Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 000 zł od zasiedlenia?

Dyletant

Recommended Posts

Mam już stan surowy otwarty domu o powierzchni 145 mkw. + wywiercona studnia + zrobione przyłącze elektryczne. W tym roku czeka mnie kampania wykończeniowa. MAM WIĘC PYTANIE DO TYCH, KTÓRZY MAJĄ TO ZA SOBĄ, LUB LEPIEJ ODE MNIE LICZĄ. Czy 100 000 zł wystarczy mi na doprowadzenie domu do stanu umożliwiającego zamieszkanie? Wiem, wiem ? wszystko zależy od standardu, ble ble ble. Ale wydaje mi się, że większość z nas wykańcza domy na podobnym poziomie, więc cudze doświadczenia będą mi pomocne.

Czy instalację wod.kan. zrobię za 10.000 (materiały + pompa +hydrofor i co tam jeszcze +robocizna)? Elektryczną za 5.000? Kompletną Co/Cwu wraz z kotłem za 18.000? Czy ocieplę poddasze (200 mkw dachu) za 8.000?

PODZIELCIE SIĘ DOŚWIADCZENIEM.

Wykańczałem dom z BK, 85m2 + garaż w 2002.

Instalacja elekryczna 3500zł

Instalacja wody, kanalizacji, c.o. 12000zł

Instalacja gazowa wewnętrzna z przyłączem 34 mb 3100zł

Tynki gipsowe 7000zł

Wyposażenie łazienek 3200zł

Podłogi "panele" + wykładziny podłogowe 3700zł

5 drzwi "PORTA" z montażem 2600zł

8 okien + drzwi na taras (okna z szprosami dwu kolorowe)8900zł

W sumie około 50 000zł, bo taki miałem kredyt!!!

Sebo - skąd pomysł, że mam ?tyle kasy?. Po prostu siedzę w robocie 6 dni w tygodniu po kilkanaście godzin dziennie i nie mam kiedy się poważnie zorientować w cenach, więc tak sobie kombinuję w próżni. ALE DO RZECZY.

Skoro już mieszkasz i to za mniej, to proszę podaj mi, ile Cię wyniosły te inwestycje, o którym mówię w pierwszym poście. Im więcej detali, tym lepiej, ale bez ortodoksji, gołe sumy też mi coś dadzą.

UWAGA: pytanie jest aktualne dla pozostałych forumowiczów as well.