kammaje 10.10.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 ostatecznie jednak decyduje sie na walute na walutę (CHF) a ja tak krążę wokół tego tematu i sam już nie wiem, boję się bo będę chciał ciągnąć ten kredyt na kilka transz i boję kursu przewalutowania. co dziwne bardziej boję się że frank spadnie niż że pójdzie w górę nie da sie ukryć ryzyko jest, ale tak to już jest z decyzjami, że zawsze istnieje ryzyko... dodam, że rata w CHF jest 30% niższa niż w PLN. Aż mi się w to nie chce wierzyć, ale poprawosiłem Panią z Nordei o wyliczenie ile bym płacił w PLN uwzględniając promocje, zniżki i takie tam. Może nie jest to najniższa oferta na kredyt w PLN, ale nawet jak się różnica trochę zmniejszy to i tak będzie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 10.10.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 dodam, że rata w CHF jest 30% niższa niż w PLN. Aż mi się w to nie chce wierzyć, ale poprawosiłem Panią z Nordei o wyliczenie ile bym płacił w PLN uwzględniając promocje, zniżki i takie tam. Może nie jest to najniższa oferta na kredyt w PLN, ale nawet jak się różnica trochę zmniejszy to i tak będzie dużo. czy 30% niższa rozumiem że bez uwzględnienia różnic kursowych i ciągnięć kredytu w kilku transzach po róznym kursie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 10.10.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 dodam, że rata w CHF jest 30% niższa niż w PLN. Aż mi się w to nie chce wierzyć, ale poprawosiłem Panią z Nordei o wyliczenie ile bym płacił w PLN uwzględniając promocje, zniżki i takie tam. Może nie jest to najniższa oferta na kredyt w PLN, ale nawet jak się różnica trochę zmniejszy to i tak będzie dużo. czy 30% niższa rozumiem że bez uwzględnienia różnic kursowych i ciągnięć kredytu w kilku transzach po róznym kursie? Wyliczenie oczywiście przybliżone - tak jakbym w tej chwili wypłacił cały kredyt, nie miał karencji i od razu zaczął spłacać to takie miałbym raty w CHF i PLN. Więc spread jest ujęty, ale wypłata w transzach i zmiany kursu ze zrozumiałych względów nie. Jeszcze raz przeliczyłem co do złotówki raty i wyszło jeszcze gorzej - 45.47%. Ale jak będzie naprawdę to podsumujemy za 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sopel750 10.10.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Ale podobno NORDEA ma "dobrą" politykę wypłaty transz i tu nie traci się na różnicach kursowych, bo sa przeliczane kwoty z PLN na CHF w momencie uruchomienia każdej transzy z osobna. Chyba że ktoś mnie wprowadza w błąd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 11.10.2006 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ale podobno NORDEA ma "dobrą" politykę wypłaty transz i tu nie traci się na różnicach kursowych, bo sa przeliczane kwoty z PLN na CHF w momencie uruchomienia każdej transzy z osobna. Chyba że ktoś mnie wprowadza w błąd.... Tak potwierdzam, że tak są przeliczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sopel750 17.10.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 No i DUPA ! Dziś dowiedziałem się że NORDEA zrezygnowała z takiego wypłacania transz i teraz przelicza całą wartość kredytu na CHF w momencie podpisania umowy ! Ręce mi opadły, bo w poniedziałek chciałem złożyć wniosek kredytowy Może macie jakeś pomysły jak z nimi ponegocjować żeby wrócili do starych zasad lub je zrekompensowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sopel750 18.10.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 słyszeliście też o tym ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 18.10.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 słyszeliście też o tym ??? Powiem tak ze jak bralem kredyt to w umowie bylo napisane ze przeliczaja kredyt na poczatku, a pozniej wyplacaja wg CHF. Wiecj ak ktos cos takiego napisal to sadzilem ze wynegocjowal lepsze warunki i tyle. Moja sytuacja jest inna bo mam kredyt w jednej transzy wiec taka sytuacja mnei nie dotyczyla, ale we wzorze umowy byla to jasna i czytelna sprawa. Na twoim miejscu poprosilbym o wzor umowy i ewentualnie o negocjacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 19.10.2006 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 słyszeliście też o tym ??? Powiem tak ze jak bralem kredyt to w umowie bylo napisane ze przeliczaja kredyt na poczatku, a pozniej wyplacaja wg CHF. Wiecj ak ktos cos takiego napisal to sadzilem ze wynegocjowal lepsze warunki i tyle. Moja sytuacja jest inna bo mam kredyt w jednej transzy wiec taka sytuacja mnei nie dotyczyla, ale we wzorze umowy byla to jasna i czytelna sprawa. Na twoim miejscu poprosilbym o wzor umowy i ewentualnie o negocjacje. Niestety pomyliłem się. Jest tak jak pisze sopel750, czyli jest niekorzystnie...Dzisiaj rozmawiałem o tym z bankiem i niestety nie da się tego zmienić, jestem za słaby pionek, ale generalnie jak na razie ogólnie negocjacje przebiegają w miare poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 19.