Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

ja dzisiaj wytyczyłem fundamenty - będą teraz się kopały. jeśli chodzi o schody do garażu są 3 schodki w przejsciu do garażu (między ścianami) Wylać trzeba garaż nizej z "językiem" wpuszczonym w część "nie garażową" w korytarz do 3 schodków.

Geodeta za wytyczenie skasował 350 zeta. :)

pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź, ale czy możesz doprecyzować? Z projektu wynika, że garaż jest niżej o 45cm. Jego ściany fundamentowe są tej samej wysokości, co reszty domu (jest to na stronie z fundamentami - wszystkie mają 10+40+118) - choć na przekroju A-A są krótsze:) Jak to więc jest? Sciana fundamentowa garażu wystaje ponad podłogę?

I jeszcze jedno. Na stronie, z rzutem parteru, cześć ścian nośnych jest "zakreskowana" (np. przy wejściu) - z tego co się dowiedziałem, to w ten sposób zaznacza się ściany z żelbetonu:-) Przecież dom jest zaprojektowany z innego materiału:-)

Edytowane przez .lamer

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK, już wiem wszystko - byłem u architekta. Najważniejsze to wiedzieć jak patrzeć na rzuty typy A-A i B-B, a jest tak ja myślałem. Jak to robić, jest pokazane, na rzucie parteru - choć trochę krzywo wyszło na naszym projekcie:-D

I teraz najważniejsze;

- na parterze usuwam łazienkę i pion kominów (bedzie rekuperator)... łazienka po środku domu, IMHO dziwactwo:-) O tę powierzchnię powiększy się jadalnia.

- nie będzie wejścia do garażu - nigdy tego nie lubiłem (takie moje skrzywienie)

- ścianka oddzielająca przejście od "gabinetu" zostanie przesunięta (jeszcze nie wiem o ile) i tu będzie łazienka. Wejście do resztek gabinetu będzie przesuniete bliżej wejścia do domu. Ten gabinet ma być pokojem dla ewentuallnych gości.

- zostaną usunięte okno w garażu

- w ścianie oddzielającej jadalnię od głównego pokoju będzie 300 litrowe akwarium

No to chyba wszystko, co wymyśliłem na tę chwilę

(piętro będzie miało jedynie drobne zmiany, bo się mnie podobie takie jakie jest)... ale może się to jeszcze zmienić. Mam dylemat co do tego "gabinetu".... możliwe że zrobię tam spiżarkę, a goście dostana kalimatę pod kominkiem:-D

Jeszcze z przemyśleń to.... jakoś dużo miejsca "marnuje się" w wiatrołapie. Jest bardzo długi i na razie nie wiem co z tym zrobić, choć mam już pewne pomysły;-)

Jejka jednak jeszcze jedno... będę rozmawiał w sprawie zmiany stropu na taki z prefabrykatów. Chciałbym budować z Ytong`a i brać wszystko od nich. Nie mam zaufania do stropów wylewanych przez byłych fryzjerów i ogrodników - za dużo się naczytałem o problemach inwestorów. Mam też kolegę inżyniera w Berger Bau i takie fajne historie mi opowiada o pracownikach i ich umiejetnościach, że... no nic, obiecał mi robić za kierownika i dopilnować.

Na koniec pozostaje mi, życzyć Wam udanej inwestycji. Napiszcie czasem co tam u Was na budowach. No chyba, że dostaliście na maile, co chcieliście i już tu nie zaglądacie... cwaniaczki:-P Ja jadę dzisiaj przeliczyć sobie spadki na działeczce - będę dumał nad płotem:-)

--

.lameros inwestoros:-D

Edytowane przez .lamer

witamy Wszytkich!

Budujemy sindbada w okolicach Ełku.

08.03.07 wytyczyliśmy budynek na działce. w tym tygodniu myślimy, że ekipa skończy więźbę dachową. Budujemy z silikatów, na ściany 15 cm styropianu.

Zmieniamy ściankę kolankową na ok. 105 cm, powiększyliśmy też garaż o 60 cm. i zmieniliśmy bramę na 5 m. Na stropy zastosowaliśmy płyty żelbetonowe, jednak nie obyło się bez dużych wylewek w miejscach osadzenia belek od więźby. Dużo stali i pracy i czasu. ( strop z płyt nie jest taki szybki)

Wnętrze zasadniczo pozostaje bez zmian jedynie schody będą drweniane, ażurowe i otwarte.

Zastanawiamy się na przedłużeniem dachu od strony garażu, aby utworzyć miejscę na drewno do kominka. Obawiamy się tylko czy nie zmieni to wizualnie budynku, i tak zmienionego przez wyższą ścianę kolankową i większy garaż.

Czy Ktoś wyliczał cenę systemu wentylacji mechanicznej dla Sindbada.

Pozdrawiamy

My też mamy zamiar budować sindbada, też ok 20 km od Płocka.

Mamy wykonawcę, ale jego cena za postawienie tego domu jest w.g. nas szokująca 35 tys. zł. z założeniem więźby dachowej. no i szokujące ceny materiałów budowlanych.

ala mówiąc o 35 tys i szoku to myśle że chodzi o szok że tak tanio? Ci co zaklepali murarzy w zeszłym roku może zapłacą mniej teraz taka cena to rarytasik. pozdrawiam

No wlasnie, czekamy na fotki. Najlepiej na forum, bo znajac zycie, to za chwile kazdy bedzie je chcial na maila...

Ja zaczynam budowe w lipcu, niestety w zwiazku z wysokimi cenami materialow jestem zmuszony poczekac z murami do przyszlego roku. Niech to wszystko sie uspokoi. W tym roku bedzie fundament i byc moze ogrdzenie.

No wlasnie, czekamy na fotki. Najlepiej na forum, bo znajac zycie, to za chwile kazdy bedzie je chcial na maila...

Ja zaczynam budowe w lipcu, niestety w zwiazku z wysokimi cenami materialow jestem zmuszony poczekac z murami do przyszlego roku. Niech to wszystko sie uspokoi. W tym roku bedzie fundament i byc moze ogrdzenie.

Kolega ma takie same marzenia jak ja... realia jednak są takie, że pewnie posadzę sobie kolejne drzewko i na tym się skończy:-D

Edytowane przez .lamer

Mam problem z dołączaniem zdjęć, więc wybaczcie, ale dziś tylko jedno. Może jutro coś dorzuce. Możecie popatrzeć na piękne fundamenty :)

http://img234.imageshack.us/img234/7908/domax4.jpg[/img]

Dajesz sobie rade:-D

A co do samych fundamentow, to mam jedno pytanie. Wg projektu, fundamenty na calej powierzchni sa tej samej wysokosci tj, 10+40+118 cm (oprocz "wyciec" na drzwi garazowe i inne). U Ciebie, garaz ma nizszy fundament, dobrze widze? A moze zle czytam projekt?

Edytowane przez .lamer

To już bardziej aktualne zdjęcia .

Widać tu kolejną zmiane zamiast 180 cm drzwi wejściowe to zrobiliśmy 140 cm

http://img87.imageshack.us/img87/5987/img0616gu3.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/1827/img0618ig5.jpg

to jest salon i miejsce na kominek

http://img57.imageshack.us/img57/381/img0624bu8.jpg

o to widok od strony tarasu

http://img292.imageshack.us/img292/2690/img0627an1.jpg

to drewno na więźbe jeszcze troche poczeka

http://img393.imageshack.us/img393/7668/img0628tr5.jpg

a to kolejna zmiana brak okien w salonie i kuchni tych mniejszych

http://img409.imageshack.us/img409/3734/img0631fm1.jpg

garaż gotowy do zalania stropu

http://img463.imageshack.us/img463/2066/img0635dz0.jpg

Kolega ma takie same marzenia jak ja... realia jednak są takie, że pewnie posadzę sobie kolejne drzewko i na tym się skończy:-D

Nie wierzę, żeby ceny betonu komórkowego i porothermu były cały czas takie wysokie. To się musi zmienić, przecież ceny u nas są dużo wyższe niż w innych krajach. Jeśli się nie zmieni, to będę kombinował tak, żeby było w miarę ok :) Jedno jest pewnie - czas pokaże. Nie ma co się spieszyć. Jak dla mnie, to wariactwem jest kupowanie pustaka po 16-18zł., jak pół roku temu był po 6zł. Czekać, czekać i jeszcze raz - czekać. A po czekaniu kombinować ;)

Przy okazji, dziękujemy za fotki i prosimy o więcej ;)

Super

wreszcie jakieś PRAWDZIWE Sindbady widać:)

Czy wystąpiły jakieś istotne błędy w projekcie podczas jego realizacji?

pozdrawiam i ............ niech się mury pną do góry i kominy maja pion...........

Ja ruszam z fundamentem za tydzień (na szczęście materiał już kupiony łącznie z dachem)