany wprowadziliśmy:

- mamy wersje odbicia lustrzanego

- nie ma dwoch okien jednego w kuchni i jednego w salonie ( te które są na tej samej ścianie)

- w pomieszczeniu gospodarczym zamiast okna są drzwi

W tym roku kupiłem już dachówkącementową Brassa celtycką kolor ceglasty wraz z akcesoriami okna dachowe blacha na wykończenia rynny i takie tam wszystkie potzrabna pierdoły wszystko ok 21 tyś + robocizna ok 9 tyś za dach.

Po świetach ma do nas przydreptać majster i zacząć budowę już nie możemy się doczekać :lol:

PS

Szkoda że przeczytałem to foru dopiero teraz gdyby było wcześniej to może bym coś zmienił ale co się od wlecze to nie uciecze. Myśle tu o ściance kolankowej 80 cm to za mało ok 1m to byłó by ok

Pozdrawiam wszystkich sindbadowiczów :wink:

• 2 weeks później...

Witam po świętach

troszku mi się plany poknociły i z budową ruszam w miesiącu czerwca.

Mam prośbę czy ktoś może mi podesłać na emaila ( [email protected] ) zestawienie więźby dachowej w miarę szczegułowe oraz ile potrzeba metrów porotermu na budowe? Z góry dziękuję. POzdrawiam

murinio czy możesz podesłać fotki z budowy? bardzo ciekawy jestem jak się chałupka prezentuje

My też mamy zamiar budować sindbada, też ok 20 km od Płocka.

Mamy wykonawcę, ale jego cena za postawienie tego domu jest w.g. nas szokująca 35 tys. zł. z założeniem więźby dachowej. no i szokujące ceny materiałów budowlanych.

• 3 weeks później...

Hej... i jak Wam idzie, ktoś już zaczął budowę?

Tak sobie przeglądam projekt i zobaczyłem pewną nieścisłość. Mianowicie podłoga garażu jest niżej tak? To jak to się ma do ścian fundamentowych? Nie znalazłem na ten temat ani słowa, jak również nie widzę opisu wykonania schodów... tych które idą do garażu. Jak w tym miejscu wylewana jest wylewka pod podłogę? Wygląda to tak, jakby w tym miejscy miała być "dziura" na te schodki, ale jesli tak to również jakieś ścianki... nic nie kumam, może ktoś mi to wyjaśnić?

Edytowane przez .lamer

Witam wszystkich,

ja dzisiaj wytyczyłem fundamenty - będą teraz się kopały. jeśli chodzi o schody do garażu są 3 schodki w przejsciu do garażu (między ścianami) Wylać trzeba garaż nizej z "językiem" wpuszczonym w część "nie garażową" w korytarz do 3 schodków.

Geodeta za wytyczenie skasował 350 zeta. :)

pozdrawiam.