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Niestety pomyliłem się. Jest tak jak pisze sopel750, czyli jest niekorzystnie... to zależy jaki będzie kurs. Bo skoro jest się w plecy jak kurs spadnie, to co będzie jak kurs wzrośnie ?? należy jeszcze raz podkreślić że przeliczenie i wypłata jest po kursie KUPNA. Czyli wzrost kursu to zysk a nie odrabianie spreadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 19.10.2006 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 to zależy jaki będzie kurs. Bo skoro jest się w plecy jak kurs spadnie, to co będzie jak kurs wzrośnie ?? należy jeszcze raz podkreślić że przeliczenie i wypłata jest po kursie KUPNA. Czyli wzrost kursu to zysk a nie odrabianie spreadu. Nic z tego, wzrost kursu kupna nie jest zyskiem. Jeżeli wzrośnie kurs to wypłacą tylko do kwoty kredytu. Tak mi przekazano i tak niestety jest skonstruowana umowa. Krótko mówiąc bank nie da mi zarobić a daje mi szansę stracić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 18.12.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 witam czyli jeżeli ja mam 5 transz ,które będą się ciągnąć przez rok ostatnia 2007-12 to Nordea odpada ? Czy przy wzroscie chf będę musiala dopłacic ? nie rozumiem tego , wytłumaczcie chcialam kredyt w Nordeii a teraz nie wiem co robić L6 MARŻA 1,1 W ubez. na zycie , 0,25 ubezp. niskiego wkładu doliczane do raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 21.12.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Tak się dobrze wypowiedziałem gdzieś o tym banku a tu bumm. Nie chcą dać mi kredytu w kwocie, którą potrzebuję. Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 21.12.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc? niekoniecznie. Jak wiesz bank określa zdolność kredytową biorąc pod uwagę przychody i odchody faktyczne (np.: raty, rachunki) i ewentualne (np.: limit w karcie kredytowej) oraz formę przychodów (umowa o pracę, DG ...). A w innych bankach masz zdolność ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 22.12.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc? niekoniecznie. Jak wiesz bank określa zdolność kredytową biorąc pod uwagę przychody i odchody faktyczne (np.: raty, rachunki) i ewentualne (np.: limit w karcie kredytowej) oraz formę przychodów (umowa o pracę, DG ...). A w innych bankach masz zdolność ?? Tak tylko poprzednio napisali mi co mam zrobić aby uzyskać jak najwyższy kredyt i najniższe oprocentowanie. Mam wrażenie jakby nie zależało im. Z innych banków wstępnie niby dawali tyle ile potrzebuję. Czekam na info od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 24.12.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc? niekoniecznie. Jak wiesz bank określa zdolność kredytową biorąc pod uwagę przychody i odchody faktyczne (np.: raty, rachunki) i ewentualne (np.: limit w karcie kredytowej) oraz formę przychodów (umowa o pracę, DG ...). A w innych bankach masz zdolność ?? Tak tylko poprzednio napisali mi co mam zrobić aby uzyskać jak najwyższy kredyt i najniższe oprocentowanie. Mam wrażenie jakby nie zależało im. Z innych banków wstępnie niby dawali tyle ile potrzebuję. Czekam na info od nich. Jeszcze przed świętami dostałem info z mBank, że nie ma problemu z moją zdolnością na kwote jaką oczekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 26.12.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Tak się dobrze wypowiedziałem gdzieś o tym banku a tu bumm. Nie chcą dać mi kredytu w kwocie, którą potrzebuję. Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc? Marku, my dobrze wiemy jaki potwór jest u Ciebie generatorem kosztów Pewnie żeś się przyznał, że go masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 27.12.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Tak się dobrze wypowiedziałem gdzieś o tym banku a tu bumm. Nie chcą dać mi kredytu w kwocie, którą potrzebuję. Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc? Marku, my dobrze wiemy jaki potwór jest u Ciebie generatorem kosztów Pewnie żeś się przyznał, że go masz Rozumiem, że chodzi o psa bo chyba nie o autko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 27.12.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Tak się dobrze wypowiedziałem gdzieś o tym banku a tu bumm. Nie chcą dać mi kredytu w kwocie, którą potrzebuję. Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc? Marku, my dobrze wiemy jaki potwór jest u Ciebie generatorem kosztów Pewnie żeś się przyznał, że go masz Rozumiem, że chodzi o psa bo chyba nie o autko? o psie zapomniałem na amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 23.02.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 A jak się ma aktualna promocja w Nordea do tego wszystkiego o czym tu napisano? http://www2.nordea.pl/pl/article/7469.htmlI jak dzisiaj wygląda kredyt w tym banku w porównaniu z innymi bankami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts