Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nordea - wady i zalety

darks

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

regulamin kredytu

zobacz na przykladowy regulamin kredytu rozdzial 13. strona 14

po pierwsze - to nie jest ten bank i nie ten regulamin.

po drugie (to do wcześniejszej wypowiedzi)- mi nie chodzi o spłacanie kredytu a o jego wypłatę. Wg mnie jak chcesz dostać 100k PLN to wypłacą ci koło 97k PLN.

Nie wiem czy jest to wprost napisane, ale w tej chwili znalazłem tylko coś takiego w regulaminie Nordea-Habitat

Rozdział IV

2 . Wypłata środków z kredytu mieszkaniowego

paragraf 6

i podpunkty:

6. W przypadku kredytu denominowanego w walucie obcej, wypłata środków następuje w złotych, w równowartości kwot wyrażonych w walucie obcej.

7. Do przeliczeń kwot walut uruchamianego kredytu stosuje się kurs kupna waluty obcej według Tabeli kursów z dnia wypłaty środków.

To o czym piszę potwierdziłem w banku. A Ty ?? Może mówimy o różnych produktach ??

regulamin kredytu

zobacz na przykladowy regulamin kredytu rozdzial 13. strona 14

po pierwsze - to nie jest ten bank i nie ten regulamin.

po drugie (to do wcześniejszej wypowiedzi)- mi nie chodzi o spłacanie kredytu a o jego wypłatę. Wg mnie jak chcesz dostać 100k PLN to wypłacą ci koło 97k PLN.

Nie wiem czy jest to wprost napisane, ale w tej chwili znalazłem tylko coś takiego w regulaminie Nordea-Habitat

Rozdział IV

2 . Wypłata środków z kredytu mieszkaniowego

paragraf 6

i podpunkty:

6. W przypadku kredytu denominowanego w walucie obcej, wypłata środków następuje w złotych, w równowartości kwot wyrażonych w walucie obcej.

7. Do przeliczeń kwot walut uruchamianego kredytu stosuje się kurs kupna waluty obcej według Tabeli kursów z dnia wypłaty środków.

To o czym piszę potwierdziłem w banku. A Ty ?? Może mówimy o różnych produktach ??

Tamto bylo podane jako przyklad.

Spojrze w umowe bo podpisalem wczoraj, ale przeliczali zl na CHF po kursie kupna, i beda ja wyplacali po kursie kupna. Wiec ryzyko polega tylko na tym iz zmieni sie kurs kupna pomeidzy podpisanie kredytu a wyplata. Ale ja w umowie mam zawarty bufor na takie ryzyko.

Przelicze dokladnie zaraz kwoty i podam

Dokaldnie przeliczylem kredyt i kredyt denominowany jest po cenie kupna waluty.

Z tego wklejonego przez ciebie fragmentu regulaminu nie wynika w jaki sposob wyliczaja wartosc kredytu w CHF co jest istotne. Napisane jest jedynie to co z czym sie oboje zgadzamy a mianowicie ze wyplacaja po kursie kupna. Uwierz ze dokladnie policzylem i wartosc w CHF wyrazona jest po kursie kupna !!

Z tego wklejonego przez ciebie fragmentu regulaminu nie wynika w jaki sposob wyliczaja wartosc kredytu w CHF co jest istotne. Napisane jest jedynie to co z czym sie oboje zgadzamy a mianowicie ze wyplacaja po kursie kupna. Uwierz ze dokladnie policzylem i wartosc w CHF wyrazona jest po kursie kupna !!

wynika

wypłata nastepuje w PLN w równowartości. No ale skoro kredyt jest w PLN to jakoś musi zostać przeliczony na walutę żeby zgodnie z punktem 6 został przeliczony na PLN. I to pierwsze przeliczenie jest po kursie sprzedaży. Zaraz odkopię maile, bo może to ja zostałem wprowadzony w błąd.

wynika

wypłata nastepuje w PLN w równowartości. No ale skoro kredyt jest w PLN to jakoś musi zostać przeliczony na walutę żeby zgodnie z punktem 6 został przeliczony na PLN. I to pierwsze przeliczenie jest po kursie sprzedaży. Zaraz odkopię maile, bo może to ja zostałem wprowadzony w błąd.

sądze że tak bo ja mam przed nosem podpisaną umowę :)

sądze że tak bo ja mam przed nosem podpisaną umowę :)

prędziej nazwałbym to błędem (dla ciebie na +). Tym bardziej jak masz dwa razy wymieniony kurs kupna. Wówczas nie jest istotny spread, a wiadomo, że Nordea ma spread bardzo atrakcyjny.

