darks 16.09.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Chciałbym prosić osoby, które wzięły kredyt w NORDEA aby podzieliłyby się uwagami i wskazówkami co do tego banku. Ze wszystkich ofert w ostatecznej selekcji brałem pod uwagę 3 banki: GE, Millenium i Nordea. W końcu wszystko wskazuje na Nordea. Jestem zmuszony refinansować kredyt, dodatkowo dobrać trochę na dowolny cel i remont. Zarówno GE jak i Miilenium w przypadku kwoty na dowolny cel wyliczają wyższe oprocentowanie i w wyniku średnie oprocentowanie kredytu jest wyższe. W Nordea tak nie jest. Oprocentowanie jest takie jak dla kredytu hipotecznego, czyli WIBOR 6M + 0,9 marża dla PLN i LIBOR 6M+1,1 dla CHF Do zalet Nordei moim zdaniem należy m.in to, że nie ma za dużo biurokracji (przynajmniej w dokumentach wstępnych), normalny spread (jakieś 3%-ok8gr), mozliwość zrobienia prac remontowych w terminie w ktorym chce i jeszcze pare innych ktore w moim przypadku są ważne. Oczywiście nie ma ideału bo: trzeba założyć u nich konto, 3PLN/mc, niby nic ale nie lubię jak ktoś zmusza mnie do produktu którego nie potrzebuję weksel (banki odchodzą od tego a Nordea jeszcze śpi) prowizja (minimum 0,5)-w kontekście ofert innych banków może się to nie podobać konieczność wpisania dwóch hipotek (zwykła i kaucyjna) w przypadku kredytu w PLN, zamiast 200 zł, płaci się za wpis 400 zł. W kontekście kredytów walutowych myślę też o walutach skandynawskich. Ale tylko myślę, bo one są u nas nieznane, a to co nieznane budzi czasami ciekawość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 16.09.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Co do spreadu to sadze ze chyba sie myslisz bo jest wiecej. Rano Nordea ma nizszy spread, natomiast wieczorem na wyzszy. Z ogolnych warunkow wyczytalem ze biora kurs z poprzedniego dnia, nie ma natomiast okreslonej godziny, wiec sadze ze ostatni. Na dzien 15.09.2006 spread z ostatniego podanego kursu wynosi 4,2% zas rano wynosil 3% wiec jak widac roznica jest znaczna. Ja od pewnego czasu obserwuje i ta tendencja jest bardzo podobna.Co do biurokracji to jest podobnie jak w innych bankach przynajmniej przy zakupie dzialki. Inne rzczey rzeczywiscie sie zgadazaja. Oprocz tego daja ubezpieczenia NW na jednego kredytobiorce. Czyli w razie nieszczesliwego wypadku tej osoby kredyt zostanie splacony, gorzej ze nie uwzgledniaja choroby i braku mozliwosci pracy zarobkowej..:MaTaM:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 17.09.2006 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Co do spreadu to sadze ze chyba sie myslisz bo jest wiecej. Rano Nordea ma nizszy spread, natomiast wieczorem na wyzszy. Z ogolnych warunkow wyczytalem ze biora kurs z poprzedniego dnia, nie ma natomiast okreslonej godziny, wiec sadze ze ostatni. Na dzien 15.09.2006 spread z ostatniego podanego kursu wynosi 4,2% zas rano wynosil 3% wiec jak widac roznica jest znaczna. Ja od pewnego czasu obserwuje i ta tendencja jest bardzo podobna. .:MaTaM:. No to mały minusik. Zatem kiedy przeliczają PLN na CHF? Jeżeli robię przelew pod koniec poprzedniego dnia i robię to poprzez mbank i jestem pewien, że o 9 rano następnego dnia powinni mieć pieniążki to czy czekają do wieczora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 17.09.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 No to mały minusik. Zatem kiedy przeliczają PLN na CHF? Jeżeli robię przelew pod koniec poprzedniego dnia i robię to poprzez mbank i jestem pewien, że o 9 rano następnego dnia powinni mieć pieniążki to czy czekają do wieczora? Wlasnie tego nie wiem, ale sadze ze poprzedniego dnia okreslaja wysokosc raty. Posprawdzalem spread z kilkunastu dni i rano wynosi 3%, zas wieczorem przewaznie 3,8 czasami wzrasta do 4,2. Przypuszczam ze taki myk robi wiele bankow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 18.09.2006 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Wlasnie tego nie wiem, ale sadze ze poprzedniego dnia okreslaja wysokosc raty. Posprawdzalem spread z kilkunastu dni i rano wynosi 3%, zas wieczorem przewaznie 3,8 czasami wzrasta do 4,2. Przypuszczam ze taki myk robi wiele bankow. Pewnie tak, bo muszą z czegoś zdzierać, w najbliższym czasie wybieram się do Nordei, więc zasięgnę języka jak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 19.09.