Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tor "samochodzikowy" w budowlance - prawnicy pomoc

abromba

Recommended Posts

Bardzo się cieszę, że dyskusja prawna zmieniła się w płaszczyznę rozmowy z właścicielem firmy Rcmonster, lub wielbicielami tego rodzaju sportu, który/którzy w wielu osobach lub jednej roznickowanej zaistnieli na Forum (witamy :D ).Ale ponieważ bardzo nie lubię zaśmiecać Forum, nie wiem, czy Prawo i Pieniądze to obecnie dobre miejsce dla wątku - może prośba do Administratora o przeniesienie go do wymiany doświadczeń?

Trochę mniej się cieszę, że zmieniłam płeć i zostałam Panem :lol:

Tor jest nielegalny i Pan/ Państwo o tym wiecie. Powstał na ziemi zaewidencjonowanej jako rolna, w obecnie obowiązującym m.p.z.p. również rolnej, w studium budowlanej z usługami nieuciążliwymi.

Wiadomości o tym, że gmina udaje głupa są nieaktualne - po pierwszym i ostatnim jak na razie (chyba że coś się działo pod moją nieobecność) puszczaniu modeli i skargach sąsiadów wójt zapowiedział podjęcie stanowczych działań.

Być może jestem upierdliwa, bo chciałabym mieć względny spokój, ale w czasie jazd tych modeli (dwóch) przebywanie poza domem było bardzo nieprzyjemne. Jak poinformował rcmaniak, na zawodach startują po 10. Ale gdyby któryś z sąsiadów uruchomił na raz trzy piły lub kosiarki spalinowe, bo tak oceniam poziom hałasu, to też bym zareagowała. Aczkolwiek uwaga, że kosiarka to coś normalnego, bo wszyscy koszą jest słuszna - to jest rodzaj normalnej czynności związanej z pielęgnacją ogrodu.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję za porady i podtrzymanie mnie na duchu "starym" Forumowiczom.

"Nowym"też dziękuję za wypowiedzi, bo rozumiem z nich, że spokojnie możemy porozmawiać w realu i nie muszę się obawiać jakichś fizycznych reperkusji za moje działania.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo się cieszę, że dyskusja prawna zmieniła się w płaszczyznę rozmowy z właścicielem firmy Rcmonster, lub wielbicielami tego rodzaju sportu, który/którzy w wielu osobach lub jednej roznickowanej zaistnieli na Forum (witamy :D ).

ma Koleżanka mnie na myśli?

Z firmą Rcmonster nie mam nic wspólnego, znam tych chłopaków z widzenia, kilka razy byliśmy na zwodach.

A reperkusji, przynajmniej z mojej strony, nie ma się co spodziewać, ja jeżdżę tam gdzie nikomu to nie przeszkadza.

Zdaję sobie sprawę, że silnik kręcący 40tyś obrotów na minutę może być dotkliwy w odsłuchu.

Toost, RCmaniak i GabrielB (mam nadzieję że wymieniłem wszystkich poprawnie)...

Nikt nie chce robić na złość modelarzom, a jeśli tak to odczytaliście, to myślę że nie taka była intencja tutaj piszących, w tym i mnie.

abromba poprosiła o pomoc, co zrobić w sytuacji, gdy ktoś dopuszcza się przekroczenia pewnech przepisów (bo o stusunkach dobro sąsiedzkich to już nie wspomnę).

Odowiedzi były udzielane na podstawie faktow przytoczonych przez abrombę.

Jeśli macie inne dane na ten temat (mam w szczególności na myśli inne przeznaczenie gruntów, omiary natężenia dźwięku o których nie wiemy), podzielcie siez nami ta wiedzą.

Nikt nie chce robić "na złość" dla pomysłowego przedsiębiorcy, tylko istnieją pewne przepisy których przekroczyć nie można.

Osobiscie mogę odnieść się do przepisów które sam cytowałem, więc o bhp i innych takich pisać nie chcę.

Jeżlei na terenie posesji abromby (i jej sąsiadów) natężenie dzwięku w czasie trwania zawodów nie przekroczy 50dB, to się przedsiębiorca (pod tym względem) nie ma co martwić. Jednak w to osobiście nie wierzę, gdyż wiem z doświadczenia jakie jest to natężenie dzwięku.

I jeszcze jedno.

Człowiek próbuje cos zrobić, cos żeby była alternatywa dla młodych ludzi dla siedzenia w krzakach i picia wódki (co oczywiście abrombie by nie przeszkadzało, bo cicho), a Wy zero rozumienia i tylko mnóstwo pomysłow jak tu człowiekowi zaszkodzić.

Popieram wszelkie alternatywy prowadzące do rozszerzenia palety zainteresowań polskiej młodzieży. Jednak nie w przypadach gdy koliduje to z interesem społecznym czy interesem poszczególnych osób. Nie po to człowiek wyprowadza się z bloka i inwestuje pieniądze w dom, by mieszkać obok hałasującego toru samochodowwego.

Tak, wiem, dla was to przyjemność a nie hałas.

Tylko że Wy tą przyjemność macie kiedy chcecie (kiedy przyjedziecie), a szykuje się że abromba bedzie miała ta przyjemność (dla niej wątpliwą) regularnie.

Nie pamiętam już kto to napisał w tym watku o patrzeniu dalej niż czubek nosa. Ale mam wrażenie że teraz wy macie klapki na oczach, bo według WAS ktos zrobił coś dobrego, ale nie zauważacie że dla innych może to być uciążliwe.

Mam dokładnie takie samo zdania, jak Łukasz_K. Jeśli tor jest zbudowany zgodnie z przepisami a podczas testowania i zawodów hałas nie przekracza dopuszczalnych norm, to nie ma sprawy. A jeśli jednak nie zbudowano go zgodnie z prawem, albo hałas przekracza normy.... no cóż, wtedy żadne wzniosłe słowa o zainteresowaniu młodzieży i robieniem czegoś dobrego dla dobra ogólnego na mnie osobiście nie działają. Zwłaszcza gdy na tym cierpią okoliczni mieszkańcy. Podobne argumenty za i przeciw można zresztą wysuwać na obronę i przeciwko głośnej dyskotece...

Pozdrawiam,

gaga2

Nikt nie chce robić na złość modelarzom, a jeśli tak to odczytaliście, to myślę że nie taka była intencja tutaj piszących, w tym i mnie.

ja podrzuciłem tylko trochę technicznych informacji

o torze się nie wypowiadam bo nie znam sprawy.

Przepraszam, ale dośc machinalnie wrzuciłem Ciebie w grupę modelarzy - obrońców problematycznego toru :-), jako głównych adrestatów mojego poprzednego postu.

Przepraszam, ale dośc machinalnie wrzuciłem Ciebie w grupę modelarzy - obrońców problematycznego toru :-), jako głównych adrestatów mojego poprzednego postu.

ale nie ma sprawy

mam nadzieję, że sprawa wyjaśni się korzystnie dla obu stron. Było by wtedy gdzie pośmigać w wolnym czasie.

Proponuje aby Pani abromba dokonala pomiaru poziomu halasu z odleglosci rzeczonych 80 m lub 200m,dalsza dyskusja bedzie miala sens gdy bedziemy znac precyzyjne dane.

pozdrawiam

maciek

ps.podobnie jak toost nie jestem zwiazany z firma rcmonster umowa sponsoringowa lub w zaden inny sposob.

Proponuje aby Pani abromba dokonala pomiaru poziomu halasu z odleglosci rzeczonych 80 m lub 200m,dalsza dyskusja bedzie miala sens gdy bedziemy znac precyzyjne dane.

pozdrawiam

maciek

ps.podobnie jak toost nie jestem zwiazany z firma rcmonster umowa sponsoringowa lub w zaden inny sposob.

Czekaj czekaj

Takie badania kosztują (jak sie ostatnio orientowałem, to koło 2000).

Z jakiej paki abromba ma za to płacić??

abromba ma prawo żyć w otoczeniu, w którym standardy jakośći środowiska nie są przekraczane.

Dla Niej (i chyba sąsiadów) przedmiotowa inwestycja (działalność) jest uciążliwa. I tyle w temacie.

Teraz już tylko pozostaje kwestia organu ochrony środowiska - albo sam zapłaci za pomiary (lub inspektorat ochrony środowiska ma odpowiednie urządzenia i zrobi to za "dziekuję"), lub tez zobowiąze podmiot negatywnie oddzialywujący na środowisko (tj. własciciela toru) do przeprowadzenia pomiarów i przedłożenia ich wyników. To sa dwa wyjscia, bo nie ma możliwośći żeby bromba czy inni władający sąsiednimi działkami musieli pokrywać koszta takich pomiarów.

PS. Nie jestem powiązany z abrombą umową sponsoringową lub w żaden inny sposób.

Jest tu ogromne poplatanie. Kazdy prowadzący jakąś działalność ma obowiązek prowadzenia jej w sposób nie uciązliwy dla otoczenia. Regulują to odpowiednie przepisy. Sprostać im nie jest łatwo - i pewnie z tąd tor nie jest legalny. Obowiązek zlecenia badań i ich zapłaty leży po stronie tego, kto hałas emituje.

Pisałem o tym wcześniej. Jeśli tor był by legalny - nie było by sprawy.

hm,....

tak sobie czytam i mam jakieś takie dziwne przeczucie....

Mathias, Rcmaniak, Gabriel B i Toost dołączyli zgodnie do Forumowiczów 30 września - dokładnie tego samego dnia... zbieg okoliczności?? ...mają dokładnie ten sam pogląd .... kolejny zbieg okoliczności?? ... czy może są tą samą jedną osobą w kilku odsłonach....??

pozdrawiam sebastian

nie żebym się czepiał ale jakoś mnie to się dziwne wydaje... te zbiegi okoliczności....

do tego wszyscy wszystkie posty mają na jeden temat.....toru samochodzikowego, inne tematy na Forum ich nie interesują....

Jestem po rozmowie z wójtem (nawet się umalowałam, a co, po 6 miesiącach siedzeniach z dzieckiem należy mi się :wink: ).

Konkluzja była jasna - tor jest nielegalny i jak wójt zapewnił doprowadzi do jego likwidacji. Zaangażował już w sprawę wydział ochrony środowiska starostwa. Myslę, że w takiej stanowczości umocniły go nasze pisma, z argumentami, w których znalezieniu mi pomogliście (czyli podstaw prawnych). Dziękuję.

Nie mam nic przeciwko znajdowaniu atrakcji dla okolicznej młodzieży. Jeżeli facet znajdzie formułę, zeby wypełnić zapisy studium i w tym zakresie doprowadzi do zmiany planu - to proszę bardzo. Wtedy musiałby jednak stosować ciche, elektryczne modele, odtworzyć rów odwadniający drogę który zasypał, zapewnić miejsca parkingowe.

Mam jednak pewne podejrzenie, że nie o działalność pro publico bono tu chodzi, ale o zwiększanie PKB :wink: No niestety, nie poświęcę ciszy w okolicy dla wzrostu krajowej gospodarki :wink:

Dla wyjaśnienia: na tym torze nigdy nie odbywały się żadne międzynarodowe zawody - to miało miejsce na torze w Piasecznie.

hm,....

tak sobie czytam i mam jakieś takie dziwne przeczucie....

Mathias, Rcmaniak, Gabriel B i Toost dołączyli zgodnie do Forumowiczów 30 września - dokładnie tego samego dnia... zbieg okoliczności?? ...mają dokładnie ten sam pogląd .... kolejny zbieg okoliczności?? ... czy może są tą samą jedną osobą w kilku odsłonach....??

pozdrawiam sebastian

nie żebym się czepiał ale jakoś mnie to się dziwne wydaje... te zbiegi okoliczności....

do tego wszyscy wszystkie posty mają na jeden temat.....toru samochodzikowego, inne tematy na Forum ich nie interesują....

spiskowa teoria dziejów :D

link do tego postu pojawił się poprostu na innym forum

witam

hm,...

Tak się składa , że ten tor jest moją własnością i dziwi mnie postawa ludzi którzy się wtrącają w wypowiedź a nie mają pojecia o czym mowa.

Poniżej jest wyjaśnienie całego zamieszania ...

Tor bedzie czynny tylko do końca tego roku

Tor został stworzony przez moją firme wyłącznie do celów testowych naszych przeróbek w modelach zawodniczych i nowych modeli.

Tor bedzie uczęszczany w sobote od 15 do 18 .

Na torze jednoczęsnie nie bedzie się poruszało wiecej niż 2 modele .

Od 01.04.2007 razem z telewizją Discovery Channel otwieramy profesjonalny tor na terenie Piaseczna .

Cała inwestycja przekroczy 500 000 $

Od 01.01.2006 razem z TVN zaczynam produkcje nowego programu Modelarskiego

Od 01,04,2007 nasza firma zaczyna prace nad Europejskim program o modelach Zdalnie Sterowanych ( budżet programu na rok to 1 000 000 zł.)

Więc jak państwo widzą to nie jest jakaś (kosiareczka) i dlatego prosimy o wyrozumiałoś i podsumowanie faktów i zachowywanie się jak ludzie a nie jak ...

Z poważaniem prezes Europejskiego Stwowarrzyszenia Sportów Ekstrymalnych Artur Książek

witam

Witamy również, i to nawet miło, wbrew pozorom.

Tak się składa , że ten tor jest moją własnością i dziwi mnie postawa ludzi którzy się wtrącają w wypowiedź a nie mają pojecia o czym mowa.

A moze tak jakoś bardziej szczegółowo, kogo ma Pan na myśli?? Tych którzy abrombie chcieli pomóc z niewygodną inwestycją pod okanami??

Osobiście prosiłbym o spercyzowanie stwierdzenia "ludzi którzy się wtrącają w wypowiedź a nie mają pojecia o czym mowa".

Co zapewne wielce ucieszy abrombę i jej sąsiadów.

Tor został stworzony przez moją firme wyłącznie do celów testowych naszych przeróbek w modelach zawodniczych i nowych modeli.

Na torze jednoczęsnie nie bedzie się poruszało wiecej niż 2 modele.

Co nie zwalnia z obowiązku dotrzymywania standardów środowiska i stosunków dobrosąsiedzkich.

Od 01.04.2007 razem z telewizją Discovery Channel otwieramy profesjonalny tor na terenie Piaseczna .

Cała inwestycja przekroczy 500 000 $

Od 01.01.2006 razem z TVN zaczynam produkcje nowego programu Modelarskiego

Od 01,04,2007 nasza firma zaczyna prace nad Europejskim program o modelach Zdalnie Sterowanych ( budżet programu na rok to 1 000 000 zł.)

Szczerze życze powodzenia, bo jest to zawsze jakiś alternatywny sposób spędzania czasu.

Mam też wielką nadzieję że tym razem lokalizacja będzie bardziej szczęśliwa, gdzie nie bedzie stanowić uciążliwosći dla osób które chcą spokojnie żyć i odpoczywać w swoim domu. W ciszy i w spokoju.

Więc jak państwo widzą to nie jest jakaś (kosiareczka) i dlatego prosimy o wyrozumiałość i podsumowanie faktów

kosiareczka czy nie, abromba i jej sąsiedzi tez mają swoje prawa.

Nikt nie próbował podważac tutaj profesjonalności czy potrzeby takiego toru, tylko rozważano czy jest on legany i czy nie narusza obowiązujących przepisów prawa.

i zachowywanie się jak ludzie a nie jak ...

To jak rozumiem do ludzi, którzy próbowali przekonywać że abromba nie ma racji, bo tor to przyjemność, hobby i wcale nie jest uciążliwy, co jednak nie do konca jest prawdą. Mimo wszystko.

Słuchajcie, oświećcie mnie.

Pan Prezes Portalu RcMonster "zaatakował" mnie ogromnymi sumami swych inwestycji.

Nie wiem, czy mam się czuć przytłoczona, czy przerażona czy jeszcze jakaś...

Wstyd przyznać, ale nie robi to na mnie wrażenia. No niestety, chyba rozwój gospodarczy kraju nie jest dla mnie wartością nadrzędną.... :( :wink: :wink:

I nie uważam żeby total amount :wink: legalizował działania niezgodne z prawem.

Oj ty Abrombo alterglobalistko...

a stwierdzenie "zaatakował" nie jest na miescu ...

My tylko chcieliśmy przedstawić obraz modelarstwa w polsce.

I prosze się nie stersować za bardzo torem we wsi Krupia Wólka ,

bo naprawde nie bedzie pani bardzo utrudniał życia(biorąc fakt ,że obk toru mieszka moj brat z żoną i oczywiście reszta mojej rodziny)

Z poważaniem ESSE

witam

hm,...

Poniżej jest wyjaśnienie całego zamieszania ...

Na torze jednoczęsnie nie bedzie się poruszało wiecej niż 2 modele .

Więc jak państwo widzą to nie jest jakaś (kosiareczka) i dlatego prosimy o wyrozumiałoś i podsumowanie faktów i zachowywanie się jak ludzie a nie jak ...

Z poważaniem prezes Europejskiego Stwowarrzyszenia Sportów Ekstrymalnych Artur Książek

No to masz Pana Prezesa na widelcu. Teraz skoro wszystko wiadomo, ruch należu do władz gminy. Myślę, że podatek bedzie spory, a i kara też solidna. Panie Prezesie prawo obowiązuje każdego - Pana też - szkoda tylko Pana rodziny, bo jak w banku bedzie miała kłopoty.

Nie rozumiem pana "sSiwy12"

"tor" określenie nie na miescu ponieważ rozmawiamy o miescu na którym nic sie nie dzije

żadnej masowej imprezy tam nie bedzie i nie było

żadnych spotkań nawet przy klasycznym ognisku

jest to nic innego jak upożądkowana działka na której nie ma nic

( nawet ogrodzenia)

nic nie jest na niej zamontowane

nic nie wystaje

nic nie wykopane

itd.

Wiec nie wiem dlaczego jest ta wogule prowadzona rozmowa.