A możesz napisać taką rzecz - jakby kredyt wynosił 1000 PLN, to ile w umowie stoi CHF, po jakim kursie i z jakiego dnia. Sam to przeliczę jeśli pozwolisz :wink:

PS. a nie masz czasami układów w Nordei lub nie jesteś jakimś supper-hiper klientem ?? :D

• 2 weeks później...

jednak NORDEA!!

dziś podpisałem umowę na kredyt na budowę domu (na calość inwestycji) w CHF na 30 lat. Warunki : 1% prowizji i 1% marży (pod warunkiem przeniesienia ROR i produktów do Nordei). Mój wkład to działka (wyszło 20%).

Decyzję miałem w ciągu 7 dni od złożenia dokumentów. Dokumenty były kompletne bez konieczności donoszenia - zaświadczenie o zarobkach, operat szacunkowy, wypis z KW, wypis z rejestru gruntów, projekt domu, pozwolenie na budowę ... więcej nie pamiętam, ale nie było dokumentów, których nia miałbym składanych do pozwolenia na budowę. Dokumenty składałem w banku jak pozwolenie na budowę nie było jeszcze prawomocne - dostałem zgodę warunkową, która jak dostarczyłem prawomocne pozwolenie przeistoczyła się ważną.

Dodatkowe opłaty w banku:

- weksle na wartość 0.1% kredytu

- znaczki skarbowe na 15 PLN

inne opłaty:

- US - podatek od umowy cywilno-prawnej 19 PLN

- Sąd - wpis do hipoteki 200 PLN

- ubezpieczenie budynku na czas budowy 345 PLN ( wartość domu po wybudowaniu to 570k, i składka jest jakimś ułamkiem). Ubezpieczenie w Warcie - agenta załatwiała Pani z banku i załatwiłem to przy podpisywaniu umowy.

Do czasu wpisu do hipoteki marża większa o 1%.

Karencja 10 miesięcy.

Faktury nie są wymagane.

Ubezpieczenie w cenie - jak kogoś interesuje co jest w ubezpieczeniu to musi zapoznać się z warunkami (wyłączone zawały i udary itp). Dużo by o tym pisać.

Operat szacunkowy robiłem na własny koszt.

Bank wymagał harmonogramu prac z podziałem -co - kiedy -ile będzie kosztować - jaki to procent inwestycji. Harmonogram musiał być podpisany przez osobę posiadającą uprawnienia.

Czas przygotowania umowy dwa dni.

Czas załatwienia wszystkich formalności w banku (w tym czas potrzebny na zakładanie konta - kwity już czekały) 1 godzina.

Od razu jak załatwiłem US i sąd, to wróciłem do banku i wypełniłem kwit na wypłatę pierwszej transzy - nie więcej niż 50% aktualnej wartości. Zobaczymy kiedy będzie kasa.

W Nordei nie określa się transz - ani wielkości ani daty. Po prostu jak się chce kase to się informuje bank lub inspektora (za jego wizyty płaci bank; nie dostarcza się do banku zdjęć), który odznacza stopień wykonania inwestycji. Wypłata kolejnej transzy pod warunkiem rozliczenia się z poprzedniej (podobno można napisać, że się dało zaliczkę i też rozliczą).

Jednocześnie informuję, że kredytu w Millenniuum się nie doczekałem (dokumenty składałem podobnie dawno co w Nordei - jakieś 1.5 miesiąca temu). Mimo zapewnień nie otrzymałem też informacji, kiedy będzie ich decyzja.

Podobnie szybko jak w Nordei miałem decyzję w KredytBanku. Tam jednak wymagane są fucktury na 60% inwestycji a za inspekcje się płaci.