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Wlasnie tego nie wiem, ale sadze ze poprzedniego dnia okreslaja wysokosc raty. Posprawdzalem spread z kilkunastu dni i rano wynosi 3%, zas wieczorem przewaznie 3,8 czasami wzrasta do 4,2. Przypuszczam ze taki myk robi wiele bankow. Pewnie tak, bo muszą z czegoś zdzierać, w najbliższym czasie wybieram się do Nordei, więc zasięgnę języka jak to jest. Mnie też zainteresował kredyt w CHF, więc pytałem o spred i twierdzą że jest to 1% do 1,5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 19.09.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Wlasnie tego nie wiem, ale sadze ze poprzedniego dnia okreslaja wysokosc raty. Posprawdzalem spread z kilkunastu dni i rano wynosi 3%, zas wieczorem przewaznie 3,8 czasami wzrasta do 4,2. Przypuszczam ze taki myk robi wiele bankow. Pewnie tak, bo muszą z czegoś zdzierać, w najbliższym czasie wybieram się do Nordei, więc zasięgnę języka jak to jest. Mnie też zainteresował kredyt w CHF, więc pytałem o spred i twierdzą że jest to 1% do 1,5% Nigdzie nie widzialem takiego spreadu !! A napewno w Nordei. Dowiedz sie dokladnie. Tutaj raczej chodzi o prowizje od udzielenia kredytu, bo sa to podobne wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 19.09.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Wlasnie tego nie wiem, ale sadze ze poprzedniego dnia okreslaja wysokosc raty. Posprawdzalem spread z kilkunastu dni i rano wynosi 3%, zas wieczorem przewaznie 3,8 czasami wzrasta do 4,2. Przypuszczam ze taki myk robi wiele bankow. Pewnie tak, bo muszą z czegoś zdzierać, w najbliższym czasie wybieram się do Nordei, więc zasięgnę języka jak to jest. Mnie też zainteresował kredyt w CHF, więc pytałem o spred i twierdzą że jest to 1% do 1,5% ale chyba 1% wartości kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 19.09.2006 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mnie też zainteresował kredyt w CHF, więc pytałem o spred i twierdzą że jest to 1% do 1,5% https://www.nordeasolo.pl/solo/www?dest=/html/curr/list.jsp&lang=pl&onlyHelp=1 stąd wynika, że jest to 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 19.09.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mnie też zainteresował kredyt w CHF, więc pytałem o spred i twierdzą że jest to 1% do 1,5% https://www.nordeasolo.pl/solo/www?dest=/html/curr/list.jsp&lang=pl&onlyHelp=1 stąd wynika, że jest to 3% Dostalem odpowiedz z Nordei i wyliczaja po kursie porannym czyli spread 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 19.09.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Dostalem odpowiedz z Nordei i wyliczaja po kursie porannym czyli spread 3% Nordea ma najniższy spread z banków (poza NBP oczywiście). Ale jak ich sprawdzałem, to ranny spred jest w okolicach 3, ale koło 15'tej wynosi już ponad 4% (pierwszego dnia miesiąca zwłaszcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 19.09.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Dostalem odpowiedz z Nordei i wyliczaja po kursie porannym czyli spread 3% Nordea ma najniższy spread z banków (poza NBP oczywiście). Ale jak ich sprawdzałem, to ranny spred jest w okolicach 3, ale koło 15'tej wynosi już ponad 4% (pierwszego dnia miesiąca zwłaszcza). Wiem i pisalem o tym. Dzisiaj mnie zapewniano ze przeliczaja wg kursu porannego i w umowie jest napisane ze przelicaja wg kursu dnia czyli jezeli rano pobieraja rate to przeliczaja wg kursow porannych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 20.09.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Co do dalszych warunkow kredytu.Hipoteka jest zakladana tylko jedna wiec odchodzi 200 zl mniej. Ubezpieczenie do czasu wpisu hipoteki wynosi 1 % i pozatym nie pobierane sa zadne inne kwoty. Dodatkowo mozna w trakcie kredytu uzyskac 20% podwyzszenia kwoty bez dodatkowych wycen. Aczkolwiek to zostaly mi powiedizane a nie jest zapisane.A oplata za konto to 2,5 zl bo jak masz 3 produkty z Nordei to wtedy jestes srebrnym klientem. (konta, karta debetowa + kredyt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 20.09.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 oferta Nordei jest niezła. Gdyby tylko nie ubezpieczene z wyłączeniami. No i jeszcze wypłacona kasa nie równa się kwocie kredytu (może będzie mniej a może więcej).Ale wnioski rozpatrują naprawdę szybko. jakoś nie potrafię zdecydować się na podpisanie umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 20.09.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 oferta Nordei jest niezła. Gdyby tylko nie ubezpieczene z wyłączeniami. No i jeszcze wypłacona kasa nie równa się kwocie kredytu (może będzie mniej a może więcej). Ale wnioski rozpatrują naprawdę szybko. jakoś nie potrafię zdecydować się na podpisanie umowy. Rozumiem ze ubezpieczenie tobie przeszkadza. Ale na dobra sprawe mozesz sie ubezpieczyc gdzie indziej tym bardziej ze nie placi sie dodatkowej skladki. Alez rowna sie, dlaczego twierdzisz ze sie nie rowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 20.09.