Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nordea - wady i zalety

darks

Recommended Posts

ostatecznie jednak decyduje sie na walute

na walutę (CHF)

a ja tak krążę wokół tego tematu i sam już nie wiem, :roll:

boję się bo będę chciał ciągnąć ten kredyt na kilka transz i boję kursu przewalutowania.

co dziwne bardziej boję się że frank spadnie niż że pójdzie w górę :roll:

nie da sie ukryć ryzyko jest, ale tak to już jest z decyzjami, że zawsze istnieje ryzyko...

dodam, że rata w CHF jest 30% niższa niż w PLN. Aż mi się w to nie chce wierzyć, ale poprawosiłem Panią z Nordei o wyliczenie ile bym płacił w PLN uwzględniając promocje, zniżki i takie tam. Może nie jest to najniższa oferta na kredyt w PLN, ale nawet jak się różnica trochę zmniejszy to i tak będzie dużo.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dodam, że rata w CHF jest 30% niższa niż w PLN. Aż mi się w to nie chce wierzyć, ale poprawosiłem Panią z Nordei o wyliczenie ile bym płacił w PLN uwzględniając promocje, zniżki i takie tam. Może nie jest to najniższa oferta na kredyt w PLN, ale nawet jak się różnica trochę zmniejszy to i tak będzie dużo.

czy 30% niższa rozumiem że bez uwzględnienia różnic kursowych i ciągnięć kredytu w kilku transzach po róznym kursie?

czy 30% niższa rozumiem że bez uwzględnienia różnic kursowych i ciągnięć kredytu w kilku transzach po róznym kursie?

Wyliczenie oczywiście przybliżone - tak jakbym w tej chwili wypłacił cały kredyt, nie miał karencji i od razu zaczął spłacać to takie miałbym raty w CHF i PLN. Więc spread jest ujęty, ale wypłata w transzach i zmiany kursu ze zrozumiałych względów nie.

Jeszcze raz przeliczyłem co do złotówki raty i wyszło jeszcze gorzej - 45.47%. Ale jak będzie naprawdę to podsumujemy za 30 lat :)

No i DUPA !

Dziś dowiedziałem się że NORDEA zrezygnowała z takiego wypłacania transz i teraz przelicza całą wartość kredytu na CHF w momencie podpisania umowy !

Ręce mi opadły, bo w poniedziałek chciałem złożyć wniosek kredytowy :(

Może macie jakeś pomysły jak z nimi ponegocjować żeby wrócili do starych zasad lub je zrekompensowali ?

słyszeliście też o tym ???

Powiem tak ze jak bralem kredyt to w umowie bylo napisane ze przeliczaja kredyt na poczatku, a pozniej wyplacaja wg CHF. Wiecj ak ktos cos takiego napisal to sadzilem ze wynegocjowal lepsze warunki i tyle.

Moja sytuacja jest inna bo mam kredyt w jednej transzy wiec taka sytuacja mnei nie dotyczyla, ale we wzorze umowy byla to jasna i czytelna sprawa. Na twoim miejscu poprosilbym o wzor umowy i ewentualnie o negocjacje.

słyszeliście też o tym ???

Powiem tak ze jak bralem kredyt to w umowie bylo napisane ze przeliczaja kredyt na poczatku, a pozniej wyplacaja wg CHF. Wiecj ak ktos cos takiego napisal to sadzilem ze wynegocjowal lepsze warunki i tyle.

Moja sytuacja jest inna bo mam kredyt w jednej transzy wiec taka sytuacja mnei nie dotyczyla, ale we wzorze umowy byla to jasna i czytelna sprawa. Na twoim miejscu poprosilbym o wzor umowy i ewentualnie o negocjacje.

Niestety pomyliłem się. Jest tak jak pisze sopel750, czyli jest niekorzystnie...Dzisiaj rozmawiałem o tym z bankiem i niestety nie da się tego zmienić, jestem za słaby pionek, ale generalnie jak na razie ogólnie negocjacje przebiegają w miare poprawnie.

Niestety pomyliłem się. Jest tak jak pisze sopel750, czyli jest niekorzystnie...

to zależy jaki będzie kurs. Bo skoro jest się w plecy jak kurs spadnie, to co będzie jak kurs wzrośnie ??

należy jeszcze raz

podkreślić że przeliczenie i wypłata jest po kursie KUPNA. Czyli wzrost kursu to zysk a nie odrabianie spreadu.

to zależy jaki będzie kurs. Bo skoro jest się w plecy jak kurs spadnie, to co będzie jak kurs wzrośnie ??

należy jeszcze raz

podkreślić że przeliczenie i wypłata jest po kursie KUPNA. Czyli wzrost kursu to zysk a nie odrabianie spreadu.

Nic z tego, wzrost kursu kupna nie jest zyskiem. Jeżeli wzrośnie kurs to wypłacą tylko do kwoty kredytu. Tak mi przekazano i tak niestety jest skonstruowana umowa. Krótko mówiąc bank nie da mi zarobić a daje mi szansę stracić :)

• 1 month później...

witam

czyli jeżeli ja mam 5 transz ,które będą się ciągnąć przez rok ostatnia 2007-12 to Nordea odpada ? Czy przy wzroscie chf będę musiala dopłacic ? nie rozumiem tego , wytłumaczcie

chcialam kredyt w Nordeii a teraz nie wiem co robić

L6 MARŻA 1,1 W ubez. na zycie , 0,25 ubezp. niskiego wkładu doliczane do raty

Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc?

niekoniecznie. Jak wiesz bank określa zdolność kredytową biorąc pod uwagę przychody i odchody faktyczne (np.: raty, rachunki) i ewentualne (np.: limit w karcie kredytowej) oraz formę przychodów (umowa o pracę, DG ...).

A w innych bankach masz zdolność ??

Czy gdy się zarabia np 5 tys to chyba stać człowieka aby spłacać 1,5 tys na miesiąc?

niekoniecznie. Jak wiesz bank określa zdolność kredytową biorąc pod uwagę przychody i odchody faktyczne (np.: raty, rachunki) i ewentualne (np.: limit w karcie kredytowej) oraz formę przychodów (umowa o pracę, DG ...).

Tak tylko poprzednio napisali mi co mam zrobić aby uzyskać jak najwyższy kredyt i najniższe oprocentowanie. Mam wrażenie jakby nie zależało im.

Z innych banków wstępnie niby dawali tyle ile potrzebuję. Czekam na info od nich.

Tak tylko poprzednio napisali mi co mam zrobić aby uzyskać jak najwyższy kredyt i najniższe oprocentowanie. Mam wrażenie jakby nie zależało im.

Z innych banków wstępnie niby dawali tyle ile potrzebuję. Czekam na info od nich.

Jeszcze przed świętami dostałem info z mBank, że nie ma problemu z moją zdolnością na kwote jaką oczekuję.

Tak się dobrze wypowiedziałem gdzieś o tym banku a tu bumm. Nie chcą dać mi kredytu w kwocie, którą potrzebuję.

Marku, my dobrze wiemy jaki potwór jest u Ciebie generatorem kosztów :wink: Pewnie żeś się przyznał, że go masz :lol:

Tak się dobrze wypowiedziałem gdzieś o tym banku a tu bumm. Nie chcą dać mi kredytu w kwocie, którą potrzebuję.

Marku, my dobrze wiemy jaki potwór jest u Ciebie generatorem kosztów :wink: Pewnie żeś się przyznał, że go masz :lol:

Rozumiem, że chodzi o psa bo chyba nie o autko? :roll:

Rozumiem, że chodzi o psa bo chyba nie o autko? :roll:

o psie zapomniałem na amen :wink:

• 1 month później...