Od razu jak załatwiłem US i sąd, to wróciłem do banku i wypełniłem kwit na wypłatę pierwszej transzy - nie więcej niż 50% aktualnej wartości. Zobaczymy kiedy będzie kasa.

No i kasa już jest. Czyli trwało to dobę.

Zobaczymy jak będzie z rozliczeniem tej transzy i wypłatą kolejnej.

Proszę o ocenę warunków z Nordea:

Kredyt 200 k

25 lat CHF Prowizja 1%, marża 1%, LIBOR 6M

Właściwie tak jak kolega wyżej. Co o tym myślicie?

Nie podales % wkladu wlasnego. Ale ogolnie warunki dobre. Patrzac na oferte kammaje to twoje sa lepsze bo uzyskane dla kredytu o mniejszej wartosci. Ponadto zauwazylem tendencje ze banki zaczely zwiekszac marze wiec te Twoje 1 % jest atrakcyjne.

Proszę o ocenę warunków z Nordea:

Kredyt 200 k

25 lat CHF Prowizja 1%, marża 1%, LIBOR 6M

Właściwie tak jak kolega wyżej. Co o tym myślicie?

Nie podales % wkladu wlasnego. Ale ogolnie warunki dobre. Patrzac na oferte kammaje to twoje sa lepsze bo uzyskane dla kredytu o mniejszej wartosci. Ponadto zauwazylem tendencje ze banki zaczely zwiekszac marze wiec te Twoje 1 % jest atrakcyjne.

Refinansuje inny kredyt mieszkaniowy plus do tego dobieram srodki na inne cele. Mozna powiedziec, ze wkladu wlasnego brak. Chcialbym sprobowac cos jeszcze ugrac na marzy ale nie wiem czy da radę. W PLN proponują marże 0,9 do negocjacji.

Na marginesie dodam, że potrzebowali 7 dni roboczych na decyzję, więc tak jak tu już pisano.

Ponadto zauważyłem tendencje ze banki zaczęły zwiększać marze wiec te Twoje 1 % jest atrakcyjne.

w związku z Twoimi spostrzeżeniami czy uważasz że kolejne oferty banków będą lepsze (niższe marże) czy raczej odwrotnie.

ja uważam że idzie martwy sezon budowlany i stopy idą w górę więc i oferty powinny być lepsze.

Proszę Was o poradę

a to warunki dla mnie:

Oferta promocyjna w Nordea trwa do końca października, przymierzam się do podpisania umowy kredytowej dostałem takie warunki:

120 tys PLN oferta dla kredytu w zł:

w pierwszym roku 0,4% marża

a w kolejnych 0,9 %

prowizja na razie 1,5% ale jak będę podpisywał to myślę że na 1% się skończy, oczywiście raty malejące i na 30 lat.

Ponadto zauważyłem tendencje ze banki zaczęły zwiększać marze wiec te Twoje 1 % jest atrakcyjne.

a to warunki dla mnie:

Oferta promocyjna w Nordea trwa do końca października, przymierzam się do podpisania umowy kredytowej dostałem takie warunki:

120 tys PLN oferta dla kredytu w zł:

w pierwszym roku 0,4% marża

a w kolejnych 0,9 %

prowizja na razie 1,5% ale jak będę podpisywał to myślę że na 1% się skończy, oczywiście raty malejące i na 30 lat.

Prowizję powinieneś zbić do 1%.

Co do marży to ja bym rozegrał tak, że niech Ci nie dają promocyjnej prowizji na 0,4% w pierwszym roku tylko niech Ci dadzą 0,6-0,7 na cały okres umowy. Ja tak im mówiłem i wstępnie akcpetowali, ostatecznie jednak decyduje sie na walute

ostatecznie jednak decyduje sie na walute

na walutę (CHF)

a ja tak krążę wokół tego tematu i sam już nie wiem, :roll:

boję się bo będę chciał ciągnąć ten kredyt na kilka transz i boję kursu przewalutowania.

co dziwne bardziej boję się że frank spadnie niż że pójdzie w górę :roll:

nie da sie ukryć ryzyko jest, ale tak to już jest z decyzjami, że zawsze istnieje ryzyko...