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Rozumiem ze ubezpieczenie tobie przeszkadza. Ale na dobra sprawe mozesz sie ubezpieczyc gdzie indziej tym bardziej ze nie placi sie dodatkowej skladki. przeszkadza mi wyłaczenie zawału, udaru i czego tam jeszcze. Ja biorę DUŻO i chcę mieć w miarę kompletne ubezpieczenie. Alez rowna sie, dlaczego twierdzisz ze sie nie rowna. no skoro kredyt jest przeliczany na walutę a następnie transza przeliczana na PLN to mało prawdopodobne żebyś dostał dokładnie tyle ile chciałeś. Nawet gdybyś zrobił to jednego dnia, to jesteś w plecy 3%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 20.09.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Rozumiem ze ubezpieczenie tobie przeszkadza. Ale na dobra sprawe mozesz sie ubezpieczyc gdzie indziej tym bardziej ze nie placi sie dodatkowej skladki. przeszkadza mi wyłaczenie zawału, udaru i czego tam jeszcze. Ja biorę DUŻO i chcę mieć w miarę kompletne ubezpieczenie. Alez rowna sie, dlaczego twierdzisz ze sie nie rowna. no skoro kredyt jest przeliczany na walutę a następnie transza przeliczana na PLN to mało prawdopodobne żebyś dostał dokładnie tyle ile chciałeś. Nawet gdybyś zrobił to jednego dnia, to jesteś w plecy 3%. Nie jezeli biore w jednej transzy to nie. Splacam jedynie po wyzszych kursie. Jezeli bierzesz w transzach to moze sie okazac ze korzystniej wychodzi w MBanku bo tam przeliczaja kredyt na walute w momencie wyplaty transz (o ile dobrze zrozumialem jak doradca mowil). Wtedy zapezpieczasz sie przed skokami waluty. Dodam ze wiele osob doradza brac kredyt transzowy w zl. Wtedy nie ma tego ryzyka, a po zakonczeniu inwestycji przewalutowac. Oni to ubezpieczenie daja tylko od nieszczesliwych wypadkow, a choroby wylanczaja z tego. Niestety mozna rzec, bo ja tez wolalbym aby ta ochrona byla szersza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 20.09.2006 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Co do dalszych warunkow kredytu. Hipoteka jest zakladana tylko jedna wiec odchodzi 200 zl mniej Tak to się zgadza ale w odniesieniu do kredytów walutowych. W odniesieniu do kredytów w PLN trzeba wpisać i kaucyjną i zwykłą. W odpowiedzi na moje pytanie osoba z Nordei napisała: "PRZY KREDYTACH W PLN ZAWSZE DWIE HIPOTEKI, PRZY WALUTACH -JEDNA"| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 21.09.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Rozumiem ze ubezpieczenie tobie przeszkadza. Ale na dobra sprawe mozesz sie ubezpieczyc gdzie indziej tym bardziej ze nie placi sie dodatkowej skladki. przeszkadza mi wyłaczenie zawału, udaru i czego tam jeszcze. Ja biorę DUŻO i chcę mieć w miarę kompletne ubezpieczenie. Alez rowna sie, dlaczego twierdzisz ze sie nie rowna. no skoro kredyt jest przeliczany na walutę a następnie transza przeliczana na PLN to mało prawdopodobne żebyś dostał dokładnie tyle ile chciałeś. Nawet gdybyś zrobił to jednego dnia, to jesteś w plecy 3%. Nie jezeli biore w jednej transzy to nie. Splacam jedynie po wyzszych kursie. ?? ale ilość transz nie ma znaczenia - bierzesz XYZ PLN kredytu, to przeliczają ci po kursie sprzedaży na CHF i jak wypłacają to po kursie kupna na PLN. Czyli 3% jesteś w plecy. Jak jest jedna transza to procedura jest inna ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 21.09.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Rozumiem ze ubezpieczenie tobie przeszkadza. Ale na dobra sprawe mozesz sie ubezpieczyc gdzie indziej tym bardziej ze nie placi sie dodatkowej skladki. przeszkadza mi wyłaczenie zawału, udaru i czego tam jeszcze. Ja biorę DUŻO i chcę mieć w miarę kompletne ubezpieczenie. Alez rowna sie, dlaczego twierdzisz ze sie nie rowna. no skoro kredyt jest przeliczany na walutę a następnie transza przeliczana na PLN to mało prawdopodobne żebyś dostał dokładnie tyle ile chciałeś. Nawet gdybyś zrobił to jednego dnia, to jesteś w plecy 3%. Nie jezeli biore w jednej transzy to nie. Splacam jedynie po wyzszych kursie. ?? ale ilość transz nie ma znaczenia - bierzesz XYZ PLN kredytu, to przeliczają ci po kursie sprzedaży na CHF i jak wypłacają to po kursie kupna na PLN. Czyli 3% jesteś w plecy. Jak jest jedna transza to procedura jest inna ?? Bierzesz kredyt i przeliczaja ci po kursie kupna a splacasz po kursie sprzedazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts